دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
با سویه جدید امیکرون رخ می‌دهد

جهان در هاله‌ای از بیم بازگشت روزهایی کرونایی

جهان در  هاله‌ای از بیم بازگشت روزهایی کرونایی
در حالی که چند ماهی است جهان از موج‌های بلند شیوع کرونا دور شده و در اغلب کشور‌ها شرایط به حالت عادی برگشته است، گزارش‌ها از اوج‌گیری کووید در چین خبر می‌دهند.
کد خبر : 823278

گروه جامعه خبرگزاری آنا، در حالی که چند ماهی است جهان از موج‌های بلند شیوع کرونا دور شده و در اغلب کشور‌ها شرایط به حالت عادی برگشته است، گزارش‌ها از اوج‌گیری کووید در چین خبر می‌دهند؛ پرجمعیت‌ترین کشور جهان که سه سال قبل همه‌گیری کرونا از آنجا آغاز شد و گسترش یافت. پس از آنکه سیاست سختگیرانه «کوویدصفر» در چین ادامه یافت، این کشور شاهد آغاز اعتراضات مردمی علیه این سیاست‌ها بود و مشکلات اقتصادی زیادی نیز گریبانگیر دومین اقتصاد بزرگ جهان شد. بر همین اساس دولت چین دست به تغییراتی برای حذف یا کاهش سختگیری‌های این سیاست زد که همین موضوع موجب شیوع دوباره کرونا در این کشور و هراس جهان از مواج جدید گونه‌های مختلف کرونا شد. مقامات بهداشتی چین می‌گویند زیرسویه «BF.۷» امیکرون عامل این روز‌های کرونایی است و لازم است همه افراد ابتلا به آن را جدی بگیرند.

* شدت سرایت زیرسویه BF.۷

مقامات بهداشتی می‌گویند، موج کووید-۱۹ چین در‌حال‌حاضر از زیرسویه  BF.۷ امیکرون است که ثابت کرده بسیار مسری است. به دلیل شیوع ویروس کرونا در چین که ناشی از این زیر سویه است هر روز صد‌ها نفر جان خود را از دست می‌دهند و بیمارستان‌ها با ازدحام بیماران مواجه‌اند؛ یک فرد مبتلا به این نوع می‌تواند ویروس را به  دست کم ۱۸ نفر منتقل کند و به همین دلیل است که کووید به سرعت در چین گسترش می‌یابد.

از ابتدای نوامبر، موارد ابتلا به ویروس کرونا در سراسر جهان در حال افزایش است. شیوع زیرسویه جدید اکنون در هند تحت کنترل است، اما چین به شدت با آن دست و پنجه نرم می‌کند. براساس برخی برآوردها، به دلیل افزایش موارد ابتلا به کرونا چین در خطر مرگ حدود دو میلیون نفر قرار دارد. یک اپیدمیولوژیست حتی در توییتی گفته که ۶۰ درصد از جمعیت چین ممکن است در چند ماه آینده به این ویروس مبتلا شوند.

شیوع کرونا در چین باعث نگرانی بسیاری از کشور‌ها شده، اما در صورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی که توسط سازمان جهانی بهداشت تعریف می‌شود، هیچ تهدید جدی در کشور‌های دیگر وجود ندارد. مرکز تحقیقات بهداشتی «Airfinity» که در انگلیس مستقر است پیش‌بینی کرده در ۱۳ ژانویه ۲۰۲۳ ابتلا به کرونا در کشور چین به اوج خود برسد و روزانه سه‌ میلیون‌ و ۷۰۰ هزار نفر به کووید۱۹ مبتلا شوند. «ایرفینیتی» معتقد است که آمار مرگ‌و‌میر‌های ناشی از کرونا در چین نیز در ۲۳ ژانویه ۲۰۲۳ به اوج خود خواهد رسید و به این ترتیب روزانه ۲۵ هزار نفر در این کشور جان خود را از دست خواهند داد.

*نحوه نام‌گذاری سویه‌ها و زیرسویه‌های جدید

BF.۷ در واقع فرم کوتاه  BA.۵.۲.۱.۷ است؛ این یک نوع فرعی از نوع BA.۵ امیکرون است که بیشترین تعداد موارد گزارش شده در سراسر جهان را داشته و براساس داده‌های منتشر شده حدود ۷۶.۲ درصد از کل موارد ابتلا به گونه است؛ ویروس کرونا در حال جهش است و جهش‌ها می‌توانند انواع و فرعی‌های زیادی ایجاد کنند. به این فرآیند تکامل همگرا می‌گویند. این گونه‌های فرعی نام‌هایی مانند BA.۲.۷۵.۲، BF.۷ و BQ.۱.۱ داده شده‌اند و براین اساس انتخاب می‌شوند که کدام زیر متغیر از کدام نوع مشتق شده است.

*جهش‌های BF.7

در مراحل تکامل سویه امیکرون ویروس کرونا شاهد ظهور زیرمجموعه‌ها و سویه‌های جدیدی از این نوع بودیم که  بیشترمی‌توانند از مصونیت در برابر واکسیناسیون یا عفونت‌های قبلی فرار کنند و به نظر می‌رسد سویه BF.7 نیز در هممین دسته‌بندی قرار می‌گیرد؛ BF.7 حامل یک جهش خاص، R346T، در پروتئین اسپایک SARS-CoV-2 (پروتئینی روی سطح ویروس که به آن اجازه می‌دهد به سلول‌های بدن انسان چسبیده و آن را آلوده کند) است. این جهش، که در نوع منشا BA.5  نیز مشاهده می‌شود، با افزایش ظرفیت ویروس برای فرار از آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده تولید شده توسط واکسن‌ها یا عفونت قبلی مرتبط است.

*میزان خطر با نوع فرعی جدید

گزارش‌هایی از چین منتشر شده که نشان می‌دهد BF.7 خطرناک‌تر از بقیه زیرشاخه‌های امیکرون است. بالاترین قابلیت سرایت را دارد و به سرعت پخش می‌شود. برهمین اساس، یک فرد آلوده به BF.7 می تواند افراد زیادی را مبتلا کند. واریانت‌های باقیمانده امیکرون به طور متوسط  می‌توانند 4 نفر را مبتلا کنند و دوره نهفتگی واریانت‌های این سویه نیز کمتر است. دوره نهان فاصله زمانی بین قرار گرفتن در معرض ویروس تا ظهور اولین علائم است. یعنی افراد به محض تماس با BF.7 به آن مبتلا می‌شوند. به طورکلی گزارش‌ها نشان می‌دهد که BF.7 قوی‌ترین توانایی سرایت را در بین زیرشاخه‌های امیکرون دارد، سریع‌تر از سایر گونه‌ها انتقال می‌یابد، دوره نهفتگی کوتاه‌تر و ظرفیت بیشتری برای آلوده کردن افرادی که قبلاً به عفونت کووید متلا شده‌ یا واکسینه شده‌اند دارد.

*علائم

علائم این گونه مشابه علائم سایر زیرشاخه‌های امیکرون است. فرد مبتلا ممکن است علائم تب، سرفه، گلودرد، آبریزش بینی، خستگی، استفراغ و اسهال داشته باشد. این نوع فرعی می‌تواند باعث بیماری شدید در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف شود. اگر فردی برای مدت طولانی بدن درد دارد، باید آزمایش کووید انجام دهد؛ جدای از این، گلودرد، خستگی، خلط و آبریزش بینی نیز می‌تواند از علائم این زیر سویه باشد.

*اقدامات احتیاطی

سازمان جهانی بهداشت و سایر نهادهای بهداشتی رعایت موارد زیر را برای در امان ماندن از سویه جدید کرونا توصیه می‌کنند: 

1. حفظ فاصله فیزیکی: کرونا در اثر تماس با فرد مبتلا ایجاد می‌شود، بنابراین رعایت فاصله فیزیکی از افراد برای جلوگیری از آن بسیار مهم است. بر اساس توصیه‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا برای جلوگیری از عفونت، باید فاصله حداقل 2 متری از افراد در مکان‌های عمومرعایت شود؛ با رعایت فاصله می‌توان از وارد شدن قطرات از فردی که سرفه یا عطسه می‌کند جلوگیری کرد.

2. استفاده از ماسک: زمانی که از خانه بیرون می‌روید از ماسک استفاده کنید. با این پوشش در معرض  قطرات عفونی نیستید؛ ماسک علاوه بر ویروس کرونا از سایر عفونت‌ها مانند آنفلوآنزا، سرماخوردگی و سرفه نیز محافظت می‌کند. پس از یک بار استفاده از ماسک، آن را دور بیندازید و یک ماسک با کیفیت خوب استفاده کنید.

3. دریافت دوز تقویت کننده: اگر هنوز دوز تقویت کننده کووید را دریافت نکرده‌اید، فوراً برای دریافت آن اقدام کنید. هیچ درمانی برای عفونت کرونا وجود ندارد، بنابراین در این زمان تنها واکسن می‌تواند ما را تا حد زیادی از علائم شدید آن نجات دهد.

4. از رفتن به مکان‌های شلوغ خودداری کنید: برای جلوگیری از ابتلا به کرونا، باید از بیرون رفتن خودداری کنید و حداکثر زمان را در داخل خانه بگذرانید.

5. لزوم رعایت نظافت: شما ممکن است با دست زدن به سطح یا شخص آلوده به کرونا مبتلا شوید، بنابراین برای جلوگیری از عفونت دست‌های خود را به طور مرتب بشویید.

*** آژانس امنیت بهداشتی انگلیس در یک جلسه توجیهی فنی که در ماه اکتبر برگزار شد، BF.۷ را به عنوان یکی از نگران‌کننده‌ترین گونه‌ها از نظر داده‌های رشد و خنثی‌سازی (در آن زمان بیش از ۷ درصد موارد را تشکیل می‌داد) شناسایی کرد، اما تجزیه و تحلیل صورت گرفته در آخرین جلسه توجیهی می‌گوید BF.۷ به دلیل کاهش نرخ رشد درگیری میان کشور‌های مختلف خطرناک نیست، اما علت اینکه چرا چین به وضعیت بحرانی ابتلا به آن دچار شده مشخص نیست.  

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب