دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 آبان 1402 - 12:02
بررسی ظرفیت دانش‌بنیان‌ها در صنایع کشور (۳۰)؛

۱۰ درصد دانش‌بنیان‌ها موفق عمل می‌کنند/ برخی برای استفاده از مزایا نام صوری دارند

۱۰ درصد دانش‌بنیان‌ها موفق عمل می‌کنند  برخی برای استفاده از مزایا نام صوری دارند
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با اشاره به ظرفیت بالای جذب دانش‌بنیا‌ن‌ها در اقتصاد انر‌ٰژی‌محور عنوان کرد: موضوع مهم در پیگیری فعالیت دانش‌بنیان‌ها آن است که فقط نامی صوری برای استفاده از مزایا نباشند.
کد خبر : 876907

گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ بار‌ها از سوی متولیان، مسئولان و کارشناسان تأکید شده که شرکت‌های دانش‌بنیان با تحول در عرصه علم و دانش و کشف یافته‌ها و نتایج جدید اقتصادی در رشد و توسعه بخش‌های مختلف در حوزه انرژی تاثیر زیادی دارند.

اکنون زمان ابتکار عمل برای توسعه گسترده‌ای در استفاده بهینه از انرژی است؛ بنابراین باید بهبود استفاده بهینه از انرژی و افزایش بهره‌وری سیستم اقتصادی به اولویت اول در سیاست جدید اقتصادی دولت تبدیل شده است.

آرش نجفی در گفت‌وگو با آنا درباره صادرات خدمات فناورانه و مبتنی بر دانش درصنعت نفت، گاز و پ‍تروشیمی خاطرنشان کرد: شرکت‌های بسیاری به عنوان شرکت ثبت‌شده در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حوزه نفت، گاز و ‍پتروشیمی وجود دارند که مشخص نیست کارکرد واقعی را در این بخش‌های مهم اقتصادی کشور داشته باشند.

وی افزود: اقتصاد ایران اقتصادی انرژی‌محور است و در 100 سال گذشته متحول شده و موتور محرک اقتصاد صادرات نفت و گاز و فرآورده‌های آن‌ها شده است. همچنین ایران به عنوان یک کشور دارنده مخازن نفتی در جهان مطرح است و قاعدتا خام‌فروشی برای ایران به مصلحت نیست.

استفاده از تکنیک و روش‌های نوین در تولید نفت و گاز راندمان مالی و درآمد‌ها را افزایش می‌دهد

جذب دانش‌بنیا‌ن‌ها

وی به موضوع تحریم نفت و مشکلاتی که هم در صادرات نفت و گاز و هم فراورده‌های آن‌ها وجود دارد، اشاره کرد و افزود: درچنین شرایطی باید صنایع تبدیلی در این حوزه‌ها با استفاده از فناوری‌های نوین گسترش یابند. استفاده از تکنیک و روش‌های نوین در تولید نفت و گاز و بسیاری از مباحث دیگر هم راندمان مالی و هم درآمد‌های کشور را افزایش می‌دهد که موجب می‌شود وابستگی کشور به درآمد‌های حاصل از صادرات نفت خام کاهش یابد.

افزایش صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر نیازمند فناوری است

نجفی عنوان کرد: افزایش صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر نیازمند فناوری است. جالب است که ایران در حوزه واردات فناوری و حتی دانش فنی نیز تحریم است و حتی شرکت‌هایی که به دانش فنی به دست آمده در کشور ما نیازمندند به دلیل تحریم با مشکل مواجه هستند و بهترین راهکار برای ما اتکا به ظرفیت دانش‌بنیان‌های داخلی و تولید دانش یا فناوری تولیدشده توسط آن‌هاست.

دانش‌بنیان فقط نامی صوری برای استفاده از مزایا نباشد

رئیس کمیسیون انر‍ژی اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: موضوع مهم در ‍پ‍یگیری فعالیت دانش‌بنیان‌ها در کشور آن است که فقط نامی صوری برای استفاده از مزایایی که برای ایجاد این دسته از شرکت‌ها ‍پ‍یش‌بینی شده است، نباشند.

حمایت‌های ناصحیح آفتی برای وضعیت شرکت‌های دانش‌بنیان است

وی افزود: حمایت‌های ناصحیح آفتی برای وضعیت شرکت‌های دانش‌بنیان خواهد بود و طبیعی است که حمایت از آن‌ها باید حمایت‌های ویژه ومورد نیاز آن‌ها باشد. در بسیاری از موارد مسئولان فقط شعار می‌دهند در حالی که عمل به وعده‌ها در بهبود وضعیت دانش‌بینان‌ها بسیار موثر است.

بهبود وضعیت دانش‌بنیان‌ها در بخش نفت و گاز و ‍پ‍تروشیمی مستلزم عملگرایی است

وی افزود: بهبود وضعیت دانش‌بنیان‌ها در بخش نفت و گاز و ‍پ‍تروشیمی مستلزم عملگرایی بیش از این است. دیده می‌شود که به نام فناوری فرآیند‌ها به سمت و سویی دیگر حرکت می‌کند و با وجود تاکیدات و حمایت‌های مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری بازدهی کشور در حوزه دانش‌بنیان‌ها از خروجی لازم برخوردار نبوده است.

مدیران نظرات پژوهشگران و دانش‌بنیان‌ها را گوش می‌دهند، اما عمل نمی‌کنند

نجفی عنوان کرد: باید برای توصیه‌ها در حوزه دانش‌بنیان‌ها راهکار‌های عملی و اجرایی ‍پیش‌بینی شود. اکثر مدیران نظر پژوهشگران و دانش‌بنیان‌ها را گوش می‌دهند؛ اما عمل نمی‌کنند و به نظر می‌رسد اگر قرار است فرآیند واقعی رصد شود دانش‌بنیان باید با توجه بیشتری مواجه باشند. صورت مسئله‌ها باید به آن‌ها ارائه شود و راهکار‌ها از آن‌ها خواسته شود.

دستمزد‌هایی که برای دانش‌بنیان‌ها یا خرید محصولات آن‌ها در نظر گرفته می‌شود ناچیز است

رئیس کمیسیون انر‍ژی اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: نکته قابل توجه دیگر این است که دستمزد‌هایی که برای دانش‌بنیان‌ها یا خرید محصولات آن‌ها در نظر گرفته می‌شود، بسیار ناچیز است و تناسبی با زحمات آن‌ها ندارد.

وی افزود: در وضعیت کنونی دیده می‌شود که برخی از دانش‌بنیان‌ها فقط به دنبال گرفتن تسهیلات هستند و رصدی هم انجام نمی‌شود که معین شود امتیازاتی که به عنوان دانش‌بنیان گرفته شده کارکرد لازم را داشته یا خیر.

۱۰ درصد از شرکت‌های دانش‌بنیانی تاسیس‌شده موفق عمل می‌کنند

جذب دانش‌بنیا‌ن‌ها

نجفی عنوان کرد: نیاز به غربالگری مداوم دانش‌بنیان‌ها وجود دارد، شنیده می‌شود که ۹۰ هزار شرکت دانش‌بنیان در کشور وجود دارد؛ اما با وجود آمار بالای ایجاد دانش‌بنیا‌ن‌ها فقط ۱۰ درصد از آن‌ها موفق بوده‌اند؛ بنابراین لازم است تا غربالگری مداوم آن‌ها صورت گیرد و شرکت‌های تاسیس شده فعال و غیرفعال از هم تفکیک شوند.

رئیس کمیسیون انر‍ژی اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد: آمار شرکت‌های دانش‌بنیان بالاست؛ اما میزان شرکت‌های فعال بالا نیست. بسیاری از صاحبان ایده به امید رسیدن به موفقیت در عرصه نوآوری در این مسیر گام می‌گذارند؛ اما واقعیت این است که همه آن‌ها نمی‌توانند به موفقیت دست یابند.

وی افزود:‌عده‌ای از شرکت‌ها نیز هستند که کارشان تخریب است و با ایجاد اخلال در فرآیند کار دانش‌بنیان‌ها و عده‌ای هم با استفاده از وام و امتیازاتی که برای این دسته از شرکت‌ها در نظر گرفته شده است نام دانش‌بنیان بر خود می‌نهند تا فقط از رانت‌ها بهره بگیرند.

ضرورت رگولاتوری و فرآیند نظارتی معینی بر نحوه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان

وی تاکید کرد: باید رگولاتوری و فرآیند نظارتی معینی بر نحوه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور وجود داشته باشد تا ضمن تسهیل‌گیری برای فعالیت دانش‌بنیان‌های واقعی رصد لازم نیز بر نحوه عملکرد آن‌ها و شرکت‌های غیرفعال و فعال صورت گیرد.

نجفی خاطرنشان کرد: با عارضه‌یابی فضای فعالیت و اکوسیستم دانش‌بنیان‌ها طبیعی است که شرایط کاری بهتر و مناسب‌تری برای آن‌ها ایجاد خواهد شد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب