آمریکا فناوریهای حساس را هدف گرفت/ منع سرمایهگذاری در چین
به گزارش گروه جهان خبرگزاری علم و فناوری آنا، منابعی در دولت واشنگتن به خبرگزاری «رویترز» گفته اند که کاخ سفید امروز چهارشنبه جزئیات طرح ممنوعیت برخی سرمایهگذاریها در چین را که به حوزه فناوریهای حساس مربوط است، علنی خواهد کرد.
این طرحها با هدف ممانعت از صرف سرمایه و تخصص آمریکا برای کمک به پیشرفت فناوریهایی است که به چین فرصت مدرن سازی ارتش این کشور و تهدید امنیت ملی آمریکا را میدهد.
پیشتر، دولت «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا گفته بود که هرگونه محدودیت سرمایه گذاری در چین هدفمند خواهد بود.
به ادعای «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید، تدابیر بازدارنده با دقت انتخاب میشوند و آنگونه که چین میگوید به منزله تحریم فناوری نخواهد بود.
انتظار میرود که این محدودیتها مواردی چون سرمایهگذار فعال را هدف قرار دهد که این میتواند سرمایهگذاری خصوصی در علوم مالی، تأمینمالی شرکتها و پروژههای سرمایهگذاری را شامل شود که خارج از بازار دادوستد اوراق بهادار در بورس انجام میگیرد. سرمایهگذاری پرخطر در پروژههای فردی یا مشترک با چین نیز در حوزه هایی چون تولید نیمه رساناها، محاسبات کوانتومی و هوش مصنوعی تحت الشعاع محدودیتهای جدید قرار میگیرد.
به این ترتیب، وقتی پای چین در میان است، سرمایهگذاران آمریکایی که مایل به سرمایه گذاری در این حوزهها هستند، در اغلب موارد باید از دولت واشنگتن کسب تکلیف کنند. همچنین، در سایه این محدودیت ها، برخی از داد و ستدها نیز ممنوع میشود.
دست کم طی یک سال اخیر، رقابت در عرصه فناوریهای نوین، آمریکا و چین را به اتخاذ تدابیر بازدارنده متقابل وادشته است.
۹ مرداد، دولت پکن اعلام کرد که برای حفظ توانایی رقابت در عرصه فناوری، از ماه میلادی سپتامبر، دایره کنترل خود را بر صادرات تجهیزات پهپادی تنگتر میکند.
این در حالی است که از ابتدای ماه میلادی جاری (آگوست)، در راستای حراست از امنیت و منافع ملی، دولت پکن بر صادرات هشت قلم از محصولات گالیوم و شش قلم از محصولات ژرمانیوم، محدودیتهایی اعمال کرد- اقدامی که به تعبیر تحلیلگران با هدف انتقام جویی از تلاشهای واشنگتن در راستای مهار پیشرفتهای فناوری چین انجام میشود.
در واقع، از اکتبر گذشته به این سوی، آمریکا به جای آنکه شرکتهای فناوری برتر چین را مستقیما هدف بگیرد، صادرات همه انواع ریزتراشه و ابزارهای تولید نیمه رسانه (نیمه هادی) به چین را که در آنها از فناوری آمریکایی استفاده شده است، مشمول اخذ مجوزهای ویژه کرد و به شهروندان آمریکایی هم هشدار داد که برای همکاری با شرکتهای چینی باید مجوز بگیرند.
این محدودیت ها، بی آنکه برچسب «تحریم اقتصادی» را با خود داشته باشند، تا حد زیادی همان کار را انجام میدهند.
در طرف مقابل، گمان میرود که چین هم میخواهد با کاهش دسترسی آمریکا و متحدانش به فلزات کاربردی در تولیدات مرتبط با فناوری، موانع ایجاد شده از سوی واشنگتن را کم اثر کند.
همچنین، تصمیم اخیر پکن، به نگرانی درباره احتمال تداوم اعمال محدودیت بر صادرات منابع معدنی نایاب که چین بزرگترین تولیدکننده آنها به شمار میرود، دامن زده است.
در ماه میلادی می نیز، چین صنایع داخلی خود را از خرید تولیدات شرکت «میکرون» آمریکا که در حوزه ریزتراشه فعالیت میکند، منع کرد.
انتهای پیام/