توسعه شبکه فیبر نوری در ۱۰ سال گذشته دچار مشکل جدی شده است
به گزارش خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، مجتبی رضاخواه در جلسه علنی امروز (سهشنبه، ۲۴ آبان) مجلس به عنوان نماینده سؤال کننده از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، گفت: سوال بنده در دو موضوع دستهبندی و مطرح میشود؛ توسعه اینترنت پرسرعت ثابت و دوم شبکه اجتماعی و پیامرسانها.
وی ادامه داد: آقای وزیر طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات ۳۷ تکلیف دارد که شما اشاره و ۲۰۰ طرح را اعلام کردید و گفتید که به ۵۹ درصد پیشرفت رسیدهاید.
نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: سوال من این است که شاخص اندازهگیری این موضوع چیست، این را من میدانم که از سال ۸۹ تعریف شبکه ملی اطلاعات در قانون برنامه پنجم آمده بود و تا سال ۱۴۰۰ شاخص اندازهگیری نداشت، اما اینکه میفرمایید ۵۹ درصد پیشرفت داشتهایم، چطور قابل راستیآزمایی است.
رضاخواه ادامه داد: درباره طرحهای مختلف و درباره شبکه ملی اطلاعات به خصوص توسعه فیبر نوری و اینترنت پرسرعت ثابت، همچنین درباره خدمات شبکه ملی اطلاعات که این روزها مردم درگیر آن هستند سؤالاتی را مطرح میکنم.
وی به موضوع فیبر نوری و نسل پنجم اینترنت تلفن همراه اشاره و تصریح کرد: یکی از مهمترین زیرساختهای اقتصاد دیجیتال، اینترنت پرسرعت و با کفیت است که برای این موضوع باید توسعه فیبر نوری اتفاق بیفتد.
نماینده مردم تهران در مجلس اضافه کرد: اگر این اتفاق نیفتد نسل پنجم تلفن همراه هم در کشور ایجاد نخواهد شد، ما باید شبکه فیبر نوری را تا پای منازل و محل استقرار کسب و کارها ببریم، متأسفانه در طول ۱۰ سال گذشته این موضوع دچار عقبماندگی جدی شده است.
رضاخواه افزود: علیرغم اینکه نمره اینترنت موبایل کشور با ۱۵ رشد به ۵۴ رسیده است، اما همچنان در ارتباطات ثابت رتبه ۱۴۷ را در بین ۱۸۰ کشور داریم، این نشان میدهد که ما به جای اینکه اینترنت ثابت را تقویت کنیم و توسعه دهیم روی اینترنت موبایل متمرکز شدهایم، در صورتی که در همه دنیا این موضوع برعکس است و نیاز به سرمایهگذاری جدی داریم.
وی خطاب به وزیر ارتباطات گفت: آقای وزیر شما وعده دادید که تا انتهای دولت ۲۰ میلیون پوشش فیبر نوری را ایجاد میکنید، درباره این موضوع توضیح دهید که در چه وضعیتی است، برنامهتان برای توسعه نسل پنجم تلفن همراه چیست، میزبان مرکز داده کیست؟
رضاخواه تصریح کرد: درباره شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای خارجی ملاحظاتی وجود دارد؛ اولا در چند هفته اخیر اتفاقاتی در برخی شبکههای اجتماعی خارجی افتاد که اگر در هر کشور دیگری اتفاق میافتاد، حتما این شبکهها با انسداد مواجه میشد، فعالیتهایی از قبیل فعالیتهای تروریستی، ترویج خشونت، ساخت سلاح کوکتل مولوتف، تخریب اموال عمومی و شکنجه در شبکههای اجتماعی تبلیغ شده است.
نماینده مردم تهران در مجلس افزود: اگر این اتفاق در کشورهای دیگر میافتاد چه میشد؟ من برای تحصیل در کشور آمریکا بودم و در سال ۲۰۱۷ اتفاقی افتاد، در یک اتفاق تروریستی در لاس وگاس یک نفر هزار گلوله شلیک کرد و ۶۰ نفر کشته و ۴۱۳ نفر مجروح شدند و عکسهای آن به سرعت در شبکههای اجتماعی منتشر شد، ا ما گوگل بعد از چند ساعت هر عکسی که حاوی خشونت و خون بود را پاک کرد.
رضاخواه ادامه داد: در کشور ما در چند هفته اخیر نه تنها ترویج خشونت شد، حتی تصاویر شکنجه شهید علیوردی نیز به کرات پخش شد، این استاندارد دوگانه است، این شبکههای اجتماعی درباره آزادی بیان صحبت میکنند، اما به ما که میرسد آزادی بیان را محدود میکنند.
وی افزود: شخصیت محبوب کشور شهید قاسم سلیمانی بود، برای تشییع ایشان جمعیت عظیمی به خیابانها آمدند، اما اگر در این شبکهها حرفی از ایشان بزنید یا عکسی از ایشان منتشر کنید، سانسور میشود یا حتی ممکن است حساب کاربری مسدود شود، این یک استاندارد دوگانه است.
این نماینده مجلس تأکید کرد: در موضوع شاهچراغ نیز حتی هشتک آرتین و آرشام هم پاک میکردند، فعالیت تروریستی اتفاق افتاده و مردم را یک نفر به گلوله بسته است؛ با توجه به شعار زن، زندگی، آزادی در شاهچراغ هم زندگی یک زن را که مادر آرتین بود از او گرفتهاید، در این شبکههای اجتماعی ادعای آزادی بیان میشود، اما به ایرانیان که میرسد، سانسور میشود.
رضاخواه تأکید کرد: در شبکههای اجتماعی اهانت صریح به ایرانیان شده است، این شبکهها توهین به ایرانیان و ایران دوستان کرده است، حساب کاربری ایران را remembering زده، یعنی این حساب کاربری مُرده است.
وی اضافه کرد: آیا واقعا ایران مُرده و آیا این توهین به مردم ایران نیست! بنابراین اقدامات این شبکه اجتماعی نیز خلاف آزادی بیان و هم آزادی عقیده است و هم خلاف حاکمیت ملی ما و هم برخلاف قوانین خودشان است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به شبکههای اجتماعی خارجی نیز اشاره و تصریح کرد: در صورت بسته شدن این شبکه اجتماعی مردم الان باید در کجا حضور پیدا کنند؟، از چه شبکه اجتماعی داخلی باید استفاده کنند، یک سوال در مورد پیامرسانهای داخلی وجود دارد؛ آیا پیامرسانهای داخلی زیرساخت سرور و فضای امن داخلی دارند؟ آیا میتوانند پاسخگوی مردم باشند یا خیر؟ آیا این شبکههای اجتماعی داخلی و پیامرسانهای داخلی قابل اعتماد هستند یا خیر؟
رضاخواه با طرح این سؤال که آیا دادههای شخصی مردم در شبکههای اجتماعی توسط ارگان خاصی قابل حمایت است و آیا حریم خصوصی مردم حفظ میشود یا خیر. برخی حسابهای کاربری در شبکههای اجتماعی داخلی هم مسدود میشود و امکان شکایت هم وجود ندارد، بستن حساب کاربری افراد و حفظ دادهها در این موضوع بسیار مهم است.
وی با بیان اینکه اگر کسب و کارهای اینترنتی به ظرفیتهای داخلی منتقل شوند مشکلات زیادی دارند، افزود: مردم برای راهاندازی کسب و کارهای اینترنتی خود در پلتفرمهای خارجی سالها زحمت کشیدهاند، هزینههای زیادی و وقت زیادی برای این موضوع گذاشتهاند و دنبال کننده پیدا کرده بودند و ما به مردم میخواهیم بگوییم که یک شبه بروید به پلتفرم داخلی، مثل این میماند که یک نفر مغازه دونبش دارد و به او بگوییم که دکهای در بیابان داریم و برای کار به آنجا برو. کسب و کارها ساز و کار خودش را دارد. اگر مردم وارد پلتفرمهای داخلی شوند چطور میتوانند برای خود مشتری جذب کنند.
نماینده مردم تهران در مجلس با اشاره به ایجاد مشکلات کسب و کارهای اینترنتی در پلتفرمهای داخلی، ادامه داد: مردم برای ایجاد کسب و کارهای داخلی نیاز به مجوزهای گوناگون دارند، شاپرک بانک مرکزی درباره ایجاد کسب و کارهای اینترنتی گفته است کسانی که «اینماد» ندارند، نمیتوانند فعالیت کاری داشته باشند، پلتفرم خارجی بدون هیچ مجوزی کار میکند، اما در پلتفرم داخلی سنگاندازی میکنیم. برای کسب و کارهای خانگی هم داشتن «اینماد» توقع بیجایی است.
وی تصریح کرد: بنده انتظار داشتم در خصوص پلتفرمهای داخلی یکسری مزایا را در نظر بگیرید. در پلتفرمهای خارجی مردم ممکن بود با محصول تقلبی مواجه شوند، امکان پیگیری حقوقی در این موضوع وجود نداشت، الان در پلتفرمهای داخلی شما چه ساز و کاری را در نظر گرفتهاید، آیا اعتبارسنجی میکنید و چطور میخواهید اعتماد مردم را جلب کنید.
رضاخواه بیان کرد: درباره حمایت حقوقی از سکوها هم موضوع مهمی است که مطرح میکنم، اخیراً در چند ماه گذشته یکی از سکوها به دلیل محتوای منتشر شده توسط عدهای از کاربران مسدود شده است بالاخره باید یک تفکیکی بین سکو و کاربر قائل شویم، اگر قرار باشد به خاطر عمل اشتباه کاربر کل سکو مسدود شود اشتباه است. اگر وزیر در این حوزه هم برنامه دارد باید مطرح کند.
نماینده مردم تهران تأکید کرد: شبکههای اجتماعی خارجی معایبی دارند و رفتارهای علیه امنیت ملی کشور انجام دادهاند و بسته میشوند، اما کسب و کار مردم در این موضوع با مشکل مواجه میشود. این بساط را در بستری بیاورید که این شبکهها نه تعطیل شوند نه مردم با مشکل مواجه شوند. تا رسیدن به این نقطه فاصله زیاد است و نمیدانم که وزیر ظرف چه مدتی میتواند این کار را انجام دهد.
انتهای پیام/