گذر اقتصاد از منبعمحوری به بازار نوآوری
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، سالهاست احساس نیاز برای گذرازاقتصاد منبع محور به اقتصاد دانشبنیان در تمامی جوامع بیش از پیش احساس میشود و برای تقویت این زمینه باید تولید محصولات دانشبنیان از طریق شکلگیری کسبوکار دانشبنیان کوچک و متوسط فراهم کرد تا اقتصادها بتوانند با تولید محصولات نوین از بازار رقابت عقب نمانند. کارآفرینی مبتنی بر فناوری شده است و تحقق و شکلگیری اقتصاد دانشبنیان در عصر پرشتاب امروز به دنبال کسبوکارهای دانشبنیان به عنوان موتور رشد اقتصادی است.
شکلگیری کسب و کار دانشبنیان
سالهای اخیر اقتصاد کشور در حال تغییر ماهیت و شکل از منبعمحوری به دانشبنیانی است از این رو اقتصاد ایران شاهد شکلگیری کسبوکار دانش بنیان نوظهور مبتنی بر فناوری است که محصولات دانشبنیانی بیشترین نرخ رشد را به خود اختصاص داده و به دنبال جذب بیشترین سهم از بازار اقتصادی کشور هستند و به توسعه شکلگیری اقتصاد دانشبنیان کمک میکنند.
البته تعارفی مختلفی از اقتصاد دانشبنیان روایت میشود که همه کارشناسان فعال در این بخش با یکی از تعاریف نظر بسیار نزدیکی دارند؛ اقتصاد دانشبنیان به روش تولیدی گفته میشود که در آن از دانش برای ایجاد ارزش افزوده محسوس یا غیرمحسوس استفاده میشود.
گذر از منبعمحوری به دانشبنیانی
امروزه سرمایههای اقتصادی کشورمان فقط محدود به منابع زیرزمینی مانند انرژیهای فسیلی نیست؛ بلکه نیروی انسانی سرمایه اصلی در این چرخه مهم به حساب میآید؛ در واقع اصول اصلی اقتصاد دانشبنیان بر نیروی انسانی خلاق و متخصص و دانش محور استوار شده است.
ایران با دراختیار داشتن جمعیت جوان و ظرفیتهای بالا درزمینههای فناوری، چند سالی است با هدایت رهبر معظم انقلاب به سوی پیادهسازی این مدل از اقتصاد رهنمون شده است.
مسیراقتصاد دانش بنیان به کجا میرسد؟
با تقویت اقتصاد دانش بنیان کمک میشود که مزیت اکتسابی دانش بنیان و چرخه کالا به صورت نوین (کاهش هزینه و بهره وری بالا) شکل بگیرد و ایجاد چنین فضایی ارتباط مستمری بین فضای تولید دانش یعنی دانشگاه و مراکز آموزشی و پژوهشی با صنعت و کشاورزی و بخشهای تولیدی باید شکل بگیرد و در این فضا تولیدات به صورت پویا در چرخه کالا جلو میرود تا حدی که بعد از اشباع بازار داخل، بازارهای جهانی را میتواند یکی پس از دیگری فتح کند.
دیدگاه کارشناسان فعال در حوزه اقتصاد دانشبنیان؛ دراین نوع اقتصاد، نیروی کار تخصصی به عنوان سواد رایانهای و از همه مهمتر به عنوان سرمایه اصلی جهت تقویت اقتصاد دانشبنیان شناخته میشود از این رو، دانش کاتالیزور و پیوند دهنده در اقتصادهای مدرن امروز محسوب میشود.
راه طولانی رسیدن به ایده آلهای اقتصاد برپایه دانش
به نظر میرسد اقتصاد دانشبنیان با تمرکز بر مفهوم بهره وری راه نرفته طولانی است که برای پیمودن این مسیر، اصلاح فرهنگی و قانونی میخواهد. باید زیرساختهای رسیدن به اقتصاد برپایه دانش با محوریتهای نوین، اصلاح شود. اما برای تسریع آن، شناسایی و استفاده از ظرفیتها در اولویت است. تغییر نگاه به اقتصاد نیاز به فرهنگسازی و از همه مهمتر تشخیص فضای مناسب برای رشد چنین دیدگاهی را میطلبد.
امروزه همگام با رشد روزافزون شکلگیری کسبوکارهای نوین برپایه علم و دانش، چالشها و موانع زیادی نیز در این مسیرایجاد شده است. از این رو باید فعالیتهایی در جهت حمایت، رشد و ثبات دانشبنیانها انجام شود.
انتهای پیام/