دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

دلیل بالا بودن هزینه‌های عصب‌کشی و ایمپلنت دندان به روایت مسوولان وزارت بهداشت

رئیس اداره امور دندان‌پزشکی وزارت بهداشت در مورد گران بودن هزینه‌های خدمات دندانپزشکی از پوشش بیمه تکمیلی برای خدمات دندانپزشکی در طرح تحول سلامت برای افراد زیر 18 سال خبر داد.
کد خبر : 85331

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا به نقل از خبرآنلاین، بعد از اجرای طرح تحول سلامت و کاهش هزینه ها، وزارت بهداشت اعلام کرد که یکی از بسته های این طرح در بخش دندانپزشکی اجرا می شود چون هزینه ها بالا است و تحت پوشش بیمه درمانی نیست. از این رو فاز نخست طرح تحول سلامت دهان که شامل خدمات پیشگیری از آسیبهای دندانی در بین دانش آموزان بود کلید زده شد.


رضا حسین پور، رئیس اداره امور دندان‌پزشکی وزارت بهداشت در مورد برنامه های وزارت بهداشت در بخش دندانپزشکی و طرح تحول سلامت گفت: در گام نخست طرح تحول سلامت دهان تعاریف یا کدینگ خدمات مشخص شد. به عبارت بهتر خدمات دندانپزشکی قابل ارائه در کشور با کدهای بین المللی و استاندارد، صاحب شناسنامه شدند. در گام دوم استاندارد سازی خدمات آغاز و در حال تکمیل است که پس از نهایی شدن اعتبار بخشی مراکز دندانپزشکی صورت خواهد گرفت .


او همچنین از پوشش بیمه تکمیلی برای خدمات دندانپزشکی در طرح تحول سلامت برای افراد زیر 18 سال خبر داد و گفت: با بیمه مر کزی در این زمینه مکاتبه شده و تعامل مطلوبی صورت گرفته است و امیدواریم به زودی نهایی شود.


او از ساماندهی بازار نیز اشاره کرد و گفت: حدود 20 درصد بازار دندانپزشکی در اختیار ارائه کنندگان و خریداران انبوه است و تعامل با بیمه های پایه و تکمیلی، بانک ها، شهرداری ها، نفت و غیره نقش مهمی در ساماندهی بازار خواهد داشت.


او افزود: در نهایت امسال نظارت موثر بر مراکز ارائه کننده خدمات دندانپزشکی را هم مد نظر داریم که از خودارزشیابی مراکز شروع می شود و پس از تطبیق با الگوی استاندارد توسط خود مراکز، نظارت رقم خواهد خورد. در مجموع امیدواریم امسال سال خوبی برای حوزه دندانپزشکی باشد.


مشکلات مردم در بخش هزینه ها و درمان دندانپزشکی سبب شد تا از رضا حسین پور، متخصص بیماری های دهان و رئیس اداره امور دندان‌پزشکی وزارت بهداشت و اردوان اعتمادی دندانپزشک، جراح لثه و ایمپلنت ، استاد یار دانشگاه آزاد و عضو شورای پژوهشی لیزر در دانشگاه تهران دعوت کردیم تا پاسخگوی سوالات کاربران باشند:




ایمپلنت


اعتمادی در تعریف ایمپلنت و تفاوت آن با دندان مصنوعی گفت: ایمپلنت یک جسم مصنوعی از جنس مصنوعی تایتانیوم است که درون استخوان دندان فک کار گذاشته می شود و بعد از یک مدتی با استخوان یکی می شود و می تواند نیروهای جدید را تحمل کند. اکنون ایمپلنت بهترین جایگزین برای دندان از دست رفته است چون مانند دندان های متحرک دستنوها ثابت یست و توزیع دندان ها روی دندان های مجاور نیست. دندان های بریچ احتمال پوسیدگی در دندانهای مجاور را به وجود می آورد اما ایمپلنت این مشکلات را ندارد.


او گفت: متاسفانه یکسری تبلیغات غیراصولی و غیرعلمی انجام می شود که بیماران برای درمان ایمپلنت گیج می‌شوند و نمی دانند چکار باید کنند که باید در این زمینه اظلاع رسانی شود و با متخلفان برخورد شود.


در ادامه حسین پور گفت: البته ایمپلنت هیچوقت بهتر از دندان طبیعی نیست و متاسفانه برخی از مردم مایلند تا دندان های آسیب دیده را بکشند و ایمپلنت کنند که این تصور اشتباه است. بنابراین اگر تحت هیچ شرائطی امکان درمان ریشه، روکش و بازسازی دندان فراهم نبود در آن صورت، ایمپلنت جایگزین مناسبی خواهد بود.


در جدول زیر پرسش هایی که کاربران مطرح کردند آورده شده است:



































سوال



پاسخ



چرا هزینه های ایمپلنت نسبت به سایر خدمات دندان پزشکی گران تر است؟



حسین پور: قیمت خدمات یک قسمت تکنیکال دارد که بین خدمات دندانپزشکی یکسان نیست. در ایمپلنت این جزء خدمت پررنگ بوده و درصد قابل توجهی دارد. یعنی جزیی که به دستمزد دندانپزشک مربوط نیست، در درمان ایمپلنت گران است.


البته انواع و اقسام ایمپلنت وجود دارد و هزینه ها متفاوت هستند.



- آیا ممکن است ایمپلنت‌های دندانی عفونت کنند



اعتمادی: خیر اما باید حتما مریض شرایط استفاده از ایمپلنت را داشته باشد چون گاهی لثه بیمار است و مشکلاتی را پیش می آورد.



- من ایمپلنت موقتی گذاشتم و آیا اگر ثابت نکنم خطرناک است؟



اعتمادی: گاهی پزشک تشخیص می دهد که باید ایمپلنت موقت کار گذاشته شود چون جراحی کمتری می خواهد تا مریض از نظر ظاهر هم مشکل پیدا نکند اما باید بعد از مدتی ثابت شود.



- با عرض سلام لطفا قیمت ایمپلنت به تفکیک مارک مختلف بفرمایید ایا این قیمت خود ایمپلنته یا به همراه دستمزد دکتر هم هست ممنون


- خواهشمندم ازشون بخواین با توجه به تنوع قیمت در ایمپلنت ها از کجا تشخیص بدیم کدوم ایمپلنت کیفیت مناسبی داره آیا این اختلاف قیمتی در جنس ایمپلنت یا دستمزد پزشک ؟


- از کجا بفهمیم ایمپلنت هایی که استفاده می شود متعلق به کجاست؟ برخی می گویند چینی است برخی کره ای برخی اروپایی ، برخی آلمانی و با قیمت های متفاوت. آیا از نظر کیفیت متفاوتند ؟ از کجا بدانیم در قبال هزینه ای که گرفته می شود ایمپلنت مناسب داده می شود.



اعتمادی: عملا خود بیمار نمی تواند جنس ایمپلنت را تشخیص دهد و باید به دندان پزشکش اعتماد کندا در حال حاضر جنس چینی ایمپلنت در بازار نداریم و ایمپلنت ها تایوانی، کره ای و یک جنس ایرانی ، سویسی و امریکایی در بازار به طور رسمی وجود داد.کیفیت ایمپلنت سوییسی و آمریکایی بهتر است اما کره ای هم بد نیست و اگر درست کار شود می تواند خوب باشد. بنابراین .هزینه هم بنا به جنس متفاوت است.



یک ایمپلنت چند سال می تواند کار کند و چقدرعمر مفید دارد؟



اعتمادی: مطالعات نشان داده که طول متوسط آن بستگی به فرد دارد یعنی کسی که سیگار می کشد یا دیابت دارد امکان خراب شدن آن بیشتر وجود دارد . بنابراین به نحوه مراقبت فرد وکار دندانپزشی بستگی دارد، گاهی شاید تا 35 سال هم دوام بیاورد اما معدل آن حدود 10 تا 12 است. بنابراین تجربه و تبحر پزشک و شرایط بیمار در عمر آن موثر است.



آیا دندانپزشک جراح حتما باید کار ایمپلنت را انجام دهد؟



اعتمادی: کاشت ایمپلنت یک مرحله جراحی دارد که کار دندانساز تجربی نیست و گاهی حتی یک دندانپزشک عمومی هم نمی تواند آن را انجام دهد. گاهی ایمپلنت توسط دو نفر انجام می شود یک نفر کار جراحی و یک نفر پروتز را انجام می دهد.


حسین پور: از نظر قانونی هم مشکل دارد، قانون مصوب سال های 1354،64 و 66 مجلس شرح وظایف حرف وابسته به دندانپزشکی را کاملا مشخص کرده است. به هیچ وجه کمک دندانپزشک یا بهدار تجربی حق انجام این کار را ندارد و خود دندانپزشکان هم باید دوره های لازم و کافی را دیده باشند.




تعرفه خدمات دندانپزشکی


حسین پور در مورد نحوه تعیین تعرفه برای خدمات درمانی گفت: تعرفه خدمات به پیشنهاد شورای عالی بیمه و تصویب هیات وزیران تعیین و ابلاغ می شود؛ وزارت بهداشت نیز یکی از اعضای شورای عالی بیمه است. از سنوات گذشته برخی از خدمات دندانپزشکی تعرفه داشته اند اما با اضافه شدن خدمات جدید باید یک بازنگری در تعرفه ها صورت گیرد.


او با بیان اینکه در دوسال گذشته این بازنگری برای خدمات جدید آغاز شده اما هنوز نهایی نشده است افزود: چون ما به عنوان وزارت بهداشت یکسری دغدغه ها داریم. در خدمات دندانپزشکی حتما باید قمیت تمام شده لحاظ شود چون اگر به سمتی بروید که مولفه های اصلی را نبینید دندانپزشک راغب نیست با آن تعرفه ها کارکند بنابراین ناخودآگاه زیرمیزی افزایش می یابد و برعکس اگر تعرفه ها به سمتی بروند که محاسبه دقیق نداشته باشد این احتمال وجود دارد که کف بازار تغییر کند یعنی شما رقمی را اعلام می کنید که شاید برخی دندانپزشکان پایین تر از آن کار می کردند و بازار متلاطم می شود که مناسب نیست. بنابراین با در نظر گرفتن این شرایط کار روی تعرفه ها در حال انجام است تا رقمی پیشنهاد شود که هم ضمانت اجرا داشته باشد و هم بتوان نظارت موثر کرد.


برخی سوالات که در مورد تعرفه خدمات دندانپزشکی است به شرح زیر است:


















سوال



پاسخ



- چرا یه تعرفه ثابت برای درمان های دندانپزشکی وجود نداره ؟ چرا توی یه شهر دندان رو با کامپوزیت 400 تومن پر میکنن ولی یه شهر دیگه 120 تومن ؟



حسین پور: بر اساس مبانی نظری پذیرفته شده، حق الزحمه دندانپزشکان باید در کل کشور کم و بیش یکسان باشد. ولی جزء تکنیکال شامل قیمت مواد و تجهیزات، اجاره بها و هزینه های جاری در نقاط مختلف متفاوت می باشد. البته این تفاوت به میزانی که اشاره کردید، اختلاف ایجاد نمی کند. ما امیدواریم با یک جمع بندی خوب در شورای عالی بیمه در این بخش نیز ساماندهی لازم صورت بگیرد.



- لطفا تعرفه های دندان پزشکی را اعلام کنید چون هرجا که مراجعه میکنیم تعرفه ها با هم فرق میکند



حسین پور: همانطور که اشاره شد روند تعرفه گذاری با پیشنهاد شورای عالی بیمه آغاز و با تصویب هیات محترم وزیران نهایی می شود. امیدواریم خدمات فاقد تعرفه نیز امسال تعرفه گذاری شوند. البته با تفکیک حق الزحمه از هزینه های دیگر مثل هزینه مواد، اجاره بها و غیره، تعرفه های مراکز بر اساس شاخص های اعتباربخشی مثل کیفیت خدمات، تا حدی متفاوت خواهد بود.




بیمه


حسین پور در مورد بیمه دندانپزشکی توضیحاتی داد. او گفت: بیمه های پایه شامل سازمان تامین اجتماعی، بیمه سلامت ، نیروهای مسلح و کمیته امداد است که خدمات اصلی و ضروری را تحت پوشش قرار می دهند. درکنار آن بیمه تکمیلی هم وجود دارد و خدماتی که در بسته بیمه پایه نیست در بیمه تکمیلی قابل پرداخت است. بیمه های پایه در تمام دنیا برای پوشش خدمات دندانپزشکی محدود هستند و چند مورد را بیشتر پوشش نمی دهند و عمده خدمات در بیمه تکمیلی هستند. الان بیمه های تکمیلی در ارائه و خرید خدمات دندانپزشکی با چند چالش مواجه هستند.


او ادامه داد: در بیمه های تکمیلی محدودیت های قانونی وجود دارد که اجازه نمی دهد تمام خدمات دندانپزشکی یا تمام مردم تحت پوشش بیمه تکمیلی باشند. یکی اینکه درمان بیمه تکمیلی اصلا انفرادی نیست و به صورت گروهی حداقل 50 نفر باید انجام شود. اما بسیاری از مردم ما اصلا بیمه گذار ندارند و یا در مجموعه ای که کار می کنند کمتر از 50 نفر هستند و از خدمات بیمه تکمیلی محروم می شوند. از طرفی خدمات دندانپزشکی باید با سایر خدمات پزشکی خریداری شود که این یک نقص است شاید یک مجموعه فقط خدمات دندانپزشکی را بخواهد مثل یک شرکت با پرسنل جوان که بیشتر به خدمت دندانپزشکی نیاز دارند تا خدمات پزشکی.


حسین پور افزود: اشکال سوم این است که بیمه یک ساله است و ممکن است یک فرد بعد از یک سال مجموعه را ترک کند و این جا به جایی ها باعث می شود مدیریت فرایند ها و نظارت بر کیفیت و روند ارائه خدمات دشوار شود. و اشکال آخر این است که بیمه های تکمیلی ما ماهیت تجاری دارند و بیشتر به این اصل توجه می شود و درمان نمی تواند دغدغه و اولویت اصلی ایشان باشد.


در جدول زیر پاسخ سوالات کاربران آورده شده است:


















سوال



پاسخ



- با سلام، چرا درمان دندان تحت پوشش بیمه نیست؟ برای عصب کشی و پرکردن یه دندان حداقل چهارصد هزار تومان باید هزینه کرد. برای اینکه هزینه کشیدن دندان عقل بالابود دندان عقلم رو در مرکز تامین اجتماعی به صورت رایگان کشیدم درحالی که داروی بی حسی اثر نکرده بود و مرده و زنده ام اومد جلوی چشمم بعد دکتره گفت اینو باید جراحی می کردی نه اینکه اینجوری بکشی. چرا فکری به حال هزینه های درمان دندان نمی کنید؟؟؟


- سلام. خواهشمند است دندان پزشکی را جز خدمات بیمه قرار دهید. واقعا هزینه های هنگفتی دارد. یک دندان با عصب کشی و روکش یک ملیون تومان هزینه دارد که برای اقشار کم درامد و حتی بازنشسته ها دارد. خواهشمند است لطفا فکری برای این هزینه ها بکنید و واقعا هم نمیشود درمان دندان را نادیده گرفت.. ممنون..



حسین پور: این حق مردم است که بتوانند از خدمات بیمه تکمیلی در دندانپزشکی هم استفاده کنند. اما چون طبق قانون بیمه مرکزی، بیمه تکمیلی درمان گروهی است فعلا همه مردم امکان استفاده از خدمات بیمه تکمیلی را ندارند. از طرف وزارت بهداشت تعاملاتی انجام شده تا مشکلات پوشش بیمه ای خدمات دندانپزشکی حل شود.



در طرح تحول سلامت هدف کاهش پرداختی از جیب مردم است چرا در مورد خدمات دندانپزشکی برنامه ای ندارید؟



حسین پور: در گام نخست طرح تحول سلامت که از سال 93 شروع شد نه بسته خدمتی تعریف شده بود که کاهش پرداخت از جیب مردم و افزایش کیفیت خدمات را هدف گذاری کرده بود و در گام های بعد بسته های جدیدی به طرح اضافه شدند از جمله بسته خدمات دندانپزشکی که از سال قبل آغاز شده است. محورهای این طرح اولویت پیشگیری بر درمان، راه اندازی و فعال سازی مراکز ارائه خدمات دندانپزشکی با قیمت مناسب برای همه مردم، و همچنین تمرکز بر گروه های هدف همچون کودکان. در گام بعدی هم کاهش پرداخت از جیب مردم مد نظر است چون در خدمات دندانپزشکی عمده هزینه را مردم پرداخت می کنند و فکر می کنم اگر کاهش پرداخت از جیب مردم در این بخش هم محقق شود شیرینی آن دو چندان می شود. برای این هدف اقداماتی انجام شده است. مثلا 8500 یونیت غیرفعال یا کمتر فعال در بخش های دولتی و عمومی فعال خواهند شد تا یک سهم 25 درصدی در بازار ارائه خدمات ایجاد کنند وخدمات با قیمت پایین تری ارایه شود. این مراکز شبکه های بهداشتی و درمانی، کلینیک ویژه ها، دانشکده ها و بیمارستان های دانشگاهی هستند. به عنوان مثال الان دانشکده ها شیفت عصر و تابستان تعطیل هستند. با اجرای این طرح حدود 2 هزار یونیت دندانپزشکی دانشکده ها فعال می شود.



لیزر


اعتمادی در مورد کاربردهای لیزر در دندان پزشکی گفت: لیزر یک رشته تقریبا جدید در دندانپزشکی است که در تمام خدمات دندانپزشکی کاربرد دارد و برخی کارها را تسهیل می کند مانند درمان ضایعات ، تبخال ، جراحی ، عصب کشی و....


او در مورد مزایای آن گفت: لیزر میزان باکتری ها را در جراحی ها و درمان های عصب کشی کم می کند و یا بیماری های دهان را برطرف کند البته با این کار ماهیت درمان از بین نمی رود اما سوزش و ناراحتی را برطرف می شود. یعنی حتی می توان باکتری ها و قارچها را از دهان حذف کرد و یک تکنولوژی به روز است اما نیاز به دوره های خاص دارد.


سوالات کاربران در جدول زیر آورده شده است:






















سوال



پاسخ



- لیزر بهتر است یا همان درمان سنتی و پر کردن با امالگام و کامپوزیت، چون می گن لیزر اصلا دیگه مته کاری نداره و اصلا دندان باز نمیشه از نظر قیمت تفاوت شان چیست



اعتمادی: عوام مردم نوری که در کار درمان دندان استفاده می شود را به نام لیزر می شناسند اما این یک نور است. با لیزر می توان دندان را تراش داد تا برای مریض درد کمتری داشته باشد و حتی تزریق نداشته باشد اما عملا در تراش دندان مزیت زیادی برای پر کردن ندارد.



- من با لیزر دندان ها رو سفید کردم اما الان دو تا دندان جلویی من پوسیده شدند این میتونه به خاطر لیزر باشه؟



اعتمادی: لیزر هم می تواند عوارض داشته باشد و اگر درست استفاده نشود می تواند مخرب باشد اما مطمین نیستم که با لیزر دندان را سفید کرده باشند. باید توجه کرد که در لیزر باید مراقب چشم بود چون اگر از عینک محافظ استفاده نشود می تواند باعث کوری شود اگر از این استفاده نشود کار لیزر انجام نشده است.البته گاهی هم هزینه لیزر دریافت می شود اما کاری نمی شود و بیماران باید مراقب باشند.



- هرچند لیزر شیوه خوبیه اما خیلی گرون و بیمه هم نمیده چون زیبایی محسوب میشه



حسین پور: لیزر در خدمات زیادی از درمان ضایعات دهان تا زیبایی را شامل می شود و مهم این است که بیمه ها این تفکیک را انجام دهند. لیزر ا در حال حاضر جدید است و هزینه های آن بالا است. بنابراین خیلی روتین نشده تا همه مراکز آن را ارائه دهند. اما در آینده موارد کاربرد آن بیشتر و هزینه آن کمتر خواهد شد و البته پوشش بیمه ای آن بازتعریف خواهد شد.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب