دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 تير 1400 - 12:00
کارخانه‌ای در گفت‌وگو با آنا:

هدف آمریکا در برجام از ابتدا هم لغو تحریم‌ها نبود/ سیاست قطعی نظام سرمشق دیپلماسی عمومی همه رسانه‌ها باشد

رئیس کمیته هسته‌ای مجلس نهم با بیان اینکه لغو همه تحریم‌ها و راستی آزمایی آن‌ها باید سرمشق دیپلماسی عمومی همه رسانه‌ها باشد تأکید کرد وظیفه این دولت و هر دولت دیگر این است که صادقانه مردم را در جریان مذاکرات قرار دهد.
کد خبر : 595896
کارخانه ای

گروه جهان خبرگزاری آنا – محمد تهرانی؛ در هفته‌های اخیر برخی مقامات قوه مجریه ازجمله سخنگوی دولت به انتقاد از آگاهی بخشی پرس تی‌وی در خصوص مذاکرات هسته‌ای وین پرداخته و آن را چوب لای چرخ مذاکرات توصیف کرده‌اند؛ اما به‌راستی چرا آنان به‌جای حمایت از شفافیت تلاش می‌کند وقایع مذاکرات وین را متفاوت ازآنچه هست به افکار عمومی ارائه می‌دهند، آیا فریب مردم می‌تواند نقشی در کاهش تحریم‌های آمریکا داشته باشد؟ آیا همین فریب افکار عمومی و ارائه ماهیتی دور از واقعیت در خصوص توافق برجام نیز تکرار نشد و اکنون خطر تکرار همین تجربه وجود ندارد؟ در این خصوص گفت‌وگویی را با ابراهیم کارخانه‌ای، رئیس کمیته هسته‌ای مجلس نهم و عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام ترتیب داده‌ایم که در ادامه تقدیم می‌شود.


آنا: ازنظر حضرتعالی بزرگ‌ترین غفلتی که در برجام انجام شد، چه بود؟


کارخانه‌ای: دولت می‌بایست در برجام ضمانت اجرایی از طرف آمریکایی بگیرد یعنی (ما به ازای) آنچه باید انجام دهد از طرف غربی طلب ضمانت مالی کند، نه آنکه بدون ضمانت لازم به‌سرعت همه خواسته‌های طرف مقابل را انجام بدهد. در یکی از جلسات کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس از آقای عراقچی سؤال کردم چه تضمینی وجود دارد که آمریکا تحریم‌ها را لغو کند که ایشان در پاسخ با صراحت گفتند اگر آمریکا به تعهداتش عمل نکند، آبرویش در جهان می‌رود! به‌این‌ترتیب آبروی نداشته آمریکا ضمانت اجرایی تعهدات آمریکا شد. رفتار کنونی تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای مسبوق به سابقه است و همین نگرانی‌ها در خصوص روند مذاکرات وین وجود داشت.




بیشتر بخوانید:


درخواست‌ دسترسی آژانس بر اساس اسناد سازمان‌های جاسوسی قابل‌پذیرش نیست/ سریال بی‌پایان بازرسی‌ها


یک و بام و دوهوا درباره حق مردم برای دانستن




آنا: برخی معتقدند آمریکا از ابتدا هم به دنبال لغو تحریم‌ها نبود و قصد داشت آن‌ها را در بازه‌های زمانی کوتاه، تعلیق کند. برخورد تیم مذاکره‌کننده با این خلف وعده چه بود؟


کارخانه‌ای: هدف آمریکا در برجام از ابتدا هم لغو تحریم‌ها نبود، بلکه آن‌ها به دنبال تعلیق موقت تحریم‌ها در قالب ۱۲۰ روزه و ۱۸۰ روزه بودند؛ اما تیم مذاکره‌کننده این اقدام آن‌ها را به‌عنوان لغو تحریم‌ها معرفی کردند. ۶ سال است که کشور درگیر برجام است؛ اما تحریم‌ها همچنان به قوت خود باقی است و چند برابر هم شده است.


اطلاع‌رسانی از مذاکرات وین وظیفه و رسالت هر رسانه ازجمله پرس تی‌وی است و بنده رئیس کمیته هسته‌ای مجلس نهم بودم و آن زمان ازآنچه در مذاکرات می‌گذشت، بی‌خبر بودیم. سؤال اینجاست که چرا مردم ایران نباید از ریز جزئیات مذاکرات هسته‌ای وین مطلع باشند؟! جای شگفتی دارد که آمریکا محرمانه‌های خود را با اسرائیل در میان می‌گذارد و درحالی‌که دشمنان ما از جزئیات برجام مطلع بودند، وزارت خارجه اطلاعات مذاکرات را در اختیار مردم ایران و حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار نمی‌داد و اصرار داشتند مذاکرات تا پایان آن محرمانه باقی بماند.


هدف آمریکا در برجام از ابتدا هم لغو تحریم‌ها نبود/ سیاست قطعی نظام سرمشق دیپلماسی عمومی همه رسانه‌ها باشد


آنا: همان‌طور که معطلید، دولت با اطلاع‌رسانی از مذاکرات وین مخالف است. جریان آزاد اطلاعات چرا در این خصوص تضمینی ندارد و آیا این اتفاق مسبوق به سابقه است؟


کارخانه‌ای: بعد از توافق لوزان، آمریکا فکت شیت خلاصه مذاکرات را منتشر کرد و چون انعکاس آن با ایرادات بسیار جدی و گسترده در کشور مواجه شد، وزارت امور خارجه از پذیرش مفاد آن سر باز زد و آن را قبول نکرد و اعلام کردند که آمریکا دروغ می‌گوید؛ درحالی‌که بعد از علنی شدن برجام خلاف آن ثابت و مشخص شد که آن موارد درست بود و آن‌ها حتی بسیار فراتر از آن را در برجام توافق کرده بودند و به‌این‌ترتیب نظرات منتقدان برجام به حقیقت پیوست. بنابراین دولت مسئول خسارت‌هایی است که این توافق برای کشور به ارمغان آورد.


ازاین‌رو اطلاع‌رسانی پرس تی‌وی درباره برجام مفید و راهگشاست، چراکه دولت دوازدهم همان سناریوی برجام را که هیچ اطلاعاتی به بیرون ندادند، در خصوص مذاکرات وین دنبال می‌کرد. به‌بیان‌دیگر، آنچه در مذاکرات برجام اتفاق افتاد با آنچه دولت مطرح می‌کرد هم‌خوانی نداشت و این مسئله به ضرر ملت ایران تمام شد؛ حال‌آنکه مردم تصور می‌کردند تحریم‌ها لغو می‌شود و این‌چنین نبود، چون ریشه تحریم‌ها در مصوبات کنگره است، از برجام کاری ساخته نیست و رئیس‌جمهور آمریکا فقط این اختیار را دارد که به مدت ۱۲۰ روز تحریم‌ها را تعلیق کند. به همین دلیل، روند اطلاع‌رسانی شبکه پرس تی‌وی، شفاف و صریح است و مردم دنیا باید از جزئیات مذاکرات هسته‌ای مطلع باشند.


آنا: نقش رسانه‌ها در افشای بدعهدی آمریکا و فشار بر این کشور برای انجام الزامات را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


کارخانه‌ای: این وظیفه پرس تی‌وی است که روشنگری کرده و حقیقت را بیان کند. در ماجرای برجام شاهد بودیم که همه رسانه‌های دولت اعلام کردند تحریم‌ها لغو شده است؛ اما نشد. برای اینکه چنین روندی تکرار نشود، نیازمند اطلاع‌رسانی و افشاگری رسانه‌ها درصحنه جهان هستیم و پرس تی‌وی با چنین عملکردی به وظیفه خود عمل می‌کند.


این در حالی است که آمریکا به دلیل قوانین داخلی خود قصد ندارد تحریم‌ها را لغو کند و دولت مانند ۶ سال قبل همان روش سابق را در مخفی کردن مفاد مذاکرات در پیش گرفت تا به یک توافق ضعیف و نیم‌بند و بدون خاصیت برای کشور دست یابد و از آن استفاده سیاسی و جناحی کند. زمان ثابت می‌کند که پرس تی‌وی حقیقت را می‌گوید یا نه؛ اما آنچه رسالت این شبکه است دفاع از حقوق و منافع ایران است به‌گونه‌ای که اخبار درست را به دست آورد و فضای عمومی را مطلع کند. برخی انتقادات هم مانند اخلال در مذاکرات و نیز گران شدن ارز با اخبار پرس تی‌وی بی‌اساس بود چراکه این شبکه قدرت اجرایی ندارد و فقط می‌تواند اطلاع‌رسانی کند؛ اما آینده اثبات می‌کند که حق با کیست.


مسئله لغو همه تحریم‌ها و راستی آزمایی آن‌ها باید سرمشق دیپلماسی عمومی همه رسانه‌ها باشد و هر چه خلاف این باشد در جهت منافع ملی ایران نخواهد بود. وظیفه این دولت و هر دولت دیگر این است که صادقانه مردم را در جریان مذاکرات قرار دهد.


انتهای پیام/۴۱۰۶/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب