قمار بزرگ اصلاحطلبان/ پشت پرده انتخاب یک زن بهعنوان رئیس تشکیلات سیاسی
گروه سیاسی خبرگزاری علم و فناوری آنا- سعید امینی: جریان اصلاحات پس از شکستی که در انتخابات مجلس یازدهم و سپس ریاست جمهوری سیزدهم متحمل شد بهتدریج از کانون توجهات خارج و جایگاه خود را در عرصه حکمرانی و سیاستورزی از دست داد. «تئوریسینهای نو» که در درون این جریان فعالیت دارند، بارها ضرورت روزآمدی و دگرگونی در بدنه اصلاحطلبان را متذکر شدهاند؛ موضوعی که هرباره به کام اصلاحطلبان سنتی خوش نیامد و خیلی با آن همراهی نکردند و تلقیشان هم این است که این جریان نیازی به بازی دادن جوانان و نواندیشان ندارد.
قمار بزرگ
اما این بار اتفاق جالبی در صدر جبهه اصلاحات رخ داد و همین مسئله سبب شد تا بعد از مدتها اخبار مربوط به اصلاحطلبان در آستانه انتخابات مجلس به اخبار پرمخاطب سیاسی کشور بدل شود. جریان اصلاحات برای بقا در جریان سیاسی کشور، ماندن در عرصه مبارزات سیاسی، جلب تمایلات عمومی و جلوگیری از ریزش در بدنه حامیان دست به تغییر زد و به نوعی سنتشکنی کرد و «آذر منصوری» را بهعنوان رئیس جبهه اصلاحات انتخاب و او را جایگزین بهزاد نبوی کرد و به نوعی دست به یک قمار بزرگ سیاسی زده است.
از آذر منصوری باید بهعنوان نخستین زنی نام برد که برای ریاست جبهه اصلاحات انتخاب میشود، البته ناگفته نماند او در نبود کاندیدای دیگری به این مسئولیت رسیده و از این رو انتخابات خیلی پرشور و دموکراتیکی در جبهه اصلاحات اتفاق نیفتاده و همین موضوع نشان از عمق انشقاق و اختلافات درونحزبی دارد.
روز گذشته نیز با انتخاب نواب رئیس و سخنگو، ترکیب هیئت رئیسه جبهه اصلاحات مشخص شد. «با رأی مجمع عمومی جبهه اصلاحات، بدرالسادات مفیدی بهعنوان دبیر جبهه، محسن آرمین بهعنوان نایبرئیس اول، طاهره نقیئی بهعنوان نایبرئیس دوم و جواد امام بهعنوان سخنگوی این جبهه انتخاب شدند.»
بههرحال، باید پذیرفت جبهه اصلاحات حال و روز خوشی ندارد بهویژه بعد از اغتشاشات سال گذشته به دلیل مواضع رادیکال برخی اعضای این جریان سیاسی، چنددستگی و انشقاق در درون آن تشدید شده و این انشقاق در نهایت به استعفای بهزاد نبوی منجر شد.
بهزاد نبوی در جریان اغتشاشات سال گذشته گفته بود: «قطعاً نمیتوانیم با معترضان کف خیابان که شعارهای براندازانه میدهند، همسو شویم. بحث محافظهکاری نیست؛ ما شعارهای آنان را قبول نداریم. ما میخواهیم در چارچوب نظام، اصلاح کنیم. نمیخواهیم دینامیت زیر ساختمان بگذاریم.» سخنان وی انتقاداتی را به همراه داشت، طوری که حسین مرعشی دبیرکل حزب کارگزاران، اواخر اسفند پارسال، درباره استعفای بهزاد نبوی گفت: بعضی از دوستان اساساً معتقدند که ادامه ریاست آقای نبوی مناسب با فضای سیاسی «پسامهسا» نیست.
از سوی دیگر غلام حسین کرباسچی از اعضای حزب کارگزاران پس از انتخاب آذر منصوری گفت: «آقای نبوی دلایل استعفای خود را اعلام کردند و گفتند که به خاطر شرایط جسمانی و سن و سالشان است، اما فکر میکنم ممکن است به خاطر اختلاف نظرهایی هم که وجود داشت، استعفا دادند.»
*پشت پرده انتخاب یک زن بهعنوان رئیس؛ دستور از بالا صادر شد!
انتخاب دبیرکل حزب اتحاد ملت -بخوانید بدل جبهه منحلشده مشارکت- بهعنوان رئیس جدید جبهه اصلاحات از همان ابتدا با واکنشهایی از سوی کنشگران سیاسی روبه رو شد.
رئیس دولت اصلاحات خواست از بانوان یک نفر بهعنوان رئیس انتخاب شود، به همین جهت این موضوع به یک رویکرد عمومی در جبهه تبدیل شد
محمدصادق جوادی حصار سخنگوی حزب اعتماد ملی در گفتگو با آنا، از دستوری که برای انتخاب یک زن بهعنوان رئیس تشکیلات اصلاح طلبان صادر شد خبر داد و گفت: توصیه سید محمد خاتمی این بود که از بانوان یک نفر در این مقطع انتخاب شود، به همین جهت این موضوع به یک رویکرد عمومی در جبهه تبدیل شد. البته به خانم ملاوردی و دیگر بانوان هم پیشنهادهایی شده بود اما هیچ کدام از آنها نپذیرفتند که برای این جایگاه کاندیدا شوند، از این رو آذر منصوری تنها کاندیدای موجود در این جلسه بود.
وی می گوید: هدف ما از انتخاب آذر منصوری این بود که به مطالبه عمومی جامعه ذیل شعار «زن، زندگی، آزادی» پاسخ داده شود، بنابراین مطالبات اجتماعی مدنظر جبهه قرار داشته است.(متن گفتگو را اینجا بخوانید)
آذر منصوری؛ سیاستمدار رادیکال
آذر منصوری را باید یک فرد رادیکال دانست که با حضورش در مقام ریاست جبهه اصلاحات ممکن است این جریان که از دوم خرداد ۷۶ در سپهر سیاست ایران متولد شد، رنگ و بوی تندروی و افراطگری در عرصه سیاستورزی به خود بگیرد!
محمد کاظم انبارلویی روزنامهنگار و فعال سیاسی در گفتوگو با آنا، در واکنش به این انتخاب گفت: «جریانی که نماینده آن "آذر منصوری" است هیچ موضعی دال بر اعتقاد به انقلاب، امام، رهبری، قانون اساسی و ولایت فقیه ندارد و بر عکس مطالبی بر ضد آنها در گفتار و عملشان دیده شده است؛ پیام انتخاب رئیس جدید جبهه اصلاحات ایران، این است که هنوز بخشی از اصلاحطلبان که دیدگاههای «آذر منصوری» را هم نمایندگی میکنند به دنبال اصلاحات نیستند.»
پیام انتخاب رئیس جدید جبهه اصلاحات ایران، این است که هنوز بخشی از اصلاحطلبان که دیدگاه های «آذر منصوری» را هم نمایندگی میکنند به دنبال اصلاح و اصلاحات نیستند.
جریان اصلاحات همیشه به دنبال سوءاستفاده و بهرهبرداری از شرایط سیاسی کشور بوده و این بار هم در جهت بهرهبرداری از آشوبهای سال گذشته، ریاست یک زن بر جبهه اصلاحات را پذیرفته است. محمود صادقی نماینده اصلاحطلب مجلس دهم در حساب کاربری خود در توئیتر، نوشت: «این انتخاب صرفنظر از شایستگیهای این بانوی خردمند، گامی است همسو و متناسب با انتظارات و تحولات برآمده از جنبش فراگیر «زن، زندگی، آزادی».
موضوع و مسئله مهم این است که افرادی از این جنبش و ریاست آذر منصوری حمایت میکنند که کارنامه درخشانی در دوران مسئولیتشان ندارند و به نوعی اغتشاشات سال گذشته را تأیید کردهاند و بر همین اساس که گفته میشود احتمالاً با حضور آذر منصوری، جبهه اصلاحات چهرهای تندتر و رادیکالتری به خود بگیرد تا از طریق بازی با افکار عمومی و سوءاسفتاده از شرایط سیاسی پایگاه اجتماعی ازدسترفتهاش را دوباره بازگرداند.
محمدرضا باهنر، رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری و عضو شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی نیز می گوید: «افرادی از جریان اصلاحات باید پای کار فعالیت سیاسی بیایند که به نظام و انقلاب ایمان دارند و مانند گذشته از اغتشاش، فتنه و هنجارشکنیها حمایت نکنند.» اما صبغه سیاسی آذر منصوری و عضویت او در جبهه مشارکت و رویکرد تندش نسبت به نظارت استصوابی، تردیدهایی را به وجود آورده است.
نتیجهگیری
در پایان باید گفت اصلاحطلبان در سایه نبود کاندیدای دیگری، چارهای جز انتخاب آذر منصوری نداشتند و هرچند بنا به گفته محمدصادق جوادیحصار سخنگوی حزب اعتماد ملی، آذر منصوری بیشتر نقش نمادین در جبهه دارد، اما برخلاف این سخن باید نقش او را فراتر از این دانست، زیرا اگر قرار بود آذر منصوری نقش نمادین داشته باشد قطعاً پا به این عرصه نمیگذاشت.
به احتمال بسیار زیاد با کاهش محبوبیت محمد خاتمی در جامعه و حتی در میان اصلاحطلبان، آذر منصوری با توجه به سوابق سیاسیاش دست به اقدامات و بیان سخنانی بزند که نهتنها وحدتبخش جبهه اصلاحات نباشد بلکه چندصدایی را در درون این جبهه تشدید کند، اما به هرحال باید منتظر ماند و دید جبهه اصلاحات در دوران ریاست آذر منصوری چه رویکرد و مسیری را در پیش خواهد گرفت.
انتهای پیام/