دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 ارديبهشت 1395 - 10:02
چیت‌چیان خبرداد:

صنعت برق در دستان بخش خصوصی/ امضای 28 قرارداد با بخش خصوصی در صنایع آب

وزیر نیرو با بیان اینکه فعالیت‌های آب و برق با بخش خصوصی عجین شده است، عنوان کرد: اکنون 28 قرارداد آماده شده تا بخش خصوصی با سرمایه‌گذاری 18 هزار میلیارد ریالی در صنایع آب و برق به امضا برساند.
کد خبر : 85702

به گزارش خبرنگار اقتصادی آنا حمید چیت‌چیان در نشست صبحانه کاری که در اتاق بازرگانی ایران انجام شد یکی از مهم‌ترین تنگناهای صنعت آب و برق را قراردادهای متعدد وزارت نیرو با بخش خصوصی دانست و گفت: این بخش مطالبات زیادی از شرکت‌های وزارت نیرو دارد اما در انجام تعهداتش دچار مشکل است.


وی اظهار کرد: طی 10 سال گذشته قیمت گاز طبیعی و بنزین در ایران حدود 12 برابر شده است این در حالی است که قیمت آب و برق تنها میان 2/1 تا 2/6 درصد افزایش یافته است.


چیت‌چیان با بیان اینکه قیمت برق ایران به حدی ارزان است که در هیچ جای دنیا وجود ندارد، افزود: تنها سه کشور سوئیس، آمریکا و یکی از کشورهای اسکاندیناوی هستند که مردم آنهامی‌توانند با درآمد خود میزان برق بیشتری را خریداری کنند.


به گفته وی تمام کشورها قدرت خرید برق‌شان کمتر از ایران بوده و این در حالی است که درآمد سرانه کشورهای اروپایی 40 هزار دلار است.


چیت‌چیان یکی از زمینه‌هایی که اتاق ایران می‌تواند در صنعت آب و برق کمک کند واقعی‌ کردن قیمت‌ها دانست و تصریح کرد: ما نمی‌گوییم قیمت انرژی باید افزایش یابد بلکه معتقدیم قیمت‌ها باید واقعی شود.


وی عنوان کرد: گران‌ بودن قیمت آب و برق اجهاف به مصرف کننده است و اگر قیمت‌ها از قیمت واقعی پایین‌تر باشد نیز صنعت برق را دچار مشکل کرده و نمی‌تواند پول پیمانکاران و نیروگاه‌ها را پرداخت کند.


وزیر نیرو ادامه داد: اکنون نیاز است که یک کارگروه مشترک میان وزارت نیرو و اتاق ایران تشکیل شود تا در موضوع واقعی کردن قیمت‌ آب و برق با یکدیگر همکاری کنند.


وی تصریح کرد: اکنون قیمت برق برای بخش صنعت و کشاورزی کمتر از بخش خانگی است و بابت هر کیلووات ساعت برق مصرفی در بخش کشاورزی تنها 130 ریال یعنی 0/3 یک سنت پرداخت می‌شود.


به گفته چیت‌چیان ظرفیت تولید برق در کشور 74 هزار میلیارد مگاوات است و ایران در رتبه چهاردهم جهان و رتبه اول منطقه قرار دارد.


وی تأکید کرد: ما یک واحد شبکه سراسری برای توزیع برق داریم که در کشورهای دیگر وجود ندارد.


وزیر نیرو از امکان ارتباط میان شبکه برق ایران با 7 کشور دیگر خبر داد و گفت: اکنون صادرکننده خالص برق به ترکیه، عراق، پاکستان و افغانستان هستیم اما از ترکمنستان برق وارد می‌کنیم و همچنین مذاکراتی انجام شده است تا طی دو سال آینده به شبکه تاجیکستان و روسیه نیز بپیوندیم.


چیت‌چیان با بیان اینکه امسال چهاردهمین سال است که ایران بدون (بلک اوت) شبکه برق خود را ارائه می‌کند، افزود: در این مدت آمریکا، هندوستان و ترکیه به صورت مستمر بلک اوت داشتند که این امر نشان‌دهنده ظرفیت و توان بالای ایران است.


وی تصریح کرد: اکنون بیش از 90 درصد کل نیاز برق کشور چه از نظر سخت‌افزاری و چه نرم افزاری در داخل تولید می‌شود که در بخش آب این رقم 95 درصد است.


چیت‌چیان عنوان کرد: ما در زمینه تولید تجهیزات، کارهای پیمانکاری و مهندسی مشاور شرکت‌های پر افتخاری در صنعت برق داریم و اکنون بیش از 600 سد در کشور ساخته شده و 90 سد دیگر در دست احداث است.


چیت‌چیان با بیان اینکه تمامی کارهای انجام شده اعم از مطالعات و مهندسی مشاور، پیمانکاری و ساخت تجهیزات توسط بخش خصوصی انجام شده است، افزود: ما مطلقاً سازنده دولتی در این زمینه‌ها نداشته‌ایم و این یک افتخار بزرگ برای کشور است هر چند که بسیاری از این شرکت‌ها از دامان دولت متولد شدند و به مرور واگذار شدند.


به گفته این مقام مسئول نه تنها در زمینه برق بلکه در زمینه آب نیز توانمندی‌های قابل توجهی داریم که اکنون بیش از 100 طرح در زمینه آب و فاضلاب شهری و روستایی در دست است که تمام سرمایه‌گذاری آن توسط بخش خصوصی انجام می‌شود.


چیت‌چیان ادامه داد: 4 هزار و 800 میلیارد تومان ارزش این سرمایه گذاری‌ها است و از این میان حتی یک آب شیرین‌کن دولتی وجود ندارد و تمام این فعالیت‌ها توسط بخش خصوصی انجام شده و دولت تنها آب را از این بخش خریداری و توزیع می‌کند.


وی با بیان اینکه کشور باید بیش از سرمایه‌ بخش خصوصی به مدیریت و ابتکار این بخش تکیه کند، تشریح کرد: اکنون بخش خصوصی در فعالیت‌های بزرگ‌تری در زمینه آب وارد شده است و اولین قرارداد برای ساخت سد با سرمایه بخش خصوصی در سفر اخیر رئیس جمهور به سمنان امضا شد.


چیت‌چیان تأکید کرد: پس از برجام تعداد زیادی از شرکت‌های خارجی به ویژه از کره، ژاپن، چین و آلمان به ایران آمدند و پیشنهادهای خوبی برای سرمایه گذاری مستقیم دادند.


به گفته وزیر نیرو یکی از مسائلی که امروز با آن مواجه هستیم این است که برخی شرکت‌های داخلی تصور می‌کنند با ورود این سرمایه‌گذاران بازار برای بخش خصوصی محدود خواهد شد در صورتی که چنین نیست و صنعت آب و برق نیاز به سرمایه‌گذاری خارجی دارد.


وی به برگزاری مناقصه‌ای برای وگذاری پست‌های برق اشاره کرد و گفت: در این مناقصه هم شرکت‌های داخلی و هم خارجی می‌توانند حضور پیدا کنند و شرط ما این است که اگر خارجی‌ها برنده این مناقصه شدند نمی‌توانند به صورت صد در صد تجهیزات را از کشور خود بیاورند و باید حداقل 51 درصد این تجهیزات ساخت داخل باشد.


چیت‌چیان به مصوبه اخیر شورای عالی انرژی اشاره و خاطر نشان کرد: وزارت اقتصاد و دارایی ملزم شده تا برای سرمایه‌گذاران خارجی تضمین سرمایه صادر کند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب