دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آشنایی با مفاهیم اقتصاد دانش‌بنیان (۴)

برداشت گام‌های مالیات‌ستانی در مسیر هوشمند‌سازی

برداشت گام‌های مالیات‌ستانی در مسیر هوشمند‌سازی
مسئولان حوزه مالیاتی در سال‌های اخیر در مسیر شفاف‌سازی گام برداشته‌اند، اما به گفته برخی از کارشناسان هنوز فاصله زیادی تا هوشمندسازی در این حوزه وجود دارد.
کد خبر : 861300

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، بسیاری از کارشناسان براین باورند که بایستی به دنبال شناسایی چالش ها، فرصت‌ها و نیز برنامه ریزی مدون برای فراهم کردن بستر قانونی و بودجه لازم به منظور ایجاد اقتصاد هوشمند باشیم. از این رو اقتصاد برای هوشمند شدن نیازمند اتخاذ تکنولوژی‌های جدید هوشمند می‌باشد.

برای تحقق اقتصاد هوشمند باید نسبت به شاخص‌های هوشمند سازی صورت گیرد و آن‌ها را شناسایی و مورد بررسی قرار بگیرد؛ یکی از این اهداف به شفاف سازی قانون مالیات باز می‌گردد. مالیات ستانی یکی از شناخته شده‌ترین ابزار‌های تامین درآمد‌ها و تحقق پروژه‌ها و برنامه‌ریزی‌های دولت‌ها در سراسر دنیا شناخته می‌شود و از این رو ابزار مورد استفاده در این راستا بسیار حیاتی و ضروری قلمداد می‌شود، چرا که پرداخت مالیات رویکردی دوسویه است که در صورت شفاف نبودن به نارضایتی‌ها در جامعه منتهی می‌شود این درحالی است که کارشناسان معتقدند در صورتی که مالیات‌ستانی بر اساس نظام هوشمند مالیاتی عملیاتی نشود تبدیل به یک ابزار حاکمیتی با اهرم فشار می‌شود که فرار‌های مالیاتی بسیار در جامعه به وقوع می‌پیوندد.

فاصله مالیات‌ستانی تا هوشمندسازی زیاد است؟

مالیات‌ستانی

مسئولان حوزه مالیاتی در سال‌های اخیر در مسیر شفاف سازی گام برداشته‌اند، اما به گفته کارشناسان هنوز فاصله زیادی در مسیر هوشمندسازی در این حوزه دیده می‌شود.

خود متولیان این بخش از اقتصاد معتقدند؛ تبادل اطلاعات بین دستگاه دولتی با سازمان امور مالیاتی به درستی انجام نمی‌شود این در حالی است که بهترین منبع درآمدی با ثبات برای هر کشور اخذ مالیات است. اخذ مالیات راهکاری برای ثبات اقتصادی و مبارزه با تبعیض و اختلاف طبقاتی است.

فقدان آگاهی و نگرش برخی مدیران عالی و نبود شناخت در عرصه مدیریت هوشمند اقتصادف تبعات سنگینی را به همراه دارد. اما امروز سامانه مودیان مالیاتی فرآیند پرداخت مالیات در کشور را هوشمند می‌کند و به این ترتیب دولت می‌تواند روی درآمد مالیاتی خودش حتی به صورت هفتگی و ماهانه حساب کند و برآوردی از میزان مالیاتی که جمع‌آوری خواهد شد داشته باشد و بر اساس آن برنامه‌ریزی کند تا به وظایف خود عمل کند، حتی می‌توان با استفاده از سامانه مودیان مالیاتی پیش‌بینی لازم برای میزان مالیاتی که باید در سال‌های آینده جمع‌آوری شود نیز داشته باشد.

 استفاده از تجهیزات و سامانه‌های دقیق در مسیر هوشمندسازی مالیات‌ستانی

مالیات‌ستانی

دولت و مسئولین نظام مالیاتی با اقدامات صورت گرفته به اطلاعات و دیتا‌های خوبی درراستای اجرای طرح مالیات ستانی دست یافته‌اند که باعث جامعیت و تمرکز در اخذ مالیات در مودیان شده و علاوه بر آن به شناسایی مودیان جدید نیز منجر شده است، اما اجرای عادلانه اخذ مالیات در گرو هوشمندسازی نظام مالیاتی در کشور و همچنین استفاده از تجهیزات و سامانه‌های دقیق و به روزرسانی شده است که به عنوان نمونه انطباق تراکنش‌های بانکی و مالی با خرید و فروش‌های افراد حقیقی و حقوقی یکی از مواردی است که می‌تواند به راستی‌آزمایی پرداخت مالیات کمک کند و این امر جز در بستر هوشمندسازی مالیات عملیاتی نمی‌شود. در سالیان اخیر بانک مرکزی در تعامل با نظام مالیاتی اقدامات موثری را انجام داده است، اما هنوز با استاندارد‌های مطلوب فاصله بسیاری دارد.

اتصال دستگاه‌های کارت‌خوان به نظام مالیاتی از جمله رویکرد‌هایی محسوب می‌شود که در راستای اجرای قانون‌های مالیاتی جدید قابل توجه و مطلوب تلقی می‌شود و در حقیقت به تدریج دولت و مسئولان ذیربط در مسیر قوانین و اجرای مناسب درحیطه امور مالیاتی حرکت می‌کنند؛ اما در کشور‌های صاحب نظام مالیاتی قوی علاوه بر برخورداری از نظام هوشمند در مرحله اخذ مالیات، از سیستم هوشمند و شفاف پس از اخذ مالیات و در مرحله عملکرد و هزینه کرد درآمد‌های مالیاتی از سوی دولت نیز بهره‌مند هستند و این امر به افزایش تعاملات و اعتماد‌های دوسویه کمک شایانی می‌کند و در حقیقت امور مالیاتی از ابتدا تا انتها و را به فناوری‌های نوین سپرده‌اند که با استناد به قوانین جامع اجرایی می‌شود این در حالی است که عدم امکان صدور فاکتور الکتریکی در ایران امکان رصد مستمر و دقیق بازرسان مالیاتی و اجرای مطلوب طرح مالیات ستانی بر محور عدالت مالیاتی - اجتماعی را ممکن نمی‌سازد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب