دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 مهر 1401 - 14:15
گزارش آنا؛

مطالبه‌گری صحیح جلوه‌ای از حق اعتراض سالم

مطالبه‌گری صحیح جلوه‌ای از حق اعتراض سالم
مطالبه گری در لغت به معنای درخواست حق و پافشاری بر آن است، اما باید توجه داشت که در مطالبه گری همان گونه که رهبر انقلاب بیان کردند، هم صدایی با دشمن وجود نداشته باشد.
کد خبر : 808211


گروه سیاست خبرگزاری آنا، م. کریمی؛ انتقاد، اعتراض و گلایه کردن از مشکلات کشور مانند تبعیض، گرانی، بیکاری، تورم، سو مدیریت، پارتی‌بازی و رانت‌خواری حق مردم است. البته برای رفع مشکلات صرفاً انتقاد و اعتراض کافی نیست و باید اقدامات عملی انجام شود. مطالبه‌گری یکی از این اقدامات در راستای حل مشکلات کشور است به شرط آنکه صحیح و به جا انجام گیرد.

گاهی اوقات مطالبات گروهی مردم که از قضا بسیار به جا و به حق است دچار بحران و حاشیه سازی میشود و در پرده‌ای از اتفاقات برنامه ریزی شده به حاشیه و آشوب کشیده می‌شود چراکه دشمنان و مخالفان نظام آب گل آلودی را شکل می‌دهند تا به خیال خام خود از آن ماهیگیری کنند. اینگونه مطالبات نباید بستر و زمینه ساز سوءاستفاده‌گران غربی و شرقی را فراهم کند تا از مطالبات به حق ملت دستاویزی برای رسیدن به خواسته هایشان درست کنند بلکه در این برهه از زمان باید با هوشیاری و بیداری مردم این توطئه‌ها را در نطفه خفه کرد چه بسا که اگر دامنگیر جامعه شود، دود آن اول از همه به چشم مردم خواهد رفت و با ایجاد فضا‌های امنیتی صدای اعتراض و مطالبه گری ایشان شنیده نخواهد شد.

مطالبه گری در لغت به معنای درخواست حق و پافشاری بر آن است. یکی از الزامات حکومت اسلامی این است که حاکمانی داشته باشد تا مسئله مردم‌سالاری دینی و مشارکت‌های مردمی را مورد توجه قرار دهند و همانگونه که حضرت امیرالمومنین علیه السلام به این موضوع اشاره داشتند و مطالبه گری را تکلیفی بر گردن مردم دانسته و از مردم خواستند که دائم سخن حق را به زبان آورند، می‌توان فهمید که مطالبه گری در یک نظام اسلامی هم از لحاظ اینکه یک واجب دینی (امر به معروف) میباشد، اصل مهم دیگر و یکی از بهترین روش‌های مشارکت مردمی در جامعه اسلامی نیز هست.  

اما باید توجه داشت که در مطالبه گری همان گونه که رهبر انقلاب بیان کردند، هم صدایی با دشمن وجود نداشته باشد:

مطالبه‌گری شما به‌گونه‌ای باشد که هم در بیان صورتِ مسائل و هم در مقام ارائه راه‌حل‌ها، با دشمن مغرض، مخرج مشترک پیدا نکنید.

یکی از این مخرج مشترک‌ها که باید از آن پرهیز کرد مطالبه گری بدون مبناست تا مطالبه گری مانند عدالت خواهی خوارج نشود.

خوارج اهل نهی از منکر بودند، یکی از اصول خوارج نقد حاکمیت بود این همان مطالبه گری آن‌ها می‌باشد و آن‌ها نیزجریانی مطالبه گر بودند.

ولی آن‌ها ظاهر گرایانه و بر اساس ظواهر نقد می‌کردند. تاریک اندیشی داشتند و در نهایت با عجله حکم میدادند. تعجیل و شتابزدگی داشتند که قطعا قضاوت‌های آن‌ها را تحت تاثیر قرار میداد و در آخر با دیدن خطای یک نفر او را کافر میخوانند و تکفیرش میکردند.  

در رابطه با نحوه صحیح مطالبه گری مقام معظم رهبری در جایی تاکید کردند: «امروز باید با تفکر و اندیشه ورزی، عمیق شدن در مسائل اصلی کشور و پرهیز از هرگونه انفعال و ناامیدی، آرمان‌های انقلاب و کار جدی و واقعی را از مسئولان کشور مطالبه کنیم... پرچم آرمان‌خواهی و مطالبه‌گری را زمین نگذارید.

این بسیار چیز باارزشی است؛ این مطالبه‌گری را از دست ندهید، این آرمان‌خواهی را از دست [ندهید]. این‌ها آرمان‌خواهی است؛ ممکن است بعضی از این چیز‌هایی که شما مطالبه می‌کنید عملی نباشد که واقع قضیّه هم همین است؛ یعنی وقتی انسان وارد عمل شد مشکلات کار میدانی برای او بیشتر آشکار می‌شود، معلوم می‌شود که همه‌ی آن چیز‌هایی که می‌خواستیم، یا نمی‌توانسته عملی بشود یا نمی‌توانسته به این زودی عملی بشود؛ لکن خودِ این آرمان‌خواهی باارزش است؛ برای اینکه اگر آرمان‌خواهی وجود نداشته باشد راه را گم می‌کنیم؛ این آرمان‌خواهی موجب می‌شود که ما راه را گم نکنیم و وسط راه، کج و راست و به چپ و راست حرکت نکنیم. این آرمان‌خواهی را داشته باشید؛ این آرمان‌های مهم را: عدالت، استقلال، رفع فساد، در نهایت تمدّن اسلامی. آرمان اصلی و واقعی و نهایی، ایجاد تمدّن اسلامی است؛ این‌ها را از دست ندهید و این‌ها را مطالبه کنید و بخواهید روی آن فکر کنید؛ البتّه مطالبه‌گری بایستی با شکل‌های منطقی باشد.»

مطالبه و مطالبه‌گری در گفتمان آیت الله خامنه‌ای تنها به مردم و جوانان محدود نمی‌شود. ایشان از دستگاه‌های نظارتی نیز به طور مکرر خواسته‌اند نسبت به دستگاه‌های اجرایی مطالبه‌گر باشند. ایشان در یکی از دیدار‌های خود با رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری می‌فرمایند: «مجلس خبرگان باید با تشکیل یک هیئت اندیشه‌ورز، میزان پیشرفت‌ها یا پسرفت‌ها را در مسیر حرکت به سمت اهداف انقلاب، ارزیابی، و بر اساس آن از دستگاه‌های مسئول، مطالبه کند. پالایش کشور و فرهنگ آن از آمیختگی با فرهنگ منحط غرب، اقتدار اقتصادی و قدرت خرید مردم، عدالت، مبارزه با فقر، تقسیم صحیح ثروت، حراست از روحیه‌ی انقلابی و تدین مردم از نمونه‌هایی است که مجلس خبرگان وظیفه‌ی مطالبه‌گری آن را دارد.»

هدف مطالبه‌گری از منظر ایشان این است که از مسئولان، کار جدی و واقعی مطالبه کنید و آن‌ها را از کار نمایشی برحذر بدارید.

ایشان تأکید دارند بر اینکه مطالبه‌گری باید با ادبیات منطقی، هوشمندانه و جدا و به دور از دعوا و تند و تیزی باشد.

ایشان در صحبت با دانشجویان، عرصه مطالبه‌گری دانشجویان را عرصه متنوعی از مسائل عدالت اقتصادی، فرهنگ و سبک زندگی خواندند و در بیان یکی دیگر از الزامات مطالبه‌گری صحیح گفتند: مبانی اعتقادی و ایمانی خود را با مطالعه و حضور در مجالس عالمان دین و اخلاق، مستحکم کنید.

کسانی که بدون توجه به واقعیت‌ها و برای عوام فریبی شعار می‌دهند و فریاد می‌کشند سهم بالایی در ناامیدی خود و دیگران دارند. این دسته کمک می‌کنند دشمن به هدف خود که ناامیدی از اصلاح و حرکت است نزدیک‌تر شود. در حقیقت بر تمام جوانان مومن و انقلابی واجب است تا دست از مطالبه گری برنداشته و به این سخن ارزشمند رهبر فرزانه انقلاب جامعه عمل بپوشانند: پرچم مطالبه‌گری را اگر شما در دست داشته باشید، خوب است؛ [امّا]اگر شما این پرچم را زمین گذاشتید، کسانی ممکن است این پرچم را بردارند که هدفشان رفع مشکلات مردم نیست؛ [بلکه]هدفشان معارضه و مبارزه‌ی با اسلام و با جمهوری اسلامی و با نظام اسلامی است؛ این را نگذارید؛ یعنی این باید اتّفاق نیفتد… به هر حال همیشه کسانی هستند که از شعار‌های خوب و شعار‌های درست بخواهند سوء استفاده کنند؛ شما اگر چنانچه این شعار‌ها را رها کنید ممکن است آن‌ها بگیرند.»

مقام معظم رهبری صراحتاً خطاب به آحاد جوانان مؤمن انقلابی دستور داده‌اند: «لشکر جوانان مؤمن و انقلابی باید وارد میدان مطالبه دائم و هوشیارانه آرمان‌ها و کمک به تحقق اهداف انقلاب شود.»

انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب