ضعف مدیران ورزشی در برنامهریزی و مستندسازی ایدهها
خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ راهاندازی رشته جدید در مقطع کارشناسی ارشد با عنوان «مدیریت ورزشی، مدیریت سازمانها و باشگاههای ورزشی» در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه که مورد علاقه بسیاری از دانشجویان و بهویژه تربیت مدیران علمی است، موجب مسرت بسیاری از آنان شد.
مقرر شده از ترم آینده شاهد راهاندازی چهار رشته جدید در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه باشیم که یکی از این رشتهها «مدیریت ورزشی» است.
خبرنگار آنا در این زمینه گفتوگویی را با آرمان سهرابی مدیر گروه تربیتبدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه ترتیب داده است که در ادامه میخوانیم.
آنا: رشته مدیریت ورزشی اکنون چه جایگاهی در دانشگاههای کشور دارد؟
سهرابی: امروزه توسعه آموزش عالی از اساسیترین ارکان خیزش به سمت جهانیشدن و نیروی انسانی ماهر و اصلیترین شاخصه پیشرفت و توسعه کشورها محسوب میشود، بهطوریکه در سند راهبردی آمایش آموزش عالی کشور، یکی از مهمترین عوامل رشد و توسعه علمی و تحقق اهداف و برنامههای کلان نظام، توسعه منابع انسانی است که به تربیت نیروی انسانی متعهد، متدین، متخصص و ماهر متناسب با نیازهای کشور، منطقه و جهان اشاره شده و به وقوع پیوستن این امر خطیر نیز فقط از طریق نهادهای متولی آموزش بهخصوص نظام آموزش عالی امکانپذیر است.
رشد و گسترش سریع علوم و افزایش روزافزون اطلاعات و دادههای علمی در ورزش موجب شده که ورزش از رویکرد آموزشی کلاسیک به سمت رویکرد کاربردی تغییر مسیر دهد.
امروزه گسترش تنوع فعالیتهای ورزشی و تفریحی بهخصوص ابررویدادهایی مانند المپیک و مسابقات جهانی از یکسو و جاذبههای صنعت ورزش ازجمله مکانها، تأسیسات ورزشی، داوطلبان، حامیگری و تماشاگران از سوی دیگر بهطور کلی بازار ورزش میطلبد که مدیریت ورزشی فراتر از رویههای سنتی با بهرهگیری از علوم اکادمیک این فعالیتها را ساماندهی و برگزار کند.
رشته مدیریت ورزشی با گرایشهای متعددی امروزه در دانشگاههای کشور به تربیت مدیران علمی مبادرت میورزد تا با استفاده از چراغ دانش در پیمودن پلههای ترقی و پیشرفت همپای کشورهای توسعهیافته نقش خود را برای ایران اسلامی ایفا کند.
**آینده شغلی دانشآموختگان رشته مدیریت ورزشی
آنا: علاقهمندان به تحصیل در رشته مدیریت ورزشی باید در چه زمینههایی دارای استعداد باشند و چه آموزههایی را فرابگیرند تا موفق باشند؟
سهرابی: با اینکه مدیران سطوح مختلف سازمانهای ورزشی و باشگاهها از تجربه خوبی برخوردارند؛ اما همچنان در سیاستگذاری و برنامهریزی استراتژیک، شبکهسازی، نظاممندسازی امور اجرایی، مستندسازی ایدهها و تجارب بهخصوص ارتباط پایدار و مؤثر با سازمانهای ورزش و مجامع ملی و بینالمللی و ... در جایگاه قابل قبولی نیستند و این موضوع در دانشگاه از طریق تلفیق علم و تجربه دستیافتنی است.
علاقهمندان به تحصیل در رشته مدیریت ورزشی باید از علومی مانند رایانه، آمار، روانشناسی و مدیریت بهرهگیری کنند تا بتوانند فرصتها و چالشهای شغلی و حرفهای را در آینده با اتخاذ تدبیری عالمانه و دقیق بررسی و راهکارهای مستدل و متقن ارائه کنند.
آنا: آینده شغلی دانشآموختگان رشته مدیریت ورزشی در بازار کار را چگونه ارزیابی میکنید؟
سهرابی: هدف از رشته مدیریت ورزشی تربیت متخصصانی ماهر و کارآمد در زمینه فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و اجرایی در حوزه مدیریت، بازاریابی، ارتباطات و کارآفرینی در ورزش است، مدیریت ورزشی شامل مجموعهای از مهارتهای مرتبط با برنامهریزی، سازماندهی، هدایت، کنترل، بودجهبندی، رهبری و ارزیابی در یک سازمان یا واحد اداری بوده که محصول اصلی آن مربوط به ورزشی و فعالیتهای بدنی است.
دانشآموختگان مدیریت ورزشی میتوانند در حوزه ورزش حرفهای، قهرمانی، همگانی و تربیتی فعالیت کنند، بهطور خاص در باشگاهها، فدراسیونها، سازمانهای دولتی ورزشی، رسانههای مختلف ورزشی، خبرگزاریها، روزنامهها و مجلات و صداوسیما، شرکتهای تبلیغاتی ورزشی، شرکتهای تولید و توزیع کالاهای ورزشی، مکانهای ورزشی، استادیومها، دانشگاه و مدارس و سایر بخشهای صنعت ورزش به فعالیت بپردازند.
دانشآموختگان رشته مدیریت ورزشی قادر خواهند بود در نقش مدیر، کارشناس، مدرس و مربی، محقق و مشاور با سازمانهای مختلف ورزشی نیز همکاری داشته باشند.
** چالشهای رشته مدیریت ورزشی
آنا: مدیریت ورزشی یکی از رشتههای مورد علاقه داوطلبان بوده، اکنون استقبال از این رشته چگونه است؟
سهرابی: رواج ورزش در عصر حاضر سبب رونق هرچه بیشتر این صنعت شده و نمیتوان از اهمیت اقتصادی و اجتماعی ورزش در توسعه جوامع مختلف چشمپوشی کرد، ورزش که از بزرگترین و پردرآمدترین صنایع در قرن بیست و یکم به شمار میرود و بهسرعت جهانی و قلمرو گستردهای را شامل شده است، متأثر از این سیر رشد، سازمانها، باشگاهها، رویدادها، فرایندها و سازوکارهای بسیاری شکلگرفته و جاذبه زیادی در بخش اشتغال و درآمدزایی ایجاد کرده و این امر علاوه بر توجه مدیران حال حاضر ورزش، هر فردی را که قصد دارد در آینده در بخشهای مدیریتی ورزش اعم از باشگاه سالن و انجمن ترغیب میکند که در این رشته مدارک دانشگاهی را کسب کند.
دانشآموختگان زیادی که از دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه مدرک کارشناسی دریافت کردهاند بهدلیل علاقه به این رشته و نبود آن در واحد کرمانشاه به واحدهای تهران یا استانهای همجوار برای تحصیل در رشته مدیریت ورزشی عزیمت میکردند.
آنا: چالشهای رشته مدیریت ورزشی را چه چیزهایی میدانید و راهکارهایتان برای رفع چالشها چیست؟
سهرابی: چالش اکثر رشتههای دانشگاهی به تبع آن مدیریت ورزشی ارتباط نداشتن با جامعه و صنعت است و معرفی دانشجویان حین تحصیل به سازمانها و باشگاههای ورزشی و هدایت آنان برای یافتن مسائل و مشکلات موجود در ورزش و ارائه راهحل به مدیران ورزشی با بسط و توسعه ایده، ابتکار و خلّاقیت در بخش ورزش میتواند راهگشا باشد.
آنا: گروه آموزشی تربیتبدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در تربیت دانشجویان چقدر موفق بوده است؟
سهرابی: گروه تربیتبدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه با استادان علمی و مجرب تاکنون در تحصیلات تکمیلی و رشته رفتار حرکتی در دو گرایش ارشد آموزش تربیتبدنی و گرایش یادگیری و کنترل حرکتی و نیز دکتری مدیریت ورزشی و فیزیولوژی ورزش دانشجویان زیادی را تربیت کرده که اکثر این دانشجویان در پستهای کلیدی ورزش یا در کسوت مربیگری و معلمی در خدمترسانی به آحاد جامعه مشغول هستند.
انتهای پیام/