قیمت دلار نوسان بیشتری را تجربه نمیکند
گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ طی هفته اخیر، ثبات و آرامش بازار ارز به هم ریخت و افزایش حدود ۳ هزارتومانی دلار از شکلگیری آشوبی نسبی در این بازار حکایت کرد. تا پیش از این ثبات دلار در بازار آزاد بر مرز ۴۹ هزار تومان و حتی در برخی مواقع کاهش قیمتی آن، سبب کاهش تنشهای اقتصادی در بدنه بازار شده بود. تا حدی که برخی کاهش چشمگیر قیمت دلار تا پایان سال جاری را پیشبینی کرده و شرایط را مساعدتر از سال گذشته توصیف کردند. اما از حدود 10 روز پیش، این آرامش به هم ریخت و تلاطم به بازار ارز بازگشت که خوشبختانه با سیاستهای بانک مرکزی، نوسان قیمت دلار در بازارکنترل شده است.
این شرایط سبب شد تا برخی نسبت به آینده قیمت دلار و شیب رشد قیمت آن نگران شده و اظهارات متفاوتی را در اینباره ارائه دهند. در این میان مشهودترین اتفاق، تاثیر چالشهای جهانی بر نرخ ارز در تمامی کشورهاست؛ اما آنکه این تاثیر منفی تا چه زمانی ادامهدار خواهد بود و آیا به ارزش واحد پول ملی ایران بیش از این ضربه خواهد زد یا خیر، نکتهای حائز اهمیت است.
تأثیر جنگ بر اقتصاد جهانی
هادی حقشناس، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی آنا، ابتدا به دلایل افزایش نرخ ارز اشاره کرد و در اینباره توضیح داد: طی چند روز اخیر شاهد نوسانات شدید نرخ ارز و صعود قیمت آن بودیم. دلیل اصلی این نوسانات را باید تنش ایجادشده میان رژیم اشغالگر قدس و کشورفلسطین دانست. جنگ شدید سر گرفته تاثیری جدی بر اقتصادهای جهانی گذاشت. قیمت نفت و طلا در این مدت افزایش یافت که این مسئله از جنبههای مختلفی شایان توجه است.
تحلیلگر مسائل اقتصادی تصریح کرد: باید گفت با رشد قیمت نفت، درآمدهای حاصل از فروش این کالا برای ایران و سایر کشورهای عضو اوپک نیز افزایش مییابد؛ اما نکته قابل توجه برای ایران، دسترسی به این منابع ارزی حاصله است. اگر ایران بتواند به درآمدهای حاصل از فروش نفت خود دسترسی داشته باشد، قیمت ارز در داخل کاهش یافته و ارزش واحد پول ملی تقویت میشود. در غیر این صورت نوسان حاصل از جنگ تحمیل شده به کشور فلسطین، تأثیری منفی بر بازار ارز خواهد داشت. نباید فراموش کرد بخش زیادی از تورمهای شکل گرفته در ایران، حاصل رشد قیمت دلار است؛ بنابراین دسترسی به منابع ارزی، بازارهای داخلی را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
تنش ادامهدار نیست
حقشناس در ادامه صحبتهای خود، به پیشبینی بازار ارز طی هفتههای آتی پرداخت و گفت: همانطور که پیشتر گفته شد، افزایش جهانی نرخ نفت و طلا به واسطه تنشهای سیاسی فعلی است. به نظر میرسد این افزایش قیمت موقتی بوده و ادامهدار نباشد. طول عمر وجود شوکهای اقتصادی اینچنین، به مدت زمان تنشهای سیاسی بستگی دارد؛ هرچه زودتر التهابات پایان یابد، این نوسانات و رشدهای قیمتی نیز از بین خواهند رفت.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: از آنجایی که پیشبینی میشود شدت جنگ فعلی میان رژیم اشغالگراسرائیل و کشور فلسطین به اندازه حال مستمر نباشد، از این رو قیمت دلار در ایران نوسان بیشتری را تجربه نخواهد کرد. در این میان اگر منابع ارزی ایران آزاد شده و به درآمدهای خود دسترسی پیدا کنیم، افت شدیدی در قیمت دلار بازار آزاد شکل خواهد گرفت.
راهکار ایجاد ثبات اقتصادی
به گزارش آنا، سال گذشته بازار ارز ایران شرایط نامساعد و نگرانکنندهای را تجربه کرد؛ اسفند سال گذشته دلار مرز ۶۰ هزار تومان را رد کرد و بسیاری از افراد رسیدن دلار به حد ۸۰ هزار تومان را برای نیمه نخست سال جاری پیشبینی کردند. بهرغم این نظرات با آغاز سال ۱۴۰۲، نرخ دلار شیب نزولی را در پیش گرفت و به مرز ۵۰ هزار تومان بازگشت.
تجربه نشان داده شکلگیری تنشهای سیاسی در عرصههای مختلف جهانی، تا حدی بر بازار ارز ایران اثرگذار است. این تاثیرپذیری طبیعی بوده و اجتنابناپذیر است، اما ایجاد بستری که بتواند نوسانات را کاهش داده و از شرایط بحرانی به نفع کشور استفاده کند، امری جدی و مهم است. بازار اقتصاد ایران نیاز به ثبات و آرامش دارد؛ از این رو هر راهکاری که بتواند ضمن ایجاد ثبات اقتصادی، ارزش واحد پول ملی را در برابر کاهش مقاوم سازد، ضروری است.
انتهای پیام/