دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

گام بلند دانشگاه آزاد برای ورود به عرصه انرژی‌های تجدیدپذیر

گام بلند دانشگاه آزاد برای ورود به عرصه انرژی‌های تجدیدپذیر
دانشگاه آزاد اسلامی برای اینکه تبدیل به دانشگاه سبز شود، استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و تأسیس نیروگاه‌های خورشیدی را در دستور کار قرار داده است.
کد خبر : 847994

خبرگزاری علم و فناوری آنا - راحله کاویار: اخیرا یک تفاهم‌نامه مهم همکاری بین دانشگاه آزاد اسلامی و سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر منعقد شد، که طبق آن دانشگاه آزاد اسلامی در واحد‌های دانشگاهی خود نیروگاه خورشیدی تأسیس می‌کند. با توجه به اهمیت این تفاهم‌نامه، درصدد برآمدیم تا نگاهی هرچند گذرا بر نیروگاه‌های خورشیدی و اهمیت تجهیز دانشگاه آزاد اسلامی به چنین نیروگاه‌هایی داشته باشیم.

نیروگاه‌های خورشیدی ازجمله منابع انرژی تجدیدپذیری هستند که ایران از ظرفیت طبیعی بالایی برای احداث آن‌ها برخوردار بوده و طی سال‌های اخیر، با هدف پاسخگویی به نیاز‌های روزافزون کشور به مصرف انرژی و مسائل زیست‌محیطی، توجه ویژه‌ای به احداث آن‌ها شده است.

نیروگاه‌های خورشیدی با استفاده از سلول‌های خورشیدی، نور را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کنند و سپس این انرژی به شبکه برق متصل می‌شود. نصب نیروگاه‌های خورشیدی در مناطق با تابش خورشید بالا، به‌عنوان یک روش پایدار و پاک برای تولید برق به‌حساب می‌آید. در حال حاضر، نیروگاه خورشیدی در بسیاری از استان‌های ایران وجود دارد.

**ویژگی‌های نیروگاه خورشیدی

نیروگاه خورشیدی از ویژگی‌های متعددی برخوردار است. نیروگاه‌های خورشیدی برای تولید برق از نور خورشید استفاده می‌کنند و به همین دلیل نیاز به انبار کردن منابع ندارند، زیرا این منابع در دسترس هستند و به پایان نمی‌رسند.

همچنین نیروگاه‌های خورشیدی به دلیل اینکه از منابع طبیعی استفاده می‌کنند، پاک هستند و در حین تولید برق، آلودگی و گاز‌های آلاینده را به محیط اطراف منتشر نمی‌کنند.

از طرفی پنل‌های خورشیدی کوچک و قابل‌حمل هستند و با توجه به این‌که نور خورشید رایگان است، هزینه تولید برق از نیروگاه‌های خورشیدی کمتر از سایر منابع تولید برق است.

پنل‌های خورشیدی دارای عمر طولانی هستند و معمولاً بیش از ۲۵ سال طول عمر می‌کنند. همچنین نیروگاه‌های خورشیدی صدا و لرزش ندارند و به همین دلیل در مناطق شهری، بدون تولید آلودگی صوتی قابل‌استفاده هستند.

نیروگاه خورشیدی به کاهش آلودگی هوا، کاهش گرمایش جهانی و حفاظت از محیط‌زیست نیز کمک می‌کند.

نیروگاه خورشیدی باعث کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی میشود چراکه با ساخت نیروگاه خورشیدی، مصرف کلان سوخت فسیلی کاهش می‌یابد و به تبدیل جامعه به محیطی پایدار و سبز کمک می‌کند.

دانشگاه آزاد اسلامی به قطب انرژی‌های پاک تبدیل می‌شود/گام بلند دانشگاه آزاد برای ورود به عرصه انرژی‌های تجدیدپذیر

ازآنجایی‌که یکی از اهداف دانشگاه آزاد اسلامی این است که به سمت دانشگاه سبز حرکت کند، موضوع استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و تأسیس نیروگاه‌های خورشیدی در دستور کار این دانشگاه قرار گرفته و درنهایت به انعقاد توافق‌نامه اخیر با سازمان انرژی تجدیدپذیر (سابتا) منجر شد.

محمود کمانی رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق درباره همکاری مشترک با دانشگاه آزاد اسلامی می‌گوید: همکاری ما با دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه‌های مختلف آموزشی و پژوهشی و احداث نیروگاه خواهد بود. ساخت نیروگاه در دانشگاه به صورت‌های مختلف قابل انجام است ازجمله این‌که دانشگاه می‌تواند نیروگاه را درزمینهٔای خود احداث و با صنعت درزمینهٔ فروش برق تهاتر داشته باشد.

وی ادامه می‌دهد: درزمینهٔ بهینه‌سازی انرژی برق نیز می‌توانیم همکاری داشته باشیم و انرژی صرفه‌جویی شده دانشگاه، در بازار بهینه‌سازی برق به مبلغ مناسبی قابل‌فروش است.

همچنین مجید مشکینی معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه بیان می‌کند: دانشگاه آزاد از سال ۹۷ مسئله محوری را در دستور کار قرار داده است و از بعد صرفاً آموزشی و پژوهشی خارج و به سمت خلق فناوری و ثروت رفته است؛ بنابراین دانشگاه اگر نتواند خود را اداره کند نمی‌تواند مشکلات کشور را حل کند.

با توجه به صحبت‌های مشکینی متوجه می‌شویم دانشگاه آزاد اولین قدم را برای حل مشکلات خود و کشور برداشته و در تلاش است با احداث نیروگاه خورشیدی در واحد‌های دانشگاهی، حداقل بخشی از برق مصرفی خود را تأمین کند.

در این رابطه شیرانی مدیر پروژه‌های انرژی دانشگاه آزاد تصریح می‌کند: این تفاهم‌نامه همکاری، دو محور اصلی دارد که یک محور، ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی درمجموع دانشگاه‌ها و محور دیگر، بهره‌وری انرژی در دانشگاه آزاد است. 

شیرانی بیان می‌کند: دانشگاه آزاد اسلامی باید بهره‌وری از انرژی و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر را سرلوحه خود قرار دهد و در این تفاهم‌نامه ذکر شده است که نیروگاه‌های کوچک زیر ۳ مگاوات در واحد‌های دانشگاهی تأسیس و مورد بهره‌برداری قرار گیرند و برق تولیدی را به شبکه تزریق و یا به‌صورت خود تأمین مصرف شود.

شیرانی تأکید می‌کند: نیروگاه‌های خورشیدی به‌غیراز یک هزینه اولیه برای تأسیس و زمین وسیع که بتوان صفحات خورشیدی را در آن نصب کرد، هزینه خاصی ندارند و به مدت ۲۰ سال بدون آنکه هزینه چندانی برای نگهداری احتیاج داشته باشند می‌توانند مورداستفاده قرار گیرند.

در تفاهم‌نامه همکاری دانشگاه آزاد اسلامی با سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر تعهداتی برای این سازمان و دانشگاه در نظر گرفته شده است که یکی از مفاد تفاهم‌نامه، انجام پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشجویان تحصیلات تکمیلی است.

همچنین مقرر شده که رشته‌های جدید متناسب با نیاز‌های این سازمان ایجاد شود. بر این اساس مدت اولیه این تفاهم‌نامه سه سال است که البته قابل تمدید خواهد بود.

برمبنای برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته به زودی اولین نیروگاه خورشیدی در یکی از واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی احداث خواهد شد و خانواده بزرگ دانشگاه از مزایای آن برخوردار خواهند شد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب