دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
بزرگداشت زنده‌یاد سیدرضا مؤید برگزار شد؛

ماجرای بخشش هزینه ۲۴ میلیونی یک عروسی و حضور مرحوم مؤید

ماجرای بخشش هزینه ۲۴ میلیونی یک عروسی و حضور مرحوم مؤید
آیین بزرگداشت زنده‌یاد استاد سیدرضا مؤید با حضور خانواده این شاعر و جمعی از شاعران در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
کد خبر : 816860

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری آنا، آیین بزرگداشت شاعر اهل بیت، زنده یاد استاد سیدرضا مؤید شنبه پنجم آذر با حضور خانواده این شاعر و جمعی از شاعران اهل بیت در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.

بر اساس این گزارش، اجرای این برنامه به عهده حسن سلطانی بود و در ابتدا درباره این شاعر و ذاکر اهل بیت(ع) گفت: هرچقدر از آن مرد سراسر عشق، شور و صدق بگویم، زبان قاصر است. او با بیان خود از نوجوانی دلداده فضائل آل الله بود و معترف به این بود که هرچه دارد از لطف حضرت دوست است.

در ادامه این برنامه، حجت الاسلام روح الله مؤید پسر زنده یاد سیدرضا مؤید با بیان اینکه در این مجلس بزرگانی هستند که بیشتر از عمر من با پدر بودند، عنوان کرد: اگر بخواهم از زبان استاد شفق که خداوند زنده نگهشان دارد، بگویم، به این ابیات اشاره خواهم کرد:

مؤید شاعر شعر ولایی است/ خراسانی است اما کربلایی است

مؤید اهل دل را نور عین است/مؤید هرچه دارد از حسین است

به شعرش گوش جان وقتی سپردم/ به اخلاص مؤید غبطه خوردم

وی پس از خواندن اشعار استاد مشفق و سروده‌های خود در وصف حضرت فاطمه زهرا(س) به این اشاره کرد که این استاد و پدر مرحومش سیدرضا مؤید به همراه استاد سازگار در سرودن شعر برای اهل بیت(ع) هم عهد بودند.

در ادامه این برنامه، سید کشمیری سخنان خود را با شعر «آنان که به باغ معرفت رو کردند/ جان را ز گلاب عشق خوشبو کردند» آغاز کرد و گفت: از همان اوایل که در خدمت آقای مؤید بودیم، ایده بسیار خوبی داشتند و آن این بود که قبل از هرگونه مجلس و جلسه شعری ابتدا به خدمت امام رضا(ع) می‌رفت و بسیاری می‌توانند از این اقدام الگو بگیرند.

وی سپس شعری با این مطلع «فاطمه گویاترین فریاد عشق/ روح سبز عاطفه، همزاد عشق» خواند» در وصف حضرت فاطمه (س) خواند.

در ادامه، سیدمحمد رستگار، شاعر اهل بیت، شعری با مطلع «بی مهر رضا کام مجو/ناکامی است» خواند و گفت: حدود۵۱ سال است که برای اهل بیت(ع) شعر گفتم و بارها گفتم که دوست دارم تمام شعرهایم را بدهم تا یکی از شعرهای آقای مؤید برای من باشد و آن این شعر است.

دیدم که مادر از همه کس مهربانتر است

افکنده دست و دامن زهرا گرفته‌ام

 

از خرمن محبت محبوبۀ خدای

یک چند توشه خوشۀ عقبا گرفته‌ام

 

منت خدای را که (مؤید) بروزگار

جا در صف سلالۀ طاها گرفته‌ام

در ادامه، سیداحمد مؤید پسرزنده یاد سیدرضا مؤید با تشکر از تمام حاضرانی که از مشهد آمدند و همچنین برگزارکنندگان مراسم در تهران ابیاتی را به شکل مدیحه و روضه در وصف حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها با این مطلع «سلام فاطمه جان ای جمال زیبایی/ به شهر حسن تو زیباترین تماشایی» خواند و سپس کلیپی با صدای خود زنده یاد استاد مؤید درباره چگونگی گرایش به شعر و اشعاری در مدح اهل بیت(ع) پخش شد.

** قرارهای استاد موید در حرم امام حسین(ع)

سلطانی مجری برنامه، در ادامه با اشاره به سفری به کربلا همراه استاد مؤید، گفت: ۱۲ روز در این سفر در جوار و در خدمت استاد مؤید بودیم و تشرف استاد و حضورش در کربلا و نجف واقعا تماشایی بود. باید نگاه می‌کردی که چقدر حضور و توجه استاد به رغم پادرد در حرم رأس ساعت پنج بعد از ظهر به تنهایی چگونه بود و انگار یک قرار خصوصی با خدای خود داشت.

وی افزود: حیف شد که نتوانستیم از تشرف و گفت‌وگوهایی که با خدای خود داشت، بپرسیم و از آن فیلم بسازیم و انگار قرار نبود رازهای استاد از پرده برون افتد. او علاقه خود را به اهل بیت(ع) در این شعر معرفی می‌کند:

دل شکسته من انس با علی دارد         امید از همه بگسسته تا علی دارد

درآن محیط که از دست و پا نیاید کار    دل شکسته بی دست و پا علی دارد

بـه‌ روز حشر برای شفاعت امت       عــلی حسین و رسول خدا علی دارد

خدا مدال علی دوستی بـه ما داده          بـه‌غیر کشور شیعه کجا علی دارد

خدا یکی و علی هم یکی است در عالم   علی چنانکه خدا را خدا عـلی دارد

** ماجرای هزینه ۲۴ میلیونی یک عروسی و حضور مرحوم سیدرضا مؤید

سید محمود علوی در ادامه با بیان اینکه حامل پیام محمدعلی مجاهدی هستم که به دلیل خوب نبودن احوالشان نتوانستند در این جلسه شرکت کنند، خاطره‌ای را از مجلس عروسی پسرش و حضور استاد مؤید نقل کرد و گفت: ۸ سال پیش مجلس عروسی پسرم در شهر کویری میبد یزد در ایام تعطیلات نوروز بود و قرار ما در این مجلس مدح امیرالمومنین(ع) بود و شاعران بسیاری را دعوت کردیم، اما هیچکدام نیامدند و خودم شروع به خواندن کردم که هنوز پنج بیت نخوانده بودم که استاد مؤید و اکبرزاده وارد سالن شدند و جلسه عجیبی خلق شد. هزینه سالن ۲۴ میلیون بود که من چهار میلیون و یک ماشین داشتم که می‌خواستم بفروشم، اما صاحب تالار درباره مهمانان دیشب از من پرس‌وجو کرد و گفت نیازی به پرداخت ۲۰ میلیون ندارد، چون در این ۸ سال که تالار را افتتاح کرده، تمام مجالس با گناه همراه بوده است.

** علی انسانی: در شعر حکمت وجود دارد و حکمت هم باید به سینه‌ها جاری شود

در ادامه علی انسانی، شاعر و ذاکر اهل بیت(علیها سلام) با بیان اینکه محفل گرمی به یاد سیدرضا مؤید برپا شده است، گفت: در شعر حکمت وجود دارد و حکمت هم باید به سینه‌ها جاری شود که مرحوم سیدرضا مؤید تا آن ساعاتی که من در محضر ایشان بودم، جز اهل بیت(ع)، قرآن و حدیث و ادب و احترام، چیز دیگری از او دیده نمی‌شد و مصداق این ابیات هستند: «هرچه گفتیم جز حکایت دوست/همه عمر از آن پشیمانیم»

وی همچنین در ادامه شعر دیگری با این مطلع « مقاله‌ها که نوشتیم قال از آب درآمد/به هرچه میوه رسیدیم، کال از آب درآمد» و در ادامه با بیان اینکه شاعران اهل بیت(ع) از یکدیگر حمایت می‌کنند، باز هم شعری از استاد مؤید با این مطلع «نمی‌زنند به سنگ شکست گوهر هم/پی رواج مطاع دکان یکدگرند» خواند.

وی در پایان صحبت‌هایش به مناسبت ایام فاطمیه، شعری با این ابیات به صورت مداحی خواند:

این واژه معنی‌اش ز قلم‌ها فراتر است

شایسته‌اش زبان و لبان پیمبر است

هر چه می‌خواهید درس ادب کنید

اما بدانید پای قلم به گرد مدیحش نمی‌رسد

عرض ارادتی است، فقط عرضه بهتر است

او کوثر است و خیر کثیر است و وصف او

از هر زبان که می‌شنوی نامکرر است

** چگونگی مهیا شدن دیوان سیدرضا مؤید

سیدرضا یعقوبی شعری در مدح سیدرضا مؤید خواند و در ادامه جواد حیدری درباره چگونگی آماده شدن دیوان سیدرضا مؤید خراسانی گفت: او رفت ولی خاطره‌هایش باقی است و خداراشکر که در روزهای حیات استاد از کتاب رونمایی شد، اما متأسفانه آستان قدس رضوی به ما کم لطفی کردند. این دیوان با همراهی آقایان رستگار، یعقوبی و جان فدا حدود پنج سال طول کشید تا آماده شود.

در ادامه، سید حسین مؤید با بیان اینکه جمع آوری این دیوان زمانبر و سخت بود، با انتقادی نسبت به بعضی از اشعار آورده شده در کتاب گفت: در بعضی بخش‌های کتاب دوستان مصحح دخل و تصرفی داشتند که در قسمت‌های مربوط به حضرت رضا(ع) صد دخل و تصرف ناصواب و نادرست است و اگر دوستان لحاظ کنند، ممنون می‌شوم.

** هاشمی: کتاب مرحوم موید فصل مجزا برای ائمه دارد

در ادامه جواد هاشمی، درباره روند تدوین کتاب دیوان سیدرضا مؤید تشریح کرد: چند اتفاق مبارک در این کتاب افتاده که به نسبت دیگر کتاب‌های شعر کمتر است و آن اینکه بزرگان مقدمه‌های متعدد برای این مجموعه نوشتند که شامل عطایی خراسانی، استاد شفق، محمدعلی مجاهدی، محمدرضا سنگری، سیدمهدی حسینی و دیگر استادان بود.

وی افزود: ویژگی دیگر این کتاب دسته بندی اشعار در خود فصل و بعد ذیل فصل بندی‌هاست؛ یعنی کتاب فصل مجزا برای ائمه مختلف دارد. حتی استاد اشعاری برای قرض، وام قرض الحسنه، ازدواج و همچنین علامه امینی دارد. در ذیل فصل‌بندی‌ها مدح منقبت موالید و مراثی امامان جداست. همچنین قالب‌های دوبیتی و رباعی را آخر کتاب بردیم که بر این اساس خیلی راحت امکان دسترسی به آن وجود دارد.

هاشمی یادآوری کرد: کل دوهزار صفحه کتاب را سیدمحمد رستگار و سیدرضا یعقوبی خواندند و تلاش کردیم سرسری نگذریم، اما احساس می‌کنم نظر سید حسین آقا درست است. در عین حال تمنا دارم تمام صفحات را بخوانند و به من بگویند.

** حدادیان: مؤید بصیر و قلمش در خدمت امام، شهدا و جبهه بود

سعید حدادیان مداح و ذاکر اهل بیت آخرین نفری بود که درباره سیدرضا مؤید سخنرانی کرد.

وی درباره این شاعر اهل بیت (ع) گفت: نسل حقیر وامدار قلم بلیغ و فصیح مؤید بزرگوار است؛ اگرچه در دهه ۸۰، همراه با آقایان انسانی، شفق، مجاهدی، سازگار و چایچیان برنامه‌ای با شبکه چهار داشتیم که درباره استاد مؤید هم صحبت کردیم.

حدادیان افزود: بسیاری از اشعار دهه ۶۰ که ما را تقویت و تأیید می‌کرد مربوط به استاد مسلم سیدرضا مؤید بود. ایشان در دوران ۸ سال دفاع مقدس شعر می‌گفتند و جریان شعر دفاع مقدس را می‌ساخت.

این مداح اهل بیت(ع) خاطرنشان کرد: تفاوت مؤید با بنده که مثلا اهل قلمم آن است که قلم استاد مؤید وسط میدان ادبیات بود و گاهی دفترچه شعر را به ما می‌سپرد تا از آن کپی بگیریم؛ بنابرانی امروز به این بصیرت در سرایش شعر احتیاج داریم و متأسفانه شاعران با اشعار روشنگر وارد این میدان نشدند. مؤید بصیر و اهل بصیرت بود و قلمش در خدمت امام راحل، شهدا، جنگ و جبهه بود.

وی با طرح درخواستی مبنی بر اینکه نمونه‌های قبلی اشعار هم حفظ شود، گفت: من نوجوان بودم و به خیال خودم یک واژه را تغییر دادم که اشتباه بود و نباید تغییر در ذوق زحمت کشان ایجاد کنیم.

این مداح اهل بیت خاطرنشان کرد: مؤید به تأیید مقام معظم رهبری هفته‌ای دو غزل در ایام دفاع مقدس می‌گفت و بسیاری از این اشعار که امروز در سه دیوان است، کارکردش را امروز حفظ کرده است. مؤید توسل و اشکش تمام نمی‌شد و سلطان و استاد گریه بر حسین (ع) و زهرا (س) بود و امیدوارم تمام نقایص، بعد‌ها جبران شود.

حدادیان در پایان این شعر را خواند:

الا مراجع تقلید! ماجرا این است

تمام مشکل آشوبگر، فقط دین است

به هر بهانه واهی، عدو بهانه گرفت

فقط نه چادر‌، عمامه را نشانه گرفت

گهی به سخره گرفته‌است، دین و ایمان را

گهی به معرکه آتش زده است، قرآن را

گلوی مرد خدا را بریدن آزادی‌ست؟!

و چادر از سر زن‌ها کشیدن آزادی‌ست؟!

و عمق فاجعه این است بین این قاموس

ز ارج و قرب خود افتاده واژه ناموس

ظهور فتنه به تأیید کیست!؟ آمریکا

عزای مردم ما عید کیست!؟ آمریکا

در پایان این مراسم تصویری از سیدرضا مؤید که سورانی (نقاش) در مدت کوتاه مراسم نقاشی کرده بود، با حضور آقایان رستگار، انسانی، کشمیری و حدادیان به خانواده او اهداء شد.

گفتنی است؛ سید رضا مؤید، شاعر آئینی- در سال ۱۳۲۱ در مشهد  متولد شد و ۱۵ مهر ماه، از دنیا رفت. او تحصیلات مقدماتی را در مکتب‌خانه‌ پشت سر گذاشت و پس از آن به شغل آزاد روی آورد.

موید سرودن را از ۱۲ سالگی آغاز کرد؛ علاقه‌اش به شعر پای او را به کتابخانه آستان قدس رضوی گشود و باعث شد ساعت‌ها در جوار حرم مطهر رضوی به مطالعه دیوان اشعار گذشتگان بپردازد. موید از بزرگان شعر آئینی به شمار می‌آید و هیچ مناسبتی در تقویم تشیع نیست که برای آن شعری نسروده باشد. «گل‌های اشک»، «جلوه‌های رسالت»، «نغمه‌های ولایت»، «سفینه‌های نور» و «چکامه عشق» بخشی از آثار متعدد او است که منتشر شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب