بانوان بااستعداد فرصتهای شغلی کمتری در اختیار دارند
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ مریم جعفری چهره علمی، ورزشی، رسانهای از استان لرستان شهرستان خرمآباد است که در نخستین جشنواره بانوی تمدن ساز ایرانی بهعنوان مقام اول و برتر بخش شاغل دستگاههای اجرایی استان که به همت امور بانوان و خانواده استانداری لرستان و دانشگاه آیتالله بروجردی شهرستان بروجرد برگزار شد بهعنوان بانوی شاخص استانی معرفی شد.
وی چهره شاخص علمی، ورزشی و اجتماعی، شاغل در شرکت مخابرات منطقه لرستان، مدرس دانشگاه و دارای رزومه قوی علمی، ورزشی، فرهنگی، اجتماعی، اجرایی در سطح ملی است که در نخستین جشنواره بانوی تمدنساز ایرانی عنوان بانوی برتر را کسب کرد.
عنوانهای مربی درجهیک، داور ممتاز ملی فدراسیون کاراته، قهرمان بیش از ۵۰ دوره مسابقات در سطوح آسیایی، بینالمللی و کشوری در رشته کاراته، رئیس کمیته کارکنان دولت ادارات استان، بیش از ۸۰۰ حکم با عنوانهای مختلف علمی، آموزشی، پژوهشی، ورزشی، اجرایی، حمایتی، زیستمحیطی، عقیدتی، جهادی، اجتماعی، فرهنگی، خیریه، دارنده گواهینامههای آموزشی دورههای تخصصی از دانشگاه آزاد اسلامی، مرکز جهاد دانشگاهی، بنیاد نخبگان، پارک علم و فناوری، هلالاحمر و فوریتهای پزشکی ۱۱۵ کشور و... جزء رزومه علمی، ورزشی، فرهنگی، اجتماعی مریم جعفری است.
خبرنگار خبرگزاری آنا در همین راستا و در ادامه پرونده خبری بانوان تمدنساز گفتوگویی با این بانوی موفق انجام داده که در ادامه میخوانیم.
آنا: حضور زنان در رفع نیازهای علمی جوانان چقدر به پیشرفت کشور کمک کرده است؟
جعفری: با توجه به حضور در محیطهای دانشگاهی، اداری، هیئتهای ورزشی، همکاری با سمنهای اجتماعی و فراخوانهای همایشهای علمی و حضور در کلاسها بهعنوان مسئول برگزاری سعی در اجرای برنامههای تأثیرگذار در ردههای سنی مختلف داشته و قطعاً شاهد خروجی مثبت این فعالیتها در ایجاد انگیزه برای جوانان و بخصوص بانوان توانمند ایران خواهیم بود.
امیدواریم بتوانیم زکات علم و تندرستی خود را با کمک به همنوع ادا کنیم. از آنجایی که خانواده، جامعه کوچکی بوده و رشد تکامل اجتماعی کودکان از اصلیترین اهداف آن است، والدین بهویژه مادر در محیط کوچک خانواده، زمینه رشد، پیشرفت و تعمیم دادن فرزندان به محیطهای بزرگتر را فراهم میکنند.
آنا: سبک زندگی خانواده اسلامی- ایرانی و عدالت جنسیتی در راستای تحکیم بنیان خانواده و مناسبات خانوادگی را چگونه ارزیابی میکنید؟
جعفری: قطعاً با توجه به اهمیت نقش خانواده با تربیت اسلامی_ایرانی که دارای تاریخچه درخشان فرهنگ و تمدن است چنانچه فرهنگسازی از نهادهای ذیربط و آموزشی در راستای تحکیم بنیان خانواده با همکاری مشترک مرد و زن صورت پذیرد، قطعاً شاهد ارزیابی مطلوب و جامعهای سالم، پرنشاط، پویا و برگرفته از فضایل اخلاقی با تأسی از ارزشهای دین مبین اسلام و توجه به کانون گرم خانواده خواهیم بود؛ کما اینکه بر اساس یافتهها ازنظر علمی، عوامل فرهنگی بیشترین اهمیت را در تحکیم خانواده دارد و عوامل اجتماعی در درجه دوم و عوامل عاطفی در مرتبه سوم قرار میگیرد.
آنا: عرصه حضور زنان در جامعه کنونی با چه چالشهایی مواجه است؟ راهکارهایتان چیست؟
جعفری: عرصه حضور زنان در جامعه دچار چالشهای زیادی بوده، بهویژه در استانهای کمبرخوردار که با تفاوتهای فرهنگی زیادی این چالشها خیلی بیشتر از استانهای برخوردار و توسعهیافته است.
یکی از معیارهای موفقیت در توسعه فراگیر کشور قطعاً حضور زنان بوده که با این حساب، حضور و مشارکت زنان بهعنوان نیمی از جمعیت کشور میتواند مهمترین منبع توسعه کشور باشد. اساساً شخصیت زن با خلاقیت ذاتی، نگاه متفاوت و ریزبینی به نسبت مردان، یکی از مهمترین عوامل در تأثیرات مثبت بر جامعه و بالا بردن شاخص توسعه جهانی است.
دولتمردان میتوانند با حمایت از بانوان و ارتباط مستمر با مجامع بینالمللی که با اتاق فکر و معاونتهای حمایت از حقوق بانوان، برای نفی ظلم علیه زنان در خانوادهها و در جامعه چارهاندیشی کنند. باز گذاشتن عرصه برای فعالیت بانوان در عرصههای مختلف بهویژه ورود به عرصه سیاست بسیار مهم است. مسئولان و متولیان در برابر نسلهای آینده مسئول و پاسخگو هستند که با حضور بانوان در جایگاههای بالاتر مدیریتی در کشور موانع را مرتفع و منع قانونی برای مدیریت زنان در مباحث کلان مدیریتی وجود نداشته باشد.
حمایت از حقوق زن در جامعه جزء مانورهای تبلیغاتی نامزدهای ریاست جمهوری، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و ستادهای تبلیغاتی بوده و خواهد بود. چهبهتر که در دولت سیزدهم تلاش شود و در همه شوراها زنانی را منصوب کنند تا از نظر و راهکارهای آنان بهره بگیرند.
بهبود وضعیت و جایگاه زنان با حمایت از سوی مسئولان مسیر و گامهای بلند روبهجلو را میسر میکند، این مهم با کسب عناوین علمی، اجتماعی، پژوهشی، ورزشی و فرهنگی، خود را نشان داده است.
آنا: چه اندازه با اشتغال و کارآفرینی بانوان موافق هستید و آیا ظرفیتسازی در این زمینه از سوی مسئولان صورت گرفته است؟
جعفری: با توجه به وجود نیروی انسانی بانوان بهعنوان نیمی از جامعه و ظرفیت بالا در زمینههای مختلف، وجود نقش انکارناپذیر بانوان در اشتغال و کارآفرینی کاملاً واضح و قابل بیان است حالآنکه برخی مشکلات مانند فقدان خودباوری و برخی دیدگاههای سنتی در مناطق و شهرستانهای کوچک از این ظرفیت مهم در مسیر توسعه، رونق اقتصادی و کارآفرینی بهره مطلوب گرفته نشده است.
بانوان با وجود استعدادهای بسیار نسبت به مردان فرصتهای شغلی کمتری در اختیار دارند و یا در شغلهای غیررسمی و با حقوق اندک مشغول کار هستند، این مسئله موجب شده ظرفیتهای بالقوه آنان آنطور که باید شناختهنشده و بستر فعلیت آنان فراهم نشود. بااینوجود زنان با موانع ویژه در کسبوکار مواجه میشوند که به تدریج باید بر آنها غلبه کنند.
آنا: زمینهسازی مناسب برای بهبود وضعیت و جایگاه قانونی زنان و خانواده در عرصههای مختلف جامعه از سوی دولت و مسئولان چگونه بوده است؟
جعفری: بهطورقطع و یقین بهبود وضعیت و جایگاه زنان با حمایت از سوی مسئولان مسیر و گامهای بلند روبهجلو را میسر میکند، این مهم با کسب عناوین علمی، اجتماعی، پژوهشی، ورزشی و فرهنگی، خود را نشان داده و این پیشرفت مرهون بهبود ارتقای جایگاه زنان پس از پیروزی انقلاب اسلامی بوده؛ البته همت زنان برای استفاده از فرصت ایجادشده نیز سهم قابلتوجهی در دستیابی به موقعیت کنونی آنان در عرصه اجتماعی داشته است.
حضور موفق و افتخارآفرین زنان و دختران کشور در عرصههای ورزشی داخلی و بینالمللی، گواه روشنی بر این سخن است که بانوان توانمند کشور از فرصتهای ایجادشده پس از انقلاب اسلامی استفاده مناسبی کردهاند.از آنجایی که حضور بیشتر مردان به نسبت زنان در جامعه باعث شده تا منافع زنان خواسته و یا ناخواسته چندان مورد توجه قرار نگیرد؛ دولت و مسئولان باید تلاش خود را بر اساس جامعه مدنی و کسبوکار برای رشد مردان و زنان همسو کنند؛ چراکه معمولاً زنان از فرصتهای کمتری به نسبت مردان برخوردارند.
آنا: پیشنهاد شما برای ترویج بهتر فرهنگ عفاف و حجاب و پوشش اسلامی- ایرانی چیست؟
جعفری: ترویج فرهنگ عفاف و حجاب از فضایل اخلاقی بوده؛ همچنان که امام علی (ع) آن را بهترین خوی و خصلت و سرمنشأ هر خیر و نیکی خوانده و مقام و منزلت عفاف را با مقام شهید در راه خدا مقایسه کرده است.
از آنجایی که لازمه حفظ حجاب، نهادینه کردن این مهم میان جوانان و دانشآموزان بوده، لازم است جلسات آموزشی ترویج فرهنگ عفاف مختص والدین دانش آموزان برگزار شود، برنامهریزی مدون در راستای استفاده از الگوهای منطقهای و بومی شاخص در مناسبتهای مختلف انجام گیرد و انگیزه و باور ردههای سنی پایه خردسالان، نونهالان و نوجوانان در رابطه با فواید عفاف و حجاب تقویت شود.
آنا: اهداف دشمن ازنظر شما در سیاهنمایی و هجمه به زنان جامعه اسلامی، حجاب و عفاف و جوسازی علیه مسئولان چیست؟
جعغری: دشمنان کشور، بیش از هر چیز بر نقاط قوت ما که همان بانوان و بنیان خانواده است، دست به اقدامات و فعالیتهای دنبالهدار زده و با فعالیتهای رسانهای و تلاش مضاعف سعی در پایین آوردن منزلت زن در کشور را دارند؛ بنابراین باید مسئولان کشور به سرمایههای ملی کشور که جوانان و بانوان هستند، اهمیت داده و وامدار اعتماد مردم باشند.
آنا: دولتها تا چه اندازه در فرهنگسازی و معرفی جایگاه زن در خانواده و جامعه در افکار عمومی تأثیرگذار بوده و از جامعه زنان و فعالیت آنان حمایت کردهاند؟
جعفری: دولتها با تأثیر در افکار عمومی میتوانند جامعه جوانان و بانوان را پشتیبانی کرده و با برنامهریزیهای مدون، حمایت و جهتدهی و تقویت بانوان در عرصههای مختلف ملی و برونمرزی به فرهنگسازی و معرفی جایگاه زن به خانواده و جامعه کمک کنند.
خانواده نهادی مقدس است و زن نقش بسیار کلیدی در تربیت فرزندان بر عهده دارد؛ بنابراین ازآنجاییکه خانواده مناسبترین جایگاه برای تأمین نیازهای انسان و محل تربیت نسلها بوده با برنامههای تشریفاتی از سوی مسئولان کار اصولی صورت نمیگیرد؛ بلکه باید مورد حمایت ویژه دولت قرار داشته باشد.
آنا: چنانچه بهمنظور غنا بخشیدن به حضور زنان در عرصههای مختلف جامعه پیشنهاد و نظری دارید، تشریح کنید.
جعفری: این دیدگاه برای دولتمردان و مسئولان باید روشن شود که حضور زنان در صحنههای اجتماعی فرصت است، نه تهدید؛ امروزه بانوان کشور در همه صحنهها باکرامت، شخصیت و با عفاف به مانند مردان فعالیت میکنند و باید دارای فرصت، مصونیت و حقوق اجتماعی برابر باشند.
حضرت فاطمه(س)، زینب کبری(س) و بانوان صدر اسلام که همراه و همسنگر نبی مکرم اسلام، امام علی(ع) و امام حسین(ع) در شناساندن دین مبین اسلام و واقعه عظیم کربلا که بعد از گذشت ۱۴۰۰ سال باعث زنده نگهداشتن اسلام بودند؛ نه تنها برای زنان؛ بلکه الگویی برای همه انسانها هستند.
آنا: آیا با وجود شخصیتی در میان زنان جهان، همچون فاطمه (س) بازهم نیاز است که از مقام و استعداد و شایستگی و عروج زن سخن گفت؟
جعفری: فاطمه یعنی شهامت، شجاعت، حق باوری، حقداری، دفاع از حق، بانویی که نه تنها الگو برای زنان است؛ بلکه الگویی برای همه انسانهاست و شایسته بوده برای ماندگاری حفظ نظام و ارزشگذاری به شأن و منزلت و مقام بانوان اهمیت ویژهای داده شود که این مهم در حفظ دستاوردها و شاخصهای زنان در عمل با حضور گسترده در عرصههای مختلف قابل ارزشگذاری است.
آنا: مقایسه موردی پیشرفتهای علمی زنان قبل و بعد از انقلاب اسلامی را چگونه ارزیابی میکنید؟
جعفری: طبق آمار، ارقام، تحقیقات میدانی و با توجه به پیشرفتها و دستاوردهای عدیده زنان پس از انقلاب، شاهد جهش و پیشرفتهای چشمگیری در افزایش مشارکت زنان در اموراجتماعی، فرهنگی، آموزشی و اقتصادی با حفظ شئون خانواده و ارزشهای متعالی شخصیت اسلامی زن هستیم که امیدواریم در عمل باعث روشن شدن افقهای رو به رشد برای بانوان توانمند ایران باشیم.
انتهای پیام/