دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:

سند گیاهان دارویی و طب سنتی کشور نیاز به ارتقا دارد

سند گیاهان دارویی و طب سنتی کشور نیاز به ارتقا دارد
حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه عنوان کرد: سند گیاهان دارویی و طب سنتی در کشور داریم؛ اما این سند با وجود تلاش‌های زیاد برای رسیدن به جایگاه مطلوب خود نیاز به ارتقا دارد.
کد خبر : 872469

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه در نشست بررسی «زوایای طب سنتی» اظهار کرد: حوزه فعالیت شورای عالی انقلاب فرهنگی چهار عرصه علم، فناوری، فرهنگی و اجتماعی را شامل می‌شود و اسنادی که نوشته می‌شود در این حوزه‌ها هستند.

وی با بیان اینکه چهار مأموریت شورای عالی انقلاب فرهنگی راه‌بینی، راهبردی، راهبری و راه سنجی است، بیان کرد: یکی از حوزه‌های مربوط به علم، علوم پزشکی و سلامت بوده و از زیرمجموعه‌های این علم، طب سنتی است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ستاد‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در ستاد علم و فناوری، کمیسیون سلامت و پزشکی و در ذیل آن میز‌هایی را تعریف کردیم که یکی از این میزها، طب سنتی است.

خسروپناه با اشاره به سند گیاهان دارویی و طب سنتی بیان کرد: طب سنتی فقط داروی گیاهی را شامل نمی‌شود، بلکه طب سنتی متشکل از نباتات، جمادات و حیوانات است، بنابراین اگر سندی نوشته می‌شود فقط به دارو‌های گیاهی نباید بسنده کرد.

وی تأکید کرد: اگر بخواهیم در حوزه طب سنتی کاری انجام دهیم باید چهار مأموریت شورای عالی انقلاب فرهنگی یعنی راه‌بینی، راهبردی، راهبری و راه‌سنجی را مدنظر داشته باشیم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به حوزه راه‌بینی یا رصد در طب سنتی اضافه کرد: باید در تدوین سند طب سنتی اقدامات رصدی انجام شود، چراکه لازم است شناخت دقیق صورت گیرد.

خسروپناه متذکر شد: به‌عنوان مثال باید مشخص شود که چند فارغ‌التحصیل طب سنتی داریم؟ توصیف دقیقی از طب سنتی نداریم. برخی به اسم طب اسلامی نسخه می‌پیچند و مطب می‌زنند، اکنون بیشتر عطاری‌ها نسخه می‌دهند و کار طبابت می‌کند، بنابراین باید توصیف دقیقی از طب سنتی داشته باشیم و برای تصمیم‌گیری به گزارش‌های دقیق استناد کنیم.

وی در ادامه با یادآوری توسعه گرایش‌های غیرایرانی طب سنتی نظیر طب چینی و هندی گفت: در حوزه رصد و راه‌بینی طب سنتی ضعیف عمل کرده‌ایم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره حوزه راهبردی در طب سنتی اضافه کرد: سند گیاهان دارویی و طب سنتی در کشور داریم، اما این سند با وجود تلاش‌های زیاد برای رسیدن به جایگاه مطلوب خود نیاز به ارتقاء دارد.

خسروپناه با اشاره حوزه راهبری و هدایت‌گری در طب سنتی ادامه داد: برای قرارگاه شدن طب سنتی باید راهبر مشخص شود، آیا وزارت بهداشت راهبری را برعهده دارد؟ کسانی که طب سنتی را قبول ندارند باید آن را اداره کنند؟

وی تشریح کرد: بعضاً تعارض منافعی هم وجود دارد، در این میان برخی از پزشکان مؤمن هم هستند که به طب سنتی رایج نقد دارند و معتقدند که از این دوران عبور کرده‌ایم، با این نقایص مشخص است که در راهبری و گفتمان‌سازی خلأ داریم و به خوبی عمل نکرده‌ایم. راه‌سنجی در طب سنتی نیز خیلی مهم است که باید مدنظر قرار گیرد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: برای اینکه چهار فعالیت راه‌بینی، راهبردی، راهبری و راه‌سنجی در طب سنتی اجرایی شود، میز طب سنتی را ایجاد کردیم و در این باره باید بارش فکری لازم صورت گیرد و گرفتار محافظه‌کاری نشویم.

ادغام طب سنتی با طب مدرن

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران هم در این نشست اظهار کرد: باید به درستی در طب سنتی سرمایه‌گذاری کنیم.

باقر لاریجانی، خواستار نگاه موشکافانه به طب سنتی شد و ادامه داد: باید کاری کنیم که در دنیا و منطقه بدرخشیم و بتوانیم به‌گونه‌ای دارو‌های گیاهی را تولید کنیم که امکان صادرات آن را نیز داشته باشیم.

وی، علت توسعه طب سنتی چینی را انجام کار‌های فنی چینی‌ها در جهان دانست و بیان کرد: در زمینه تحقیقات مرتبط با طب سنتی کوتاهی زیادی داریم.

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به تربیت دانشجوی طب سنتی گفت: نمی‌توانیم دو طب داشته باشیم، باید این دو باهم ادغام و دانشجویان طب مدرن با مفاهیم طب سنتی آشنا شوند.

لاریجانی همچنین خواستار مبارزه دانشگاه‌ها با انحرافات علمی شد و ادامه داد: ظرفیت زیادی در طب سنتی داریم، اما از این ظرفیت به خوبی استفاده نمی‌کنیم.

ضرورت ایجاد دانشگاه طب سنتی

دبیر فرهنگستان علوم هم در این نشست با اشاره به پیشینه تأسیس دانشکده طب سنتی، خواستار ایجاد دانشگاه طب سنتی شد.

محمدرضا شمس اردکانی با انتقاد از عدم تصمیم‌های عملیاتی گفت: در انگلستان رشته داروسازی و ماوراءالطبیعه وجود دارند، اما ما با این قدمت تاریخی نمی‌توانیم تصمیم عملیاتی بگیریم.

وی همچنین خواستار ایجاد مرکز جامع طب سنتی با همکاری وزارت بهداشت و وزارت علوم شد و بر ضرورت استفاده از علوم انسانی در طب سنتی تأکید کرد.

دبیر فرهنگستان علوم ایران تأکید کرد: باید موضوع طب سنتی به شرح وظایف وزارت بهداشت اضافه شود که در این زمینه مجلس می‌تواند اقدامات لازم را انجام دهد.

شمس اردکانی با اشاره به بازار ۱۰ میلیارد دلاری حوزه سلامت این سؤ«ال را مطرح کرد که نقش طب سنتی در این بازار چقدر است؟

وی همچنین از نهایی شدن نسخه به‌روزرسانی شده سند گیاهان دارویی و طب سنتی خبر داد و گفت: این سند آماده ارائه به شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

ضرورت اجرای سند گیاهان دارویی و طب سنتی

سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی هم در این نشست مشکل اصلی طب سنتی را درگیر شدن در جزئیات و مقدمات دانست.

زهرا شیخی از اینکه به دانشجویان رشته پزشکی منابع تاریخی پزشکی نظیر ابن سینا تدریس نمی‌شود، انتقاد کرد.

این نماینده مجلس عنوان کرد: این در حالی است که در بسیاری از کشور‌های اروپایی این مفاهیم را تدریس می‌کنند.

وی با اشاره به اقبال مردم به طب سنتی بیان کرد: اگر موضوع طب سنتی به صورت دولتی دنبال شود نتایج بهتری خواهد داشت.

سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی خواستار اجرای بهتر سند گیاهان دارویی و طب سنتی شد.

شیخی ادامه داد: باید ترک فعل‌های صورت گرفته از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در زمینه طب سنتی بررسی شود.

وی به اشاره به تصویب جذب دستیاری پزشکی طب سنتی در شورای عالی انقلاب فرهنگی بر ضرورت اجرایی شدن این مصوبه تأکید کرد.

برگزاری دوره مهارتی طب سنتی برای دانشجویان پزشکی

مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت و مسئول میز طب سنتی در ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی هم با تأکید بر اجرای مصوبه جذب دستیاری پزشکی طب سنتی گفت: باید بر اجرای سند گیاهان دارویی و طب سنتی تأکید داشته باشیم.

نفیسه حسینی یکتا همچنین از دوره مهارت ۱۲۵ ساعته دانشجویان پزشکی در طب سنتی خبر داد و گفت: باید بودجه اجرای آن فراهم شود.

در ادامه نشست سایر متخصصان و اعضای میز طب سنتی ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی بر لزوم اجرایی شدن تکالیف وزارت بهداشت در سند گیاهان دارویی و طب سنتی، تولید شواهد مستحکم در زمینه طب سنتی، تعریف اقدامات راهبری و تغییر ساختار شورای گسترش آموزش پزشکی تأکید کردند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب