ایران در 40 سال آینده جزو 3 کشور اول مصرف کننده دخانیات خواهد شد
به گزارش گروه اجتماعی آنا، دکتر خسرو صادق نیت در برنامه مناظره که با موضوع بررسی «مالیات بر سیگار» برگزار شد، با اشاره به اینکه متاسفانه کشور ما در میزان استعمال دخانیات وضعیت مطلوبی ندارد، گفت: علیرغم تعهدی که به سازمان بهداشت جهانی مبنی بر کاهش 30 درصدی در مصرف را داریم، متاسفانه در میزان استعمال دخانیات سیر صعودی داشتهایم و نتوانستیم اقدامات جدی انجام دهیم.
ایران در 40 سال آینده جزو 3 کشور اول مصرف کننده دخانیات خواهد شد
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات، با بیان اینکه در 40 سال آینده جزو 3 کشور اول مصرف دخانیات در جهان خواهیم شد، اظهارکرد: مصرف سیگار در نوجوانان و دختران ما رشد فزایندهای را نشان میدهد و مشکل بعدی در خصوص مرگ افرادی است که در معرض دود سیگار هستند.
سالانه 6 میلیون نفر بر اثر استنشاق دود سیگار فوت میکنند
وی ادامه داد: 30 درصد کودکان زیر 5 سال با دود سیگار مواجه هستند و احتمال اینکه در بزرگسالی مصرف کننده دخانیات شوند بالا است. هم اکنون 1.4 میلیارد سیگاری در دنیا وجود دارند که سالانه 6 میلیون نفر از این افراد مستقیما بر اثر استنشاق دود سیگار میمیرند و 600 هزار نفر نیز به دلیل مواجهه با دود دست دوم سیگار جان خود را از دست میدهند.
ضعیفترین راه کاهش مصرف دخانیات وضع «مالیات» است
دکتر صادق نیت خاطرنشان کرد: در ارتباطی که با سازمان جهانی بهداشت برقرار کردهایم، 6 روش پیشنهادی در کنترل مصرف دخانیات مطرح شده است که ضعیف ترین اقدام در این 6 گام، در حوزه وضع مالیات بر دخانیات بوده است بطوریکه در بین 20 کشور مدیترانه شرقی، رتبه 19 داریم یعنی یک قدم جلوتر از کشور سومالی!
وی با اشاره به وجود پیچیدگیهای مالیاتی در حوزه دخانیات، گفت: صنایع دخانی تولید داخل در کشور حدود 3 تا 7 برابر قیمت تولید شده به فروش میرسد در حالیکه مالیاتی که از آنها اخذ میشود بر مبنای قیمت تولید شده است نه قیمتی که چندین برابر بیشتر به فروش میرسد!
طرح اعمال مالیات بر دخانیات با مخالفت کمیسیون تلفیق مواجه شد
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات با تاکید بر ارتباط مستقیم مصرف سیگار و مالیات، گفت: برای ساماندهی مصرف دخانیات بطور همزمان 6 گام را باید جلو برویم که آخرین راه آن مالیات است که یکی از عوامل موثر بر کاهش مصرف سیگار محسوب میشود که بر این اساس پیشنهادی از سوی وزارت بهداشت مبنی بر افزایش مالیات بر سیگار مطرح شد که با مخالفت کمیسیون تلفیق روبرو شد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه، مطالعات در 76 کشور موفق در کنترل دخانیات نشان میدهد توانستهاند برنامه دریافت مالیات را با رویکرد کاهش مصرف دخانیات عملیاتی کنند، افزود: وزارت بهداشت بر این نکته تاکید داشت که افزایش مالیات بر سیگار موجب کاهش مصرف آن خواهد شد و تاکید داشت که این پول به حساب خزانه واریز شود تا وزارت بهداشت از اتهامی که ممکن است در این رابطه از سوی برخی از افراد مبنی بر این که وزارت بهداشت در صدد افزایش اعتبارات خود است، مبرا باشد که بعد از پیشنهادات مختلف در نهایت پیشنهاد افزایش 10 ریالی قیمت سیگار در صحن علنی مجلس رأی نیاورد.
سالانه 65 هزار ایرانی بر اثر مصرف مواد دخانی فوت میکنند
وی با اشاره به اینکه سالانه 65 هزار مرگ در کشور به مصرف مواد دخانی بازمیگردد، ادامه داد: با فرض مصرف سالانه 50 میلیارد نخ سیگار درکشور، سالانه 100 هزار میلیارد تومان در کشور دود میشود که این رقم دو برابر هزینه کاهش عوارض مصرف سیگار در کشور است.
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات در پایان خاطرنشان کرد: در این زمینه باید از تجارب کشورهایی که وضعیت مشابه ما داشتهاند اما با بکارگیری از راهبردهای موثر به وضعیت مطلوبی رسیدهاند، استفاده کنیم چرا که برخی کشورها با وضع مالیاتهای 70 درصدی موفق شدهاند مصرف دخانیات را کاهش دهند اما متاسفانه این رقم در کشور ما، 11 درصد است.
انتهای پیام/