دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 اسفند 1401 - 07:10
ابر روان‌ساز بتن در دانشگاه آزاد همدان ساخته شد؛

محصولی دانش‌بنیان برای استحکام بیشتر و کاهش مصرف آب در بتن

محصولی دانش‌بنیان برای استحکام بیشتر و کاهش مصرف آب در بتن
مدیرعامل یک واحد فناور گفت: «ابر روان‌ساز بتن» از لحاظ کاهش میزان آب برای مخلوط‌سازی بتن و قوی‌تر کردن ساختار آن، عملکرد بهتری در مقایسه با سایر افزودنی‌ها دارد.
کد خبر : 835544

سعید جامه بزرگی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا از ساخت محصولی دانش‌بنیان برای استحکام بیشتر و کم شدن مصرف آب در بتن با عنوان «ابر روان‌ساز بتن» در دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان خبر داد و بیان کرد: ابر روان‌ساز بتن از لحاظ کاهش میزان آب مورد نیاز جهت مخلوط سازی بتن و قوی‌تر کردن ساختار آن به همراه افزایش کارایی، عملکرد بسیار بهتری در مقایسه با سایر افزودنی‌ها مانند فوق روان کننده‌ها دارد.

دانشیار رشته شیمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان درباره ساخت ابر روان‌ساز بتن در مرکز رشد واحد‌های فناور این دانشگاه گفت: ابر روان‌ساز‌های بتن نسل سوم روان‌ساز‌های بتن هستند که بر پایه پلی کربوکسیلات اتر تهیه می‌شوند. توجه به فصول مختلف سال و شرایط آب و هوایی فرمول‌های مختلفی باید برای اقلیم‌های مختلف ارائه تا باعث استحکام بیشتر بتن و کم شدن مصرف آب در بتن شود که نتیجه آن افزایش کیفیت بتن است.

وی افزود: ابر روان‌ساز بتن نوعی افزودنی بتن و در دسته فوق روان‌سازها، ولی بر پایه پلی کربوکسیلات اتر است و همین عامل باعث شده تا استفاده از نسل قبلی ابر روان‌ساز‌ها در پروژه‌های خاص و برای بتن‌های ویژه مقرون‌به‌صرفه نباشد. به همین دلیل برای ساخت بتن‌های ویژه و یا در شرایطی خاص که باید نسبت آب به سیمان به کمترین میزان خود برسد و یا افت اسلامپ با فوق روان کننده‌ها را نتوان جبران کرد از ترکیباتی به نام مواد ابر روان کننده استفاده می‌شوند.

مدیرعامل شرکت فناور «شیمی یاران الوند» عنوان کرد: تمام پروژه‌های ساختمانی از قبیل پل‌ها، آپارتمان‌ها و برج‌ها برای گرفتن استاندارد باید از روان‌ساز‌ها و ابر روان‌ساز‌ها استفاده کنند تا موفق به اخذ استاندارد ساختمان و نظام مهندسی شوند.

محصولی دانش‌بنیان برای استحکام بیشتر و کاهش مصرف آب در بتن

جامه بزرگی گفت: این شرکت سال ۱۳۸۵ راه‌اندازی شد و تاکنون در زمینه مشاوره و خدمات شیمی و مهندسی شیمی فعالیت داشته است به‌عنوان مثال راهبری تصفیه‌خانه شهرک صنعتی بوعلی همدان به مدت سه سال، تولید اسید فلوئوریدریک نیمه‌صنعتی از فعالیت‌های قبلی شرکت بوده و به تازگی فرمولاسیون‌های متعددی در روان‌ساز‌ها و ابر روان‌ساز‌های بتن تهیه کرده است و امروز به‌عنوان واحد فناور در مرکز رشد واحد‌های فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان تلقی می‌شود.

وی اظهار کرد: ایده اولیه تولید محصول از نیاز شدید شرکت‌های تولیدکننده بتن آماده استان همدان و کمبود ابر روان‌ساز باکیفیت شکل گرفت و با توجه به تحقیقات گسترده، فرمولاسیونی که با اقلیم کوهستانی استان‌های غرب کشور همخوانی داشت تهیه شد و در اختیار شرکت‌ها قرار گرفت که منجر به تأیید و رفع نیاز این قبیل محصولات شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان اظهار کرد: برای تولید این محصولات حدود هشت ماه مطالعه و آزمایش توسط دو نفر عضو هیئت علمی، یک فارغ‌التحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و یک دانشجوی کارشناسی شیمی در واحد همدان صورت گرفت.

تمام پروژه‌های ساختمانی از قبیل پل‌ها، آپارتمان‌ها و برج‌ها برای گرفتن استاندارد باید از روان‌ساز‌ها و ابر روان‌ساز‌ها استفاده کنند تا موفق به اخذ استاندارد ساختمان و نظام مهندسی شوند.

فعال حوزه فناوری بیان کرد: د ر خارج از کشور هم روان‌ساز‌های بتن استفاده می‌شوند؛ اما با توجه به اقلیم، فاصله کارخانه‌های بتن تا محل پروژه و گرما و سرمای هوا فرمولاسیون‌های خاصی باید تهیه و طراحی کرد؛ بنابراین برای بالابردن کیفیت بتن نیاز به فرمولاسیون محلی قوی است و قاعدتاً به دلیل حذف خیلی از هزینه‌ها ازجمله هزینه ترابری قیمت تمام شده برای مصرف در استان‌های همجوار کارخانه ساخت روان‌ساز، مقرون‌به‌صرفهتر خواهد بود.

جامه بزرگی درباره نحوه عملکرد ابر روان‌ساز بتن به خبرگزاری آنا گفت: ابر روان کننده پلی کربوکسیلاتی محصولی پلیمری است که به دلیل حجیم بودن ساختار آن هنگامی که به مخلوط بتن و ملات سیمان اضافه می‌شود، لایه‌های باردار اطراف ذرات سیمان را می‌گیرد. با توجه به نوع ساختار ابر روان‌ساز‌ها و دفع فضایی ذرات سیمان نسبت به یکدیگر و نسبت به ذرات آب و مولکول‌های بزرگ باعث فاصله گرفتن زیاد آنها از یکدیگر می‌شود و فاصله گرفتن بیشتر مولکول‌های آب از ذرات سیمانی در مخلوط بتن یا ملات سیمان باعث می‌شود تا روانی بیشتر پیدا کنند.

دانشیار رشته شیمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان بیان کرد: این اثر قوی‌تر و پایدارتر از اثر سایر افزودنی‌هایی است که در پروژه‌های غیر حساس و غیر دشوار استفاده می‌شوند؛ بنابراین در پروژه‌های ساختمانی مدت زمان بیشتری برای استفاده از بتن تا قبل گیرش کامل ملات به وجود میآید و حساسیت و استرس کاری نیز کاهش می‌یابد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان با اشاره به انواع ابر روان‌کننده‌ها گفت: به‌طور کلی سه نوع ابر روان‌ساز تولید می‌شود؛ دسته اول قدرت روان کنندگی عادی دارد، دسته دوم مقاومت و قدرت روان کنندگی بیشتری داشته و برای پروژه‌های تقریباً مهم استفاده می‌شوند و دسته سوم ابر روان کننده‌ها هستند که به‌واسطه ویژگی و کاربرد‌های گسترده موفقیت عالی کسب کرده‌اند.

محصولی دانش‌بنیان برای استحکام بیشتر و کاهش مصرف آب در بتن

وی اضافه کرد: نسل اول یک ترکیب شیمیایی ساده بوده که در ساختار روان کننده بتن تغییرات ایجاد میکند، نسل دوم متشکل از روان کننده‌های نسل اول با پایه لیگنوسولفونات کلسیم است و به عبارت دقیق‌تر باید گفت که فوق روان کننده هستند و نسل سوم همان ابر روان‌ساز است که از پلی کربوکسیلات اتر ساخته شده‌اند.

فعال حوزه فناوری برنامه‌های آتی شرکت فناور متبوع خود را مطالعه و تولید سایر نیازمندی‌های شیمی صنایع ساختمان و سایر صنایع دانست که دو مورد از آن‌ها رفع مشکل تصفیه‌خانه شرکت پتروشیمی هگمتانه و تهیه فرمولاسیون یک مدل لوسیون بدن(مورد نیاز یکی از هسته‌های فناور استان همدان) است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب