رئیسی: شاخصها حاکی از مهار تورم است/ اروپاییها نادم هستند
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری علم و فناوری آنا، حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور امشب در در گفتوگویی زنده تلویزیونی با اشاره به کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست جمهوری، گفت: در انتخابات طبیعتا کاندایداها با انگیزههای متفاوت و وعدههای مختلف شرکت میکنند و احساس من این بود که شرایط خاص است و شرایط اقتصادی و اجتماعی طبق نگاه مردم نیست و این وضعیت باید تغییر کند.
وی افزود: اگرچه جایگاهم در قوه قضاییه بهعنوان مطالبهگر مناسب بود اما باید در این جایگاه(انتخابات) نقش آفرینی میکردم.
رئیسجمهور یادآور شد: برخی میگفتند با این شرایط خاص کشور چه کاری می خواهید انجام بدهید؟ من احساس کردم اگر در چنین شرایطی نباشم، خلاف وظیفه و تکلیفم عمل کردم و حتی برای بررسی مجدد کاندیداهای که اجرا صلاحیت نشده بودند، درخواست دادم. هرچند خود آن عزیزان هم میگفتند اگر ماهم میآمدیم نتیجه تغییر نخواهد کرد.
اهل عافیتطلبی نیستم
رئیسی تصریح کرد: از این رو اگر به آن زمان بر میگشتم دوباره همین تصمیم را میگرفتم و در انتخابات شرکت میکردم؛ به هیچ وجه پشیمان نیستم. من اهل عافیتطلبی نیستم و نبودم و آمدم تا گرهی از کار مردم باز کنم و اقدام برای حل مشکلاتشان انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: در ابتدای کار دولت تعداد کسانی که به دلیل کرونا عزیزان خود را از دست میدادند بسیار بالا بود، فعالیتهای اقتصادی و آموزشی تعطیل بود و حتی برخی هموطنان برای تزریق واکسن به کشورهای همسایه میرفتند.
رئیسجمهور با بیان اینکه آقایان میگویند ما هم دنبال واکسن بودیم اما وضعیت این بود،گفت: ما هم تولید و هم واردات واکسن را پیگیری کردیم. مراکز واکسیناسیون در کشور فعال شد، شش نوع واکسن تولید و واردات واکسن هم انجام شد.
دهه ۹۰ را باید دوره تعطیلی خیلی از بخشها بدانیم
رئیسی تاکید کرد: ما کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی هم داشتیم که راهکار آن را افزایش تولید و درآمد کشور در نظر گرفتیم نه چاپ پول. ما در بخش کالاهای اساسی در برخی موارد از وضعیت زرد به وضعیت قرمز رسیده بودیم. بسیاری از کارخانهها دچار تعطیل و رخوت شده بود و غیر از اینها مسائل سیاست خارجی هم داشتیم که با مشکلاتی مواجه بود.
وی گفت: ما به دنبال کنترل مسئله کرونا و بازگشت وضعیت طبیعی به سطح جامعه از این جهت بودیم، تولید و اشتغال را افزایش دادیم. دهه ۹۰ را باید دوره تعطیلی خیلی از بخشها بدانیم، ما در سرمایهگذاری کشور شرایط خوبی نداشتیم که نمیخواهم وارد بحث عوامل آن شوم، اما با یاری خدا و همت مردم و هدایت رهبری شرایط به نحوی تغییر کرد که در شش ماهه دوم سال ۱۴۰۰ رشد صفر یا چهار دهم درصدی به رشد ۴ درصد رسید که معنادار است.
دولت ثابت کرد میتوان نفت فروخت و پولش را گرفت
رئیسجمهور با بیان اینکه تورم ۵۹ درصدی به حدود ۴۰ درصد رسید،اظهار کرد: برخی میگفتند نمیشود نفت را فروخت اما اما ما ثابت کردیم که هم میشود نفت فروخت و هم میشود پولش را گرفت.
رئیسی با بیان اینکه اجلاس شانگهای برگزار شد و اینبار قرار شد که عضویت ایران بررسی شود،این پرسش را مطرح کرد که چرا احساس کردند بعد از ۱۷ سال میتوان عضویت ایران را بررسی کرد؟ و در پاسخ گفت: به دلیل آنکه دیدند که رویکرد دولت سیزدهم یک سیاست خارجی متعادل است. گفته میشود که برای واردات واکسن فقط یک تلفن زده شد و کاری نداشت اما چنین نبود.
وی با اشاره به اینکه ممکن است گفته شود همه این اقدامات در دولت قبل پیگیری شد، اما چرا نه در دولت قبل که در ۱۷ سال گذشته این امر به نتیجه نرسید،تصریح کرد: چون نگاه دولت سیزدهم به همه کشورها متعادل است و همانطور که میخواهیم با غرب ارتباط داشته باشیم با شرق هم باید ارتباط داشته باشیم.
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه به ما میگفتند چگونه انتظار دارید که به ما واکسن دهند، وقتی FATF در کشور به نتیجه نرسیده است؟، گفت: ورود واکسن به برجام ارتباطی نداشت.
رئیسی اضافه کرد: نباید این نگاه نادرست را داشت که عضویت در یک سازمان منطقهای و فرامنطقهای باید حتماً با فلان کار همراه شود.
با عزت و براساس منافع ملی در مذاکرات پیش میرویم
وی با بیان اینکه ما هرگز نمیگوییم که نیت آقایان این نیست که چنین اقداماتی رخ دهد یا نمیخواستند که رخ دهد بلکه این وضعیت محصول یک نگاه نادرست بود که عدهای باید تصمیم بگیرند تا مشکلات کشور حل شود،افزود: ما این نگاه را نداریم و زندگی مردم را بند این حرفها نمیکنیم و در عین حال با رویکرد عزت و منافع ملی در زمینه مذاکرات پیش میرویم.
رئیسجمهور با بیان اینکه ما چرا از ۱۵ کشور همسایه غفلت کنیم، در حالی که زمینه خوبی برای همکاری با آنان وجود دارد؟،تاکید کرد: ما با کشورهایی که ارتباط برقرار کردیم، از غرب و شرق بودهاند و گفتهایم که اگر کشوری بخواهد با ما ارتباط داشته باشد و از موضع برابر بیاید، ما با او ارتباط خواهیم داشت اما اگر مثل آمریکا دشمنی کند موضوع دیگری است.
رئیسی با اشاره به اینکه باید از قدرت کشور برای پیشبرد اهداف کشور استفاده کرد،اظهار کرد: قدرت فقط هم در قدرت موشکی نیست که باید از آن هم تشکر و تقدیر کرد، اما قدرت در نماز عید فطر هم هست و در حضور مردم این قدرت دیده میشود؛ باید از آن برای منافع کشور استفاده کرد.
وی یادآور شد: از ابتدای انقلاب، کشورهای آمریکای لاتین مثل ونزوئلا به انقلاب ما اعتماد داشتند. چرا از این ظرفیت استفاده نکنیم؟ این کشور به بهشت منابع معدنی معروف است و با قیمت مناسب میتوانیم مواد اولیه را تهیه کنیم.
رئیسجمهور تاکید کرد: میتوانیم با کشورها ارتباط فناوری و تعاملات اقتصادی داشته باشیم، چرا استفاده نکنیم؟
رئیسی گفت: کشور ما در حوزه انرژی و فروش نفت ظرفیت دارد، زمانی مسئولان کشور میگفتند نمیشود بیشتر از ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار بشکه نفت فروخت اما در اولین بررسی دیدیم که میتوان تا بیش از ۱ میلیون بشکه هم فروخت و پول آن را هم گرفت.
وی اضافه کرد: چطور شد در طول این مدت مودیان مالیاتی ۲ میلیون بیشتر و کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی جبران شد؟
رئیسجمهور با بیان اینکه ما به دنبال اصلاحات اقتصادی بودیم،اظهار کرد: در مجلس ۸ میلیارد دلار برای ارز ترجیحی در نظر گرفته شده بود اما در ابتدای کار دولت میزان زیادی از آن باقی نمانده بود. ما مدت هفت ماهی از رهبری انقلاب استجازه کردیم تا این مدت را بگذرانیم و از آغاز سال ۱۴۰۱ و اردیبهشت ماه، مسئله حذف ارز ترجیحی را آغاز کردیم و با توجه به اعتباراتی که در قانون پیشبینی شد ۳۰۰ هزار میلیارد تومان به مردم یارانه پرداخت کردیم.
رئیسی تاکید کرد: وضعیت تولید و فروش نفت و شاخصها نشان میدهد دشمن به هدف خود نرسیده است، تجارت ما ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافت و ۳ تا ۴ هزار واحد تولیدی فعال شد و بخشهای مختلف فعال شدند.
وی با بیان اینکه صادرات غیرنفتی ما ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافت و ۵۳ میلیارد دلار تجارت خارجی ما رکوردی در چهل سال عمر انقلاب بود،اظهار کرد: چون دشمن دید به اهداف خود نرسیده و تجارت و تولید و اشتغال افزایش یافته و کشور در حال پیشرفت است آن جریان اغتشاشات را شکل دادند.
رئیس جمهور تاکید کرد: از اغتشاشات به بعد بود که دیدیم وضعیت قیمت دلار چقدر متفاوت از گذشته شد، اما با همه این موارد مردم تصمیم گرفتند پیشرفت متوقف نشود و اغتشاشات خیابانی که محاسبه غلطی داشت و فکر میکردند به جمهوری اسلامی آسیب میزنند، جمع شد.
روایت رئیسجمهور از نحوه توافق ایران با عربستان
رئیسی با بیان اینکه ما با هر کشوری که بخواهد با ما همکاری و ارتباط داشته باشد دست او را میفشاریم،گفت: رئیس جمهوری چین در دیداری که داشتیم به من گفت که عربستان سعودی میخواهد با شما ارتباط داشته باشد، آیا شما مشکلی ندارید گفتم «خیر» به هیچ وجه. بعد گفتند من واسطه شوم؟ و پاسخ دادم هیچ مانعی ندارد و در نهایت روند خود را طی کرد.
وی با بیان اینکه سلطان عمان در دیدار اخیر به رهبر انقلاب اعلام کرد که مصریها تمایل دارند رابطه با ایران را ازسربگیرند، تصریح کرد: رهبر انقلاب گفتند مانعی ندارد و استقبال میکنیم و ما هم سیاستی که ایشان فرمودند را در دولت دنبال میکنیم.
عربستان هیچ زمان دشمن ما نبود
رئیس شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه ما هیچ زمان عربستان را دشمن خود ندانستیم و الان هم نمیدانیم،تاکید کرد: به همسایگان هم گفتهایم باید بدانیم که دشمن اصلی ما کیست و رژیم صهیونیستی را در این زمینه فراموش نکنیم.
رئیسی در تشریح آخرین وضعیت مذاکرات رفع تحریمها گفت: در مذاکرات تا یک حدی کار در میز مذاکره پیشرفت و دوستان ما در هیئت مذاکره کننده کشورمان در جلساتی که داشتند، متنی را ارائه کردند و گفتند اینها خواستهها و شرایط ماست که باید عملیاتی شود.
وی افزود: بعد از اینکه خواستههای ما مطرح شد، اتحادیه اروپا رسماً اعلام کرد که خواستههای شما منطقی و عقلانی است. اما این قضایا با اغتشاشات مواجه شد و محاسبه غلط آنها این بود که تصور کردند میتوانند در اغتشاشات خواستههای خود را دنبال کنند.
رئیس جمهور اظهار کرد: البته الان در عمل ما احساس میکنیم که آنها (غربیها) نادم شدهاند و پیامهایی که میرسد نیز همین است.
رئیسی تصریح کرد: آنها تصورشان این بود که میتوانند با این اغتشاشات مشکلی برای جمهوری اسلامی ایجاد کنند اما غافل از اینکه جمهوری اسلامی استحکامش بیش از این است که آنها بتوانند مشکل ایجاد کنند.
وی با بیان اینکه ما فقط موضوع «برجام» را روی میز نداریم و موضوعات مختلفی وجود دارد،گفت: در آن زمینه هم اگر رفتار عزتمندانه و عادلانهای با ما داشته باشند و در موضوع هستهای ما این روند را رعایت کنند، مشکلی نداریم و موضوع برجام در دستور کار ماست.
میز مذاکره را ترک نکردیم
رئیس جمهور اعلام کرد: ما میز مذاکره را ترک نکردیم و تعهدات را ما زیرپا نگذاشتیم. گزارشهای آژانس هم بارها نشان داده که فعالیتهای هستهای ما صلحآمیز است.
رئیسی با بیان اینکه ما رفع تحریمها و خنثیسازی آن را دنبال میکنیم،گفت: مهمتر از همه اینها به این فکر میکنیم که کشور به حدی قدرتمند شود که اساساً از تکانههایی مثل تحریم هیچ تکانی نخورد.
وی درباره اقدامات دولت در مبارزه با فساد با ذکر خاطرهای،گفت: در دوران مناظرات انتخابات ۱۴۰۰ یکی از کاندیداها پاکت حاوی نام چند ابربدهکار بانکی را به من داد و گفت اسامی را اعلام کنید. ما در دولت اسامی تمامی ابربدهکاران بانکی را اعلام کردیم و این امر پنهانی نیست و مردم باید بدانند.
دولتیها باید اولین مدعی مبارزه با فساد باشند
رئیسجمهور با بیان اینکه یا مواردی عنوان شد که خودرو باید با روال عادی داده شود و مشکلی در این زمینه وجود داشت و بنده دو نفر را عزل کردم،تاکید کرد: هر موردی از مصادیق فساد بوده، خود ما در دولت مدعی مبارزه با آن بودهایم و دنبال کردهایم. به تمامی مدیران در سراسر کشور گفتهام باید اولین مدعی مبارزه با فساد خود شما باشید. فسادستیزی شعار دولت است و بر فسادستیزی تاکید داریم.
رئیسی همچنین در پاسخ به سوالی درباره برنامههای دولت برای مهار تورم، گفت: در ابتدای کار ما تورم ۶۰ درصدی وجود داشت و دولت سعی کرد اقداماتش تورمزا نباشد و کسری بودجه نداشته باشیم و در ۱۴۰۱ منابع و مصارف همخوانی داشت و کسری نداشتیم.
وی تاکید کرد: کسری بودجه یکی از دلایل تورم است و عامل دوم نیز نقدینگی است و رشد نقدینگی در پایان سال ۱۴۰۱ به حدود ۳۰ درصد رسیده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه یکی از مسائل مهم در حوزه اقتصاد کشور بانکها هستند،افزود: مقرر کردیم نظام بانکی بهنحوی مدیریت شود که بانکهای ناتراض ساماندهی شوند. بعضا از عامل انتظارات تورمی آسیب دیدیم مثلا در اغتشاشات ۱۴۰۱ این انتظارات تغییر کرد.
رئیسی گفت: نرخ ارز تا قبل از اغتشاشات حدود ۲ هزار تومان تغییر داشت، اما در اغتشاشات فضاسازی شد و در جنگ ترکیبی، فضاسازی رسانهای علیه کشور و مردم کردند و آثار خود را برجای گذاشت.
شاخصها حاکی از مهار تورم است
وی با بیان اینکه تمام تلاش دولت در جهت مهار تورم است،تصریح کرد: شاخصها حاکی از مهار تورم است و نشان میدهد که تورم سیر نزولی دارد و الان هم میگویم که امیدواریم رشد تورم مهار و کاهشی شود.
رئیسجمهور تاکید کرد: مردم باید نتایج حل مشکلات را لمس کنند. کالابرگ الکترونیکی در سراسر کشور اجرا میشود و ۱۱ قلم کالا اعلام شده و برنامهریزی کردیم اگر نرخ دلار هر تغییری داشته باشد این اقلام تغییری نکند و تلاش ما در جهت ایجاد و حفظ ثبات در کشور است.
رئیسی با بیان اینکه مردم با دولت همکاری دارند و این احساس را دارند که مشکلات در حال حل اشدن ست، گفت: ما یقین داریم وضعیت اقتصادی بهتر خواهد شد و شاهد رشد روزافزون خواهیم بود.
وی افزود: اگر روند قبلی ادامه مییافت تورم میتوانست سه رقمی هم بشود و پیشبینی ما این است که با اقدامات دولت و همکاری مجلس و قوا وضعیت بهتر خواهد شد.
برنامه هفتم توسعه پنج ناتراضی را باید حل کند
رئیس جمهور با بیان اینکه برنامه هفتم توسعه پنج ناتراضی را باید حل کند،خاطرنشان کرد: ناتراضی در انرژی، ناتراضی در مدیریت آب؛ ناتراضی در نظام بانکی، ناتراضی در صندوقهای بازنشستگی که حدود ۹۶ درصد آنها را دولت میپردازد و قرار بود خودشان درآمد داشته باشند و پنجم نیز نانتراضی در بودجه.
وی با اشاره به اینکه ما راهکارهای حل این مشکلات را در برنامه قرار دادهایم، اظهار کرد: باید وضعیت گذشته و فعلی را با هم مقایسه کنیم و در اینصورت تغییر و نتایج تلاشها را خواهیم دید.
رئیس جمهور تاکید کرد: فضای کشور به فضای کار و تلاش تبدیل شده است و مسائل واحدهای تولیدی را دنبال میکنیم و موانع را از بین خواهیم برد. بعضی اوقات در کشور مهار تورم با رکورد شکل میگرفته، اما ما مهار تورم را ضمن رشد اقتصادی دنبال میکنیم.
رئیسی با بیان اینکه سرمایهگذاری برای تولید در کشور در حال انجام است،گفت: البته باید این نکته را مد نظر داشت که رشد اقتصادی در گرو افزایش بهرهوری است. رشد اقتصادی دو سال گذشته ۴ درصد شده و در برنامه هفتم رشد ۸ درصدی را مطرح کردهایم و این عدد قابل دسترسی است.
وی درباره وعده دولت برای ساخت مسکن نیز گفت: ساخت مسکن که قبلا هم گفتهایم نیاز کشور، تکلیف قانونی و وعده بنده بر ساخت یک میلیون در سال است. در گذشته این میزان ساخته نشده و الان نتیجه آن را میبینیم.
ساخت ۱.۶ میلیون مسکن شهری دنبال میشود
رئیس جمهور با بیان اینکه در کشور زمین کم نداریم و از این جهت مشکلی نداریم،تاکید کرد: ساخت ۱.۶ میلیون مسکن شهری و ۴۰۰ هزار مسکن روستایی دنبال میشود و در دو سال گذشته پیگیری شده است. در برخی موارد مشکل تامین مالی را داشتیم که برای آن برنامهریزی کردهایم. با مراکز مختلف از جمله کارخانهها و دانشگاهها هماهنگی انجام دادیم تا آنها هم وارد ساخت مسکن بشوند.
رئیسی با طرح این سوال که در رسانهها گفته میشود که آیا دولت در ساخت مسکن متعهد است؟ تصریح کرد: بنده میگویم که حتما این را دنبال خواهیم کرد و دولت صادقالوعد خواهیم بود. ما تاکید کردهایم که اگر کاری هم به سرانجام نرسید علت آن به مردم گفته شود. بنده به یکی از مشکلات برای اولینبار اشاره میکنم.
با ۲۴۰ هزار مسکن مهر ساختهنشده مواجه هستیم
وی اعلام کرد: ما با ۲۴۰ هزار مسکن مهر ساختهنشده که پول آن در گذشته از مردم گرفته و در جاهای دیگری هزینه کرده بودند مواجه هستیم و این مساله را به مردم نگفتیم و کار را دنبال کردیم. کار ساخت مسکن دنبال میشود، چون میدانیم مردم از این حوزه در فشار هستند.
رئیسجمهور گفت: اینکه مطرح شد خزانه کشور در ابتدای دولت خالی بود، باید گفت فقط خزانه نبود بلکه بدهکار بود و ما هرماه بدهیها را پرداخت میکنیم. ما این را به مردم نگفتیم تا ناامیدی شکل نگیرد و کشور دارای ظرفیتهای بسیاری است و کار پیش میرود.
رئیسی درباره ساماندهی خودرو گفت: نیاز کشور بیش از تولید است و ما دو راه برای حل آن داریم. نخست افزایش تولید و دیگری واردات خودرو است. ما هر دو راه را شروع کردیم و در سال گذشته ۴۰ درصد افزایش رشد تولید داشتیم و تولید به ۱.۳ میلیون خودرو رسیده و به سوی ۱.۷ میلیون دستگاه میرود.
وی با بیان اینکه برخی خودروهای بیکیفیت از تولید خارج شدند و خودروهای باکیفیت وارد چرخه تولید شد، افزود: واردات خودرو در مجلس نهایی شده و درباره نحوه اقدام آن کار میکنیم. رفع نیاز مردم قطعی است و یا از طریق تولید و یا واردات مشکل را رفع خواهیم کرد.
نخبگان با ارائه پیشنهاد به دولت کمک کنند
رئیس جمهور با بیان اینکه مردم، نخبگان و اهل قلم و تریبون بدانند که دولت چه شرایطی را تحویل گرفته و چه گامهایی برداشته و شرایط هم اکنون چگونه است،اظهار کرد: ما از نقد استقبال میکنیم و هرکسی پیشنهاداتی دارد به دولت کمک کند.
رئیسی افزود: عملکرد دو سالهی دولت در هر حوزهای موجود است و وزرای مربوطه آن را اطلاعرسانی خواهند کرد. امیدواریم اقدامات انجامشده در جهت رضایت الهی و افزایش اعتماد مردم به دولت بوده باشد و امیدواریم مشکلاتی که مردم را رنج میدهد، بیشتر مورد توجه دولت باشد.
وی با بیان اینکه سفرهای استانی را دنبال خواهیم کرد تا کار به نتیجه برسد و مشکلات مردم حل شود،گفت: مردم بدانند که تفاهمات با کشورهای مختلف برای این است که به رشد و پیشرفت کشور کمک کند.
انتهای پیام/