دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

ارسال ۶ هزار طرح از بقاع امامزادگان به جشنواره سلاله

ارسال ۶ هزار طرح از بقاع امامزادگان به جشنواره سلاله
معاون فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه از دریافت ۶ هزار طرح قرآنی، فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی و عمرانی از سوی فعالان و متولیان امامزادگان کشور خبر داد.
کد خبر : 875943

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، اختتامیه نخستین جشنواره سلاله (ویژه برنامه‌ها، فعالیت‌ها و خدمات فرهنگی اجتماعی قرآنی و مدیریتی آستان مقدس امام‌زادگان و بقاع متبرکه) صبح امروز( دوشنبه ۸ آبان) در سالن همایش‌های هتل ارم تهران برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، حجت‌الاسلام غلامرضا عادل معاون فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه پشت تریبون قرار گرفت و درخصوص این رویداد گفت: در کنار برنامه‌ها‌ریزی‌هایی که برای اداره امام‌زادگان و بقاع متبرکه انجام می‌شود، این جشنواره مطرح شد، با این برنامه‌ها معمولا الگوسازی می‌شود و انگیزه‌ها افزایش پیدا می‌کند.

مشارکت ۱۲۶۰ بقعه متبرک وامامزاده در جشنواره سلاله

وی اظهار کرد: تراکم کاری امامزاده‌ها به قدری هست که شاید هرروز یک ویژه‌نامه در حال اجرا باشد و طبیعتاً در ابتدای کار سختی‌هایی داشت، ولی در مجموع از ۱۲۶۰ بقعه متبرک وامامزاده در محور‌های اصلی قرآنی، فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی و عمرانی به این رویداد اثر ارسال شد.  

عادل افزود: در این جشنواره نزدیک به ۶۰۰۰ اثر ارائه شد و داوری‌ها در دو سطح استانی و ملی برگزار شد. پس از داوری مرحله ۱۵۰ اثر به سطح ملی رسیدند و امروز برگزیدگان این آثار معرفی خواهند شد.البته بعضی از متولیان امام‌زاده‌ها امام‌زادگان نتوانستند در جشنواره شرکت کنند، شاید اگر همه شرکت می‌کردند، شرایط به گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد. بعد از این جشنواره ما ارزیابی می‌کنیم تا ببینیم کمبود‌ها و ایرادات از کجاست. ما می‌دانیم در برخی استان‌ها امامزادگان مهمی هستند، اما در این رویداد شرکت نکردند و این کمبود در استان بوده است.

حجت‌الاسلام عادل اضافه کرد: ما در هیچکدام از محور‌ها موضوع رسانه را نداشتیم، ولی عملاً بقاع و امام‌زادگانی در این رویداد موفق بودند که متولیان آنها کار رسانه‌ای انجام دادند. استفاده از رسانه در راستای تشویق و ترویج خیلی خوب است و مردم می‌توانند عملکرد آن‌ها را ببینند.

ضرورت طراحی برنامه یک ساله برای بقاع متبرک امامزادگان

سپس حجت الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه به روی سن رفت و در ابتدای سخنانش با اشاره به وقایع اخیر غزه گفت: اگر سوال شود که در حال حاضر چه کسی پیروز است، جواب خیلی آسانی دارد. امروز با این حجم اتش بازی رژیم صهیونسیتی ارقام شهدایی که اعلام می‌شود، می‌بینیم که این‌ها پیروز میدان هستند. اما می‌بینیم که نمی‌توانند از طریق زمینی حمله کنند. ما به برادران فلسطینی عرض می‌کنیم هرچقدر هم شهید دادید، بدانید که این بار ضربه‌ای سنگین به پیکر دشمن زدید. تا جایی که رفتار وحشیانه انجام می‌دهند و به بیمارستان‌ها برای کشتن مردم عادی روی آوردند. اگر شما صدمه دیدید، آن‌ها نیز صدمه دیدند. شما باید استقامت کنید که این امر برای اثبات ایمان واجب است.

وی افزود: رهبر انقلاب همیشه پرچم حمایت از فلسطین را دارد. از چهل سال قبل جبهه ما با نظام سلطه را تحلیل کنید و ببینید ما کجاییم و آن‌ها کجا هستند. در سال گذشته بیش از سی کشور به هم‌ریختگی کشور ما را مدیریت می‌کردند و امروز همه جمع شدند که این لکه مازاد یعنی اسرائیل را حفظ کنند که البته نمی‌توانند.

خاموشی درباره برگزاری جشنواره سلاله و جایگاه امامزادگان در زندگی مردم نیز گفت: بقاع متبرکه مکانی برای افزایش ارتباط معنوی مردم با ائمه اطهار هستند. ما بیش از ۸۷۶۰ بقعه داریم که پلاک ولایت بوده و مردم به دنبال حفظ آن‌ها هستند. سازمان اوقاف نیز باید از این اماکن مراقبت کند و خوشبختانه امروز در وضعی هستیم که شرایط در این اماکن بهتر است.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور عنوان کرد: امسال سازمان اوقاف تصمیم دارد همه بقاع را به سمتی ببرد که برنامه یک‌ساله خود را از پیش تعیین کند‌. باید طرح و برنامه هر سال انجام شود، اگر هم کسری منابع وجود دارد، با این برنامه‌ریزی قابل حل کردن است. ما در دو سال گذشته مسابقات منطقه‌ای و کشوری در بقاع برگزار کردیم، این مسیر را ادامه می‌دهیم چون ظرفیت کالبدی که در سازمان اوقاف موجود است، در دیگر سازمان‌ها وجود ندارد. نیات دینی، عزاداری و نیت‌های واقفین برای اتفاقات قرآنی و دینی باید زیرمجموعه اوقاف قرار بگیرد. بودجه‌ها باید در درون بقعه‌ها مصرف شود و کارکردهای متنوع بقاع با برنامه‌ریزی استفاده شود. نباید فقط در زمان نماز از این کارکردها استفاده کرد.

امامزادگان؛ ظرفیت مناسبی برای شرکت‌های دانش‌بنیان و نخبگان منطقه

وی افزود: نخبگان منطقه و شرکت‌های دانش بنیان می‌توانند از ظرفیت‌های بقاع استفاده کنند. یا هیئت‌های مذهبی می‌توانند در بقاع حضور پیدا کنند. ما حضور هزار هیئت را در هزار بقعه متبرکه تامین کردیم تا ارتباط مردم با بقاع بیشتر و بهتر شود. برنامه قرآن مجلسی و استماع می‌تواند یک روز در هفته در هر بقعه‌ای برگزار شود. این جلسه هرچقدر بیشتر تقویت شود ارتباط معنوی مردم با قرآن بیشتر می‌شود.

حجت‌الاسلام خاموشی اضافه کرد: من خودم به جلسات استمراری اعتقاد دارم و این طرح را به بقاع مختلف پیشنهاد می‌کنم. ما می‌توانیم به صورت مستمر به بیان احکام شرعی در بقاع متبرکه بپردازیم. یا سخنرانی مذهبی و انقلابی و اجتماعی برگزار کنیم. ما بقعه سکولار نداریم باید سیاست‌های نظام سلطه تحلیل شود، بصیر‌ت‌افزایی صورت پذیرد‌ از طرف دیگر باید فعالیت رسانه‌ای بقاع متبرکه نیز افزایش پیدا کند. تبیین فعالیت و گسترش مفاهیم انقلاب می‌تواند از طریق رسانه رخ دهد. بیان صحیفه سجادیه و نهج‌البلاغه نیز می‌تواند طرح خوبی برای هر بقعه باشد.

رئیس سازمان اوقاف در ادامه گفت: آخرین توصیه توجه به نسل جوان است، این افراد باید جذب معارف اهل بیت شوند. خانواده‌ها باید در این بقاع شرکت کنند و در کنار هم نگذاریم جوانان جذب فعالیت‌های رسانه‌ای غربی شوند. در فعالیت‌های عمرانی و توسعه‌ای هم باید کارهای بیشتری انجام دهیم. امیدوارم رویدادهایی مثل جشنواره سلاله باعث پیشرفت بیشتر در این حوزه شود.

در ادامه مراسم، سلمان روحی از اعضای هیئت داوران جشنواره پشت تریبون قرار گرفت و بیانیه هیئت داوران این رویداد را خواند.
 
بعد از چند میان برنامه از نخستین فصلنامه تخصصی بقاع متبرکه رونمایی شد. سپس عزت‌الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پشت تریبون ایستاد.
 
وی ضمن تشکر از برگزارکنندگان این جشنواره در رابطه با اتفاقات اخیر نوار غزه گفت: لازم می‌دانم به شهدای والامقام فلسطین و مجاهدان فلسطین ادای احترام کنم. این حماسه اخیر غزه مبدا تاریخ جدیدی در مبارزه و مقاومت است. هنوز ابعاد دقیق این اتفاق مشخص نشده، اینکه رژیم صهیونسیتی دیوانه‌وار رفتار می‌کند به این دلیل است که می‌داند چه اتفاقی در ذات خود رخ داده است. این اتفاقات مثل ستارگانی هستند که مردم دنیا را هدایت می‌کند تا همه بدانند که حق کجاست.
 
ظرفیت بالای مدیریت بقاع متبرکه
 
ضرغامی با اشاره به جایگاه بقاع متبرکه و خطاب به متولیان این اماکن اظهار کرد: به تعبیر شهید مطهری همه رفتار و کنش و واکنش انسان نوعی معامله است، پس مبادا از کم‌فروشان باشیم. در قرآن کریم هم به وضوح راجع به این مسئله صحبت شده است. وقتی می‌دانیم قیامت و ترازویی هست، باید نگران کم‌فروشی باشیم. پس بدانیم مدیریت بقاع متبرکه کار عظیمی به لحاظ اجتماعی و فرهنگی و دینی است. اما آیا به نسبت ظرفیتی که در این اماکن هست وظیفه مان را به درستی انجام می‌دهیم؟ تولیت و مدیریت بقاع متبرکه یک پدیده چند وجهی و منشوری است. ظرفیت‌های این اماکن فوق‌العاده متنوع است که می‌توان کارهای زیادی را ذیل آن انجام داد. به همین دلیل من تقاضا دارم، یک بار مرور کنید که همه کارهایتان درست است یا به این نتیجه می‌رسید کارهای بیشتری هم می‌شود انجام داد؟
 
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: محتکر کسی نیست که فقط چند کیسه برنج مخفی می‌کند، کسی که قدرت مدیریتی دارد و می‌تواند تصمیم بگیرد و عملی انجام بدهد، اما این کار را نمی‌کند که به کسی پاسخگو نباشد، هم احتکار کرده است. کسی که اختیارات مدیریتی دارد باید به درستی از این جایگاه استفاده کند. بقاع متیرکه به نوعی میراث فرهنگی اسلامی است، چه از نظر دینی و فرهنگی چه از نظر مسایل هنری. هم مساجد این جایگاه را دارند هم بقاع متبرکه. مردم به خاطر اعتقاد و نیتی که داشتند آمدند و در طول تاریخ بهترین‌ها را عملی کردند و لذا خیلی از این بناها بسیار ارزشمند است که امروز به ما رسیده‌اند. این بقاع از نظر معنوی و اثر بی‌بدیلی که در سبک زندگی مردم دارد، مسئولیت بزرگی بر دوش ما قرار دادند. ازشما خواهش می‌کنم که شان و شئون این بقاع را درست حفظ کنید.
 
مسئول سرویس های بهداشتی در کشور!
 
وی گفت: من روی مسئله سرویس‌های بهداشتی در سطح کشور حساسم و استانداران هر وقت پیش ما هستند اولین موضوعی که عنوان می‌کنند، ساخت و ساز در این زمینه است. ما وضع‌مان در این رابطه خوب نیست. من قبلاً به مزاح هم گفتم، در کنار وزیر بودن، مسئول سرویس بهداشتی‌های جمهوری اسلامی هم هستم!
 
ضرغامی اضافه کرد: کشورهای مختلف پیشرفت زیادی داشتند. من  اخیرا سفری به تاجیکستان داشتم و دیدم در آنجا‌  چه مساجد فوق‌العاده‌ای ساخته شده؛ به مسجدی رفتم  که ظرفیت ۱۴۰ هزار نفر نمازگزار را داشت. عمداً سرویس‌های بهداشتی آن مسجد را هم دیدم. ما بعضی اوقات در امامزاده‌هایی می‌بینیم که اصلا به این توجه نمی‌کنند. این مسئله باید جدی گرفته شود و اطلاع‌رسانی‌ها هم درست شود، یعنی حداقل به فاصله پانصد متری امامزاده ها باید دو تابلو وجود داشته باشد.
 
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی عنوان کرد: مساجد اهل سنت همگی در طول روز باز است، اما مساجد شیعه مثل خانه‌های شخصی است و فقط در زمان اذان باز هستند. ساخت و ساز امروز خیلی سخت است و باید داشته‌هایمان را مدیریت کنیم. احسنت به اهل سنت که این رویه خوب را با مساجد انجام می‌دهند. این یک خدمت بزرگ است.
 
ضرغامی در پایان سخنانش عنوان کرد: بسیاری از کارهای معنوی و محتوایی را با این تفکر که در مکانی شریف و مهم هستید انجام دهید. خیلی از مسائل اجتماعی می‌تواند در این اماکن برگزار شود. باید شرایط را درک کرد، زبان جدید و سبک زندگی دهه هشتادی‌ها را شناخت. در این زمینه صنایع دستی نیز بسیار مهم است‌. من به عنوان کسی که با هنر اشنا هستم می‌گویم هیچ هنری به اندازه هنرهای سنتی و دستی به دین، فرهنگ، تمدن، سبک زندگی و نوع رفتار ایرانی اسلامی نزدیک نیست. هنرمندان این حوزه بی‌پناه هستند.
 
وی افزود: ما بیش از یک میلیون فعال در این حوزه داریم که یکی از کمبودهایشان محل عرضه و فروش صنایع دستی است. من می‌گویم امامزاده‌ها بهترین جا برای عرضه صنایع دستی است. البته باید از چیزهای کاربردی و مناسب برای مردم استفاده کرد. برای توسعه محیط‌های مربوط به امامزاده‌ها باید دقت کرد که ۲۰۰۰ بقعه ثبت ملی شده و این یک مجموعه مهم برای میراث فرهنگی کشور است که باید حفظ شود و از تخریب آن جلوگیری کرد. اما مهمتر از ترمیم این است که به سمت توسعه برویم، من کاملا موافق این ایده هستم.
 
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی عنوان کرد: وقتی گردشگر و زائر داریم، باید با توسعه بهترین خدمات را ارئه کرد‌. تنها توصیه من این است که این توسعه را متناسب با معماری بنا انجام دهید. ما در برخی بقاع می‌بینیم که چقدر بی‌سلیقه اداره می‌شود. تقاضا می‌کنم در این حوزه بی‌توجهی نشود. ما برای توسعه هیچ محدودیتی نداریم. بگذارید مردم اگر آمدند و دو بنا کنار هم دیدند، نگویند این برای قبل انقلاب است و دیگری برای جمهوری اسلامی است. این حس را به مردم القا نکنیم که عمدی در این رفتار است. این میراث فرهنگی از سرپنجه هنرمندان تاریخ ایران است و نباید اثری نازیبا در کنار آن‌ها خلق کرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب