افزایش غنیسازی اورانیوم، عنصری مهم در مذاکرات
مرتضی غرقی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار گروه جهان خبرگزاری آنا، درباره پیشرفت صنعت هستهای کشورمان علیرغم فشارها و تحریمهای ظالمانه غرب علیه ایران، گفت: وقتی برنامه هستهای بر مبنای توافقاتی که با آژانس داشتیم انجام و پیشرفت حاصل شد، غربیها حداکثر فشار را آوردند تا ما از حقوق اصلی خودمان باز بمانیم.
وی افزود: طبق توافق هستهای قرار بود ما تا ۳ونیم درصد بیشتر غنیسازی نکنیم درصورتی که آنها به تعهدات خود عمل کنند، اما وقتی آنها «برجام» را اجرا نکردند ما مجبور شدیم به تلافی اقدامات غربیها، درصد غنیسازی را افزایش دهیم.
کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: به همین دلیل، موضوع هستهای به یک مناقشه بین ایران و غرب تبدیل شد که عامل اصلی آن هم خود غربیها بودند، چون ما خواستار انجام و حل مسالمت آمیز بوده و هستیم.
غرقی با تاکید بر اینکه ما به برنامه هستهای به عنوان یک پیشرفت علمی نگاه میکنیم، بیان کرد: اینکه غربیها بخواهند با تحریم، پیشرفت علمی ایران را محدود کنند قطعاً نمیتوانند این کار را انجام دهند.
وی با طرح این پرسش که چرا غربیها نمیتوانند مانع پیشرفت ایران شوند؟ افزود: به دلیل اینکه زمانی که انسانها را در تنگنا قرار میدهند، به دنبال رفع نیازهای خود راههای مختلفی را دنبال و پیگیری میکنند و در نهایت یک راه که بتواند راه خروج از وضعیت موجود و رسیدن آنها به علم باشد را انتخاب میکنند.
کارشناس مسائل بینالملل تاکید کرد: آنها مانع از دستیابی ایران شدند، اما ایران راه خروج را پیدا کرد و توانست به اهداف هستهای خود برسد.
غرقی با بیان اینکه ما بارها اعلام کردیم و اعلام میکنیم که خواستار حل مسالمت آمیز برنامه هستهای هستیم، افزود: اما آنها چنین نگاهی ندارند. ما روی ۳ و نیم درصد غنی سازی، نصب دوربینها، انتقال آب سنگین به خارج از کشور و پروتکل الحاقی توافق کردیم که با آنها همکاری کنیم، اما شما یک نمونه بیاورید که طرف مقابل با ما همکاری کرده باشد و بر اساس برجام به خواستههای ایران عمل کرده باشند؛ نمونهای وجود ندارد.
وی تصریح کرد نه تنها حقوق ما را پرداخت نکردند، بلکه تحریمها را تشدید و بخشی از پولهایی که در برخی از بانکهایی که متحد آمریکا و غرب هستند را بلوکه کردند و در اصل راه نفس کشیدن اقتصاد ما را بستند!
کارشناس مسائل بین الملل با ذکری مثالی پیرامون نگاه غرب به موضوع هستهای ایران، افزود: وقتی یک کشوری به خاک شما تجاوز میکند، اگر ۱۰۰ متر از خاک را تصرف کند باید لشکرکشی و هزاران میلیارد تومان هزینه کنید تا بتوانید یک وجب خاک خودتان را پس بگیرید.
غرقی گفت: موضوع هسته ای ایران با غرب، همین گونه است. آمریکاییها از این فرصت سوءاستفاده میکنند، از این رو بهترین راه این است که هم ایران زبان تعامل را بیشتر با دنیا باز کند و هم اینکه غرب باید بفهمد که اگر ما با دنیا با زبان تعامل صحبت میکنیم به مفهوم در تنگنا قرار گرفتن نیست؛ ما نمیخواهیم با دنیا سر جنگ داشته باشیم.
وی تاکید کرد: ما دنبال توسعه صلح آمیز هستهای هستیم، این توسعه میتواند به ثبات بین المللی و جهانی کمک کند، اما آمریکاییها و غربیها این موضوع را نمیخواهند، چون به دنبال این هستند که جنگ در دنیا باشد و کشورها را «چند تیکه» کنند.
کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه در حال حاضر یک عقلانیت سیاسی در کشورهای منطقه ایجاد شده است، گفت: در همین راستا ایران و عربستان اخیرا با هم توافق کردند. مشکلات دیگر هم قابل حل است، منوط بر آنکه ما خودمان بیدار شویم و در زمین غربیها بازی نکنیم. باید منافع خودمان را براساس شرایطی که داریم تعریف کنیم و قبل از هر چیز به دنبال منافع خود و کشورهای منطقه باشیم.
غرقی تاکید کرد: تحریم نه تنها باعث توقف ملتها نمیشود بلکه ملتها را در مقابل کسانی که تحریم میکنند خشنتر میکند. اگر آنها واقعاً به شعارهای انسان دوستانه، حقوق بشر و برابری پایبند هستند باید تحریمها را لغو کنند.
وی درمورد تاثیر پیشرفت صنعت هستهای ایران در مذاکرات لغو تحریمها نیز گفت: تجربه ثابت کرده که هر چقدر در مذاکرات برگ برنده داشته باشیم بهتر میتوانیم صحبت کنیم. ما زمانی میتوانیم با طرف مقابل صحبت کنیم که شمشیری دستمان داشته باشیم.
کارشناس مسائل بینالملل تاکید کرد: اگر شمشیری دستمان نباشد غربیها ما را تحت فشار قرار میدهند. اگر غربیها آمدند و با ما مذاکره کردند به خاطر این نیست که آنها میخواهند حقوق ملت ایران را پس دهند. آنها نگران این هستند که برنامه هستهای ایران به بمب ختم نشود!
غرقی با بیان اینکه ۶۰ درصد غنی سازی میتواند به عنوان یک ابزار مذاکره مورد استفاده قرار گیرد، تاکید کرد: ایران از این این شعور و عقل سیاسی برخوردار است که هیچگاه دنبال بمب نباشد.
وی تصریح کرد: هرچقدر غنیسازی را بالاتر ببریم طبیعتاً بازدارندگی ما بیشتر خواهد شد و دشمنان حساب کار خودشان را خواهند کرد، از این رو می تواند عنصری مهم در مذاکرات باشد.
انتهای پیام/