تسهیل فرایند نمایهسازی بینالمللی مجلات ایرانی در «وب آو ساینس»
پیمان صالحی معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا با اشاره به وضعیت رتبه علمی کشور اظهار کرد: مقام معظم رهبری در حوزه علم و فناوری برنامه هفتم توسعه، دو بند را ابلاغ کردهاند که یکی از این مباحث حفظ شتاب علمی ایران است.
وی افزود: از آنجایی که ظرف دو دهه از رتبه علمی ۵۸ جهانی به ۱۵ ارتقا یافتهایم؛ بنابراین مطابق دستورات رهبری باید این شتاب را حفظ کنیم؛ اما متاسفانه در دو سال اخیر رتبه ۱۵ تولید علم کشورمان در اسکوپوس ثابت ماند یا در وب آو ساینس به جایگاه ۱۷ بینالمللی رسیدیم.
صالحی درباره مولفههای لازم برای تحقق مرجعیت علمی گفت: وزارت علوم برای پیگیری این وضعیت، پژوهانه را دوبرابر کرده است؛ چراکه یکی از کارکردهای اصلی پژوهانه حمایت از تولیدات علمی است.
دبیر شورای عالی عتف بیان کرد: مشخص کردن پایههای تشویقی برای فعالیت پژوهشگران هم جزئی از برنامههای وزارت علوم در راستای تحقق مرجعیت علمی است، همچنین به اعضای هیئت علمی دانشگاهها ابلاغ شده تا در هیئتهای امنا جهت افزایش تولیدات علمی، برنامه ۵ ساله داشته باشند و این موضوع در حال تصویب است.
لزوم تأمین مالی برای ارتقای رتبه تولید علم جهانی
صالحی بیان کرد: نظام پذیرش دانشجو به شیوه استادمحوری تغییر کرده است تا دانشجویان برجسته با تشریفات کمتر در محل دانشگاه تحصیل کنند و این مسئله هم یکی دیگر از حمایتهای وزارت علوم در راستای تحقق مرجعیت علمی است. یکی از نقاط کلیدی وزارت علوم برای پیشبرد اهداف مسائل مالی است و روزانه هزینه تحقیقات به علت نیاز به تجهیزات پیشرفته و تعاملات بین المللی در حال افزایش است؛ بنابراین در صورتی که هزینهها تأمین نشوند، نمیتوانیم در استخر علم جهانی نقش خود را بیش از پیش ایفا کنیم.
معاون پژوهشی وزارت علوم ادامه داد: برای ارتقای رتبه تولید علمی ایران برخی سیاستها از سوی وزارت علوم انجام شده و برخی دیگر نیازمند حمایتهای دولت و مجلس است. حضور بیشتر مجلات ایرانی در نمایههای بین المللی یکی دیگر از مأموریتهای وزارت علوم برای حفظ شتاب جهانی است.
صالحی با بیان اینکه بزرگترین اقدام دولت سیزدهم نمایه سازی مجلات داخلی در مجلات بین المللی برای گسترش زبان فارسی و ثابت ماندن رشد علمی کشور است، تأکید کرد: ۱۰۱ مجله از وزارت علوم تا ابتدای دولت سیزدهم در اسکوپوس نمایه شده است که این رقم مربوط به حدود سه دهه است، اما در طول دو سال گذشته به این عدد ۴۵ مجله اضافه شده است که تعداد زیادی از آن فارسی هستند.
دبیر شورای عالی عتف اضافه کرد: یکی از تاکیدات مقام معظم رهبری گسترش زبان فارسی است؛ بنابراین برای تحقق این امر اگر مجلات فارسی نمایه بین المللی بگیرند ارتباط جهانی خوبی بین ایران با سایر کشورها برقرار میشود، حدود ۶ هزار مقاله از ۷۸ هزار مقاله کمک کننده حفظ جایگاه رتبه بین المللی ایران بوده، به همین علت رتبه ۱۵ تولیدات علمی ایران در اسکوپوس حفظ شده است.
صالحی ادامه داد: در وب آو ساینس نسبت به نمایهسازی مجلات ایرانی در سطح بینالمللی سختگیریهای خاصی وجود دارد که در حال رفع مشکلات هستیم، رتبهبندی دانشگاهها از نظر تعداد و وضعیت در برخی از مجلات تایمز، شانگهای، لایدن و ... در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ بهتر شده است.
انتهای پیام/