راهبرد دولت سیزدهم در حوزه هستهای چیست؟
ابراهیم کارخانهای رئیس کمیته هستهای مجلس نهم در گفتگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، درمورد اقداماتی که دولتِ سیزدهم در حوزه هستهای انجام داده است گفت: در دولت دوازدهم «برجام» بهصورت یکجانبه به توافق ۱+۵ با ایران رسید و چون بهصورت یکجانبه این توافقنامه تنظیم شده بود، عملاً شاهد بودیم که به ضرر ایران تمام شد.
وی بیان کرد: اختیاراتی که طرفهای مقابل داشتند و زمینههایی که در برجام برای آنها فراهم شده بود و ابهاماتی که در این توافق وجود داشت باعث شد تا آنها عملاً به توافق خود عمل نکنند و حتی تحریمهای بیشتری را نیز علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کردند.
طرف مقابل هنوز شروط ایران را نپذیرفت
نماینده ادوار مجلس افزود: در دولت سیزدهم قرار بر این بود که این توافقنامه پیگیری شود و البته با شرایط قبلی امکان ادامه این توافق وجود نداشت،از این رو دولت سیزدهم شرطهایی را تعیین کرد که براساس آن، طرف مقابل مجبور بود که منافع اقتصادی جمهوری اسلامی ایران را نیز در نظر بگیرد و البته هنوز طرف مقابل شرطهای جمهوری اسلامی ایران را نپذیرفته است.
کارخانهای درمورد اقداماتی که باید دولت در آینده درزمینهٔ پیشرفت هستهای دنبال کند؟ گفت: مسئله هستهای صرفاً به مسئله غنیسازی مربوط نمیشود، غنیسازی یک بُعد از مسئله فناوری هستهای است. بنابراین ما باید بتوانیم دانش هستهای را در خدمت توسعه و پیشرفت کشور قرار دهیم، آن فناوری که به دانش هستهای مربوط میشود در نوک پیکان توسعه کشورها قرارگرفته و از این فناوری در تمام زمینهها ازجمله پزشکی، صنعتی، عمرانی و حتی در کشف جرائم در امور قضایی استفاده میکنند و درواقع دانش هستهای یک دانش فراگیراست که کشورها برای پیشرفت به آن نیاز دارند.
وی تاکید کرد: در دولت سیزدهم در این رابطه حرکتهای خوبی صورت گرفته، البته استفاده از این فناوری در حوزههای مختلف صنعتی، کشاورزی، پزشکی از همان بدو تشکیل سازمان انرژی اتمی و تأسیس راکتور تحقیقاتی تهران مطرح بود و این مرکز تحقیقاتی بیشتر متمرکز روی مسئله استفاده از رادیو داروها شده که در این زمینه پیشرفتهای خیلی خوبی صورت گرفته است.
رئیس کمیته هستهای مجلس نهم با بیان اینکه توسعه رادیو داروها مسئله بسیار مهمی است،افزود: دشمنان قصد داشتند باهدف جلوگیری از تأمین دارو برای حدود هشتصد الی نهصد هزار بیمار ما، نگذارند که سوخت راکتور تحقیقاتی تهران را تهیه کنیم، اما این کار توسط دانشمندان هستهای ما قدرتمندانه انجام شد و الان نهتنها رادیو داروهای موردنیاز کشور را تأمین بلکه آنها را صادر نیز میکنیم.
دولت میخواهد کاربردهای فناوری هستهای جنبه عملیاتی بگیرد
کارخانهای تصریح کرد: دولت سیزدهم بهغیراز تولید رادیو داروها بهدنبال این است که استفاده از دانش هستهای را علاوه بر زمینههای پزشکی، در حوزه کشاورزی نیز گسترش دهد که در این زمینه کارهای خوبی صورت گرفته و دولتِ سیزدهم و سازمان انرژی اتمی به جد به دنبال این مسئله هستند که استفاده از کاربردهای فناوری هستهای جنبه عملیاتی به خود بگیرد.
وی با اشاره به اهمیت غنیسازی اورانیوم،خاطرنشان کرد: مسئله غنیسازی، مسئله مهمی است و باید موردتوجه قرار بگیرد، اما موضوع پیشرفت هستهای و مسئله برجام، صرفاً معطوف به مسئله غنیسازی نیست و در بند چهارم توافقنامه برجام ذکر شده است که کشورهای طرف مقابل یعنی ۱+۵ درزمینهٔ کاربردهای فناوری هستهای به ما کمک کنند که متأسفانه نهتنها کمک نکردند بلکه به دنبال این بودند که پیشرفت ما را در این زمینه متوقف کنند.
نماینده ادوار مجلس خاطرنشان کرد: دولت قبل در این زمینه سادهلوحانه برخورد کرد، زیرا طرف مقابل بهصورت هدفمند به میدان آمده بود و آنها میخواستند یک توافق صوری را مطرح و بعد خواستههای بعدی خود را بیان کنند که هوشمندی رهبری معظم انقلاب مانع از تحقق این امر شد و نگذاشت آنها بتوانند در همان چند ماه اول به اهداف شومی که داشتند برسند.
کارخانهای گفت: در همان دو سه ماهی که از برجام گذاشته بود یعنی سال ۱۳۹۵ مقام معظم رهبری در صحبتهایی که در آستان قدس رضوی فرمودند، عنوان کردند مسئله برجام ۲ و ۳ را مطرح میکنند که دراینرابطه متأسفانه دولت قبل نیز همین مسیر را دنبال میکرد، اما مقام معظم رهبری هوشمندانه جلوی این توطئه بزرگ را گرفتند و امروز شاهد هستیم که جمهوری اسلامی ایران، هم در عرصه هستهای و هم در عرصه دیپلماسی قدرتمندانه جلو میرود.
انتهای پیام/