دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

گذر مسیر بهره‌وری در کشاورزی از جاده دانش‌بنیان

گذر مسیر بهره‌وری در کشاورزی از جاده دانش‌بنیان
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: دانش‌بنیان نبودن کشاورزی، بهره وری در این بخش را کاهش داده است.
کد خبر : 877340

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، سید مجتبی خیام نکویی در دومین جشنواره ملی تولید و صادرات انار ساوه پایتخت انار ایران اظهار کرد: ۹۸ درصد از زعفران دنیا در ایران تولید می‌شود و کشور ما رتبه سوم تولید انار جهان را پس از هند و چین به خود اختصاص داده و ۱۲ درصد از سطح زیر کشت کشور به زیر کشت انار رفته است.

وی بیان کرد: تولیدات کشاورزی کشور در ۴۵ سال پیش ۲۵ میلیون تن بوده و امسال با وجود افزایش دوبرابری جمعیت ایران میزان تولید پنج برابر شده و در آستانه خودکفایی در برخی محصولات قرار داریم.

رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی در ادامه گفت: مهمترین چالش بخش کشاورزی این است که دانش بنیان نیست و کمترین بهره وری را در این بخش داریم که قابل قبول نیست. حدود ۵۰ درصد از باغات ایران درجه دوم و سوم است که باید با دانش فنی در حوزه کشاورزی نسبت به بهبود شرایط اقدام کرد.

وی با اشاره به اینکه دانش در حوزه کشاورزی، با تلاش متخصصان موجود است، اما در حوزه کشاورزی به خوبی رسوخ پیدا نکرده است، افزود: دانش استفاده از آبیاری نوین در ایران وجود دارد، اما آبیاری همچنان به شیوه سنتی انجام می‌شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه گفت: سه کار در بخش تولید گندم شامل ارائه ارقام متناسب با عملکرد، تغذیه مناسب در زمان مناسب و قیمت تضمینی صورت گرفت که نتیجه آن افزایش سه میلیون تن محصول گندم در سال اول فعالیت دولت بود و امسال تولید این محصول به افزون بر ۱۰ میلیون تن رسید.

وی گفت: در مواردی که دانش فنی حوزه کشاورزی وجود ندارد باید مجموعه‌های دانش بنیان و تحقیقاتی ورود پیدا کنند تا بتوان نیاز جامعه کشاورزی را برطرف کرد.

وی افزود: کرم گلوگاه مهمترین چالش حوزه انار است و با ضریب ۸۰ تا ۹۰ درصد می‌توان این چالش را مدیریت کرد. باید دانش موجود در این حوزه را مدیریت و به کشاورزانی که دانش کمتری دارند منتقل کرد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص جشنواره انار ساوه نیز گفت: معرفی ظرفیت‌های منطقه، فرصت سازی برای تبدیل جشنواره به یک فرصت توسعه اقتصاد، از مهمترین برکات این جشنواره است و انار می‌تواند به یک ظرفیت اقتصاد منطقه‌ای تبدیل شود و ارزآوری داشته باشد. هنوز حوزه پزشکی ما به فواید مصرف انار ورود پیدا نکرده است که ورود به آن به لحاظ خواص این میوه ضرورت دارد.

وی با بیان اینکه حفظ و نگهداری انار با استفاده از دانش فنی می‌تواند موجب تولید محصول کیفی و صادرات آن شود، اظهار کرد: از ۶ میلیارد دلار ارزش ریالی صادرات بخش کشاورزی کمتر از ۱۰ میلیون دلار آن مربوط به انار است و ساوه حدود یک پنجم توان صادرات خود را در حوزه انار انجام می‌دهد.

خیام نکویی با تاکید بر تبیین چالش‌های فراوان در حوزه انار به عنوان وظیفه موسسه گیاه پزشکی است، گفت: قبل از کرونا از هر ۱۱ گردشگر که وارد ایران می‌شد یک شغل ایجاد می‌شد. این جشنواره یک ارزش افزوده برای کشاورزی ایجاد کرده و زمینه ساز اشتغال برای فارغ التحصیلان کشاورزی خواهد شد. باید هنرستان‌های شبانه روزی در حوزه کشاورزی توسعه یابند.

وی بیان کرد: ۴.۵ میلیون بهره بردار کشاورزی با میانگین سنی بالا در کشور وجود دارند که باید برای ارتقای دانش فنی آنان اهتمام جدی کرد. ارتقای سلامت در تولیدات کشاورزی یک ضرورت است، بر این اساس تولید برنج بدون سم با دانش فنی موجود در سطح ۱۰۰ هکتار در شمال کشور انجام شده و خوشبختانه توسعه یافته و امروز دانش فنی آن را در اختیار داریم و امسال در سطح چند هزار هکتار افزایش خواهد یافت.

معاون وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: در انار نیز برنامه وزارت جهاد کشاورزی مدیریت تلفیقی بیولوژیکی است و ساوه برای ارتقای کیفیت انار نیاز به کلکسیون از ذخایر ژنتیکی این محصول دارد. هم اکنون ۸۰۰ ژنوتیپ انار در ایستگاه تحقیقات انار ساوه وجود دارد و امروز پشتوانه مهم برای استمرار کمیت و کیفیت انار برخورداری از بانک‌های ژن و کلکسیون ژنتیکی زنده است که امید است از این ظرفیت به خوبی استفاده شود و توسعه یابد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب