کم کاری بانک ها در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن
روح الله اکبری دستیار ویژه وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا اظهار کرد: ۲۸ هزار و ۵۰۰ هکتار زمین برای اجرای نهضت ملی مسکن به شهرها ملحق یا تغییر کاربری داده شده است این در حالی است که برای طرح مسکن مهر ۸ هزار هکتار اراضی جدید به شهرها پیوست.
وی ادامه داد: در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر و شهرهایی که مشکل تأمین زمین داریم، واحدهای مسکونی در قالب یک یا دو طبقه احداث میشود، اما در شهرهایی که استحصال زمین سخت باشد مانند استان کردستان یا شهرستان یاسوج که توپولوژی زمین به شکلی است ک استحصال زمین سخت است یا تقاضا برای مسکن زیاد است، باید بتوانیم از میزان زمین موجود، نیاز همه متقاضیان را پاسخ بدهیم که چارهای جز ساخت و ساز عمودی نداریم.
مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن درباره تأمین مالی نهضت ملی مسکن گفت: دو قسمت برای این طرح نیاز به تأمین مالی دارد یکی بخشهای زیربنایی و آماده سازی اراضی است که سازمان ملی زمین و مسکن بودجه مناسبی برای آماده سازی اراضی در نظر گرفته است. در برخی استان ها، اراضی در نظر گرفته شده، نیاز به برش کوه دارد که هزینههای آن بالاست. در قرارگاه تأمین مسکن وزارت راه و شهرسازی داریم استان به استان مشکلات را احصا و برطرف میکنیم.
تعدد قرارگاههای مسکن دستگاههای مختلف، موازیکاری با شورای عالی مسکن نیست؟
وی در پاسخ به این پرسش که آیا تعدد قرارگاههای مسکن مانند قرارگاه مسکن بسیج سازندگی، قرارگاه مسکن وزارت راه و شهرسازی، قرارگاه مسکن وزارت کشور، قرارگاه مسکن شهرداری تهران و امثال آن، سبب موازی کاری با شورای عالی مسکن نمیشود؟ تصریح کرد: وقتی نام ظرح را نهضت میگذاریم، به معنی مردمی بودن آن است؛ اینکه تعدد قرارگاه داشته باشیم، لزوما به معنای موازی کاری نیست البته باید بحث یکپارچه سازی این قرارگاهها رخ دهد که به تدریج این اتفاق رخ خواهد داد و وزارت راه و شهرسازی متولی آن است.
اکبری افزود: کارکرد قرارگاه مسکن وزارت راه و شهرسازی با شورای عالی مسکن متفاوت است. بحثهای تأمین زمین و زیرساختها با ساخت مسکن از هم جدا هستند. سایر دستگاهها مانند بانکها برای هماهنگی تأمین مالی، وزارت نیرو برای تأمین انشعابات، وزارت کشور برای صدور پروانههای ساخت، وزارت نفت برای تأمین زیرساختهای انتقال گاز، وزارت آموزش و پروش و وزارت علوم برای تأمین فضاهای آموزشی و ... در شورای عالی مسکن حضور دارند تا به ریاست رئیس جمهور، این هماهنگیها انجام شود.
بانکهای عامل، تسهیلات نهضت ملی مسکن را نمیدهند
وی خاطرنشان کرد: ما دنبال شهرسازی هستیم و صرفا قرار نیست مسکن ساخته شود. در حوزه تأمین مالی هم که با دستور رئیس جمهور و معاون اول وی به بانک مرکزی مبنی بر همکاری جدیتر بانکها با نهضت ملی مسکن، وزیر راه و شهرسازی جلساتی را با بانکهای عامل برگزار کرده است. همکاری بانکها بهتر شده، ولی هنوز کند است.
دستیار ویژه وزیر راه و شهرسازی گفت: بانکهای عامل باید در سال نخست اجرای نهضت ملی مسکن ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به این طرح میدادند که کمتر از ۵ درصد این رقم محقق شد؛ در سال دوم اجرای آن باید بانکها ۴۸۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات میدادند که روال اجرای آن کند بود.
وی یادآور شد: ۶ بانک دولتی و نیمه دولتی تفاهم نامههای لازم را با وزارت راه و شهرسازی امضا کرده اند و تکلیف دولت است که تسهیلات را واریز کنند، اما کمتر از ۱۰ درصد تحقق تأمین مالی داشته ایم.
۲ طرح مسکن مهر و مسکن ملی ذیل نهضت ملی مسکن قرار گرفتند
اکبری تأکید کرد: ۲۰۰ هزار واحد مسکن مهر باقی مانده بود که میزان پیشرفتهای مختلفی از ۱۰ تا ۷۰ درصد داشتند؛ متقاضیان هم این واحدها را با نرخهای گذشته که ۵۰ میلیون تومان بود، خریداری کرده بودند، اما با تورم ایجاد شده، تأمین مالی تکمیل این واحدها بسیار دشوار است.
وی افزود: در بحث اقدام ملی مسکن هم بسیاری از واحدها باقی مانده بودند و بخش عمدهای از آن یا در مرحله فونداسیون بودند یا حتی فقط تأمین زمین شده بودند، ولی همه این موارد را در حال تکمیل کردن هستیم و حتی بخش از آنها به متقاضی واگذار شده است.
مشاور وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: همه واحدهای باقی مانده مسکن مهر و مسکن ملی را ذیل نهضت ملی مسکن آورده ایم، ولی نه به این معنا که آنها را جزء آمار ساخت مسکن بیاوریم، بلکه نشان دهنده تعهد دولت به تکمیل واحدهای باقی مانده است.
چینیها وارد نهضت ملی مسکن میشوند؟
این مقام مسئول در وزارت راه و شهرسازی درباره استفاده از سایر ظرفیتها برای تأمین مالی مسکن با سرمایه گذاری خارجی اظهار داشت: استفاده از یوزانس کوتاه مدت، تهاتر و تهاتر نفت با چینیها هم برنامه داریم؛ باید از ابزارهایی مانند فاینانس و یوزانس هم استفاداه کرد؛ پس از سفر رئیس جمهور در اواخر سال گذشته به چین، گروهها و شرکتهای مختلفی در حال رایزنی با وزارت راه و شهرسازی برای مشارکت در مسکن سازی هستند. از سایر کشورها نیز گروههای سرمایه گذار وارد کشور میشوند و امیدواریم به استانداردهای مشترک در این زمینه دست یابیم.
وی تأکید کرد: تا کنون از ظرفیت خارجیها نتوانسته ایم استفاده کنیم و هنوز در حال مذاکره هستیم. اگر بخواهیم با روش سنتی مسکن بسازیم، پیمانکاران داخلی بهتر میتوانند این طرح را پیش ببرند؛ لذا ما دنبال استفاده از ظرفیت شرکتهای خارجی برای صنعتی سازی و کاهش مدت زمان دوره ساخت است؛ همچنین تأمین مالی نهضت ملی مسکن و تکمیل واحدها با هزینه تمام شده پایینتر، مد نظر ماست.
انتهای پیام/