دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 اسفند 1401 - 16:24
با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛

برگزیدگان جایزه کتاب سال دفاع مقدس معرفی شدند

برگزیدگان جایزه کتاب سال دفاع مقدس معرفی شدند
برگزیدگان بهترین کتاب سال دفاع‌مقدس در مراسمی معرفی شده و از آنها تقدیر به عمل آمد.
کد خبر : 837427

به گزارش گروه فرهنگ خبرگزاری آنا،  مراسم بیستمین دوره انتخاب بهترین کتاب سال دفاع‌مقدس امروز در سالن خلیج فارس موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.

سالن خلیج فارس برگزار شد. در ابتدای این برنامه سرتیپ عباس بایرامی پیام سردار باقری رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح را برای برگزاری این رویداد ادبی خواند. در این پیام آمده بود انقلاب اسلامی ایران حاصل تشیع علوی و اندیشه امام خمینی (ره) است و مجاهدت‌ها از فراموشی و تحریف مضمون نیست. حال که در سال‌های آغازین گام دوم انقلاب اسلامی قرار داریم این تکلیف بر دوش رزمندگان و همچنین بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس قرار دارد تا این گنجینه را حفظ کند و تلاش برای تولید علم و روش‌های پژوهشی با جدیت دنبال شود.

همچنین در ادامه برنامه سردار بایرامی گفت: از دوره اول برگزاری این جایزه که در سال ۱۳۷۳ با هدف نشر دفاع مقدس و معرفی آثار شروع شد تا دوره نوزدهم آن ۱۶ هزار اثر متمرکز بر موضوع دفاع مقدس منتشر و بررسی شده بود، اما تا دوره بیستم تعداد این کتاب‌ها ۲۰ هزار اثر رسیده است.

وی افزود: در هر دوره شعاری را برای جایزه در نظر گرفتیم شعار این دوره معرفت افزایی و مقابله با تحریف بود و تلاش شد با توجه به بیان مقام معظم رهبری این موضوع تبیین شود و از استادان زیادی در سراسر کشور برای بررسی آثار و برگزاری کارگاه‌های متعدد بهره بردیم و با بررسی ۳۹۹۸ کتاب و ۱۲۰۰ اثر شنیداری با کمک ۱۰۰ داور این دوره را برگزار کردیم.

بایرامی اظهار داشت: بررسی آثار شنیداری اولین بار است که در این دوره از برگزاری جایزه کتاب سال دفاع مقدس انجام می‌شود و ما آثار دیجیتال را هم مورد توجه قرار دادیم.
وی با اشاره به تولید بیش از ۲۵۰۰ عنوان کتاب دفاع مقدس در سال گفت: ما با شاخص تولید کتاب دفاع مقدس هنوز فاصله داریم، اما پیشرفت خوبی انجام شده و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس با همراهی ۱۵ نشر وابسته به آن در یک دهه گذشته ۷ هزار کتاب فعالیت کرده است.

در ادامه این برنامه بهمنی معاون علمی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: موضوع این رویداد معطوف به کتاب است که مولود و مولد تمدن است کتاب در تولد تمدن‌ها نقش اساسی دارد واین رویداد در سیر تطور تمدن اسلامی موثری است. از سوی دیگر کتاب متأثر از تمدن‌های بشری است. ویژگی دوم این رویداد ادبی موضوع دفاع مقدس است که هدف غایی انسان و روایت مظلومیت و رشادت و ایمان و صلح در آن اتفاق می‌افتد.

وی افزود: این رویداد ظرفیت پرداخت بین الملی دارد و خوشحالیم که در دوره بیستم بخش بین‌الملل را تأسیس کردند و این کار بزرگی است و امیدواریم سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در دوره‌های بعدی برای معرفی آثار دفاع مقدس در سراسر کشور‌های مقاومت و دیگر کشور‌ها همکاری داشته باشد و برگزیدگان این حوزه را در عرصه‌های بین المللی معرفی کنیم.

سخنران دیگر این مراسم غلامعلی حداد عادل هم گفت: کتابخوانی در هر ملتی نشانه قوت آن ملت است و آن ملت شایسته احترام است. کتابخوانی نشانه علاقه به دانایی است. جامعه‌ای که در آن کتاب مهجور باشد نمی‌توان به آن امید بست. وی افزود: فاصله چندانی تا نمایشگاه کتاب نداریم و امسال امیدواریم شاهد نمایشگاهی بهتر از گذشته باشیم یکی از مناسبت‌هایی که علاقه زیادی به بازید از آن دارم نمایشگاه کتاب است و گاهی ۳ یا ۴ بار می‌روم و در فضایش تنفس می‌کنم و هر چه شلوغ‌تر باشد خوشحال‌تر می‌شوم و به آینده جمهوری اسلامی امیدوارتر می‌شوم که می‌بینم مردم با چه اشتیاقی کتاب می‌خرند.

وی افزود: نسبت به پیش از انقلاب تحول چشمگیری در عرصه کتابخوانی به وجود آمده که، چون تدریجی بوده زیاد متوجه این تحول نشده‌ایم، اما اگر امسال را با ۵۰ سال پیش مقایسه کنیم به نتیجه دقیقی می‌رسیم. در سال‌های پیش از انقلاب و تا سال ۵۵ تعداد کل کتاب‌های منتشر شده در ایران در سال ۶۰۰ عنوان بود و این آمار مستند است. اما در ایران امروز و در این سال‌ها که تقریباً قحطی کاغذ است و تأمین کاغذ بسیار دشوار است سالانه ۱۰۰ هزار عنوان کتاب منتشر می‌شود و این شکوفایی عظیم و بهار گسترده در فرهنگ است.

حداد عادل اظهار داشت: در کشوری کل کتاب‌هایش در یک سال ۶۰۰ تا بود امسال فقط ۴ هزار کتاب درباره دفاع مقدس منتشر شده است و این یک افق روشن است. البته مهمتر از کمیت، کیفیت است. اگر به موضوع کتاب‌های ادبی قبل از انقلاب توجه کنیم که بیشترش هم ترجمه بود و تحلیل محتوا کنیم که ارزش‌های مندرج در کتاب‌های آن زمان‌ها چه بوده و حول چه محور‌هایی بوده و بعد آن‌ها را با کتاب دفاع مقدس امروز مقایسه کنید، می‌بینید که مضمون هم چه قدر تفاوت دارد.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی اظهار داشت: اتفاقی در کشور ما رخ داده، در تحول ارزش‌ها است و تحول ادبیات، نتیجه تحول در دیگر سطوح زندگی و فکری مردم است. وقتی آرمان‌ها عوض می‌شود و منشأ تولید آثار می‌شود و نشان می‌دهد بسیاری از مردم توجهشان به یک حقیقت متعالی است و آثارش یعنی جهاد و شهادت بین مردم محبوب است و این‌ها مفاهیم غریبی در آثار نویسندگان شاخص قبل از انقلاب اسلامی بود.

حداد عادل گفت: به برکت انقلاب افق‌های جدیدی گشوده شده است. ما با انقلاب اسلامی یک گونه تازه ادبیات وارد ادبیات کردیم که از نظر آرمانی و ارزشی به کلی متفاوت است.

وی افزود: یکی از ابعاد جهاد تبیین نوشتن کتاب است و نویسندگان باید به مخاطبان جوان توجه بیشتری کنند؛ و طبق فرمایش مقام معظم رهبری دفاع مقدس را آن طور که خودمان فهمیدیم به جوان‌ها منتقل کنیم و یکی از ابراز‌های انتقال این فرهنگ کتاب است. البته باید مراقب باشیم تا دفاع مقدس را رؤیایی و دست نیافتی معرفی نکنیم.

سخنران پایانی این مراسم هم اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود که در این مراسم گفت: دفاع مقدس گنجینه بی پایان برای فرهنگ و تمدن ما است و آنقدر حرف ناگفته دارد که بیمناکم نتوانیم تمام این حرف‌ها که به نسل بعدی منتقل کنیم.

وزیر فرهنگ با اشاره به اینکه کتاب‌های دفاع مقدس بیشترین خواننده را بین مردم دارد، اظهار داشت: کار‌های کم نظیری در این حوزه منتشر شده به طوری که بار‌ها تجدید چاپ شده‌اند و عدد چاپ بسیاری از این کتاب‌ها سه رقمی شده و از ۱۰۰ بار تجدید چاپ فراتر رفته اند.

وی افزود: این اقبال به کتاب‌های دفاع مقدس به دلیل جذابیت ذاتی کسانی است که در این کتاب‌ها درباره شان صحبت می‌شود. رهبر انقلاب هم با نگاه ویژه‌ای که به دفاع مقدس و کتاب‌های این حوزه دارند، جایگاه ویژه‌ای به آن‌ها بخشیده و عمده تقریظ‌های ایشان هم درباره این کتاب‌ها است و بخشی از نویسنده‌های دفاع مقدس مثل حمید حسام را رهبری به مردم معرفی کردند.

اسماعیلی گفت: این قدرت حوزه کتاب‌های دفاع مقدس است که وقتی عظمت شهید به قلم روان نویسنده‌ای نوشته می‌شود تا این حد تاثیرگذار می‌شود. آنقدر ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس جذاب است که هر جا ارائه می‌شود، مخاطبان فراوانی پیدا می‌کند.

وزیر ارشاد با اشاره به سفر اخیرش به ونزوئلا و برای رونمایی از کتاب خاطرات رهبر انقلاب در این کشور به زبان اسپانیولی، گفت: عظمت انقلاب را باید آن سوی آب‌ها و در دیگر کشور‌ها ببینیم که چه علاقه‌مندان فراوانی دارد. نسل جوان نمی‌داند چه گنج بزرگی دارد و ما باید تلاش کنیم نام و یاد و خاطرات این مجاهدان را زنده کنیم.

درپایان سخنانش با اشاره به جشنواره امسال فیلم فجر اظهار داشت: در جشنواره امسال چند اثر ویژه با موضوع دفاع مقدس داشتیم که هر بیننده‌ای وقتی این فیلم‌ها را می‌بیند به عظمت شهدا پی می‌برد و ما باید این فرهنگ را به مردم معرفی کنیم. در این میان نقش کتاب بسیار مهم و ماندگار است و کتاب‌های دفاع مقدس یک دوره طلایی را برای آینده بشریت ثبت می‌کنند البته تولید این کتاب‌ها نباید به ایران محدود شود و باید با ترجمه آنها به دست همه علاقه مندان برسد.

عباس بایرامی، رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس، پیام سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح را قرائت کرد.
 
باقری در پیام خود آورده است: انقلاب اسلامی ایران، حاصل مجاهدت چند صد ساله تشیّع علوی و اندیشه‌های ناب حضرت امام خمینی(ره) است. انقلابی که مبدأ و هدف آن تربیت انسان متعالی بوده و بر این اساس، راهبردهایی تدوین و شاگردانی تربیت شدند تا این مسیر نورانی را به سر منزل مقصود برسانند.

با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی و تشکیل جمهوری اسلامی ایران، دشمن ستیزه‌جو که از سرعت تحول و پیروزی مردم ایران اسلامی جا مانده و غافلگیر شده بود، در صدد مقابله و تضعیف حرکت آزادیخواهانه و استقلال‌طلبانه ایران اسلامی برآمد.

از این رو با حمایت همه جانبه از رژیم بعث عراق تهاجمی سراسری، نامتوازن و سنگین را بر علیه کشورمان آغاز کرد، با این گمان باطل که می‌تواند سه روزه نهال نوپای انقلاب اسلامی را ریشه‌کن کند.

نبردی جانانه که در طول هشت سال، دشمن زبون را به استیصال و درماندگی کشید و عاقبت ناچار به تسلیم در مقابل قدرت روز افزون و فزاینده جوانان برومند این سرزمین شد؛ نبردی که گنجینه‌ای سرشار از دلاوری، شجاعت، شهادت‌طلبی، ولایت‌مداری و ایثار را برای حال و آیندگان به میراث گذاشت.

امروز اما دفاع‌ مقدس ملت ایران از دو خطر «فراموشی» و «تحریف» مصون نیست که به فرموده ناخدای انقلاب اسلامی، مقام معظم رهبری: «دست تحریف، این بخشِ پر درخششِ تاریخ ما را ممکن است مخدوش کند.»

حال که در سال‌های آغازین گام دوم انقلاب اسلامی قرار داریم، تکلیفی الهی و انقلابی بر دوش یکایک رزمندگان دفاع مقدس و به خصوص بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس قرار دارد تا این گنجینه ارزشمند را از گزند آفات دروغ و تحریف صیانت و پاسداری کند.

ایجاد بانک جامع، تدوین درخت‌واره، آموزش و تربیت پژوهشگران نخبه، تلاش برای حرکت در مسیر تولید علم و نظریه‌پردازی دفاع مقدس و تدوین روش‌های پژوهشی باید توسط بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، سازمان ادبیات و تاریخ و دیگر مراکز مطالعاتی به جدیت دنبال شود.

دوره بیستم انتخاب کتاب دفاع مقدس که با تلاش دست اندرکاران و صاحب‌نظران، از تجربه ارزشمندی برخوردار شده است، باید بتواند افق‌های روشنی را برای آینده نشر دفاع مقدس با بهره‌گیری از تمام دستاوردهای گذشته ترسیم و فراروی علاقمندان این عرصه قرار دهد.

شعار ارزشمند «معرفت افزایی» و «مقابله با تحریف» از مطالبات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی و راهبرد اصولی نشر مکتوب فرهنگ دفاع مقدس است.

موفقیت و سربلندی تمام جهادگران ترویج فرهنگ ناب دفاع مقدس و به خصوص برگزار کنندگان بیستمین انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس را از خداوند متعال مسئلت می‌کنم.

بنیاد حفظ آثار، سالانه زمینه انتشار ۱۵ هزار کتاب دفاع مقدس را فراهم می‌کند

سردار بایرامی، رئیس سازمان ادبیات و تاریخ بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس نیز در خصوص این رویداد گفت: از سال ۱۳۷۳ که این رویداد پایه‌گذاری شد تا دوره نوزدهم، ۱۶ هزار اثر مورد بررسی قرار گرفته بود که امروز این آمار به سالانه بیش از ۲۰ هزار افزایش یافته است.
 
وی خلاقیت‌ها و نوآوری را ویژگی‌های ادبیات دفاع مقدس دانست و گفت: معرفت‌افزایی و مقابله با تحریف با برگزاری نشست‌های تخصصی رویکرد این جایزه بوره است که در لبیک به بیانات رهبر معظم انقلاب به اثری مکتوب مبدل شد.رئیس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس تصریح کرد: امسال ۳ هزار و ۹۹۸ کتاب مکتوب و یک هزار و ۲۰۰ اثر شنیداری با حضور ۱۰۰ داور آثار داوری شد. بررسی آثار شنیداری برای اولین‌بار در این رویداد داوری می‌شد. ما معتقد بودیم انقلاب اسلامی و دفاع مقدس فضای جدیدی را در ادبیات ایرانیان ایجاد می‌کند که با ادبیات دفاع مقدس این مسئله محقق شد.

سردار بایرامی خاطرنشان کرد: امروز با افتخار عنوان می‌کنیم انتشار این کتب سالانه به بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ عنوان رسیده است، اما هنوز نسبت به مطالبه رهبر انقلاب برای ۱۰۰ برابری آثار ادبی فاصله داریم؛ در حالی که بنیاد حفظ آثار با جهش خوب زمینه انتشار سالانه ۱۵ هزار کتاب را به‌ وجود آورده است.

در پایان این مراسم، اسامی برگزیدگان به شرح زیر اعلام و از آنها تقدیر شد.

کتابخانه‌های برتر دفاع مقدس:

تهران- دانشگاه امام علی ارتش
دزفول- کتابخانه تخصصی دزفول

کتابدار نمونه:
مرجان خالقی - موزه دفاع مقدس تهران
زهرا مصلح‌خو- کتابخانه همدان

منتقد برتر:
احمد شاکری

کارشناس برتر:
جواد کلاته

گروه نشر و ناشران:
ناشر برتر بخش خصوصی: انتشارات پیام آزادگان
ناشر برتر بخش دولتی: نشر صریر
ناشر بخش نیمه دولتی: انتشارات راه یار

مدیر برتر:
سردار فتح‌الله جعفری - نشر شهید حسن باقری

مدیر پروژه تاریخ‌نویسی جامع دفاع مقدس:
امیر سرلشکر حسین حسنی سعدی

خادم برتر نظر و فعال فرهنگی:

رحیم مخدومی

روحانی فعال در عرصه فرهنگ دفاع مقدس:
حجت‌الاسلام سیدولی هاشمی و حجت‌الاسلام سعید فخرزاده

رزمنده فعال حوزه دفاع مقدس:
اکبر صحرایی

بانوان فعال در عرصه نویسندگی حوزه دفاع‌مقدس:
هاجر پورواجد
مرضیه نظرلو
کوثر دانش
لیلا نظری گیلانده

مدیریت هنری (طرح جلد):

حسن منظوری برای طرح جلد کتاب مهاجر سرزمین آفتاب از نشر سوره

میکائیل براتی برای تصویرسازی کتاب نوجوان «داداش ابراهیم» از  نشر کتابک

نبرد ایرانیان از  نشر طلایی  

هنرهای تجسمی:

حیدری(عکاس جنگ) از انجمن عکاسان پیشکسوت جنگ

مرجان ترنج برای  تصویرسازی کتاب کودک «نقاشی خدا» از  نشر سوره مهر

خاطره:
کتاب حوض خون نوشته فاطمه سادات میرعالی از انتشارات راه یار
کتاب روزی که در اتاق عمل گریستم نوشته ایرج محجوب از انتشارات سوره مهر
کتاب پسرهای ننه عبدالله نوشته سعید علامیان از انتشارات سوره مهر


خاطره و داستان:
کتاب من جانباز نیستم نوشته سید میثم موسویان از انتشارات معارف

گروه مستند:
کتاب شهیدان ایرانی پیرو ادیان توحیدی، سعید زارع

کتاب صبح روز نهم نوشته گلعلی بابایی از انتشارات بیست و هفتم بعثت

زندگی نامه داستانی:
کتاب گمشده مجنون نوشته مریم عباسی جعفری از انتشارات بیست و هفتم بعثت

شعر و نثر ادبی:
کتاب از پلک زمین اثر علی محمد مودب

سنگ بر طاغوت، اثر مرتضی حیدری آل کثیر

گروه کودک و نوجوان:
کارخانه اسلحه سازی داوود داله

باران‌ترین بودی نوشته طیبه سامانی

نقاشی خدا اثر، علیرضا قزوه از سوره مهر

نبرد ایرانیان، اثر مهدی الماسی و بهروز رضایی و حبیب یوسف‌زاده

گروه هنرهای نمایش:
تک تیرانداز، محمدحسین وفایی، انتشارت وثوق

پژوهش هنر:
رسالت گمشده، محمدرضا شاه حسینی و حمید رضا شمس‌الدین خرمی.

پژوهش فرهنگی هنری:
بیستون عشق ، سمیه سادات شفیعی

پژوهش ادبی:
بررسی تطبیقی ادبیات مقاومت در اشعار محمد علی شمس الدین و قیصر امین پور  از لیلی ....

پژوهش سیاسی و نظامی:

نبرد ماووت
تاریخ پزشکی دفاع مقدس، سبد عباس فروتن

کتاب‌های مرجع:
جغرافیایی شهیدان ایران، حسن کامران دستجردی از انتشارات دانشگاه تهران

توطئه‌ داخلی:

کتاب تلخی رهایی نوشته جواد کامور از  نشر سوره مهر

گروه زبان فارسی:
کتاب حوض خون نوشته فاطمه‌سادات میرعالی از انتشارات راه یار

گروه ویرایش:
کتاب می‌نار اثر سیدفرید حسینی

مدافعان حرم:
کتاب حکایت زخم‌ها نوشته الهه آخرتی از انتشارات روایت فتح

خاتون و قومندان نوشته مریم قربانزاده از انتشارات ستاره‌ها

گروه سرباز حکیم:
کتاب هزار جان گرامی نوشته ساجده ابر اهیمی از انتشارات  سوره مهر

گروه بین‌الملل:
ترجمه؛
روایت جنگ در دل جنگ(با نگاهی به مستندهای سید مرتضی آوینی دکترانیس دوویکتور، استاد دانشگاه سوربن)   ترجمه محمدمهدی شاکری نشر سینمایی فارابی.

مقاومت بین‌الملل:

کتبا ماموریت خدا، نوشته محمد سرور رجایی از انتشارات راه یار

اینجا سوریه است، نوشته زهره یزدان پناه  از انتشارات راه یار

شهادت طلبان،نوشته حمید داودآبادی از نشر شهید کاظمی

تاریخ شفاهی:
هیچ برگزیده‌ای نداشت

گروه خاطره و داستان:
راوی کتاب حاج جلال، حاج جلال حاجی بابایی پدر شهیدان حاج بابایی از همدان

راوی کتاب معجزه نزدیک است، جانباز بصیر محمدحسن نیسی

گروه زندگی نامه داستانی:
راوی کتاب تنها گریه کن، اشرف‌السادات منتظری مادر شهید محمد معماریان

خورشید زابل، اثر پژوهشی شهید قاسم سلیمانی شهید قاسم میرحسینی از انتشارات شاهد

هنرمند متعهد:
زنده‌یاد حبیب‌الله صادقی

داور پیشکسوت:
علی شجاعی صائین

گروه داستان:
علیرضا سلطان شاهی

مغازله با خاک، جهانگیر خسروشاهی، سوره مهر

در این مراسم همچنین طوبی زرندی همسر شهید رجب محمدزاده روای کتاب بابارجب و خانواده شهید نخبه سیدفریدالدین معصومی تجلیل شدند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب