دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 ارديبهشت 1402 - 09:51
گفتگو/ ساخت و ساز با گرانی مصالح ساختمانی توجیه اقتصادی ندارد

بازشدن پای دلال‌ها به خانه‌های کلنگی تهران

بازشدن پای دلال‌ها به خانه‌های کلنگی تهران
عضو هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران گفت: در بازار پًر تلاطم مسکن دلالان به سمت خرید و یا دعوت به مشارکت ساخت خانه‌های کلنگی به دلیل حاشیه سود بیشتر روی آورده‌اند.
کد خبر : 847681

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، بر اساس تازه‌ترین بررسی از وضعیت بازار زمین در پایتخت نشان می‌دهد قیمت ملک کلنگی یا همان زمین در تهران از خانه‌های ساخته شده گران‌تر و این فاصله قیمت در ۱۰ سال اخیر بی سابقه بوده است.

از ابتدای سال جاری و قبل از رسیدن فصل جابه‌جایی‌ها در مناطقی از شهر تهران و به شکل معنادار در نیمه شمالی و حتی ملک‌های بزرگ قدیمی در نیمه جنوبی شهرتهران دلالان بدنبال خانه‌های کلنگی اقدام به هر کاری کرده اند.

**بازار خانه‌های کلنگی از دلال اشباع شده

پیش از این عموما فروشندگان و واسطه‌های فعال در بازار زمین مبتنی بر روال همیشگی بیش از هر چیز از ظرفیت فایلینگ در بستر فضای مجازی و عرضه آگهی‌های ملکی به شکل آنلاین استفاده می‌کردند، اما امروزدعوت به همکاری جهت ساخت و ساز از سوی دلالان به در این خانه‌ها رسیده تا جایی که مالکان خانه‌های کلنگی از وضع موجود ابراز ناراحتی و مزاحمت می‌کنند.

موتورسوارانی برای جستجو و چسباندن علامت‌هایی ازجمله تراکت‌های کاغذی، اما با ابعاد بزرگ در این خانه‌ها و یا ارسال مشاورین مسکن به سراغ صاحبان این خانه‌ها جهت گرفتن رضایت ساخت از جمله ترفند‌های جدید جهت دلال بازی در این بازار شده است که واکنش‌های زیادی را به همراه دارد.

تحقیق میدانی درباره کم‌وکیف این ماجرا نشان می‌دهد که اغلب صاحبان این خانه‌ها افراد سالمند هستند که تمایلی به ساخت و ساز ندارند و از دنیای مجازی هم فاصله دارند، اما اقدام این دلالان بازارمسکن، رفتن به سراغ خانه‌های این صاحبان خانه‌های کلنگی در سطح شهر است.

از این رو مطالبه سازنده‌ها برای شناسایی ملک کلنگی به منظور شروع ساخت‌وساز‌های جدید از شکل رایج و همیشگی خارج شده و روی دیوار‌های شهر و حتی مقابل در این خانه‌ها آمده است و نکته جالب در این است که صاحبان خانه‌های کلنگی به دلیل نااطمینانی نسبت به آینده قیمت مسکن، وضعیت تورم و اثر آن بر بازار ملک، نامشخص بودن وضعیت نرخ ارز در آینده و از همه مهمتر انتظارات تورمی که تحت‌تاثیر شرایط وجود دارد، از معامله و یا معاوضه جهت تخریب و یا تعویض ملکشان خودداری می‌کنند.

**دلیل عقب نشینی صاحبان خانه‌های کلنگی در طرح تخریب و نوسازی چیست؟

خانه‌های کلنگی تهران

بازار مسکن به ویژه در بحث زمین‌هایی با متراژ بالا و در واقع ساخت انبوه مسکن در بخش‌های مختلف و مناطق شمالی و جنوبی شهر تهران تحت تاثیر تورم عمومی و در نهایت افزایش قیمت مصالح ساختمانی، برخی از سازنده‌ها را دچار مشکلاتی در تکمیل پروژه‌های ساختمانی کرده است و آنان مطابق تعهدات خود در زمان‌بندی پیش‌بینی‌شده که بیشتر برای پروژه‌های کوچک مقیاس ساختمانی که عموماً بین چهار تا هفت طبقه می‌بایست در پروسه زمانی دو تا ۲ و سال نیم به نتیجه برساند، نتوانسته و موجب نگرانی صاحبان خانه را به همراه داشته است.

طبق اظهارات برخی از متولیان و حتی فعالان در بخش مسکن، ظرف سال‌های ۹۵ تا ۱۴۰۱ پرونده‌های شکایت در خصوص عدم تحویل به موقع خانه‌های در دست اقدام از سوی سازندگان بیش از چند برابر نسبت به سال‌های گذشته شده است و دلیل اصلی آن هم کاهش نقدینگی سازنده به دلیل افزایش تورم در زمان تعهد ساخت و ساز ملک مورد نظر بوده است.

آخرین وضعیت شاخص و متوسط قیمت نهاده‌های ساختمانی شهر تهران در فصل پاییز ۱۴۰۱، از رشد دوباره قیمت‌ها در این بازار حکایت دارد؛ فصل پاییز١٤٠١ شاخص قیمت نهاده‌های ساختمان‌های مسکونی شهر تهران ۱۵۶۱.۰ است که نسبت به فصل قبل ٤.٦ درصد، نسبت به فصل مشابه سال قبل، ٣١.٦ درصد و در چهار فصل منتهی به فصل جاری نسبت به دوره‌ی مشابه سال قبل ٣٤.٧ درصد افزایش داشته است.

محتشم

در همین رابطه حسن محتشم عضو هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: رکود ساخت و ساز مسکن و کاهش ۵۰ تا ۶۰ درصدی صدور پروانه‌های ساختمانی در یک سال گذشته در جامعه به وجود می‌آورد که منجر به کمبود عرضه در دو سال آینده خواهد شد.

این فعال صنعت مسکن ادامه داد: با نگاهی به آمار‌ها متوجه خواهید شد که امروز قیمت واقعی مسکن می‌تواند بازار را از تعادل خارج و انگیزه سرمایه‌گذاری در ساخت‌وساز را تضعیف کند که نتیجه چنین اتفاقی احتمال جهش قیمت در دو سال آینده خواهد بود.

**افزایش قیمت نهاده ساختمانی بازار را به رکود بیشتری می‌برد

محتشم گفت: جهش قیمت مصالح ساختمانی از سال ۹۸ آغاز شد و این روند ادامه پیدا کرد تا جایی که در مقاطعی از سال ۱۴۰۱ قیمت برخی مصالح پرمصرف به صورت روزانه تغییر می‌کرد. این وضعیت سبب شد دقت برآورد‌های صورت‌گرفته از هزینه‌های اجرای پروژه‌های ساختمانی از سوی برخی از فعالان بازار ساخت‌وساز کاهش پیدا کند و برخی از آن‌ها نتوانند به موقع نقدینگی لازم برای اتمام مراحل مختلف اجرای پروژه را تامین کنند.

عضو هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران تأکید کرد: بیشتر سازندگان دیگر توجیه اقتصادی خاصی ندارند که همچنان به سرمایه گذاری در این بازار ادامه بدهند. از گرانی مصالح ساختمانی به صورت روزانه و هفتگی کلافه شده اند؛ هر روز با یک قیمت مواجه می‌شوند و نمی‌دانند چه کنند؛ این وضعیت باعث کاهش سرمایه گذاری و حتی عدم اعتماد صاحبان خانه و زمین به سازندگان شده است.

وی بیان کرد: این موضوعات باعث شده است که بسیاری از سازندگان به فکر مهاجرت به کشور‌های همسایه برای ساخت و ساز، یا حتی انتقال سرمایه‌های خود به بازار‌های دیگر بیفتند. این اقدامات می‌تواند وضعیت بازار مسکن را از این هم بدتر کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب