دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 ارديبهشت 1402 - 08:00
یک روان شناس اجتماعی در گفت و گو با آنا مطرح کرد

اهمال کاری و بی قانونی پیامد اختلال روانی ضد اجتماعی

اهمال کاری و بی قانونی پیامد اختلال روانی ضد اجتماعی
یک جامعه شناس اهمال کاری و یا دور زدن قوانین توسط برخی افراد را ناشی از اختلال شخصیت ضد اجتماعی دانست و به تشریح نتایج اجتماعی آن پرداخت.
کد خبر : 839761

خبرگزاری علم و فناوری آنا، سکانس اول چندی پیش برای گرفتن سرویس ماشین اینترنتی از طریق یکی از اپلیکشن های ماشین اقدام کردم، در کمال تعجب راننده که درخواست را قبول کرده بود به مقصد نیامد و حتی گوشی خود را خاموش کرد اما حدود ده دقیقه بعد اتمام سفر زد در این مدت به دلیل آنکه راننده سفر را لغو نکرده من هم نمی توانستم آن را کنسل کنم، اما این موضوع که چرا بدون آنکه سفری صورت بگیرد اتمام سفر زده من را متعجب و کنجکاو کرده بود در آخر متوجه شدم که راننده برای دریافت حقوق روزانه خود دست به چنین اقدام قانون گریزانه زده است.

سکانس دوم یکی از دوستان در خصوص تجربه خرید اینترنتی خود می‌گفت که اصلا محصول همانند عکسی که در سایت قرار داده بود نبود و هم از لحاظ کیفیت و ظاهر زمین تا آسمان با مشخصات ذکر شده در سایت فرق داشت در واقع او اعتقاد داشت که مورد کلاه برداری و سوء استفاده قرار گرفته است.

سکانس سوم مربوط به یکی از کارمندان ارگانی است که هر روز صبح ساعت می‌زند و به اتاق خود بر نمی گردد بلکه دوباره به بیرون برای کارهای روزمره خود برمی گردد و ارباب رجوع باید مدت زیادی برای پیگیری کار خود به آن اداره مراجعه کند.

در مثال‌های ذکر شده که ممکن است برای هر کدام ما به صورت روزمره رخ دهد می‌توان کم کاری، دور زدن قانون و سو استفاده از امکانات به وضوح دیده می‌شود شاید برای شماهم این سوال به وجود آمده باشد که چرا برخی از افراد چنین رفتاری دارند و دوست دارند که با اهمال کاری اقدامات و مسئولیت‌هایی که به آنها سپرده شده را به انجام برسانند.

در واقع زندگی در جامعه بدون در نظر گرفتن اجتماع و مناسبات اجتماعی قابل تصور نیست و به همین دلیل انسان عصر حاضر، بدون ارتباط با دیگران قادر به برآوردن نیازهایش نخواهد شد و برای برقراری ارتباطی معقول و با در نظر گرفتن منافع طرفین، نیازمند داشتن اخلاق است.

از سویی با توجه به اینکه امروزه اخلاق، گمشده جوامع بشری است به تاکید کارشناسان اگر بخواهیم آسیب‌های اجتماعی از جامعه رخت بربندند باید اخلاق را در جامعه رواج دهیم زیرا جامعه بدون اخلاق راه به جایی نخواهد برد.

اگر دروغ گویی، ریا، تهمت و هزاران کج اخلاقی در جامعه رواج یابد آن جامعه دچار افول اخلاقی می‌شود و در مقابل اگر صداقت، شفافیت و احترام و …از دغدغه‌های جامعه باشد، در این صورت اخلاق، امنیت و اعتماد در جامعه به وجود می‌آید.

اتفاقات و حوادثی که گاه گاهی در فضای حقیقی و مجازی جامعه ظهور و بروز پیدا می‌کند نشان از وجود بد اخلاقی‌ها و به نوعی افول و سقوط اخلاق در جامعه دارد که مصداق آن را می‌توان در خشونت‌ها، درگیری‌ها، توهین، تهمت‌ها، ریا و دروغ، تجاوز به حریم خصوصی افراد عنوان کرد.

در همین راستا مصاحبه ای با یکی از جامعه شناسان کشور به گفت و گو نشسته که نتیجه را با هم می‌خوانیم:

علیرضا شریفی یزدی با بیان اینکه ریشه موضوع مورد بحث شما دارای چند بعد روان شناختی، جامعه شناختی، اقتصادی و اخلاقی است، اذعان کرد: بخش زیادی از مردم در چهار چوب اخلاقی و موازین قانونی رفتار می‌کنند.

وی با بیان اینکه اهمال کاری و یا دور زدن قوانین توسط برخی افراد ناشی از اختلال شخصیت ضد اجتماعی شود، عنوان کرد: ویژگی بارز این افراد این است که قوانین، آداب و رسوم رسمی کشور را به زیر پا می‌گذارند ودراین خصوص احساس عذاب وجدان و نگرانی نخواهند داشت.

این جامعه شناس با بیان اینکه اختلالات شخصیت تاثیر به سزایی بر هرج ومرج و بی قانون در جامعه دارد، ابراز کرد: در این راستا می‌توان به رشوه دادن، ترک فعل کارمندان، ضعف کیفیت محصولات و غیره اشاره کرد.

شریفی یزدی با بیان اینکه برخی از افراد احساس می‌کنند حق و حقوق آنها در جامعه، محل و سایر امکان ضایع شده است و قصد دارند که با زیر پا گذاشتن قوانین حقوق از دست رفته خود را جبران کنند، اذعان کرد: کارمندانی که احساس می‌کند میزان و انرژی که برای انجام کاری می‌دهد با میزان دریافت او مساوی نیست دست به دور قوانین و اهمال کاری می‌کند.

وی افزود: بسیاری مفاسد جامعه به عدم ثبات اقتصادی بر می‌گردد در واقع هر چه چالش‌های اقتصادی در جامعه ای بیشتر باشد سقوط اخلاقی، ارزش‌های اجتماعی، زیر پا گذاشتن قوانین و دور زدن موازین بیشتر خواهد بود.

این پژوهشگر با بیان اینکه عدم اعتماد به مسئولان و آینده زندگی باعث می‌شود که فرد دستپاچه شود و از امتیازات که در اختیارش قرار دادند سوء استفاده کند، اظهار کرد: در واقع افراد سعی می‌کنند از راه کوتاه مدت که اغلب با بزهکاری و رزایل اخلاقی همراه است به اهداف خود دست یابند.

شریفی یزدی ناقص بودن قوانین را یکی از عوامل اثر گذار در حوزه هرج ومرج و بی قانونی در جامعه دانست و ابراز کرد: در واقع چون برخورد قاطعی با متخلفان در حوزه‌های مختلف صورت نمی گیرد و اکثر برخورد‌ها مقطعی است و اجرای قانون عمیق انجام نمی شود برخی دست بی اخلاقی و غیره می‌زنند.

وی با بیان برخی مسئولان با اعمال و رفتار خود به این قضیه دامن می‌زنند، اظهار کرد: این افراد به عنوان الگو‌های جامعه زمانی که در کارهای خود تخلفاتی مثل اختلاس، دروغ و غیره انجام می‌دهند باعث می‌شود که برخی مردم از رفتار و کردار آنها سوء استفاده کنند و با جملات مثل میلیاردها هزار تومان اختلاس می‌شود و بی قانونی من به پای آن چیزی نیست خود را توجیه کنند.

این پژوهشگر اجتماعی گفت: گسترش برخی ناهنجاری‌ها از جمله فریب، تقلب، تظاهر، بی اعتمادی، ریا، خشونت، درگیری، تهمت، دروغ، حسادت، خودخواهی، قانون گریزی، زیر پا گذاشتن حقوق دیگران مبین افول اخلاقی در جامعه است که این بیماری را باید جدی گرفت.

شریفی یزدی در خاتمه توصیه کرد: مردم نباید منتظر باشند که فلان مسئول اقدام اشتباهی را انجام دهد و رفتار اشتباه خود را توجیه کنند چرا که بر مدار اخلاق استوار است و اگر اخلاق از جامعه ای رخ ببندد همه ضرر خواهند کرد در واقع هر فردی باید مسئول و ناظر اعمال و رفتار خود باشد

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب