دانشگاهها کمتر درگیر نیازهای تخصصی مدیران ارشد هستند
غلامحسین رحیمی شعرباف معاون پژوهش و فناوری سابق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با خبرنگار گروه پژوهش و فناوری خبرگزاری آنا، درباره دلایل استفاده نکردن از نظرات تخصصی دانشگاهها برای رفع مسائل کشور گفت: بسیاری از مسئولان ارشد کشور دانش آموخته دانشگاهی هستند و اگر جایگاه شغلی آنها مرتبط با حوزه تخصصی شان باشد در حل نیازها نقش مناسبی ایفا خواهند کرد.
وی افزود: تجربه در مسئولیتهای اجرایی بسیار مهم است به ویژه اگر تخصص مسئولان با نوع مسئولیت هایشان یکسان باشد به راحتی میتوانند در عملکرد خود مثبت عمل کنند، اما گاهی اوقات برخی مسئولان برای اداره کشور فاقد هر گونه تخصصی بوده و در مسائلی نظاره گر هستند که خارج از آن حیطه و رشته تحصیل کرده اند.
** حوزه فناوری نقش پررنگی در مسائل جامعه ایفا کرده است
رحیمی شعرباف با بیان اینکه دانشگاهها کمتر درگیرنیازهای تخصصی مدیران ارشد کشور هستند، تاکید کرد: حوزههای علوم انسانی مانند اقتصاد، اجتماع، فلسفه، روان شناسی، مدیریت و ... نقش کمرنگی در رفع مسائل جامعه دارند، اما حوزه علم و فناوری در تصمیم گیریهای کشور نقش پررنگی ایفا کرده است.
معاون پژوهش و فناوری سابق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: صنعت و فناوری با مراکز پژوهشی ارتباط گسترده تری در جهت حل نیازهای جامعه دارند، اما از پروژههای دانشگاهها جهت ارتباط آنها با صنعت کمتر استفاد میشود.
رحیمی شعرباف گفت: تعداد زیادی از دانشگاهها با اعتبارات بالا پروژههای صنعتی دارند که به صورت پروژههای بیرونی است و با صنعت فعالیت میکنند، یعنی با نهادهای بیرونی ارتباط دارند.
وی اضافه کرد: در کشور پژوهشگاه زلزله به صورت پرقدرت فعالیت میکند و پروژههای متعددی را برعهده دارد و وزارت مسکن و شهرسازی برای رفع نیازهای جامعه به آنها سفارشاتی داده است.
** غیر انسانیها ارتباطات گسترده تری با صنایع دارند
معاون پژوهش و فناوری سابق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصریح کرد: در حوزههای غیر از علوم انسانی ارتباطات گستردهای با صنایع وجود دارد که شاید مناسب باشند؛ چرا که قانونگذار وظایفی را شرح داده و دانشگاهها را ملزم کرده تا هزینههایی برای تحقق آنها داشته باشند.
رحیمی شعرباف ادامه داد: کشورهای پیشرفته ارتباطات گستردهای با دانشگاهها دارند، اما در ایران به علت دو دلیل این امکان میسر نشده است، یکی اینکه دستگاههای اجرایی آمادگی ارتباط با دانشگاهها را ندارند و دوم اینکه پروژههای دانشگاهها و پژوهشگاهها پاسخگوی نیازهای جامعه نیست.
معاون پژوهش و فناوری سابق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اضافه کرد: کاربرد برخی پایان نامهها و رسالهها معطوف به نیاز جامعه ایران نیست با وجود اینکه مقالات خوبی در دست داریم، اما به درستی از آنها استفاده نکرده ایم و این موضوع یکی از ضعفهای ماست که بهره بردازی از آن باید به تدریج عملیاتی شود.
رحیمی شعرباف افزود: همه مدیران حوزه علوم انسانی مانند اقتصاد، سیاست، تعلیم و تربیت و علوم اجتماعی و ... خود را صاحب نظر و بی نیاز میدانند و فکر میکنند که میتوانند تنهایی مسائل را حل کنند، در صورتی که چنین برداشتی صحیح نیست.
** دانشگاهها با نهادهای اجرایی ارتباط مطلوبی ندارند
وی گفت: وضعیت کشور از نظر ارتباط دانشگاهها با نهادهای اجرایی جهت رفع نیازها در حد مطلوب نیست، اما در حوزههای فنی بیش از یک دهه است که از دستاوردها به منظور رفع نیازهای کشور استفاده میشود.
معاون پژوهش و فناوری سابق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: تعداد قابل توجهی از دستگاهها دارای مراکز تحقیقاتی با مجوز هستند که از کارشناسان مراکز تحقیقاتی وابسته به خود جهت حل مسائل استفاده میکنند، در صورتی که باید فعالان حوزه علمی جای آنها را در مراکز و پژوهشگاهها را بگیرند.
انتهای پیام/