چرخه کامل تولید سوخت هستهای را در اختیار داریم/ بهکارگیری فناوری هستهای برای غنیسازی خاک
حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرنگار گروه جهان خبرگزاری آنا، در خصوص پیشرفت صنعت هستهای کشورمان علیرغم فشارها و تحریمهای ظالمانه غرب علیه ایران،گفت: این موضوع بستگی دارد که ما پیشرفت را چگونه معنی کنیم. اگر منظور این است که ما توان هستهای خودمان را علیرغم وجود تحریمها افزایش دادیم پس میتوانیم نتیجه بگیریم که تحریمها در این مسئله بی اثر بوده است.
وی افزود: ما توانستهایم علیرغم تحریمها توان هستهای خودمان را در همه ابعاد مختلف، تولیدات مختلف دارویی و همچنین درصد غنیسازی و انواع سانتیرفیوژهای جدید افزایش دهیم.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه اما اگر منظور این است که صنعت هستهای ما تحت تاثیر قرار گرفته است یا خیر باید بگویم «بله»،اظهار کرد: اگر ما تحریم نبودیم حتما پیشرفتهای بیشتری میتوانستیم داشته باشیم و با ارتباطات گستردهای که با کشورهای صاحب فناوری هستهای که در زمینه صلحآمیز فعالیت میکنند، میتوانستیم مشارکتهای خوبی داشته باشیم.
بهشتی پور تصریح کرد: از جمله نیروگاه راکتور اراک که متاسفاته مدتها است چینیها درباره آن بدقولی کردند و به تعهداتی که در سطح برجام پذیرفته بودند عمل نکردهاند.
وی اضافه کرد: با کشورهای دیگر مثل مجارستان همکاریهایی را در چارچوب بعد از برجام داشتیم که آن هم متوقف ماند.
کارشناس مسائل بین الملل گفت: با توجه به توان داخلی خودمان توانستهایم پیشرفت کنیم و متوقف نماندیم، اما اگر این تحریمها نبود، قطعا در سطح گستردهتری میتوانستیم در زمینه انرژی صلح آمیز هستهای، در تمام ابعاد آن رشد داشته باشیم.
بهشتی پور در مورد پیشرفتهای صنعت هستهای ایران در بُعد فنی و تاثیر آن در مذاکرات لغو تحریمها، اظهار کرد: کشوری که صاحب غنیسازی اورانیوم شود، به خصوص کشوری مثل ایران که توانسته چرخه کامل سوخت هستهای را داشته باشد، یعنی از مرحله سنگ اورانیوم، تولید کیک زرد، گاز هیدروژن فلوراید، بُعد تولید سانتیرفیوژ و بعد مراحل غنیسازی را به طور کامل بومی کند، بنابراین دستاورد غنیسازی را در همه ابعاد آن داریم.
وی افزود: این موفقیتها در سایه فعالیت ها و زحمات دانشمندان هستهای ایران بوده که خوشبختانه اکثریت آنها جوان هستند و باور کردهاند که میتوانند کارهای بزرگ انجام دهند.
کارشناس مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: آژانس بینالمللی انرژی هستهای هم بر کار آنها نظارت دارد و مرتب گزارشهایی را از موفقیتها و دستاوردهایی که تا کنون داشتند، میدهند.
بهشتی پور در مورد کاربردهای صلحآمیز صنعت هستهای، گفت: ایران در زمینههای کشاورزی توانسته تحقیقاتی را در مرکز کشاورزی کرج انجام دهد و این تحقیقات در ابعاد مختلف برای غنیسازی خاک است، برای آنکه بهرهوری خاک نسبت به شرایط عادی بیشتر شود.
وی از کاربردهای صلحآمیز صنعت هستهای در زمینه پزشکی یاد کرد و افزود: برای بیمارانی که سرطان تیروئید دارند، داروهایشان در ایران تولید میشود.
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه انواع و اقسام چنین داروهایی در سالهای اخیر تولید شده و کیفیت آنها بهبود پیدا کرده است،افزود: برای مقابله با بیماری سرطان حدود ۸۵۰ هزار نفر در سال تحت درمان این داروها هستند. در صنایع دیگر هم انرژی هستهای صلحآمیز مثل تولید برق نقش تعیین کنندهای دارد.
انتهای پیام/