دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
با همکاری بنیاد ملی نخبگان صورت گرفت؛

اختصاص بورس جامعه و صنعت ویژه استعدادهای درخشان به ۱۵۰۰ داوطلب برتر کنکور

اختصاص بورس جامعه و صنعت ویژه استعدادهای درخشان به ۱۵۰۰ داوطلب برتر کنکور
مدیر دفتر برنامه‌ریزی آموزش عالی گفت: در همکاری با بنیاد ملی نخبگان، رتبه‌های زیر ۲۰۰۰ هر استان و رتبه‌های برتر کنکور سراسری می‌توانند از بورس جامعه و صنعت ویژه استعدادهای درخشان استفاده کنند و برای این بورس ۱۵۰۰ نفر ظرفیت داریم.
کد خبر : 864745

به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، رضا نقی‌زاده مدیر دفتر برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم در نشست هم اندیشی صاحبنظران صنعت، جامعه و دانشگاه در رشته‌های فنی و مهندسی اظهار کرد:  بر اساس آمار مرکز ملی آمار، بیکاری جمعیت فارغ التحصیل آموزش عالی در بهار ۱۴۰۱ حدود ۱۳.۲ درصد و در بهار امسال ۱۲.۱ درصد بوده که کاهش ۱.۱ درصدی را نشان می‌دهد. اما این امار در خانم های فارغ التحصیل سه برابر نسبت به آقایان است، همچنین بیکاری در حوزه روستایی افزایش یافته و از ۱۶.۵ درصد به ۱۷.۴ درصد رسیده است.

وی به آمار مؤسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی اشاره کرد و افزود: آمار موسسه از دانش آموختگان سال های ۹۶ و ۹۷ ( که زمستان ۱۴۰۱ منتشر شده) نشان می دهد نسبت شاغلان به دانش آموختگان ۴۲.۵۸ درصد و به طور کلی نرخ مشارکت اقتصادی دانش آموختگان در اقتصاد کشور هم ۵۴ درصد است‌. بالاترین نرخ اشتغال متعلق به مقاطع دکتری، کارشناسی ارشد و بعد کارشناسی است‌.

نقی زاده سخنان خود را با این سوال ادامه داد که برای کاهش نرخ بیکاری چه باید کرد و پاسخ داد: بخشی از ایجاد زمینه و فرصت شغلی برای دانش‌‌‌‌‌‌‌‌آموختگان تابع شرایط کلی اقتصاد کشور است که وزارت علوم در این زمینه وظیفه ندارد ولی می‌تواند با توانمندسازی دانش‌آموختگان برای احراز شرايط اشتغال می‌‌‌‌‌‌تواند به بهبود وضعیت اشتغال کمک کند.

 ۴ راهبرد برای بهبود وضعیت اشتغال 

نقی زاده اقدامات وزارت علوم را در این زمینه شامل ۴ راهبرد گسترش هدفمند آموزش عالی، اصلاح محتوای رشته های تحصیلی، تحصیلات نخبگان و استعدادهای درخشان و توسعه برنامه های مهارت افزایی حین تحصیل دانست و در ادامه به توضیح هر کدام پرداخت.

وی تاکید کرد: موضوع اشتغال دانش آموختگان باید از ابتدا و در دفترچه انتخاب رشته در نظر  گرفته و تعیین تکلیف شود. برای اصلاح محتوای رشته های تحصیلی نیز اقداماتی انجام شده است؛ شامل روزآمدی محتوای درسی که در این زمینه ۱۵۰۰ رشته تحصیلی با رویکرد افزایش توان مهارتی اشتغال پذیری روزآمد شده است. همچنین نظام های آموزش جامعه و صنعت را در قالب تدوین راهنمای شکل گیری نظام آموزش جامعه و صنعت در حال انجام داریم تا برای نیازهای آینده پیش بینی کنیم. راهنمای کلی این نظام ها پیش بینی شده است و وزارت علوم آماده سیاست گذاری کلی است، جزئیات دروس باید توسط صنایع پیشنهاد و در نهایت تدوین شود.

مدیر دفتر برنامه ریزی آموزش عالی همچنین با اشاره به مصوبات جلسات ۹۵۴ و ۹۵۹ شورای گسترش آموزش عالی گفت: تقویت دروس مهارتی اشتغال‌پذیری در گذشته دو یا سه واحد کارآموزی بود و باکیفیت برگزار نمی شد، اما اکنون بین ۳ تا ۱۵ واحد با توجه به رشته های مختلف قابل برنامه ریزی است. این واحدها را در ۵ نوع تعریف کرده ایم؛ کابینی ۱ واحد و ۱۶ ساعت که ۸ ساعت بازدید از محیط های کاری و ۸ ساعت سمینارهای شغلی باشد، شکل دوم کارآموزی شامل ۲ واحد در ترم تابستان، شکل سوم کارورزی ۸ واحد ( یک ترم) به ۳ صورت کارورزی در صنایع، دوره های پودمان با دانشگاه های علمی کاربردی یا فنی و حرفه ای و همکاری با شرکت های دانش بنیان. کارآفرینی شامل ۲ واحد که مرتبط با رشته تحصیلی باشد هم در این حوزه کارورزی است. توسعه مهارت های نرم شغلی ۲ واحد نیز یکی دیگر از برنامه هاست.

وی تاکید کرد: برای اولین بار در کنار دروس تخصصی و علوم پایه، دروس مهارتی در برنامه ها قرار گرفته و در برنامه هفتم توسعه نیز آمده است. اختیار ویژه به دانشگاه ها برای برنامه‌ریزی ۴۰ واحد داده شده است.

نقی زاده با اشاره به تسهیلات برای نخبگان و استعدادهای درخشان در همکاری با بنیاد ملی  نخبگان نیز گفت: در همکاری با بنیاد، رتبه های زیر ۲۰۰۰ هر استان و رتبه های برتر سراسری و کشوری می توانند از بورس جامعه و صنعت ویژه استعدادهای درخشان استفاده کنند برای این بورس ۱۵۰۰ نفر ظرفیت داریم. جذب نخبگان به عنوان عضو هیئت علمی و بورسیه شغلی و حمایت پژوهشی از رتبه های برتر کنکور سراسری تا مقطع دکتری نیز یکی دیگر از همکاری ها با بنیاد ملی نخبگان است.

وی تصریح کرد: امسال برای اولین بار ۱۵ صفحه از دفترچه انتخاب رشته، به بورسیه های مختلف اختصاص دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب