دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 فروردين 1402 - 16:39
دانستنی‌های گردشگری

معرفی برخی از غذا‌های محلی هرمزگان در شب عید+ طرز تهیه

معرفی برخی از غذا‌های محلی هرمزگان در شب عید+ طرز تهیه
جنوب ایران دارای فرهنگ و آداب و رسوم خاص خود ودر نهایت خوراکی‌ها و غذا‌های خوشمزه‌ای است که متعلق به این منطقه است.
کد خبر : 836721

یک استان در جنوب ایرن زمین که همسایه خلیج فارس است و با توجه به شرایطی که دارد دارای غذا‌های متنوع و رنگارنگ محلی و خوشمزه دریایی است.

جالب است بدانید اغلب ادویه‌هایی که در غذا‌های مردمان هرمزگان استفاده می‌شود هندی است و حتی گاهی غذا‌های هندی نیز در این استا طبخ می‌شود.

اما حال که به شب عید و فصل بهار نزدیک می‌شویم بد نیست که بدانید مردمان سایر شهر‌ها برای شب عید چه غذا‌هایی سرو می‌کنند که در ادامه به معرفی و طرز تهیه برخی از این غذا‌ها می‌پردازیم.

معرفی غذا‌های مرسوم مردمان هرمزگان

معرفی برخی از غذا‌های محلی هرمزگان در شب عید+ طرز تهیه

 گبولی (گوشت و مرغ)

گبولی یا گوبولی از دیگر غذا‌های خوشمزه و محلی جنوب و مخصوص هرمزگان است که ادویه‌های بسیاری دارد و به همین دلیل بسیار خوش عطر و طعم و سرشار از خاصیت است.

این غذا با گوشت قرمز و مرغ پخت می‌شود به این صورت که ابتدا باید گوشت را با پیاز تفت داده و فلفل سیاه، زردچوبه و چوب دارچین به آن اضافه کرد و پس از این مرحله به آن آب اضافه می‌کنیم تا گوشت بپزد.

وقتی به انتهای زمان پخت نزدیک می‌شویم به آن نمک، هل، میخک، فلفل سیاه، ادویه پلویی و پودر لیمو عمانی اضافه می‌کنیم، سیب زمینی و پیاز را خلالی سرخ کرده و پودر لیمو عمانی روی آن می‌ریزند.

نخود را که از قبل پخته شده را کمی تفت می‌دهند و به آن نمک و فلفل سیاه می‌زنند.

کشمش را هم که از قبل شسته شده و آب آن رفته، تفت می‌دهند. برنج را هم به صورت کته‌ای می‌پزند و کمی کره روی آن می‌گذارند و زمانی که برنج آماده شد مواد را روی آن می‌ریزند. 

قلیه ماهی جنوب

همانطور که می‌دانید قلیه ماهی نوعی خورشت محلی متعلق به ناحیه جنوب و هرمزگان است و بانوان این سرزمین قلیه ماهی را به کمک ماهی، پیاز، سیر، زردچوبه، نمک، فلفل، سبزی قلیه (گشنیز و شنبلیله)، رب گوجه فرنگی، تمر هندی و روغن می‌پزند.

این غذا به دلیل داشتن تمر هندی مزه‌ای ترش دارد و به دلیل داشتن سبزی (گشنیز) و سیر، خورشتی خوش طعم و خوش رنگ است.


توجه داشته باشید ماهی که برای قلیه استفاده می‌شود باید بدون استخوان باشد، از این رو ماهی‌های شوریده، سنگسر، حلوا سیاه و هامور برای تهیه این غذا مناسب هستند. 

ماهی برشته یا کبابی

ماهی برشته یا کبابی از جمله غذا‌های محلی هرمزگان بویژه جزیره قشم است.

برای تهیه این غذا باید از ماهی‌های جنوب همانند ساردین، گاریز، بیاح، سَنگسَر، سُرخو، هَور و زَرده استفاده کرد و براساس روش پخت آن ابتدا باید داخل شکم ماهی‌های بزرگ مثل هور را خالی کرد و پس از نمک زدن به آن ماهی را با سبزی‌های معطر، پیاز و ادویه‌های مخصوص پر کرد و در نهایت بر روی یک ظرف با شعله آتش مستقیم قرار داد.

توجه داشته باشید که برای برشته کردن ماهی‌های کوچک‌تر مانند ساردین آن را به طور درسته می‌پزند، اما اگر قصد دارد ماهی را کباب یا برشته کنید ابتدا باید آن را در پیاز، آب لیمو و سبزی‌های معطر بغلتانید تا نرم شود و طعم بهتری بگیرد و بعد آن را کباب کنید.

توجه داشته باشید که در کبابی کردن ماهی باید حداقل یک ساعت جلوتر به آن نمک بزنید تا بطور کامل آن را جذب کند و ورقه فلزی که ماهی بر روی آن قرار می‌گیرد باید داغ باشد، زیرا در غیر این صورت پوست ماهی به ورقه فلزی می‌چسبد و کنده می‌شود.

 زیبون

برای تهیه زیبون باید سیب زمینی‌ها را درشت و خلالی سرخ کرد در کنار آن نیز باید به ماهی ادویه و زردچوبه اضافه کرده و در روغن تفت داد و پیاز خرد شده را در گوجه فرنگی رنده شده اضافه کرد، سپس درون قابلمه روغن ریخته و روی آن نان محلی (تموشی) گذاشته و مواد را روی نان می‌ریزند و در پایان برنج پخته شده را روی مواد ریخته و می‌گذارند تا دم بکشد.

 هواری (ماهی و میگو)

برای تهیه هواری ابتدا باید پیاز را کمی تفت داده، سپس سبزی یعنی گشنیز، شوید، شنبلیله و سیر را در روغن سرخ کرد. ماهی را نیز به سبزی‌ها اضافه می‌کنند تا سرخ شود و فلفل، ادویه و زردچوبه را می‌افزایند.

بعد از این که ماهی به طور کامل سرخ شد، برنج را با مواد سرخ شده دَم می‌کنند و توجه کنید که برای تهیه هواری به جای ماهی از میگو نیز می‌توان استفاده کرد.

خوراک دو پیازه میگو

خوراک دو پیازه میگو از یکی از غذا‌های معروف جزیره قشم است.

این غذا از ترکیب میگو، پیاز، رب گوجه فرنگی و ادویه درست می‌شود که می‌توان با برنج و یا با نان میل کرد.

 موفلک

موفلک نیز یکی از غذا‌های محلی قشم است که برای طبخ آن باید گندم دلانده (گندم یا جو پرک شده) را در دیگ برشته کرد تا رنگ آن قهوه‌ای شود، سپس با ماهی مخصوص جنوب که استخوان و پوستش جدا شده و با پیاز تفت داده شده، دم می‌کنند و در حال دم کشیدن مقداری تخم گشنیز و ادویه هندی به آن اضافه می‌شود.

مهیاوه

مهیاوه یا مهوه یکی از غذا‌های معروف استان هرمزگان و شهر بندرعباس «مهیاوه» است و نوعی سس محسوب می‌شود.

مهیاوه نوعی غذای آبکی تیره رنگ و شور و تند است که آن را با یک نوع ماهی ریز به نام موتو، متو یا حشینه (مومغ و ساردین) تهیه می‌کنند و در نهایت با نان یا برنج و یا همراه غذا‌های دیگر سرو می‌کنند.

یک غذای بسیار مقوی و اشتها آور که برای تهیه آن پودر ماهی ساردین را با زرد چوبه، فلفل، گشنیز و خردل مخلوط می‌کنند و همراه نمک در ظرفی ریخته و ظرف را محکم می‌بندند و به مدت یک ماه در آفتاب قرار می‌دهند تا آماده شود. 

معرفی برخی از غذا‌های محلی هرمزگان در شب عید+ طرز تهیه

هزاری

هزاری غذایی متعلق به شهر بندرعباس است و برای تهیه آن از برنج، ماهی، پیاز طلایی شده، فلفل دلمه‌ای و پودر لیمو استفاده می‌کنند، به این صورت که ماهی را به صورت فیله و ریز خرد می‌کنند و به آن نمک و زرد چوبه می‌زنند و بعد از ۳۰ دقیقه آن را می‌شویند.

پیاز‌ها را در مقداری روغن سرخ کرده و سپس ماهی‌ها را اضافه می‌کنند و بعد نمک، فلفل و زردچوبه و پودر لیمو را اضافه کرده و تفت می‌دهند. برنج را پس از شستن و پختن با ماهی‌ها مخلوط کرده و دم می‌کنند.

 برنج دیشو

برنج دیشو از جمله غذا‌های محلی هرمزگان است و با شیره خرما و ماهی تهیه می‌شود.

در این غذا برنج با شیره خرما دم می‌کشد و با توجه به اینکه ماهی دارای طبع سرد است و خرما طبع گرم دارد اثر یکدیگر را خنثی می‌کنند.


انتهای پیام/

 

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب