دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در نشست خبری تشریح شد؛

جایزه ۶۰۰ میلیونی «داستان حماسی» به برگزیدگان

جایزه ۶۰۰ میلیونی «داستان حماسی» به برگزیدگان
جایزه داستان حماسی به دبیری علمی محمدرضا شرفی خبوشان در نشست خبری جوایز بخش‌های مختلف خود را اعلام کرد.
کد خبر : 848767

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری علم و فناوری آنا، نشست خبری سومین جایزه داستان حماسی ساعتی پیش با حضور محمدرضا شرفی خبوشان، دبیر علمی جشنواره، مجید عسگری، رئیس جشنواره، علی فروزانفر، معاون هنری حوزه هنری و سعید لشگری معاون راهبردی استان‌های جشنواره در حوزه هنری برگزار شد.

در ابتدای نشست مجید عسگری با اشاره به یادبود آزادسازی خرمشهر گفت: دبیرخانه این جشنواره چند سالی است که در خراسان رضوی شکل گرفته، هدف اصلی آن نیز نقش آفرینی در هویت دینی، ملی و ایرانی ما است چرا که ما نیاز به زنده کردن ساحت حماسی بومی‌مان داریم و از ظرفیت‌ها و استعدادهایمان در این عرصه استفاده نکرده‌ایم.

وی در ادامه افزود: ما نیاز به تولید آثار در قالب‌های سنتی، پرده خوانی، نقالی و رویداد‌های هنری، سینمایی و فیلم کوتاه داریم. آیین اختتامیه این رویداد چهارم خرداد ماه در آرامگاه فردوسی با حضور اهالی فرهنگ و هنر برگزار می‌شود. همزمان با اختتامیه، پوستر چهارمین دوره این آیین به همراه کتاب «نظریه ادبیات با رویکرد حماسی» اثر فرزاد قائمی عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد و پژوهشگر ادبیات حماسی رونمایی خواهد شد.

عسگری همچنین افزود: در مراسم اختتامیه سبزواری‌نامه شامل آثار حمید سبزواری و کتاب دومین دوره شامل سه اثر برگزیده، دو رمان و یک مجموعه داستان نیمه بلند رونمایی می‌شود. ضمن این برنامه‌ها کارگاه‌هایی نیز در استان‌ها برگزار شده که این خود نقطه قوت این دوره است.

وی در پایان گفت: در زمینه توجه به حکمای ایرانی جایزه ویژه دستار فردوسی نیز طراحی شده که به هنرمندانی که درباره فردوسی در هر گونه‌ای کار کرده اند، در خراسان رضوی اعطا خواهد شد و امسال این جایزه به احمد منصور نقاش برجسته اهدا می‌شود.

در ادامه شرفی خبوشان با اشاره به برپایی این دوره جشنواره گفت: ضرورت برپایی این دوره جایزه داستان حماسی پس از تشکیل دبیرخانه هنر حماسی ایجاد شد که ضرورتش با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب و رسالت حوزه هنری خراسان مشهود شد.

وی در ادامه گفت: بحمدلله این دوره جایزه داستان حماسی شاهد استقبال چند برابری نویسندگان از اقصی نقاط کشور بودیم. دبیرخانه سومین جایزه داستان حماسی در مجموع ۷۷۸ اثر در سه بخش جشنواره دریافت کرد که به تفکیک ۶۰ اثر به بخش طرح رما ۵۴۴ اثر به بخش داستان کوتاه و ۱۷۴ اثر به بخش رمان تعلق داشت. این تعداد و رقم ۷۷۸ اثر ارسالی، رشد سه برابری استقبال اهالی قلم را نشان می‌دهد.

خبوشان با اشاره به اینکه براساس آمار این جایزه جزو معتبرترین و اثرگذارترین آثار حوزه رخداد‌های ادبی و ملی است، گفت: این جایزه در سه بخش حماسی، تاریخی و بومی برگزار می‌شود و نسبت به موضوعا تاریخی، دینی وبومی ما دوگونه حماسه بومی و دینی را دربردارد و از تمامی استان‌ها نویسندگان شرکت کردند که به ترتیب بالاترین شرکت کننده‌ها از خراسان رضویف تهران، اصفهان، قم، چهارمحال و ... هستند، بنابراین ما نگاه همه اقوام را در این رویداد داریم.

وی با تأکید براینکه در عرصه ادبیات داستانی لازم است که کار‌ها با بن مایه‌های این مرز و بوم گره بخورد، گفت: ما کشور حماسه‌ها هستیم و از نظر محتوا سرآمدیم، به جهت تاریخ غنی گذشته و معاصر آنچنان که دوران انقلاب و دفاع مقدس هم ظرفیت‌هایی به ما افزوده که موضوعات متنوعی خلق کنیم. یک سوم این آثار رسیده به ما رما هستند و همین نشان از پرتحرکی نویسندگان ما دارد.

جایزه ۶۰۰ میلیونی رویداد داستان حماسی

سپس علی فروزانفر نیز از همکاران خراسان رضوی برای بار سنگینی که به منظور پختگی کار‌ها به دوش می‌کشند، تشکر کند.

در ادامه سعید لشکری با ابراز مسرت از حضور شرفی خبوشان در این راهبردی گفت: اولویت اول ما در دوره جدید فراتهران بود، اینکه به سمت زیست بوم‌های استانی حرکت کنیم؛ لذا سند زیست بوم استانی مبنای ما قرار گرفت و یک جریان متفاوت را به راه انداختیم. دومین ویژگی این دوره این است که براساس عدد و رقم‌ها، تصاویر، مستندات و فیلم‌ها اقبال نویسندگان از این رویداد حماسی خوب بوده و همین باید جریان سازی باشد. نکته سوم بحث گفتمان سازی ما است اینکه از سی استان نویسندگان فعال بودهاند خودش یک جریان سازی است.

سپس تیمور آقامحمدی از اعضای هیئت داوران نیز توضیح داد: یکی از اتفاقات خوب ما در این دوره توسع معنایی به حماسه بود، هجده کارگاه ونشست تخصصی در مراکز استانی ما برگزار شده و همین زوایای روشنی از راهکار‌ها را به ما نشان داده است. داوری‌های ابتدایی در دو بخش از سوی سه داور صورت گرفته، بعد از مطالعه همه آثار مرحله نهایی داوری باز با حضور سه داور در عرصه داستان کوتاه، رمان و داستان بلند صورت گرفته است و جلسه نهایی قرار است برای انتخاب آثار در مشهد سوم خرداد ماه برگزار شود.

** اعلام آمادگی جایزه ادبیات حماسی برای تولید کار‌های اقتباسی

در بخش پرسش و پاسخ با رسانه‌ها شرفی خبوشان در پاسخ به سوالی درباره اقتباس از آثار ادبی گفت: یکی از مشخصه‌های داستان‌های حماسی جنبه دراماتیک و نمایشی آن‌ها است یعنی حماسه مبتنی بر صحنه پیش می‌رود و هر صحنه هم برای خودش قهرمان دارد. با این تعریف مناسبترین اثار برای سینما همین آثار هستند، چون همه مولفه‌های فیلمسازی را در یک اثر حماسی دارند.

وی در ادامه افزود: جایزه ملی حماسی خودش در کنار سایر بخش‌ها که به ادبیات ایران کمک می‌کند، می‌تواند همراه خوبی برای فیلمسازان و سینمایی‌ها باشد و جایزه ما این آمادگی را دارد که آثار برگزیده زمینه را برای فیلمسازی فراهم کنند.

سپس عسگری نیز در این رابطه گفت: دو رویداد ما از گذشته طراحی کردیم یکی جایزه داستان حماسی و دیگری سینما حماسه که هر کدام دو دوره آن برگزار و به زودی دوره سوم سینما حماسه هم برگزار می‌شود؛ بنابراین ما هم از این اتفاق استقبال می‌کنیم اگر دوستانی بخواهند با دبیرخانه برای فیلمسازی همکاری داشته باشند.

** جوایز ۳ بخش رویداد حماسی

وی درباره جوایز این دوره نیز گفت: نفر اول رمان ۱۰۰ میلیون تومان، نفر دوم ۵۰ میلیون و نفر سوم ۳۰ میلیون تومان است. بخش داستان کوتاه دارای ۵ برگزیده خواهد بود که هر کدام ۱۰ میلیون تومان جایزه‌شان است. جوایز بخش ایده رمان نیز نفر اول ۱۵۰ میلیون تومان، نفر دوم ۱۰۰ میلیون و نفر سوم ۵۰ میلیون تومان خواهد بود.

** هنوز زمان ترجمه اثار نرسیده است

عسکری در پاسخ به سوال خبرنگار آنا مبنی بر گردآوری کار‌ها و همینطور ترجمه‌شان گفت: تلاش داریم کتاب دوره‌های قبل را آماده کنیم منتها قدری زمانبر است تا در فضای عمومی کار بشود، در زمینه ترجمه فعلا برنامه‌ای نداریم چرا که دبیرخانه ما یک دبیخرانه تازه به بلوغ رسیده است مثل یک جوان پخته ما باید این مفهوم و نگاه را به پختگی برسانیم تا در قالب‌های دیگر ورود کنیم. رویکرد ما هم خیلی در چند سال اخیر تولیدی نبوده بنابراین این مفهوم باید بهتر شناخته شود و تا زمانی که همه هنرمندان و نویسندگان وارد گود شوند هنوز زمان لازم برای ترجمه اثار نرسیده است.

وی درباره طرح‌هایی که مربوط به شهید سلیمانی است، توضیح داد: در بخش ویژه جایزه ادبیات حماسی چهار طرح درباره شهید سلیمانی داریم که از میان آنها چند کار برگزیده شده تا در اختتامیه دوره بعد کار شود. در داستان کوتاه و رمان هم موضوعات روز پرداخته شده مثل شهدای مدافع حرم که این‌ها هم نگاهشان به بحث حماسی است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب