دولت کسری بوجه نداشته نباشد، تورم مهار میشود
حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم عضو تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، در مورد راهکارهای «مهار تورم» گفت: شعار سال «مهار تورم و رشد تولید» است،از این رو یکی از راهکارهای مهار تورم میتواند این باشد که دولت کسری بودجه خود را مهار و از بین ببرد، بهعبارتدیگر، اگر دولت کسری بودجه نداشته باشد، مجبور نیست از بانک مرکزی استقراض کند و باعث رشد پایه پولی و رشد نقدینگی شود.
وی با اشاره به دیگر راهکارهای مهار تورم، بیان کرد: یک راهکار دیگر این است که دولت به بانکها فشار وارد نکند و تسهیلات تکلیفی بر بانکها نگذارد تا بانکها ناچار نشوند به خاطر این فشار تسهیلات تکلیفی، از بانک مرکزی استقراض کنند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: نکته دیگر این است که دولت کاری کند که تولید در کشور رشد پیدا کند، یعنی موانع رشد تولید را بردارد و مشوقهای لازم را برای رشد تولید، فراهم کند که اگر این اتفاق بیافتد، بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
مصباحی مقدم با اشاره به اثر روانی تورم،گفت: بخش مهمی از تورم کشور ناشی از شرایط روانی است. دولت باید بهگونهای در سیاست داخلی و خارجی و روابط بینالمللی عمل کند که آرامش بر جامعه حاکم شود و انتظارات مردم -که کاهش تورم است- محقق شود و شرایط تورمی بروز و ظهور پیدا نکند.
وی با اشاره به قیمت دلار بهعنوان یکی از عوامل تورمزا تصریح کرد: یکی از مسائل تأثیرگذار نرخ ارز است. دولت باید جلوی رشد بیرویه نرخ ارز را بگیرد و برای این کار، باید بازار آزاد ارز را جمع کند. بازار آزاد ارز درواقع میشود گفت یک بازار قاچاق و بازار انتقال سرمایه به خارج از کشور و بازار دلالی است. این بازار آزاد ارز عامل جنگ روانی علیه ملت ایران و علیه دولت است.
عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: این بازار آزاد در خدمت آمریکا و اسرائیل است و در خدمت برخی از کشورهایی است که در حال جنگ سیاسی و تبلیغاتی با ایران هستند؛ این بازار باید جمع شود، زیرا چنین بازاری در بسیاری از کشورهای دنیا اصلاً وجود ندارد.
مصباحی مقدم تأکید کرد: باید جلوی دلالبازیها را گرفت، البته مقدار ارزی که در این بازار ارائه میشود بنابر قول رئیس بانک مرکزی بسیار اندک، اما به بازار ارز سیگنال میدهد و مرتب قیمت ارز را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی با بیان اینکه این شکافی که بین بازار آزاد ارز و قیمت واقعی ارز وجود دارد گاهی اوقات بسیار زیاد است،افزود: باید جلوی کانالهایی که تحت عنوان ارز فردایی و یا تحت عنوان قیمت ارز آزاد کار میکنند گرفته و این کانالها بسته شوند. اگر دولت قدرت این کار را داشته باشد و بتواند جلوی این کانالها را بگیرد خدمت بزرگی به ملت ایران کرده است و انتظارات تورمی را کنترل میکند.
عضو تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سؤال که نقش دانشگاهها در «مهار تورم و رشد تولید» چگونه میتواند باشد؟ بیان کرد: نقش دانشگاهها پیش برد علم است. هرچه دانشگاهها بتوانند علوم و فناوریها را رشد و توسعه دهند و مرزهای دانش را پیش ببرند و نوآوریهایی داشته باشند، باعث میشوند تولیدات ما، تولیداتی با ارزش افزوده بالاتری باشد و صادرات ما بیشتر بر روی محصولات دانشبنیان تکیه کند که هم رشد تولید افزایش پیدا کرده و هم صادرات ما صادراتی باارزش افزوده بالاتر خواهد بود و درنتیجه موجب کاهش تورم میشود.
مصباحی مقدم در پاسخ به این سؤال که لازمه رشد تولید چه میتواند باشد؟ گفت: برای بنگاههایی که نیازمند به تسهیلات در گردش هستند، خصوصاً بنگاههایی که یک زنجیره تولید را تشکیل میدهند، مثلاً یکی قطعه میسازد برای دیگری و آن یکی محصول تولید میکند برای یکی دیگر، اگر آنها را بتوانند تأمین مالی کنند و اگر نیازمند ارز هستند از صندوق توسعه ملی به آنها ارز تخصیص دهند، همه آنها به افزایش رشد تولید و رشد صادرات کمک میکند و خود این کمک بزرگی در مهار تورم است.
انتهای پیام/