عضویت در سکوهای علم و فناوری برای دریافت گرنت الزامی میشود
به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، سید احمد فاضل زاده رئیس موسسه ISI در نشست شاخصهای اثرگذاری بروندادهای پژوهشی و فناورانه در نظامهای توسعه اجتماعی و رتبهبندیهای بینالمللی که در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد، با بیان اینکه دانشگاه علم و صنعت از نظر زیر ساخت صنعتی بی نظیر است، گفت: مقام معظم رهبری همواره دو بحث مرجعیت علمی و کاربردی کردن تحقیقات را توصیه میکنند و موضوع علم و فناوری برای رئیس جمهور و وزیر علوم، اهمیت زیادی دارد.
وی با اشاره به فعالیت موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام گفت: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) سومین موسسه بزرگ استنادی در جهان است. وب او ساینس از سال ۱۹۹۷ به شکل فعلی دادهها را گردآوری کرده، اسکوپوس از سال ۲۰۰۴ فعالیت خود را آغاز کرده و isc از ۲۰۰۸ فعالیت را شروع کرده است. بنابراین از نظر زمانی فاصله چندانی با سازمانهای بزرگ جهانی نداریم.
رئیس موسسه استنادی پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) در مورد جایگاه این موسسه در بین کشورهای جهان اسلام گفت: ۵۷ کشور اسلامی تحت عنوان سازمان همکاری اسلامی فعالیت میکنند که سازمانهای مختلفی زیر مجموعه آن فعالیت دارند. آیسکو در مراکش، کامستک در پاکستان، سازمان گروه دی هشت در استانبول و isc در شیراز از جمله سازمانهای زیرمجموعه آن هستند.
فاضلزاده درباره شرکت در اجلاس علم و فناوری در جامعه در ژاپن گفت: این اجلاس معادل اجلاس دائوس در اقتصاد است و تمام سیاستگذاران علم و فناوری جهان در این اجلاس شرکت میکنند.
وی افزود: ژاپن در شرق آسیا هاب علم و فناوری را ایجاد کرده و ما مطرح کردیم که ISC مسئول هاب غرب آسیا باشد که رییس این اجلاس از آن استقبال کرد.
وی افزود: در این اجلاس قرار شد که کشورهای عضو به زمینههای هوش مصنوعی، عدالت دیجیتال، تغییر اقلیم و محیط زیست امنیت آب و غذا و تنوع زیستی ، آمادگی برای بیماری های همهگیر، علوم پایه و وضعیت کشور و منطقه توجه داشته باشند.
رئیس موسسه استنادی پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) با اشاره به موضوع موسسات پر استناد، بیان کرد: همانطور که محققان پر استناد داریم، موسسات پر استناد هم اهمیت دارند. ما از نظر موسسات پر استناد جایگاه ۱۴ در دنیا داریم.
وی ادامه داد: همچنین از لحاظ تولیدات علمی و تعداد مقالات در وب او ساینس، جایگاه ۱۷ را داریم. در وب آف ساینس برزیل قبل از ما قرار دارد و فاصله زیادی از نظر تعداد مقالات نداریم ولی نمایه کردن مقالات در وب آف ساینس سختگیرانهتر است. برای بهبود رتبه باید به سمت مجلات با کیفیتتر برویم. در برنامه هفتم توسعه تاکید شده که باید رتبه ایران از نظر کمیت تولید به ۱۴ برسد.
فاضل زاده افزود: در اسکوپوس جایگاه ۱۵ را داریم ولی روسیه، ترکیه و هلند قبل از ما قرار دارند برای همین کار سخت است و دانشگاهها باید کیفیت مقالات را بالاتر ببرند.
وی با بیان اینکه ایران ۲ درصد تولید علم جهان را دارد، گفت: کل کشورهای اسلامی بین ۸ تا ۱۰ درصد تولید علم دارند.
فاضل زاده بیان کرد: ایران در اسکوپوس جایگاه اول و در وب آف ساینس جایگاه دوم دارد و در کل کشور ۹ میلیون و نیم استناد داریم. میزان استناد در ترکیه ۶ میلیون است. ما کیفیت تحقیقات خوبی داریم ولی در زیرساخت ضعف داریم و نیازمند امکانات هستیم.
وی در مورد روند رشد ۱۰ کشور پیشروی اسلامی گفت: عربستان در حال رشد سریع است. شتاب زیاد و زیرساختهای فراوانی دارد. اینکه در کشورهای اسلامی پیشرفت اتفاق میافتد، خیلی خوب است، ولی از نظر نیروی انسانی ما ظرفیت خوبی داریم.
وی تاکید کرد: با این بودجهها و امکانات، این اوج کار پژوهشگران ماست. ما باید به سراغ نیازهای جامعه برویم، برای این کار امکانات بیشتری نیاز است.
رئیس موسسه استنادی پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) با تاکید بر اینکه باید سازو کاری ایجاد شود که تمرکز دانشگاهها فقط روی مقالات نباشد، اظهار کرد: دانشگاهها و محققین تا کنون وقت و انرژی زیادی گذاشتهاند. باید شبکهای برای جهتدهی پایان نامهها و پروژههای تحقیقاتی در جهت رفع نیازهای واقعی کشور شکل گیرد.
وی اضافه کرد: با وجود تحریمها و مشکلات، ۳۲ تا ۳۵ درصد مقالات کشور با مشارکت بینالمللی انجام شده است، ولی با کشورهای اسلامی مشارکت بالایی نداشتیم. ضعف در این بخش است و ۱۰ درصد همکاری با کشورهای اسلامی بوده است.
فاضل با تاکید بر اینکه باید سهم پایاننامههای و رسالههای نیازمحور افزایش پیدا کند، گفت: در نظام ایدهها و نیازها تا کنون ۱۲ هزار نیاز و ایده ثبت شده است و استادان میتوانند از نیازهای ثبت شده برای انجام پژوهشها استفاده کنند.
وی افزود: درگاه آشنایی با نخبگان و آینده سازان (دانا) نیز در راستای مرجعیت علمی و دیپلماسی راهاندازی شده است. این سامانه مشابه ResearchGate است که در آن برای هر محققی یک صفحه ساخته میشود. تاکنون این سامانه با ۶ زبان راهاندازی شده و در اینده نظام ایدهها و نیازها به آن متصل خواهد شد.
رئیس موسسه استنادی پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) بیان کرد: در آینده عضویت در سامانههای و سکوهای علم و فناوری برای پایههای تشویقی، گرنتها و ... الزامی خواهد شد.
انتهای پیام/