استفاده از سمعک خطر زوال عقل را به نصف کاهش میدهد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، نتایج منتشر شده از یک پژوهش در لنست که از معتبرترین مجلههای علمی دنیا به شمار میآید بیانگر آن است، استفاده از ابزار کمکشنوایی احتمال ابتلا به بیماری زوال عقل را بیش از ۴۰ درصد کاهش میدهد.
به گفته محققان، افراد مبتلا به کم شنوایی که تمایلی به استفاده از سمعک و ابزار کمکی شنیدن ندارند، ۴۲ درصد بیشتر در معرض خطر زوال عقل هستند. این افراد مغز را وادار میکند تا در مناطق دیگر با هزینه سیستم حافظه سختتر کار کند و درنهایت این روند به تحلیل مغز منجر میشود.
دادههای به دست آمده از این مطالعه تاکید میکند، استفاده از سمعک به میزان قابل توجهی خطر ابتلا به زوال عقل را در افراد کم شنوا کاهش میدهد.
در مطالعهای که امروز در لنست منتشر شد، محققان دادههای سلامت صدها هزار نفر را با سطوح مختلف کاهش شنوایی بررسی کردند. گروه پزشکی بر اساس نتایج دریافتند، افرادی که از سمعک استفاده نمیکردند در مقایسه با افرادی که از این دستگاه استفاده میکردند ۴۲ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل در طی ۱۲ سال بودند.
پروفسور دونگشان ژو، نویسنده اصلی این مطالعه از دانشگاه شاندونگ گفت: "مطالعه ما بهترین شواهد به دست آمده تا به امروز را ارائه میکند که نشان میدهد، سمعک میتواند یک درمان کم تهاجمی و مقرون به صرفه برای کاهش تاثیر بالقوه کاهش شنوایی بر زوال عقل باشد. "
پس از کنترل سایر عوامل، این مطالعه نشان داد در مقایسه با شرکتکنندگان با شنوایی طبیعی، افرادی که از سمعک استفاده نمیکردند، ۴۲ درصد بیشتر در معرض خطر زوال عقل بودند، در حالی که هیچ خطر افزایشی در افراد با با دستگاه کمک شنوایی مشاهده نشد.
اعتقاد بر این است که استفاده از سمعک میتواند برخی از اثرات مضر کم شنوایی بر عملکرد شناختی را کاهش دهد؛ محققان باور دارند کم شنوایی باعث کوچک شدن سریعتر مغز میشود، اما تیم بینالمللی محققان از چین، استرالیا، ژاپن، تگزاس، پاکستان و انگلیس خاطرنشان کردند، فایده واقعی استفاده از سمعک برای محافظت در برابر زوال عقل نامشخص است.
تیم بینالمللی پژوهش این احتمال را مطرح کردند که استفاده از سمعک ممکن است زوال شناختی را با جلوگیری از کار اضافی مغز در سایر نواحی برای تشخیص صداهای مخدوش به تاخیر بیاندازد. این فرضیه که به عنوان اضافه بار شناختی شناخته میشود، ادعا میکند که مغز بزرگسالان مبتلا به کم شنوایی باید سختتر کار کند تا اطلاعات مشابه افراد با شنوایی متوسط را درک کند و این روند ممکن است چنان فشار عمیقی بر مغز وارد کند که نتواند عملکردهای دیگری را انجام دهد.
با این حال، یکی از نکات مهم مطالعه جدید این است که محققان پس از سال ۲۰۰۹ اطلاعاتی را در مورد استفاده از سمعک در مورد همه شرکت کنندگان در پژوهش جمع آوری کردند. اما قبل از سال ۲۰۰۹، آنها این اطلاعات را فقط در افراد دارای مشکلات شنوایی جمع آوری کرده بودند؛ افرادی که قبل از سال ۲۰۰۹ هیچ مشکل شنوایی گزارش نکرده بودند ممکن است این کار را به دلیل استفاده از سمعک انجام داده باشند که نشان میدهد مزایای استفاده از سمعک برای محافظت در برابر زوال عقل را نمیتوان دست کم گرفت.
تحقیقات تیم پژوهشگر چینی وابسته به دادههای بیش از ۵۰۰ هزار داوطلب ۴۰ تا ۶۹ ساله بود که در بیوبانک انگلیس ذخیره شده بود.
بیوبانک یا بانک اطلاعات پزشکی نوعی بانک اطلاعاتی است که نمونههای بیولوژیکی معمولاً از انسان را برای استفاده در تحقیقات و پژوهشهای مختلف ذخیره میکند. از اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی این بانکهای اطلاعات پزشکی به عنوان منابع مهمی در تحقیقات پزشکی بشمار میروند، بطوریکه از بسیاری از تحقیقات امروزی نظیر ژنومیک و پزشکی شخصی پشتیبانی میکنند.
در پایان، این مطالعه شامل دادههایی برای کمی بیش از ۴۳۷ هزار و ۷۰۰ نفر با میانگین سنی ۵۶ سال بود؛ افراد برای حدود ۱۲ سال تحت بررسی قرار داشتند و هنگام به پایان رسیدن این مطالعه آنها در آستانه هفتاد سالگی بودند.
براساس یافتههای به دست آمده هیچ یک از شرکتکنندگان در ابتدا زوال عقل نداشتند. آنها به سوالاتی در مورد سلامت شنوایی خود مانند "آیا بیشتر اوقات از سمعک استفاده میکنید؟ " و "آیا با شنوایی خود مشکل دارید؟ " با پاسخهای اختیاری "بله"، "خیر" پاسخ دادند.
تشخیص زوال عقل نیز با استفاده از سوابق بیمارستانی و دادههای ثبت مرگ از سرویس بهداشت ملی مستقر در انگلیس تعیین شد. تحقیقات نشان داد، خطر ابتلا به زوال عقل در افراد کم شنوایی که از سمعک استفاده نمیکردند، ۱.۷ درصد بود، در حالی که خطر ابتلا به زوال عقل در افراد بدون مشکل شنوایی یا کسانی که از سمعک استفاده میکردند، ۱.۲ درصد بود.
پروفسور ژو یادآوری کرد: یافتههای ما نیاز فوری به معرفی زودهنگام سمعکها را زمانی که فردی شروع به تجربه اختلال شنوایی میکند، برجسته میکند، اما این موضوع تلاش گروهی از سراسر جامعه را میطلبد که در راستای افزایش آگاهی در مورد کم شنوایی و ارتباط بالقوه آن با زوال عقل، افزایش دسترسی به سمعک با کاهش هزینه، حمایت بیشتر از کارکنان مراقبتهای اولیه برای غربالگری آسیب شنوایی، افزایش آگاهی و ارائه درمان مانند نصب سمعک فعالیت کنند.
در حالی که یافتههای این تیم به فواید احتمالی تجهیز افراد میانسال و مسن به سمعک برای کاهش خطر زوال عقل اشاره میکند، آنها اذعان دارند که «علت اثربخشی استفاده از سمعک در کاهش خطر زوال عقل در دنیای واقعی همچنان مبهم باقی است.
به گفته کارشناسان، از دست دادن شنوایی با افزایش سن و همچنین خطر ابتلا به زوال عقل از جمله بیماری آلزایمر که ۶۰ تا ۸۰ درصد از موارد را تشکیل میدهد، شیوع بیشتری پیدا میکند. تخمین زده میشود که ۵.۸ میلیون نفر در ایالات متحده به بیماری آلزایمر و زوال عقل مرتبط با آن مبتلا هستند، از جمله ۵.۶ میلیون نفر در سن ۶۵ سال و بالاتر و حدود دویستهزار نفر زیر ۶۵ سال که آلزایمر آنها در مراحل ابتدایی است؛ همچنین تخمین زده میشود به طور جمعی حدود ۵۵ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند که پیش بینی میشود تا سال ۲۰۵۰ این تعداد از مرز صد و پنجاه میلیون نفر عبور کند.
انتهای پیام/