پایان نامههای با موضوع هوشمندسازی و مرتبط با صنعت حمایت شوند
محمدجواد عامری عضو هیئتعلمی و معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در گفتگو با خبرگزاری علم و فناوری آنا در پاسخ به این سؤال که چگونه میتوان در جامعه استفاده از هوشمصنوعی را فرهنگسازی کرد؟ گفت: بعضی موارد هستند که اگر ضرورت آن برای جامعه روشن شود، خودبهخود استفاده از آن برای مردم، نهادینه میشود. هوشمصنوعی ازجمله این موارد است که خواهوناخواه مردم و مسئولین باید به سمت آن حرکت کنند. به عبارتی هوشمصنوعی آنقدر تغییر در زندگی و کار مردم ایجاد کرده و خواهد کرد که نمیتوان شرایط بدون هوشمصنوعی را تصور کرد.
*کاربرد هوش مصنوعی در صنعت نظامی
عامری بیان کرد: در جلسهای، یکی از مسئولین دفاعی کشور بهمنظور بیان اهمیت کاربرد هوشمصنوعی، نحوه جنگیدن سربازان در جنگ روسیه و اوکراین را با جنگهای اخیراً به وقوع پیوسته در آسیای میانه، مقایسه میکرد. ایشان با شواهد عینی قاطعانه اعلام میکرد که این دو جنگ اصلاً قابلمقایسه با یکدیگر نیستند. میتوان همین قیاس را راجع به هشت سال دفاع مقدس و جنگ سوریه با داعش نیز بیان کرد.
*اگر صنایع هوشمندسازی نشوند زیان خواهند کرد
وی افزود: در صنعت نیز هوشمندسازی مهم است. حتی در معادن، چاههای نفت، خودرو، فولاد و تمام شرکتها، متوجه شدهاند که بدون هوشمندسازی نمیتوانند کارهای خود را رقابتی کنند و در عرصه جدید جهانی حضور جدی داشته باشند و هرکسی این مطلب را دیرتر متوجه شود، ضرر و زیان بیشتری را متحمل میشود؛ بنابراین شرکتها و صنایع اگر حرکتشان مبتنی بر هوشمندسازی نباشد، آن صنعت یا شرکت در آینده با مشکل جدی مواجه خواهد شد.
عامری با اشاره به نقش دانشگاهها در آشناکردن شرکتها و صنایع با فناوری تصریح کرد: خوشبختانه دانشگاههای ایران با دانش هوشمندسازی آشنا و به این علم مسلط هستند و بهعنوان پیشرو، درزمینهٔ آشنایی با فنّاوری، پژوهش و تحقیقات فعالیت میکنند. یعنی علوم قبل از اینکه صنعتی شوند، ابتدا باید در دانشگاهها تولید و سپس بهمرور این علوم، در صنعت تجاریسازی شوند. البته تحقق این امر، تعامل دوطرفه صنعت و دانشگاه را میطلبد. به عبارتی صنعت و دانشگاه هر دو باید به داشتن ارتباط با یکدیگر علاقهمند باشند و این همکاری را ضرورتی اجتنابناپذیر بدانند.
عامری خاطرنشان کرد: دانشگاهها ابتدا میتوانند ضرورت هوشمندسازی سیستمها و مکانیزمها را به صنعت نشان دهند، چراکه تا ضرورت هوشمندسازی روشن نباشد، افراد به سمت آن حرکت نمیکنند. سپس در قدم بعد با ارتباط خوبی که دانشگاهها با مراکز صنعتی برقرار میکنند، میتوانند هوشمندسازی را توسعه دهند.
*همراستای پایاننامههای دانشجو برای رفع نیاز صنعت و ایجاد اشتغال
عامری توضیح داد: با اکثر صنایعی که در ارتباط هستیم، مسئله هوشمندسازی را پذیرفتهاند و از دانشگاهها میخواهند به آنها در پروژههای متعدد، کمک کنند. علاوه بر اینکه سعی کردیم از نیازهای صنعت مطلع و با آنها ارتباط داشته باشیم، در مرحله دوم نیز تلاش کردیم که تیمهایی را داخل دانشگاه منسجم کنیم. هوشمندسازی آنقدر رشد کرده که دیگر فقط دانشکده کامپیوتر، مکانیک و برق درگیر آن نیستند، بلکه تمام دانشکدهها و رشتهها میبایست خود را با این علم آشنا نمایند. با افتخار اعلام میکنم که هماکنون در دانشگاه صنعتی امیرکبیر تمام دانشکدهها به بحث هوشمندسازی نهتنها ورود کردهاند بلکه وارد بحث رفع نیازهای صنعتی نیز شدهاند.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: در داخل دانشگاه، متناسب با پروژههایی که صنعت اعلام نیاز میکند، گروههای تخصصی را تشکیل دادهایم و اساتید با زمینههای مختلف جمع شدهاند تا یک پروژه بزرگ را با یکدیگر به سرانجام برسانند. هوشمندسازی معمولاً دو مرحله اصلی دارد، یک مرحله آشنایی با سیستم غیرهوشمند و مرحله دوم هوشمندسازی است.
وی ادامه داد: مرحله دوم اگرچه روشهای متعددی دارد و معمولاً مربوط به تئوریهای هوشمندسازی است، اما برای انجام مرحله اول میطلبد که تخصص خاصی غیر از بحث هوشمندسازی همکاری کند. مثلاً هوشمندسازی معادن نیازمند مهندسی معدن، هوشمندسازی دستگاهها نیازمند مهندسی مکانیک، هوشمندسازی چاههای نفت نیازمند مهندس نفت و هوشمندسازی ابزار دقیق الکترونیکی نیازمند مهندسی برق است؛ بنابراین انجام هر پروژه نیاز به یک گروه با تخصصهای مختلف دارد.
عضو هیئتعلمی دانشگاه امیرکبیر اظهار کرد: یکی دیگر از اقداماتی که میتواند دانشگاه را به صنعت نزدیک کند، همراستا کردن پایاننامهها با نیازهای صنعت است. در این زمینه سعی کردیم پایاننامههایی که درزمینهٔ هوشمندسازی و مرتبط با صنعت باشد را حمایت کنیم و دانشجویانی که پایاننامههای مرتبط با مشکلات صنعت و رفع نیازها آن را انجام میدهند، بهطور ویژه کمک شوند. زمانی که دانشجو پایاننامه خود را در حیطه خاصی که موردنیاز صنعت است به پایان برساند، با اتمام زمان تحصیل بهراحتی میتواند جذب صنعت شود و نیاز آنجا را برطرف کند.بدین ترتیب نهتنها مشکل صنعت در شرایط تحریم حل میشود، بلکه بحث اشتغال فارغالتحصیلان نیز به طرز صحیح و مناسب مدیریت میشود.
عامری گفت: سعی کردهایم تمام امکانات دانشگاه را بسیج کنیم تا بتوانیم هم نیازهای کشور در شرایط تحریم را برطرف کنیم و هم توانمندی دانشجو و اساتید را به سمتی متمرکز کنیم که نهتنها محققین احساس مفید بودن بنمایند، بلکه مشکلات مالی و معیشتی آنها نیز رفع شود. بدین ترتیب نهتنها از خروج و مهاجرت نخبگان جلوگیری شده و درآمدزایی خوبی برای اساتید و دانشجویان ایجاد خواهد شد، بلکه هرروز شاهد شکوفایی بیشازپیش میهن عزیزمان خواهیم بود.
* صنعت باید به سمت دانشگاه حرکت کند و ریسک کار پژوهشی را بپذیرد
این استاد دانشگاه ادامه داد: بعضی از صنایع مثل فولاد مبارکه اصفهان ارتباط خیلی خوبی با دانشگاه دارند و اهمیت این ارتباط را متوجه شدهاند. اگر بقیه صنایع نیز به همین سمت حرکت کنند و بپذیرند که یکسری کارها از عهده دانشگاه برمیآید و یکسری کارها از عهده صنعت، آنگاه با دانشگاه هماهنگ میشوند که به نفع هر دو خواهد بود. فولاد مبارکه اصفهان در تمام زمینههای فوق نهتنها همکاری خوبی را با دانشگاه صنعتی امیرکبیر شروع کرده است، بلکه با درک صحیح و مناسبی که از ارتباط دانشگاه و صنعت دارند، در بسیاری از موارد مشوق ما نیز بودهاند.
عضو هئیت علمی دانشگاه متذکر شد: یک استاد فقط با درس و پایاننامه صرفاً تئوریک نمیتواند نیاز صنعت را حل کند. خوشبختانه بسیاری از اساتید این واقعیت را درک کرده و در جهت صحیح گام برمیدارند. اما نکته مهم این است که صنعت هم باید به سمت دانشگاه حرکت کند، یعنی باید با دانشگاهها، پارکهای فناوری، معاونتهای پژوهشی ارتباط برقرار کند که بهاینترتیب نیازهای صنعت و دانشگاه حل میشود. به عبارتی دانشگاه باید خود را آماده پاسخگویی به نیازهای صنعت نماید و صنعت نیز ابتدا باید نیازهای خود را احصاء نموده و ریسک انجام کار پژوهشی و سرمایهگذاری منطقی در این زمینه را بپذیرد.
وی تأکید کرد: دانشگاه با تأسیس رشتههای جدید و حتی بینرشتهای، شرکتهای دانشبنیان و پژوهشکدههای خود را به صنعت نزدیک کرده و ما منتظریم صنعت نیز گامهای مربوط به خود را بردارد. البته بسیاری از صنایع حرکتهای خوبی کردهاند، ولی در قیاس با کشورهای موفق، فاصله زیادی داریم.
عامری گفت: خوشبختانه فرهنگسازی استفاده از هوشمصنوعی در کشور انجام شده و خیلی از دانشگاهها و مراکز صنعتی به این سمت حرکت کردهاند. اگر باقی صنایع نیز این الگو را بپذیرند، به فرهنگسازی استفاده از هوشمصنوعی کمک میکنند و در سالهای آینده شاهد موفقیتهای بیشتری خواهیم بود.
انتهای پیام/