ضرورت حرکت بنیاد ملی نخبگان به سوی نخبهپروری مبتنی بر استادان تراز
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، روحالله دهقانی فیروزآبادی رئیس بنیاد ملی نخبگان در هفتاد و هشتمین کمیسیون دائمی هیئت امنای بنیاد با اشاره به تحول رویکردی و اجرایی بنیاد با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر نقش آفرینی هرچه بیشتر نخبگان در متن جامعه و رشد این جامعه با شکلگیری هستههای استادمحور، گفت: دیدار نخبگان با رهبر معظم انقلاب در شهریور امسال، دیدار ارزندهای بود.
دهقانی افزود: رهبر انقلاب همواره دغدغهمند و دلسوزانه، حوزه نخبگان را پیگیری میکنند و بر این باورند که راهبری و حرکت کشور باید به سمت و سویی پیش برود که نقشآفرینی نخبگانی پررنگ باشد. از این رو، در این دیدار از آخرین وضعیت نخبگان، فعالیتهای بنیاد ملی نخبگان و اقدامات انجام شده و پیش رو، پرسشهایی را طرح کردند و در این راستا، گزارشی خدمت ایشان ارائه کردیم.
وی ادامه داد: متناسب با آمارهای جهانی، اگر یک درصد از جامعهمان را نخبه در نظر بگیریم، دست کم یک میلیون نفر در دایره به جامعه نخبگانی قرار میگیرند.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: از این رو، حتی اگر یکدهم درصد جامعه را نخبه بدانیم، درباره یک جمعیت ۱۰ هزار نفری صحبت میکنیم که خود جامعه بزرگی است و حمایت از این جامعه گسترده با تخصیص پول و حمایتهای فرد به فرد امکانپذیر نیست؛ مثلا اگر فردی را بخواهیم پشتیبانی کنیم که حداقل حمایت از وی داشتن یک شغل با کف حقوق باشد، سالانه ۲۰۰ میلیون تومان هزینه دارد که با فرض جمعیت ۱۰ هزار نفری نخبگان نیازمند حداقل ۲۰ همت بودجه هستیم که عملا این عدد قابل تحقق نیست.
رئیس بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: این نوع نگاه و رویکرد که بنیاد نهادی است که منابعی دارد و صرفاً آمده تا عدهای از جامعه را با برچسب نخبه جدا کرده و این منابع را به آنها تخصیص دهد، رویکرد صحیحی نیست. بر همین اساس، حرکت بنیاد نخبگان به سوی رسالت اصلی آن یعنی عمل کردن به عنوان نهادی رابط میان جامعه و دولت و با ساختاری مردمی در دستور کار قرار گرفت.
دهقانی با تاکید بر اینکه بنیاد نخبگان باید از یک نهاد متکی به دولت به یک نهاد مردمی تبدیل شود و خود را از مردم بداند، عنوان کرد: یکی از مواردی که مقام معظم رهبری برآن تاکید دارند، شکلگرفتن هستههای استادمحور است. طرحهای پراکنده و بدون برنامه طولانی مدت بنیاد را به یک بنگاه جایزه دادن تبدیل میکند؛ اما طرحهای دارای روند که حول محور یک استاد شکل میگیرد، اولویت بنیاد است. طرحهای بر محور یک استاد که به جای یک نفر چند نفر را رشد بدهند و کمک کنند در مسیر رشد قدم بردارند.
وی ادامه داد: نخبه نباید از مردم جدا شود و همواره باید در حل مهمترین نیازهای جامعه، نقش فعال و اثربخش داشته باشد. باید این نگرش که بنیاد ملی نخبگان نهادی است که اعضایی دارد و این اعضا، مزایا خاصی نسبت به عموم جامعه دارند اصلاح شود. بهرغم تاکیدات مکرر مبنی بر این که بنیاد نخبگان عضو ندارد و فرد نخبه عضو بنیاد نخبگان نیست، باز هم در بسیاری از رزومهها میبینیم افراد خود را عضو بنیاد ملی نخبگان تلقی میکنند. باید روند فعالیتهای بنیاد از شکل رویدادهای پراکنده به فرآیندهای ادامهدار و هدفمند با رویکرد تحول آفرینی و نخبه پروری مبتنی بر استادهای تراز و محور تغییر کند.
دهقانی با بیان اینکه شکلگیری یکی از هستههای استادمحور از تاکیدات رهبر معظم انقلاب است، عنوان کرد: طرح استادمحوری از موضوعات مورد تاکید و برجسته گفتمان نخبگی مقام معظم رهبری است. وقتی یک استاد محور کار قرار میگیرد میتواند چند مستعد را در مسیر نخبگی قرار دهد.
معاون علمی رئیس جمهور ادامه داد: تعریف نخبگی همان تعریفی است که مقام معظم رهبری فرمودند یعنی فرد مستعدی که با همت و مدد الهی تلاش میکند تا به مردم خدمت کند. در جمعیت ۱۰۰ هزار نفری استادان دانشگاه دست کم ۱۰ درصد استاد نخبه و راهبر داریم که اگر هرکدام از این افراد سه یا چهار نفر تربیت و هدایت کنند، جامعه نخبگانی پرباری خواهیم داشت. روش شناسایی نیز روش فعال است و با استفاده از هوش جمعی و ارزیابیهای دقیق و فعالانه انتخاب می شوند.
انتهای پیام/