دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
حمیدرضا مقدم‌فر در نشست خبری تشریح کرد؛

برگزاری کنگره حضرت علی بن محمدباقر (ع) با برنامه‌های متنوع علمی و فرهنگی

برگزاری کنگره حضرت علی بن محمدباقر (ع) با برنامه‌های متنوع علمی و فرهنگی
مسئول کنگره بین‌المللی حضرت امام محمد باقر (ع) جزئیات برپایی این کنگره را تشریح کرد.
کد خبر : 865333

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست خبری نخستین کنگره بین المللی حضرت علی بن امام محمد باقر (ع) مشهد اردهال، پیش از ظهر امروز در محل خبرگزاری تسنیم برگزار شد.

در ابتدای این نشست، حمیدرضا مقدم‌فر مسئول کنگره عنوان کرد: متاسفانه وجود مبارک این امامزاده واجب التعظیم در نزدیک شهر کاشان به عنوان یکی از امامزادگانی که خیلی در عرصه عمومی و در بین شیعیان مشهور نیست. ایشان یکی از گوهر‌های تابناک در خاک ایران هستند، اما به دلایل گوناگون شناخته شده نیست. یکی از اهداف کنگره این است که این سفیر بزرگوار اهل بیت(ع) را به مردم ایران و قاطبه مسلمانان معرفی کند.

امامزاده بزرگواری که از قطب‌های بزرگ فرهنگی کشور ماست

وی عنوان کرد: ایشان فرزند و سفیر حضرت امام محمد باقر هستند که به درخواست مردم کاشان به این شهر می‌آیند. دومین خصوصیت ایشان این است که فقیه و عالم هستند. در بین فرزندان امام محمد باقر (ع)، بعد از امام جعفر صادق (ع) ایشان از هر حیث افضل هستند. سومین ویژگی این است که مقام تبلیغ و ترویج داشتند نماز جمعه می‌خواندند و ترویج تشیع را در ایران به عهده داشتند. تشیع و شیعیان در ایران مدیون مجاهدت‌های ایشان هستند.

مقدم فر گفت: حضرت علی بن محمد باقر (ع) دارای مقام جهاد هستند و با دشمنان دین خدا و تفکر تشیع به جهاد بر می‌خیزند و فرجامی شبیه به شهدا کربلا پیدا می‌کنند. بنابر این مقام مقاومت، مجاهدت و شهادت را دارند. ضمن این که نیابت مستقیم از پدرشان حضرت امام محمد باقر (ع) دارند. این امامزاده بزرگوار از قطب‌های بزرگ فرهنگی کشور ما هستند.

پیشنهاد تولید سریال از زندگی حضرت علی بن محمد باقر (ع) 

وی افزود:۳۲ کمیته طراحی شده که برخی از این‌ها در کشور‌های منطقه هم برنامه خواهند داشت. در حدود یک سال آینده برنامه‌های مختلف فرهنگی، علمی و هنری در قالب این کنگره برای معرفی این امامزاده برگزار خواهد شد. پیش بینی کردیم که فیلم‌های مستند، فیلم، سریال و انیمیشن در این یک سال یا به تولید برسند و یا این که مقدماتش فراهم شود. با دوستان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدا و سیما براین موضوع در حال رایزنی هستیم.

مقدم فر تصریح کرد: با توجه به زندگی پر فراز و نشیب و سرشار از هجرت و مقاومت و سیره پربار اخلاقی حضرت علی بن محمد باقر (ع) اگر سریال زندگی ایشان تولید شود حتما جذاب خواهد شد.

افتخار ایرانیان به میزبانی از امامزادگان

محمدعلی رجبی دوانی رئیس فرهنگستان هنر و دبیر علمی و پژوهشی این کنگره نیز عنوان کرد: سرزمین ایران به میزبانی تعداد زیادی از امامزادگان و خانواده ائمه اطهار(ع) مفتخر است. این موضوع برای کشور ما یک  نعمت‌ بزرگ است. در زمان حجاج بن یوسف ثقفی حاکم خونریز امویان،  قبیله اشعری که از قبائل بزرگ شیعه در شهر کوفه بودند به ایران آمده و در قم ساکن شدند. «موسی بن خزرج» از روسای همین اشعری‌ها بود که میزبانی  از حضرت فاطمه معصومه (ع) هنگام هجرت آن حضرت به سوی خراسان را نیز به عهده داشت.

برگزاری کنگره حضرت علی بن محمدباقر (ع) با برنامه‌های متنوع علمی و فرهنگی

وی اظهار کرد: از لحاظ تاریخی بعد از قم، دومین پایگاه تشیع در ایران کاشان است.  کاشان این افتخار را دارد که مذهب حقه اهل بیت (ع) را در خود نهادینه کرده و از آن زمان به تدریج به دارالمومنین معروف شده است. در عشق ایرانیان اهل بیت (ع) همین بس که حتی پیش از قیام توابین و مختار به ایرانیان تعلق دارد. آن هم در منطقه‌ای دور از کوفه و حجاز یعنی سیستان. هنوز مذهب شیعه به آنها نرسیده بود اما برای خونخواهی امام‌ حسین(ع) قیام کردند و عباد بن زیاد برادر عبیدالله بن زیاد در اثر این قیام‌ گریخت و این سرزمین حتی یک سال فاقد فرمانروا بود.

دبیر علمی کنگره کنگره بین المللی حضرت علی بن امام محمد باقر (ع)  افزود: حتی موقعی که در ایران مذهب شیعه غلبه نداشت. ایرانیان همچنان به اهل بیت ارادت داشتند. این امامزاده جلیل‌القدر از این جهت اهمیت دارد که فرزند بلافصل خود امام است که به ایران سفر کرده و در این سرزمین به شهادت رسیده است. پیش از ایشان، این اتفاق که فرزند مستقیم امام به ایران بیایند و در اینجا دفن شوند رخ نداده بود. ایشان نخستین فرزند امام معصوم بود که به ایران آمد و نه تنها کاشان که کل ایران را نورانی کرده بود.

وی عنوان کرد: مکان دفن امامزادگان ما محل دفن شهیدان هم شده است، بنابراین امامزادگان نقش مهمی در ایجاد معنویت و ترویج مذهب اهل بیت (ع) در ایران و دادن امید به مردم برای مقابله با حکومت‌ها داشته‌اند. حتی از نظر مادی هم تقویت وضعیت اقتصادی مردم منطقه را در پی داشته است. مردم خطه پاک و ولایت مدار کاشان میزبان این امامزاده جلیل القدر هستند. مراسم پرشور قالیشویان که نماد اعلام وفاداری به اهل بیت  است نیز از ویژگی های درخشان این خطه از ایران اسلامی است.

برگزاری نشست‌های علمی در یک سال آینده

رجبی افزود: این کنگره علاوه بر معرفی این شخصیت، ترویج جایگاه امامزادگان را هم دنبال می‌کند چون ما  امامزاده‌ها را عنصر مهم هویت اسلامی ایرانی خود می‌دانیم و به آن هم افتخار می‌کنیم. این افتخار و موهبتی است که اغلب ملل اسلامی از آن محروم هستند. به همت هیئت امنای این بقعه مبارکه، این‌کنگره در سال آینده برگزار خواهد شد. محورهایی هم برای فراخوان مقالات همایش تهیه و منتشر شده که عمده‌ترین آنها عبارت‌اند از شخصیت‌شناسی سیره و زمانه او، تاریخ و جغرافیای تاریخی با محوریت آزادگان مدفون در این منطقه، مطالعات سیاسی و اقتصادی مربوط به امامزادگان با محوریت بقعه این امامزاده، مطالعات فرهنگی و اجتماعی این منطقه و بررسی منابع مکتوبی که درباره زندگی این حضرت موجود است، شعر و ادب و میراث ناملموس و  در نهایت هنر و معماری محورهای این فراخوان هستند.

رئیس فرهنگستان هنر گفت: کمیته علمی کنگره شکل گرفته و داوران آن مشخص شده‌اند؛ چند پیش‌همایش و نشست تخصصی محدود در مراکز علمی داخلی و خارجی برگزار می شود. از جمله این دانشگاه ها و مراکز علمی که میزبان این نشست ها خواهند بود، می‌توانم به حوزه‌های علمیه قم و کاشان،  دانشگاه کاشان و دانشگاه آزاد واحد کاشان، دانشگاه اصفهان، بنیاد ایران‌شناسی، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دانشگاه علوم قرآنی اصفهان، دانشکده الهیات دانشگاه تهران و دانشگاه  علوم حدیث شهرری اشاره کنم.

برگزاری کنگره حضرت علی بن محمدباقر (ع) با برنامه‌های متنوع علمی و فرهنگی

در پایان این مراسم از پوستر نخستین کنگره بین‌المللی حضرت علی بن امام محمد باقر (ع) مشهد اردهال رونمایی شد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب