مدیریت انرژی با نسخه نوآوری دانشبنیانها
مجید ناصرینژاد در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا با اشاره به عملکرد کشور در حوزه تکنولوژیهای مرتبط با مدیریت انرژی اظهار کرد: در موضوع دانشبنیانها کشور از ضعف مدیریتی در رنج است. همانگونه که در بسیاری از بخشهای اقتصادی و از جمله صنعت، نبود مدیریتهای صحیح و اتصال صنایع به هم موجب شده تا بسیاری از واحدهای صنعتی با مشکل مواجه باشند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره دلایل و ریشههای عدم استفاده صنایع از دانش و ایده محصولات شرکتهای دانشبنیان افزود: دانشبنیانها نیازمند راهبری هستند و باید متناسب با ظرفیتهایی که هر یک از بخشهای اقتصادی کشور دارد از ظرفیت دانشبنیانها در آن بخش استفاده کرد.
آسیبشناسی عدم اتصال دانشبنیانها به بخشهای مختلف اقتصادی
ناصرینژاد خاطرنشان کرد: اتفاقی که اکنون در جریان است عدم اتصال دانش بنیانها به بخشهای اقتصادی است. این شرایط نیازمند آسیبشناسی است و طبیعی است راهکارهایی که برای حل این مشکلات به دست میآید نیازمند چکشکاری بوده و باید نظرات بخشهای اقتصادی مختلف از جمله صنعت را در این خصوص جویا شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به ظرفیت بالای بخش انرژی کشور از جمله نفت و گاز و حتی آب و برق کشور برای جذب دانش، ایده و خلاقیت یا محصولات شرکتهای دانشبنیان اظهار کرد: منابع انرژی در همه جای دنیا تمامشونده هستند و باید از آنها به درستی استفاده کرد.
وی تاکید کرد: شناسایی ظرفیتها در بخش انرژی و اتصال دانشبنیانها به آن نیازمند راهبری و راهنمایی و این اتصال، حلقه مفقوده کنونی در بخش انرژی است.
خلأ قانونی در زمینه فعالیت دانشبنیانها وجود ندارد
وی افزود: از نظر قانونی خلأ وجود ندارد و قانون جهش دانشبنیانها مسیر را مشخص کرده است. مباحث زیادی نیز در مورد حضور دانشبنیانها در اقتصاد به واسطه شرایطی که برای تکنولوژیهای روز و بهرهوری ایجاد میکنند به صورت دائم درحال مطرح شدن است؛ اما یک مرکز فرماندهی برای راهبری و ساماندهی دانشبنیانها در اقتصاد وجود ندارد.
ناصرینژاد اظهار کرد: اکنون وزارتخانههای مختلف مانند جهاد کشاورزی، صنعت، علوم و تحقیقات و برخی وزارتخانههای دیگر و معاونت علمی و فناوری برای خود تحقیقات و بخشهای دانشبنیان و حتی پارک علم و فناوری دارند در حالی که ضرورت است فعالیت آنها با هم در ارتباط باشد و فعالیت آنها رصد شود.
وی افزود: دانشبنیانی بودن و شرکتهای دانشبنیان مفهومی جدید در اقتصاد کشور است. بسیاری از این شرکتها مانند طفل نوپا نیازمند حمایت و تقویت هستند تا بتوانند نقش خود را در اقتصاد ایفا کنند و طبیعی است که دولت نیز باید در این راستا برنامههایی داشته باشد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: تا زمانی که این حمایتها کانالیزه و هدایتشده نباشد حرفهایی زده میشد،؛ اما یا کند است یا منجر به شکست میشود و افراد خلاق و صاحب ایده، استارتآپها یا شرکتهای دانش بنیان نوپا که در این زمینه سرمایهگذاری کردهاند پس از شکست دلسرد میشوند.
معاونتها باید اهرم اجرایی برای ساماندهی دانشبنیانها در اختیار داشته باشد
وی در پاسخ به این پرسش که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری میتواند متولی واحد در بحث ساماندهی و حمایت از دانشبنیانها باشد، تصریح کرد: میتواند این نقش را ایفا کند، اما نیاز به آن دارد که اهرم اجرایی در این خصوص در اختیار داشته باشد و دستگاهها و وزارتخانههای مختلف را ساماندهی کند. از سوی دیگر بر نحوه عملکرد این معاونت و بودجههایی که در اختیار دارد نیز نظارت شود.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بسیج فعالیتهای دانشبنیانی موفق عمل نکرده است
ناصرینژاد عنوان کرد:معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اکنون ایده و راهکار ارایه میدهد، اما اهرم اجرایی در اختیار ندارد و در بسیج فعالیتهای دانش بنیانی موفق عمل نکرده است. درحالحاضر نبود استراتژی مناسب که بتواند شرکتهای دانشبنیان را هدایت کند، باعث شده فعالان این حوزه نتوانند به حد مطلوبی در بحث انرژی ورود پیدا کنند و اگر شرکت هایی نیز در این عرصه حضور دارند قطعاً با موانع متعدد مواجه هستند.
انتهای پیام/