۲۰ طرح فناور و دانشبنیانی که قابلیت تجاریسازی و اشتغالزایی دارند
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه سال ۱۴۰۱ در زمینههای تولید دانشبنیان، اشتغالآفرینی و حمایت از طرحهای فناور اقدامات زیادی را ارائه کرد و حمایتهای لازم را از طرحهای فناور و دانشبنیان مرکز رشد واحدهای فناوری این دانشگاه انجام داد تا جایی که بسیاری از طرحها و محصولات تجاریسازی شده یا در مرحله تجاریسازی هستند.
شرکتهای فناور و دانشبنیان مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه علاوه بر تولید محصول دانشبنیان، اشتغالزایی را نیز برای جوانان و فارغالتحصیلان دانشگاهی ایجاد کرده است که از جمله آنها شرکتهای دانشبنیان بینا، ماشین آسیا، طاهر شیمی، شرکت فناور توانسازان فجر، شرکت فناور گوهر تراش گیتی، شرکت احسان میانه، شرکت سینا طب، شرکت دانش گستر زیست پویان و ... هستند.
خبرنگار آنا در راستای بررسی دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در سال گذشته (۱۴۰۱) و برنامههای این دانشگاه در سال جدید گفتوگویی را با بهمن ولینژاد سرپرست دانشگاه ترتیب داده است که در پی میآید:
آنا: آیا در رویداد عصر امید کشوری و استانی ۱۴۰۱ محصولات فناورانه ارائه کردید؟ عناوین محصولات را تشریح کنید.
ولینژاد: بله، در دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه ۳۲ عنوان طرح، هسته پژوهشی، زیرساخت و هسته آزمایشگاهی، کارگاهی، هسته تعمیرکاران و ایدههای فناورانه مورد تأیید اولیه قرار گرفته بود که ۲۰ مورد آن مورد تأیید استانی قرار گرفت و در نهایت هشت مورد آنها در رویداد ملی عصر امید در تهران ارائه شدند.
هسته پژوهشی سنسورهای هوشمند، طرح دانشبنیان سیستم کوپیرولیز مالتی فانکشنال پیوسته، زیرساخت (هستههای آزمایشگاهی و کارگاهی و کالیبراسیون) با عناوین هسته عیبیابی و تعمیر انواع درایو ماشینهای الکتریکی، هسته خدمات خیاطی(تولید گانهای بیمارستانی، کلاه، آستین، ماسک جراحی، روکفشی، شلوار، روبالشی، ملحفه)، هسته تعمیرات تخصصی دستگاهها، ماشینآلات و تجهیزات فناورانه، هسته آزمایشگاهی کشت و بافت گیاهان دارویی بومی آذربایجان، زیرساخت آزمایشگاه ها/کارگاههای عضو شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ایدههای فناورانه مربوط به اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و مرکز رشد واحدهای فناوری (طراحی دستگاه تقطیر به کمک ضایعات روزمره و وسایل دورریز برای تولید الکل ۷۰ درصد و ساخت توربین بادی با محور عمودی ژنراتور پایین) محصولات حاضر در عصر امید بودند.
**اقتصاد کشور در حال تغییر ماهیت به سمت دانشبنیانی است
آنا: سال گذشته چه اندازه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در بسترسازی اشتغال دانشبنیان و توسعه فعالیتهای دانشبنیانی موفق بودید؟
ولینژاد: اقتصاد کشور در حال تغییر ماهیت به سمت و سوی دانشبنیانی است و همواره شاهد شکلگیری کسب و کارهای دانشبنیان نوظهور مبتنی بر فناوری هستیم که بیشترین نرخ رشد را به خود اختصاص داده و به دنبال جذب بیشترین سهم از بازار اقتصادی کشور هستند.
یکی از ضروریات توسعه اقتصاد، اشتغال و فعالیتهای دانشبنیان، حمایت از طرحهای فناور و دانشبنیان است که در واحد دانشگاهی میانه در راستای بسترسازی اشتغال دانشبنیان از ایدههای فناورانه و نوآورانه حمایتهای لازم انجام شده و گامهای مؤثر و مفیدی برداشته شده بهطوریکه بیش از ۲۰ طرح فناور و دانشبنیان با قابلیت تجاریسازی و تولید در مرکز رشد فناوری این واحد دانشگاهی مورد حمایت مالی و پشتیبانی قرار گرفتهاند و تاکنون ۱۵ مورد از آنها تجاریسازی شده یا در مرحله تجاریسازی هستند که به نوبه خود در اشتغالزایی جوانان مثمر و مؤثر بوده است.
برخی از طرحهای فناور و دانشبنیان تجاریسازی شده و قابل تجاریسازی تحت حمایت مرکز رشد فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه عبارتند از طرح فناور سیستم ایمنی و نظارتی ساختمان، خانه هوشمند تمام اتوماتیک، سیستم راهنمای موزه، طرح دانشبنیان سامانه هوشمند سنجش تراکم خاک، طرح فناور دستگاه تعویض روغن الکترومکانیکی خودروهای سبک، سنگین و نیمهسنگین، سیستم روشنایی و پایه چراغ تاشو با قابلیت تعویض لامپ بدون نیاز به بالابر، بیلبوردهای تبلیغاتی، ویترینی و تزیینی با آرایش آینهای برای کاهش مصرف برق، مینی تراکتور باغبانی، تولید صنعتی عصارههای آلی نوین در زمینه کشاورزی ارگانیک و تولید کودهای پیشرفته بیولوژیک، تولید محصولات آرایشی و بهداشتی از فرآوردههای گیاهی، طراحی و ساخت دستگاه برش ساطوری، طراحی سامانه تبلیغات اینترنتی شهری، دستگاه سرویس زن والیبال، سیستم درجهبندی میوهجات با استفاده از پردازش تصویر و ...
آنا: در تحقق برنامههای سند تحول و تعالی دانشگاه با توجه به مفاد ابلاغی سند در سال ۱۴۰۱ چقدر موفق بودهاید؟
ولینژاد: با توجه به اینکه سند تحول و تعالی دانشگاه الگوی برنامههای پنج سال آینده دانشگاه است؛ بنابراین بسیاری از فعالیتهای حوزه های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه براساس سند تحول و تعالی پیش میرود، به طوری که همواره در تلاشیم در اجرای حداکثری برنامهها در سالهای آتی براساس پیشبینیهای انجام شده گام برداریم.
در هریک از بستههای دهگانه، دانشگاه فعالیت خود را در راستای ایجاد دانشگاه سرآمد و پاسخگو، کارآمد و پایدار، دانشگاه پرورشگر و توسعه دهنده فضای انقلابی انجام داده و در بستههای کاری تحول در فرهنگ سازمانی، افزایش بهرهوری و پایداری اقتصادی، ارتقای کیفیت و کارآمدی دورههای تحصیلی، ارتقای تربیت اخلاقی، معنوی و هویتی و در سایر بستهها نیز اقدامات لازم را انجام دادهایم و در راستای سند تهیه شده اقدامات ضروری دیگر نیز انجام خواهد شد.
آنا: در گام دوم دانشگاه و با نگاه حل مسئله آیا در طرحها و برنامههای علمیتان موفق به حل مسائل منطقهای یا استانی شدهاید؟
ولینژاد: بله، با توجه به طرحهای ارائه شده در رویداد ملی عصر امید اکنون برخی از این طرحها قابلیت حل مسائل را دارند و با رایزنیهای صورت گرفته در تلاشیم استفاده عملی و کاربردی طرحها را به ثمر برسانیم و برخی از مشکلات جامعه را رفع کنیم. از جمله این طرحها، طرح سامانه سنجش تراکم خاک مربوط به شرکت دانشبنیان بینا ماشین آسیا و طرح سیستم کوپیرولیز مالتی فانکشنال پیوسته مربوط به شرکت دانشبنیان طاهر شیمی و... هستند.
سهم عمده شرکتهای دانشبنیان در زمینه اشتغالزایی
آنا: فعالیت برجسته و بارز در حوزههای مختلف به ویژه در حوزه پژوهشی، علم و فناوری و دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در سال ۱۴۰۱ را تشریح کنید.
ولینژاد: دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در حوزههای مختلف فعالیتهای برجسته زیادی انجام داده، بهخصوص در حوزه معاونت علمی دورههای آموزشی، کارگاهها و وبینارهای علمی تخصصی و نیز دورههای مهارتی مبتنی بر اشتغالزایی توسط دانشکده مهارت و کارآفرینی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات ارگانیک، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، انجمنهای علمی و مرکز مدیریت مهارتآموزی بیش از ۳۰ مورد برگزار و با استقبال خوبی مواجه شده و درآمدزایی نیز حاصل شده است.
ارائه طرحهای اعضای مرکز رشد واحدهای فناوری و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد میانه در نمایشگاه ربع رشیدی تبریز (Rinotex۲۰۲۲)، نمایشگاه هفته پژوهش و نمایشگاه دستاوردهای فناورانه و نوآورانه دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجانشرقی با حضور دکتر طهرانچی از دیگر فعالیتهای بارز این دانشگاه در سال گذشته است.
در راستای برگزاری دورههای مهارتی، قراردادی با جهاد دانشگاهی استان آذربایجانشرقی منعقد و در راستای جذب دانشجو و معرفی واحد مسابقات ورزشی متعددی در سطح مدارس و دانشآموزی برگزار شده است.
آنا: چه اندازه در تحقق شعار سال ۱۴۰۱ با عنوان «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» موفق بودید؟
ولینژاد: همانطوری که ذکر شد لازمه تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین حمایت از طرحهای فناور و دانشبنیان با قابلیت تجاریسازی و تولید انبوه است که حمایتهای لازم از طرحهای فناور و دانشبنیان مرکز رشد واحدهای فناوری این واحد دانشگاهی انجام و بسیاری از آنها تجاریسازی شده یا در مرحله تجاریسازی هستند، بهطوری که شرکتهای فناور و دانشبنیان مرکز رشد این واحد دانشگاهی توانستهاند ضمن تولید محصول دانشبنیان، اشتغالزایی نیز برای جوانان و فارغالتحصیلات دانشگاهی ایجاد کنند که از جمله آنها شرکت دانشبنیان بینا ماشین آسیا، شرکت دانشبنیان طاهر شیمی، شرکت فناور توانسازان فجر، شرکت فناور گوهر تراش گیتی، شرکت احسان میانه، شرکت سینا طب، شرکت دانش گستر زیست پویان و ... هستند.
آنا: اولویتها و برنامه اصلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در سال جاری (۱۴۰۲) چیست؟
ولینژاد: برخی از اولویتهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در سال ۱۴۰۲ تلاش بیشتر در راستای جذب حداکثری دانشجو از طریق مختلف ازجمله افزایش کیفیت آموزشی، افزایش اعتبار و فعالیتهای علمی، پژوهشی، فناوری، مهارتی و فرهنگی و نیز تعامل با اداره آموزش و پرورش و اداره فنی و حرفه ای است.
ساماندهی زمینها و استفاده بهینه از فضاهای دانشگاهی در راستای درآمدزایی از برنامههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در سال جدید است. در تلاشیم تا با ارگانها، سازمانها و مراکز صنعتی از جمله فولاد آذربایجان، شهرکهای صنعتی، شهرداری و... تفاهمنامه همکاری و قراردادهایی در راستای درآمدزایی و افزایش فعالیت در حوزه طرح پویش منعقد کنیم.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در راستای حمایت از طرحهای فناور و دانشبنیان با قابلیت تجاریسازی و تولید انبوه محصولات و نیز گام برداشتن در مسیر اقتصاد دانشبنیان، آمادگی کامل خود را برای هرگونه حمایت از مخترعان، مبتکران، نوآوران و فناوران اعلام میکند.
گفتگو از رضا غیابی
انتهای پیام/