دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 خرداد 1402 - 12:21
معاون ضرغامی در نشست خبری مطرح کرد:

در حوزه صنایع دستی فقر قانونی داریم +فیلم

در حوزه صنایع دستی فقر قانونی داریم +فیلم
مریم جلالی گفت: کتاب گمرک ما هنوز قدیمی است و باید آن را احیا کنیم و برای اینکه قد بکشد و رشد کند، به تمام توجهات در این حوزه نیاز داریم.
کد خبر : 851326

به گزارش خبرنگار فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست خبری مریم جلالی معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور پیش از ظهر امروز چهارشنبه ۱۷ خرداد در وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برگزار شد.

** دانشگاه‌های مدرک گرا

جلالی در این نشست با اشاره به اینکه در زمینه فرهنگ کار و آشنایی با صنایع دستی با یک جاماندگی عظیم مواجه هستیم گفت: دانشگاه‌های ما در حوزه فرهنگ کار، بیش از هر چیز مدرک گرایی و کارمندی را مورد توجه قرار می‌دهند و در بخش‌های مختلفی تولید فدای اشتغال شده است. ما اشتغال ایجاد کردیم ولی اشتغال ایجاد شده مولد نبوده است.

وی افزود: از طرف دیگر صنایع دستی در حوزه کسب و کار کنش خردمندانه محسوب نمی‌شود و این مسئله تابع جریانات فرهنگ کار بوده است. در حال حاضر دلالی، واسطه‌گری و خام‌فروشی کنش خردمندانه‌تری از این است که شما ماه‌ها روی تولید یک گلیم وقت بگذارید. بها دادن به ادبیات توسعه نیز تغییر کرده است شما میزان سرمایه‌گذاری‌هایی که سیاستگذاران ما در حوزه‌های مختلف می‌کنند را با صنایع دستی مقایسه کنید.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث فرهنگی با اشاره به سختی‌های کار یک جوان در حوزه صنایع دستی گفت: شما وقتی میزان انتخاب‌های یک جوان ایرانی برای آغاز کار را در نظر بگیرید، متوجه می‌شوید که صنایع دستی در رده خیلی پایینی قرار دارد به این خاطر که ارزش‌آفرینی آن را درک نکرده است. ولی ما تمام تلاش‌مان را می‌کنیم در حوزه آموزش فعالیت کنیم تا این نسل با جنبه‌های مختلف این حوزه آشنا شود.

** امضای تفاهمنامه با ستاد کل نیروهای مسلح

وی با اشاره به برخی از طرح‌های این معاونت برای جوانان گفت: در حال امضای تفاهم نامه‌ای با ستاد کل نیروهای مسلح هستیم تا سربازان ما در دوران سربازی یک هنر و مهارت را یاد بگیرند. از طرف دیگر در حوزه بازارچه‌های فروش نیز مجموعه فروشگاهی اتکا با ما همکاری کرده و سه هزار غرفه از این فروشگاه‌ها محصولات صنایع دستی به فروش می‌رساند.

جلالی در بخشی از سخنانش با اعلام این مسئله که ما در حوزه صنایع دستی فقر قانونی داریم گفت: ما تابعی هستیم از کل شرایط اقتصادی کشور و نباید ما را جدا از شرایط قتصادی ارزیابی کنید. خط مشی‌گذاری، توجه به حوزه‌های اقتصادی، محیطی و قانونی مهم است. شما می‌دانید که ما در حوزه صنایع دستی چقدر فقر قانونی داریم؟ کتاب گمرک ما هنوز قدیمی است و باید آن را احیا کنیم و برای اینکه قد بکشد و رشد کند، به تمام توجهات در این حوزه نیاز داریم.

** تلاش کردم که یک نظام تعامل ایجاد کنم تا صنایع‌دستی به‌عنوان موضوع اقتصادبنیان بتواند جای خود را به خوبی باز کند

جلالی با اشاره به فعالیت یک ساله خود در این معاونت افزود: در این مدتی که مسئولیت معاونت صنایع‌دستی را بر عهده گرفتم رویکردم این بوده که با برنامه‌ریزی در این حوزه کار کنم. یکی از موضوعات مهم اتصال صنایع‌دستی به ادبیات توسعه بوده چرا که از برنامه چهارم توسعه این موضوع فراموش شده بود و صنایع‌دستی بیشتر جنبه تزئینی داشت.

او افزود: تلاش کردم که یک نظام تعامل ایجاد کنم تا صنایع‌دستی به‌عنوان موضوع اقتصادبنیان بتواند جای خود را به خوبی باز کند. 

او با اشاره به تقارن هفته صنایع‌دستی با هفته محیط‌زیست، گفت: این تقارن نشان از این دارد که صنایع‌دستی به بهبود محیط‌زیست کمک می‌کند و به‌عنوان یک صنعت پاک می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. این در حالی است که صنایع‌دستی در حوزه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی دارای اهمیت است.

معاون صنایع‌دستی کشور اشاره به برنامه هفتم توسعه یادآور شد: با تلاش مهندس ضرغامی، موضوع صنایع‌دستی در برنامه هفتم جایگاه ویژه‌ای پیدا کرد و به آن توجه ویژه‌ای شده و در برنامه هفتم توسعه، فصل مجزا پیدا کردیم و خوشبختانه نظر مساعد مقام معظم رهبری نیز در این باره بسیار خرسندانه است.

** صنایع‌دستی امری فرابخشی است

او گفت: صنایع‌دستی امری فرابخشی است و همه دستگاه‌ها باید به آن توجه داشته باشند و تمامی کنشگران درون وزارتخانه و بیرون از وزارتخانه در حقیقت همگرا درحال فعالیت برای رونق و توسعه صنایع‌دستی هستند تا یک افق درخشان برای این حوزه تدوین شود. از مدیریت هزینه به مدیریت سرمایه عزیمت کردیم. عدد صنایع‌دستی روز به روز در حال بزرگ شدن است و خوشحالم که صنایع‌دستی این نقش‌آفرینی را در کارآمدی نظام اقتصادی انجام می‌دهد.

جلالی یادآور شد: این روزها صنایع‌دستی می‌تواند در سبک زندگی نقش‌آفرینی کند و همه دیدیم که در نوروز امسال روسری گلونی نقش مهمی را در سبک زندگی ما ایفا کرد و فضای زیبایی را به وجود آورد.

معاون صنایع‌دستی در ادامه این نشست و در پاسخ به سوالی درباره چهار پرونده نامزد ایران برای ثبت جهانی گفت: شهرهای کاشان، دزفول و رشت و روستای بحیری مورد بازدید ارزیابان شورای جهانی قرار گرفتند.

او افزود: در حوزه صنایع‌دستی دارای ظرفیت‌های بی‌نظیری هستیم که مور توجه شورای جهانی صنایع‌دستی نیز قرار گرفته است. پرونده‌های این دوره برای ثبت جهانی از شهر کاشان آغاز شد با بازدید از رشت ادامه یافت، بعد از آن از دزفول بازدید شد و در نهایت نیز از روستای بحیری در بوشهر بازدید شد و منتظر اعلام نتایج از سوی شورای جهانی صنایع‌دستی هستیم.

** صنایع‌دستی از ادبیات توسعه جدا بود و نگاه جدی به آن نشده بود 

جلالی در پاسخ به سوال بعدی درباره نقش صنایع‌دستی در رفع مسائل معیشتی اضافه کرد: صنایع‌دستی از ادبیات توسعه جدا بود و نگاه جدی به آن نشده بود و در رونق اقتصادی این حوزه دیده نشده بود. خوشبختانه فعالیت‌های خوبی انجام شده است رفع پیمان‌سپاری ارزی یکی نمونه از این فعالیت‌هاست. صنایع‌دستی باید جزو صنایع‌ زیستی باشد تا در زندگی مردم جای خود را به خوبی باز کند.با توجه به ایجاد وزارت بازرگانی تلاش‌هایی از سوی وزارت میراث‌فرهنگی در حال انجام است که بتوانیم در موضوع تولید و صادرات فرش با سایر دستگاه‌ها از جمله وزارت صمت همکاری‌ها تقویت شود.

جلالی در ادامه گفت: سرمایه‌گذاری در حوزه صنایع‌دستی بسیار کم است اما بسیار امیدوار هستیم که این حوزه با یک جهش خوب به جلو رود کما این که در برنامه هفتم توسعه شاهد این هستیم که یک فصل جدید در صنایع‌دستی آغاز شده است.

معاون صنایع‌دستی کشور در ادامه این نشست و در پاسخ به سوال دیگری درباره صادرات نیز یادآور شد: عمده کشورهایی که صادرات انجام می‌شود عراق، ترکیه، کشورهای آسیایی میانه و تعدادی از کشورهای اروپایی هستند.

** به خانه‌های خلاق متصل شدیم

جلالی در ادامه این نشست و در پاسخ به سوال یکی ديگر از خبرنگاران درباره خانه‌های خلاق افزود: جایی که ما محل آن را به عنوان خانه خلاق تعیین کرده‌ایم یکی در تهران است و یکی در اصفهان. ما به سایر خانه‌های خلاق متصل شدیم به‌عنوان مثال هر بنای تاریخی که توسط صندوق احیا به بخش خصوصی واگذار می‌شود موظف هستند تا در حوزه صنایع‌دستی فعالیت داشته باشند. این در حالی است که پارک‌های فناوری درحوزه صنایع‌دستی نیز فعالیت‌های خوبی دارند.

او همچنین در پاسخ به سوال یکی ديگر از خبرنگاران درباره ملزم شدن صنایع آلاینده برای تخصیص اعتباری برای تامین مواد اولیه برای هنرمندان، اضافه کرد: این موضوع یک پیشنهاد بسیار خوبی است. در تفاهم‌نامه‌ای که با محیط‌زیست داریم این سازمان با یک همگرایی خوب با ما در حال ملزم کردن صنایع‌دستی آلاینده در این خصوص است. با وزارت صمت نیز تعامل خوبی در این باره داریم و این عزم برای همگرایی حکم‌رانی در حوزه صنایع‌دستی وجود دارد.

معاون صنایع‌دستی همچنین در ادامه این نشست خبری درباره فضاهای فروش صنایع‌دستی گفت: با همراه اول وارد گفت و گو شدیم تا یک برنامه‌ای در قالب یک کیف پول طراحی شود تا خرید و فردش صنایع‌دستی از طریق فضای مجازی تقویت شود. در حال حاضر پلتفرم‌های بسیار خوبی در این باره وجود دارد. دیجیتال‌سازی در حوزه فروش صنایع‌دستی نیاز به به یک بلوغ رسانه‌ای دارد. اکنون شاهد این هستیم که در فضاهای مجازی فعالان صنایع دستی به خوبی فعالیت دارند.

** مشکلات صادرکنندگان صنایع‌دستی 

جلالی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره تامین مواد اولیه برخی از رشته‌های صنایع‌دستی از تالاب‌ها افزود: تضاد بین توسعه پایدار و توسعه صنعتی یک تضاد جهانی است ما در این طناب‌کشی باید مدام مبارزه کنیم. به طور حتم اقلیم ما مهم است و باید به حفظ آن توجه داشته باشیم و ما در جبهه جنگ در توسعه صنایع، صدای  ما بلند است.  حتی با سازمان انرژی اتمی انجام داده‌ایم که متناسب با فعالیت‌های صنعتی گام‌هایی را برای توسعه صنایع زیستی برداریم.

او همچنین در پاسخ به سوال یکی ديگر از خبرنگاران درباره مشکلات صادرکنندگان صنایع‌دستی نیز گفت: یک نشست خوب صادرکنندگان صنایع‌دستی با وزیر میراث‌فرهنگی داشتند و راه‌کارهای خوبی در این حوزه ارائه شد و مهندس ضرغامی در دولت به دنبال پیگیری و اجرای این راه‌کارها است که یکی از آن‌ها بازگشت ارز حاصل از صادرات است. در همین رابطه دو کارگروه تشکیل دادیم و راه‌کارهای مورد نظر در حال برسی است.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در پاسخ به سوال یکی ديگر از خبرنگاران درباره تشکیل جلسه با کمیسیون صنایع مجلس، یادآور شد: جلسات متعددی با کمیسیون‌ صنایع‌ در مجلس داشتیم. نمایندگان مجلس از جمله رئیس و اعضای کمیسیون صنایع عزم‌شان جزم است تا در حوزه صنایع‌دستی اقدامات تاثیرگذاری انجام شود. این در حالی است که با کمیسیون فرهنگی و نیز کمیسیون اقتصادی مجلس نیز برگزار شده و در حال حاضر تعاملات بسیار خوبی با نمایندگان مجلس داریم و تاکید ما و مجلس بر اقتصاد هویت‌بنیان است. در کنار تعامل با نمایندگان مجلس، خوشبختانه با دستگاه‌های مختلف از جمله پست تعاملات خوبی داریم.

** ثبت جهانی شهرها و روستاها

جلالی در پاسخ به سوال یکی ديگر از خبرنگاران افزود: هنرمند خلق هنر انجام می‌دهد و صنعتگر کار صنعتی انجام می‌دهد. تلاش داریم که قطار از ریل خارج شده را به ریل بازگردانیم. یکی از کارهای مهمی که پیگیری می‌شود، ثبت جهانی شهرها و روستاها است. ثبت‌های جهانی یک امتیاز نیست یک مسئولیت زمانی که یک شهر یا روستا ثبت جهانی می‌شود این امکان را به ما می‌دهد تا از استاندار و مسئولان استانی مطالبه کنیم. فراموش نکنیم که صنایع‌دستی مدت‌ها فراموش شده بود و ما باید با تلاش بسیار زیاد در این حوزه فعالیت کنیم. من نمی‌گویم چه ظرفیت‌هایی داریم بلکه امروز از برنامه‌ها و نقشه‌های راه صحبت‌ می‌کنیم تا شاهد برنامه‌ریزی خوبی در این حوزه باشیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب