تهدید امنیت غذایی مردم با برداشت بیرویه از چاههای غیرمجاز
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا به نقل از وزارت نیرو، علیرضا عباسی، نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی درباره ضرورت مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی، گفت: راندمان یا بهرهوری آب در حوزه کشاورزی یکی از مشکلات مربوط به بخش کشاورزی است، به طوری که از ۴۰۰ میلیون مترمکعب بارندگی در کشور حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب به دلایلی همچون تبخیر و سیل از کشور خارج شده و به دریاها سرازیر میشود.
وی ادامه داد: ۹۰ درصد از ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب باقی مانده نیز در حوزه کشاورزی مصرف میشود، آن هم در شرایطی که راندمان آب در این حوزه بیشتر از ۳۵ درصد نیست، این یعنی ما باید با اقدامات درست و به موقع به سمت افزایش راندمان آب کشاورزی حرکت کنیم.
این مقام مسئول با اشاره به وضعیت برداشت از چاههای غیرمجاز در کشور، افزود: از گذشته تولیدکنندگان به دلایلی چاههای غیرمجاز حفر کردند، به طوری که از ۹۵۰ هزار چاه نزدیک به ۴۰۰ هزار چاه غیرمجاز است؛ تعدادی از این چاههای غیرمجاز در باغ ویلاها و کارخانهها و صنایع و مقداری هم در حوزه کشاورزی است.
به گفته عباسی با توجه به کاهش عمق سفرههای زیرزمینی باید فکری برای چاههای غیرمجاز کرد، بدین شکل که کشاورز و مصرفکننده را مجاب به بستن چاههای غیرمجاز کرد، چون این کار با اقدامات دستوری شدنی نیست و هر قدر هم در بودجه به این موضوع پرداخته شود باز هم افراد و کشاورز این کار را انجام میدهند. باید حس مسئولیت اجتماعی و مسئولیتپذیری را ایجاد کنیم، مثلاً با این روش که به تولیدکننده بگویم از ۱۰ حلقه چاه ۵ چاه را ببندد و در ازا آن دولت برای افزایش بهرهوری به وی کمک کند تا همان مقدار محصول را کشت کند.
**مشکل، سرقت کنتور هوشمند است
نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس توضیح داد: طبق قوانین موجود، دولت ۸۵ درصد برای استقرار آبیاری تحت فشار کمک میکند که سبب کم شدن مصرف آب میشود، پس میتوان با در نظر گرفتن مشوقها و برنامهریزیها کشاورز را به این نتیجه رساند که چاه غیرمجاز خود را ببندد نه اینکه از قوه قهریه استفاده شود.
وی افزود: باید کشاورز را مجاب کرد که اگر چاه غیرمجاز را نبندد چند سال بعد با برداشت بیرویه آب، خشک میشود، در این صورت و با داشتن این آگاهی، بهیقین کشاورز چاه غیرمجاز خود را میبندد. از طرفی دیگر هم باید برای کشاورز منبع پایدار تعریف کرد، مثلا حقابهای از سدها مشروط به آبیاری نوین برای آنها در نظر گرفت.
عباسی بیان کرد: با هدف افزایش بهرهوری و ارائه راهکارهای جایگزین میتوان کشاورزان را مجاب به بستن چاههای غیرمجاز کرد؛ این اتفاق در برخی از نقاط کشور رخ داده و مردم اقدام به بستن چاههای غیرمجاز کردند، چراکه به این اطمینان رسیدند که ۲ وزارتخانه نیرو و جهادکشاورزی به دنبال بستن چاه آنها با اهداف انتفاعی نیستند.
این نماینده مجلس درباره لزوم توسعه سیستمهای نوین آبیاری به شرط نصب کنتورهای هوشمند برای نظارت بر مصرف آب، گفت: ما به سمت نصب کنتور هوشمند حرکت کردهایم، اما مشکل سرقت کنتورهای هوشمند است؛ در عین حال با توجه به تهدید سفرههای زیرزمینی باید به سمت بستن چاههای غیرمجاز با مشارکت مردم برویم، علاوهبر این که برای اقتصاد کشاورز و امرار معاش آنها هم باید فکری کرده و منبع پایدار برای آن تعریف کنیم. اینها را میتوان در بودجه لحاظ کرد، چنانچه در الگوی کشت مشوقهایی در نظر گرفته شده منتها باید این مشوقها برای افرادی باشد که براساس الگوی کشت فعالیت کرده و بهرهوری و نوع محصول خود را انتخاب میکنند؛ دراین صورت میتوان امنیت غذایی را هم حفظ کرد.
انتهای پیام/