دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 ارديبهشت 1402 - 08:47
گفتگو/ دولتی‌ها در عمل از نخبگان استفاده کنند

هماهنگی نظام با هوش مصنوعی می‌تواند «حکومت هوشمندی» به وجود آورد

هماهنگی نظام با هوش مصنوعی می‌تواند «حکومت هوشمندی» به وجود آورد
کارشناس فضای مجازی با بیان اینکه ما می توانیم هوش‌مصنوعی را به نحوی مدیریت کنیم که مبنای آن هوش فطری باشد،گفت: در این صورت هم‌راستایی نظام با هوش‌مصنوعی می‌تواند «حکومت هوشمندی» را به وجود آورد.
کد خبر : 846034

روح‌الله مؤمن‌نسب کارشناس فضای مجازی در گفتگو با گروه سیاسی خبرگزاری علم و فناوری آنا در پاسخ این سؤال که اساتید دانشگاه‌ها چگونه می‌توانند به فرهنگ‌سازی و استفاده از هوش‌مصنوعی در کشور کمک کنند؟ گفت: هوش‌مصنوعی در واقع بیش از اینکه یک واژه یا یک رشته باشد، یک آینده است.

وی بیان کرد: هر چه در عصر حاضر جلوتر می‌رویم، نقش هوش‌مصنوعی بر زیست‌بوم ما اثر خود را بیشتر نشان می‌دهد. درزمینهٔ صنعت، فرهنگ و یا هر چیزی که به زیست ما مرتبط می‌شود، هوش‌مصنوعی اثرگذار است.

کارشناس فضای مجازی با بیان اینکه هوش‌مصنوعی را با دو رویکرد می‌توانیم موردبررسی قرار دهیم،اظهار کرد: یک رویکرد، هوش‌مصنوعی است که تحت فرهنگ غرب شکل می‌گیرد و خروجی آن می‌شود چیزی که اکنون در جامعه مشاهده می‌کنیم و در واقع رفتار عده‌ای از افراد جامعه حاصل تأثیر مستقیم هوش‌مصنوعی و کنترل ذهن از طریق ابزار‌های هوشمند، نرم‌افزارها، گوشی‌های هوشمند، اپلیکیشن‌ها است.

مومن نسب گفت: طبیعتاً این هوش و رویکرد هرچقدر تقویت شود به ضرر کشور خواهد بود مانند آنچه در اغتشاشات سال گذشته تجربه کردیم.

وی با اشاره به رویکرد دیگر هوش‌مصنوعی، تصریح کرد: ما می توانیم هوش‌مصنوعی را به نحوی مدیریت کنیم که مبنای آن هوش فطری یا هوش معنوی باشد. در این صورت هم‌راستایی نظام با هوش‌مصنوعی می‌تواند حکومت هوشمندی را به وجود آورد.

کارشناس فضای مجازی با بیان اینکه ما باید به دنبال حکمرانی هوشمند تحت قالب هوش‌مصنوعی معنوی یا هوش‌مصنوعی فطری باشیم،گفت: البته این نوع رویکرد، در مواردی نمایان شده است. مثلاً علی‌رغم تسلط مطلقی که دشمن از طریق اپلیکیشن‌ها بر اطلاعات ایرانی‌ها دارد، اما مشاهده می‌کنیم که در راهپیمایی‌ها، مراسم مذهبی، نماز عید فطر و ... این جمعیت تحت کنترل دشمن قرار نگرفته‌اند.

مومن نسب تأکید کرد: بنابراین هوش‌مصنوعی دو جنبه منفی و مثبت دارد که ما باید با جنبه منفی بجنگیم و برای رسیدن به جنبه مثبت تلاش کنیم. پس توسعه هوش‌مصنوعی با توجه به این شروط می‌تواند مفید باشد.

وی در پاسخ به این سؤال که برای تشکیل میز مشترک دولت و دانشگاه چه اقدامات و کار‌هایی باید انجام شود گفت: منطقاً دولت باید توسط نخبگان مدیریت شود. یعنی میز مشترک باید به سمتی باشد که نخبگان جامعه، نظام حکمرانی را مدیریت کنند، نباید میز به این شکل باشد که یک سمت آن کسانی نشسته باشند که جزو نخبگان نیستند و سمت دیگر، نخبگان باشند! این مدل قاعدتاً با شکست مواجه خواهد شد. البته ممکن است مواردی پیش آید که نخبگان با مدیران یا مدیران با نخبگان هماهنگ نشوند.

کارشناس فضای مجازی خاطرنشان کرد: به اعتقاد من باید نخبگان هر رشته، شناسایی و از آن‌ها در مسیر نظام حکمرانی کشور استفاده کرد وگرنه این دوقطبی باعث می‌شود که نه نخبگان و نه مسئولین مؤثر نباشند. بنابراین، میزی مفید خواهد بود که مبنای آن طوری پایه‌ریزی شده باشد که از نخبگان برای مدیریت جامعه استفاده شود، ولی اگر مبنای میز این باشد که صرفاً افراد آورده شوند و به چند عکس و خبر ختم شود، طبیعتاً در این مدل آینده روشنی وجود نخواهد داشت.

مؤمن‌نسب در مورد لزوم تشکیل میز دولت و نخبگان در هر وزارتخانه تأکید کرد: هر جایی که یک عنوان تخصصی دارد، متخصصین آن رشته باید حضور مستقیم داشته باشند و نخبگان آن حوزه شناسایی و بکار گرفته شوند. البته به همان ترتیبی که توضیح داده شد؛ یعنی در دو طرف میز نخبگان آن حوزه قرار گیرند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته