دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گفت‌وگوی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد کرمانشاه با آنا تشریح شد؛

اندر حکایت الکترونیک‌کاران حرفه‌ای با امکانات غیرحرفه‌ای/ تجهیزات پیشرفته هست ولی کم!

اندر حکایت الکترونیک‌کاران حرفه‌ای با امکانات غیرحرفه‌ای  تجهیزات پیشرفته هست ولی کم!
فریبرز پرندین عنوان کرد: محدودیت‌های دسترسی به تجهیزات پیشرفته از مشکلاتی است که پژوهشگران با آن مواجه هستند و برای کاهش اثر این محدودیت‌ها می‌توان بودجه‌های پژوهشی را افزایش داد تا بستر تحقیق و توسعه در کشور افزایش یابد.
کد خبر : 858309

خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ با پیشنهاد کمیته منتخب دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه و موافقت هیئت ممیزه در دویست و سومین نشست این هیئت و تأیید رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، مرتبه علمی فریبرز پرندین عضو هیئت علمی گروه مهندسی برق الکترونیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه از استادیاری به دانشیاری ارتقا یافت.

مهندسی برق الکترونیک اکنون به طیف گسترده‌ای از رشته‌های مختلف تقسیم شده، ازجمله مهندسی کامپیوتر، مهندسی سیستم، مهندسی نیرو، ارتباطات از راه دور، مهندسی فرکانس رادیویی، پردازش سیگنال، ابزار دقیق، الکترونیک و اپتیک و فوتونیک.

بسیاری از این رشته‌ها با سایر شاخه­‌های مهندسی هم‌پوشانی دارند و شامل تعداد زیادی از تخصص­‌ها مانند مهندسی سخت‌افزار، الکترونیک قدرت، الکترومغناطیسی و امواج، مهندسی ماکروویو، فناوری نانو، الکتروشیمی، انرژی‌های تجدیدپذیر، مکاترونیک و علوم مواد الکتریکی هستند.

مهندسین برق الکترونیک معمولاً دارای مدرک مهندسی برق یا مهندسی الکترونیک هستند.

رشته مهندسی برق الکترونیک در ایران

رشته مهندسی برق الکترونیک در ایران (مقطع کارشناسی و لیسانس) دارای پنج گرایش است.

در برخی دانشگاه‌ها، گرایش دانشجویان بعد از گذراندن سه تا پنج ترم مشخص می‌شود، این گرایش‌ها عبارتند از مهندسی الکترونیک، مهندسی مخابرات، مهندسی قدرت، مهندسی کنترل و مهندسی پزشکی(بیوالکتریک، بیوانفورماتیک در برخی دانشگاه‌ها)

دانشگاه آزاد اسلامی به رشته‌های مرتبط با مهندسی اهمیت بیشتری می‌دهد، چراکه اینگونه رشته‌ها دارای بازار کار فراوانی هستند، به‌خصوص رشته مهندسی برق الکترونیک پل ارتباط میان دانشگاه و صنعت است.

در سال‌های گذشته فارغ‌التحصیلان بسیاری از دانشگاه آزاد اسلامی در رشته مهندسی برق الکترونیک وارد صنعت شده‌اند، البته برخی استان‌ها و شهرستان‌های دورافتاده فاقد رشته مهندسی برق الکترونیک هستند و باید این رشته که علاقه‌مندان بسیاری دارد در دانشگاه‌ها تدریس شده و فارغ‌التحصیلان متخصص تحویل جامعه دهد.

هدف اصلی از رشته مهندسی برق الکترونیک در زمینه ساخت قطعات الکترونیک و کاربرد آن در مدارهاست و این رشته جزء یکی از مشاغلی به شمار می‌رود که دارای آینده شغلی روشنی بوده و بازار کار خوب و متنوعی پیش‌روی افرادی است که در مسیر مهندسی الکترونیک گام برمی‌دارند.

به همین مناسبت در مورد اهمیت رشته مهندسی برق الکترونیک، جایگاه آن در دانشگاه‌ها، موقعیت‌های شغلی و ... با پرندین به گفت‌وگو پرداخته‌ایم که در زیر می‌آید:

مهندسی برق الکترونیک و پیشرفت تکنولوژی و صنعت

آنا: رشته مهندسی برق الکترونیک اکنون چه جایگاهی در دانشگاه‌های کشور دارد؟

پرندین: رشته مهندسی الکترونیک یکی از زیرمجموعه‌های مهندسی برق است که همواره مورد توجه بوده و تاکنون فارغ‌التحصیلان زیادی در دانشگاه‌های کشور داشته است.

با توجه به اینکه این گرایش هم با سایر زیرمجموعه‌های رشته برق ارتباط دارد و هم با مهندسی سخت‌افزار کامپیوتر در ارتباط است برای بسیاری از محققان جذابیت خاصی دارد.

مهندسی الکترونیک نقش بسیار مهمی در پیشرفت تکنولوژی و صنعت دارد. در دنیا صنعت الکترونیک به‌عنوان یکی از منابع مهم کسب درآمد به حساب می‌آید، اما در ایران هنوز بستر مناسب برای این موضوع ایجاد نشده و برای پیشرفت در حوزه الکترونیک باید مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاه‌های متعددی تأسیس شوند.

آنا: علاقهمندان به تحصیل در رشته مهندسی برق الکترونیک باید در چه زمینههایی دارای استعداد باشند و چه آموزههایی را فرابگیرند تا موفق باشند؟

پرندین: دانشجوی رشته الکترونیک باید با مسائل پیچیده مواجه و قدرت تجزیه و تحلیل مناسبی داشته باشند، به‌خصوص دروس پایه مانند ریاضی و فیزیک را به‌خوبی بیاموزد.

همچنین دانشجویان باید در دروس عملی و آزمایشگاهی مدار‌های مختلف را طراحی و تست کنند، از سویی یادگیری نرم‌افزار‌های شبیه‌سازی نیز یکی از ابزار‌های موردنیاز دانشجویان الکترونیک است.

هدایت شرکت‌های دانش‌بنیان به سمت فناوری

آنا: آینده شغلی دانشآموختگان رشته مهندسی برق الکترونیک در بازار کار را چگونه ارزیابی میکنید؟

پرندین: با توجه به رشد صنعت الکترونیک در ایران، رشته الکترونیک به‌عنوان یکی از رشته‌های فنی و مهندسی در ایران دارای آینده شغلی مناسبی است. فارغ‌التحصیلان این رشته با گسترش و توسعه این صنعت می‌توانند در صنایع مختلفی ازجمله صنعت خودروسازی، صنایع برق و الکترونیک، مخابرات نوری، ساخت و تولید دستگاه‌های پزشکی و نظامی، فناوری اطلاعات، صنعت نانو، مراکز تحقیقاتی و دانشگاه‌ها و ... فعالیت کنند.

فارغ‌التحصیلان رشته برق می‌توانند علاوه بر استخدام در مراکز صنعتی به صورت آزاد نیز کار کنند، به‌عنوان مثال در نظام مهندسی فعالیت داشته باشند یا با ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان در این زمینه به کار بپردازند.

خوشبختانه دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه در زمینه فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان فعالیت‌های خوبی داشته و دانشجویان و فارغ‌التحصیلان می‌توانند از حمایت دانشگاه بهره‌مند شوند.

آنا: مهندسی برق الکترونیک یکی از رشتههای مورد علاقه داوطلبان بوده، اکنون استقبال از این رشته چگونه است؟

پرندین: استقبال دانشجویان در مقاطع مختلف مهندسی برق در کشور مناسب بوده و دانشجویان زیادی علاقه‌مند به تحصیل در این مقطع هستند.

با توجه به وجود زمینه‌های مختلف در گرایش الکترونیک مانند اپتیک، افزاره‌های میکروونانو، فرکانس بالا و ...، دانشجویان می‌توانند در هر زمینه‌ای که علاقه‌مند هستند به پژوهش بپردازند.

چالشهای حوزه مهندسی برق الکترونیک چیست؟

آنا: چالشهای رشته مهندسی برق الکترونیک را چه چیزهایی میدانید و راهکارهایتان برای رفع آن چیست؟

پرندین: از مهم‌ترین چالش‌های حوزه الکترونیک می‌توان به محدودیت‌های مالی و کمبود بودجه برای تحقیقات و توسعه اشاره کرد. این محدودیت‌ها می‌توانند موجب کاهش کیفیت تحقیقات و توسعه در این حوزه شوند.

همچنین محدودیت‌های دسترسی به تجهیزات پیشرفته از مشکلاتی است که پژوهشگران کشورمان با آن مواجه هستند که برخی از این محدودیت‌ها مربوط به تحریم‌های بین‌المللی است.

برای کاهش اثر این محدودیت‌ها می‌توان بودجه‌های پژوهشی را افزایش داد تا بستر تحقیق و توسعه در کشور افزایش یابد.

همچنین افزایش ارتباط صنعت و دانشگاه می‌تواند به‌عنوان یک راهکار برای رفع چالش به حساب آید، به طوری که دانشگاه محلی برای بررسی و رفع مشکلات صنعتی به شمار آید.

آنا: گروه آموزشی مهندسی برق الکترونیک دانشگاه آزاد اسلامی در تربیت دانشجویان چقدر موفق بوده است؟

پرندین: فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه تاکنون موفقیت‌های بسیار خوبی به دست آورده‌اند، به‌طوری که فارغ‌التحصیلان زیادی در صنایع مختلف مشغول به کار و تعدادی از آنان به عنوان اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌های مختلف کشور مشغول به فعالیت هستند.

از سویی تعدادی از فارغ‌التحصیلان مقاطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه اکنون در مقاطع بالاتر در دانشگاه‌های کشور و دانشگاه‌های معتبر اروپا و آمریکا در حال تحصیل بوده یا فارغ‌التحصیل شده‌اند و در مراکز پژوهشی و دانشگاهی به فعالیت مشغول هستند.

آنا: دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه چندین مقاله علمی در مجلات معتبر ISI در رشته برق منتشر کردهاند.

پرندین: درست است. دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه با داشتن کادر هیئت علمی توانمند، دارای استادانی با مرتبه علمی دانشیار و استادیار بوده که از نظر پژوهشی بسیار قوی بوده و توانایی راهنمایی دانشجویان برای انجام کار‌های مختلف پژوهشی هستند.

از نظر چاپ مقالات علمی تاکنون مقالات متعددی از دانشجویان با نظارت استادان این دانشگاه در مجلات معتبر ISI به چاپ رسیده است.

جالب است که علاوه بر دانشجویان تحصیلات تکمیلی، تعدادی از دانشجویان کارشناسی برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه نیز توانسته‌اند با راهنمایی استادان چندین مقاله علمی در مجلات معتبر ISI به چاپ برسانند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب