دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 آبان 1401 - 22:57
مشاور وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرد؛

روند کاهشی سهم ایران از بازار پسته دنیا/ نقشه راه علمی تولید و صادرات تدوین شود

روند کاهشی سهم ایران از بازار پسته دنیا  نقشه راه علمی تولید و صادرات تدوین شود
اخیانی با بیان اینکه اسال‌های اخیر سهم ایران از بازار پسته دنیا روند کاهشی پیش گرفته است بر تدوین نقشه راه علمی برای تولید و صادرات این محصول تأکید کرد.
کد خبر : 812752

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از دامغان، احمد اخیانی مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور تغذیه گیاهان کشاورزی با تشکر از برگزارکنندگان رویداد فناورانه «پسته‌شو» در اختتامیه این رویداد اظهار داشت: با توجه به اهمیتی که محصول پسته در کشاورزی ایران دارد برگزاری این رویداد کاربردی و فناورانه پس از جشنواره پسته بسیار ارزشمند و قابل تقدیر است.

اخیانی ادامه داد: در کشوری زندگی می‌کنیم که یکی از محصولات صادراتی آن پسته است و شاید می‌توان گفت اولین محصول صادراتی غیر نفتی کشور غیر از میعانات گازی و پتروشیمی مطرح بوده و حدود یک میلیارد دلار میزان صادرات این محصول از کشور است.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه البته سال‌های اخیر سهم ایران از بازار پسته دنیا روند کاهشی را پیش گرفته است، توضیح داد: عوامل متعددی مانند عوامل فنی، سیاسی و اقتصادی در این روند کاهشی نقش دارد و بنده به بررسی عوامل فنی با توجه به موضوع جلسه می‌پردازم و مطمئن هستم با توجه به اقدامات خوب در کشور از جمله پیوند بخش‌های خصوصی و دولتی و برگزاری چنین رویداد‌هایی به جایگاه پسته ایرانی در بازار‌های جهانی دست پیدا کنیم.

اخیانی بیان کرد: خاستگاه تولید پسته در دنیا ایران بوده است و با توجه به سرمایه‌گذاری‌های بسیار بخش خصوصی در این عرصه، قوی‌ترین بخش خصوصی در کشاورزی حوزه پسته است و در فرهنگ جامعه استان‌هایی مانند کرمان و سمنان ریشه عمیق دارد که به هم‌افزایی و افزایش بهره‌وری کمک می‌کند.

وی با اشاره به آمار کشت و تولید پسته در دنیا بیان کرد: اکنون یک میلیون هکتار در دنیا وسعت باغات زیر سطح پسته است و حدود یک میلیون تن تولید می‌شود و با توجه به ظرفیت ایران سهم کوچکی را از این تولید داریم. سنوات گذشته به دلیل شرایط اقلیمی و وضعیت آب و خاک پسته در جا‌هایی کشت شد که محصولات دیگر این امکان را نداشتند و این توانمندی پسته بوده که همان توانمندی امروز تبدیل به تهدید شده است و کاهش عملکرد در واحد سطح منجر به از دست دادن بازار جهانی شده است.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور تغذیه گیاهان گفت: یکی از رقبا در تولید پسته کشور ترکیه است که با توجه به برنامه کلان این کشور در حوزه آب و سد‌هایی که در این کشور ایجاد شده منجر به آبیاری پسته ترکیه از پسته دیم به آبیاری تکمیلی شود و موجب افزایش کمیت محصول پسته این کشور شده و بازار‌های جهانی ما را تهدید کند اگر چه کیفیت پسته ایران زبانزد است.

اخیانی ادامه داد: سالیان اخیر سرمازدگی و شوری آب و خاک باعث شده مرز‌های تولید پسته در کشور از استان‌های میانی و جنوبی به سایر استان‌ها از جمله خراسان رضوی گسترش یابد.

اخیانی با اشاره به اهمیت تدوین نقشه راه علمی برای تولید و صادرات پسته در کشورگفت: با توجه به مزیت اقتصادی بالای محصول پسته، لزوم افزایش کمیت این محصول استراتژیک، توجه به کیفیت کشت، افزایش عملکرد در واحد سطح در بحث قیمت تمام شده پسته از موارد مهم می‌باشد در کشور امریکا و ترکیه هزینه تولید یک کیلو پسته حدود سه دلار بوده که در کشور ما این هزینه چیزی حدود ۵ تا ۶ دلار است در مصرف آب نیز بدین گونه است در کشورما مقدار مصرف آب برای تولید یک کیلو پسته خشک ۶ متر مکعب در صورتی در امریکا این مقدار ۳ متر مکعب است.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی در پایان گفت: کاهش قیمت جهانی پسته می‌تواند تهدیدی باشد برای کشورهایی، چون ایران که عملکرد تولید در واحد سطح کمی برخوردارند و برگزاری این رویداد‌ها و جلسات می‌تواند کمک کند در جهت افزایش بهروری در تولید پسته کمک کنیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب