شناسایی راه ورود تحقیقات دانشگاهی و دانشبنیانها به صنعت فولاد
گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ با وجود پیشرفتهای قابل توجه در زمینه تولید فولاد در کشور، همچنان در زمینه توسعه پایدار صنعت فولاد کمبودهای جدی احساس میشود. از طرفی بر اساس برنامه ریزی هادر افق سال ۱۴۰۴، هدف تولید ۵۵ میلیون تن فولاد برای این صنعت در نظر گرفته شده است، اما تا زمان باقی مانده برای رسیدن به هدف توسعه تولید، چالشهای بسیاری د راین صنعت وجود دارد که پیشرفت صنعت فولاد و رسیدن به این هدف را تهدید میکند.
موضوعی که امروز میتواند نجات بخش این صنعت باشد، به کارگیری فناوری در بخشهای مختلف زنجیره تولید فولاد است. صنعت فولاد در سالهای اخیر شاهد تحریم بوده است و این امر تأمین فناوری روز آن را از طریق واردات با خطر جدی مواجه کرده است. در نتیجه، برای توسعه فناوریهای صنعت فولاد، باید به سمت بومیسازی فناوریها و دانش فنی حرکت کرد و این صنعت را با فناوریهای روز بومی همراه کرد.
حضور دانشبنیانها در اقتصاد بهرهوری
سیدرضا شهرستانی عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد در گفتوگو با خبرنگار گروه اقتصادی آنا با تاکید براینکه دانشبنیانها باید در اقتصاد کشور نقش داشته باشند، اظهار کرد: حضور دانشبنیانها در اقتصاد بهرهوری را افزایش میدهد. ایدهها، دانش و محصولاتی که دانشبنیانها تولید میکنند از تاثیرات و تغییرات اندک تا ایجاد انقلاب در صنایع را سبب شده است.
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد تصریح کرد: شرکتهای دانشبنیان باید در تمامی بخشهای اقتصادی کشور حضور داشته باشند و جای شکرش هم باقی است که دولت و مجموعه دستگاههای دولتی به این نتیجه رسیدهاند که حضور آنها زمینهساز کاهش هزینه و بهرهوری بیشتر با استفاده از نوآوری و فناوری خواهد شد.
دستگاههای دولتی نیز به نقش دانشبنیانها در کاهش هزینه و بهرهوری واقف شدهاند
وی ادامه داد: در مجموع شرکتهای دانشبنیان باید در تمامی بخشهای اقتصادی کشور حضور داشته باشند و جای شکرش هم باقی است که دولت و مجموعه دستگاههای دولتی به این نتیجه رسیدهاند که حضور آنها زمینهساز کاهش هزینه و بهرهوری بیشتر با استفاده از نوآوری و فناوری خواهد شد.
شهرستانی عنوان کرد: اقدامات و تکنولوژیهایی وجود دارد که میتواند به بسیاری از صنایع از جمله صنایع مادر کمک کند به طور مثال یکی از شرکتهای دانشبنیان در صنعت فولاد موفق شده تا قفسههای نورد را با یک دهم قیمت وارداتی آن تولید کند که اقدام ارزشمندی است و علاوه بر کاهش هزینهها موجب صرفهجویی در زمان برای شرکتها خواهد شد.
دانشبنیانها توانستهاند برخی تکنولوژیهای تولید را نیز صادر کنند
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد بیان کرد: بسیاری از صنایع فولادی کشور برای طرحهای توسعهای خود با مشکلاتی مواجه هستند به طور مثال فولاد مبارکه برای توسعه خط ۲ مشکلات متعددی دارد و هنوز موفق نشده است. باعث خوشحالی است که دانشبنیانها توانستهاند برخی تکنولوژیهای تولید را نیز صادر کنند.
شهرستانی ادامه داد: از سوی دیگر محدودیتهای انرژی اعم از برق و گاز طی سالهای اخیر نشان داد بهره برداری درست از منابع و صرفه جویی انرژی نه تنها یک امر بهبودبخش است بلکه در حال تبدیل شدن به یک مسئله حیاتی است و مسائلی مانند انرژی و آب که در کشور با کمبود آن روبهرو هستیم با تکنولوژیهای در دسترس قابل حل است.
این کارشناس صنعت فولاد افزود: در صنعت فولاد تولید دانشبنیان به این معناست که باید به سمت حذف کورههای فسیلی حرکت کنیم و در شرکتها، نورد گرم به صورت مستقیم و بدون اعمال عملیات میانی و از طریق گرمای القایی تولید شود تا میزان مصرف انرژی کاهش پیدا کند و به سمت بومیسازی در این بخش حرکت کنیم.
تولیدکنندگان از حضور دانشبنیانها در تولید و ارایه نوآوری و فناوری جدید استقبال میکنند
وی افزود: روانسازی در ذوب که موجب کاهش هزینههای تولید شده است از دیگر دانش و تکنولوژیهایی است که در صنعت فولاد به کمک تولیدکنندگان آمده است. تولیدکنندگان از حضور دانشبنیانها در تولید و ارایه نوآوری و فناوری جدید استقبال میکنند.
ضرورت ارتباط گستردهتر صنعت با دانشگاهها و دانشبنیانها
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد با تاکید بر ضرورت ایجاد ارتباط گستردهتر صنعت با دانشگاهها و دانشبنیانها باید راه جدیدی ایجاد شود، گفت: انعکاس مسائل و مشکلات صنعت فولاد تنها مسیری است که موجب میشود تا پژوهشگران، تحقیقات مرتبط را با ارائه دستاوردهای علمی به تولید کم هزینه و با افزایش بهرهوری کمک کنند.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد با تاکید بر ضرورت ارتباط گستردهتر صنعت با دانشگاهها و دانشبنیانها عنوان کرد: انعکاس مسائل و مشکلاتی که صنعت با آن مواجه است موجب میشود تا دانشگاهها بتوانند تحقیقاتی مرتبط با این مشکلات داشته باشند و ارائه این تحقیقات در قالب دستاوردهایی، چون دانش یا محصول کمک شایستهای به صنعت خواهد داشت.
احیای واحدهای تولید فولاد با استفاده از دانشبنیانها
شهرستانی در پاسخ به این پرسش که حضور دانشبنیانها در کدام بخش از زنجیره تولید فولاد پررنگتر است، بیان کرد: دانشبنیانها اکنون در تمامی حلقهها وبخشهای این زنجیره حضور دارند یکی از نکاتی که به تازهگی مطرح شده احیای واحدها بدون مصرف آب است این احیا برای کشوری که درگیر کمآبی است بسیار حیاتی و مهم است.
نیاز تولید آهن اسفنجی به ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد با بیان اینکه صنعت به ۵۰ میلیون تن آهن اسفنجی نیاز دارد، خاطرنشان کرد:هر تن آهن اسفنجی نیاز به ۴ میلیون مترمکعب آب دارد وتولید ۵۰ میلیون تن آهن اسفنجی به ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب نیاز دارد.
تشریح بخشهایی از صنعت فولاد که نیاز به حضور دانشبنیانها دارد
وی گفت: اتوماسیون،ای آی، هوش مصنوعی و نسل چهارم صنعت فولاد از جمله بخشهایی از صنعت فولاد به عنوان یک صنعت مادر هستند که نیاز به فعالسازی و حضور بیشتر دانشبنیانها دارد تا بتوان از حداقلها حداکثر بهره را برد.
عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد درباره نظراتی مبنی بر عدم تمایل شرکتهای بزرگ دولتی به عدم استفاده از نوآوری در فضای انحصاربازار بیان کرد: تا ۵ سال قبل بسیاری از شرکتهای دولتی تمایلی به حضور دانشبنیانها نداشتند، اما اکنون شرکتها فعالانه خواستار حضور آنها هستند. در جشنواره شکوفایی که هر ساله برگزار میشود شاهد حضور این شرکتها هستیم و حتی شرکتهای بزرگی مانند فولاد مبارکه از حضور آنها بهره گرفته است.
وی افزود: شرکتهای دولتی نیز باید تلاش کنند تا همانند بخش خصوصی از نوآوری و فناوریهای شرکتهای دانشبنیان به منظور کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری استفاده کنند.
انتهای پیام/