دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 اسفند 1394 - 09:24
گزارش آنا از روانگردان‌های صوتی و نگرانی از ورود آنها به کشور؛

گوش بده و خودت را بساز!/ روانگردان‌های صوتی به ایران هم رسیده است؟

چند سال قبل پدربزرگ بعضی وقت‌ها که از کنار خانه همسایه می‌گذشت سری از روی تاسف تکان می‌داد. در عالم بچگی می‌فهمیدم هر موقع که یک بوی خاص از خانه همسایه بلند می‌شود پدربزرگم اینگونه از خود واکنش نشان می‌دهد. بعدها که پدربزرگ فوت کرد و من بزرگتر شدم فهمیدم این بوی کذایی زمانی از خانه کناری به مشام می‌رسد که مرد همسایه دست به وافور می‌شود و ....
کد خبر : 68373

الهه خانی، گروه اجتماعی- مرد همسایه هر چه زمان می‌گذشت رنگ پریده‌تر و خموده‌تر می‌شد و به قول همسایه‌های دیگر چهره‌اش هر روز به «آتقی» سریال آینه عبرت شبیه‌تر، تا اینکه یک روز مرد همسایه دیگر از خانه بیرون نیامد. دوستانش می‌گفتند اوردوز کرده است و تمام. مرد همسایه شاید هیچ وقت گمان نمی‌کرد روزی برسد که مواد مخدر تبدیل به قرص‌های رنگارنگ شود و پای ثابت مهمانی‌های جوانان باشد. تازه داشت گوشمان به نام‌های عجیب و غریب این مواد مخدر جدید آشنا می‌شد که معاون دادستان کل کشور در برنامه‌ای اعلام کرد که روانگردان‌های صوتی در راه ایران است.


روانگردان صوتی در بازار ایران نیست


پرویز افشار، سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص احتمال ورود روانگردان‌های صوتی به خبرنگار آنا می‌گوید: «استفاده از روانگردان یا فایل‌های صوتی که وابستگی‌های روانی ایجاد می‌کنند بحث جدیدی نیست. پاره‌ای از فرکانس‌های صوتی در دسیبل‌های خاص برای افراد وابستگی به وجود می‌آورند.»


او با بیان اینکه این روانگردان‌ها باعث هیجانات و تغییر روحیه افراد می‌شوند، اضافه می‌کند: «جدا شدن این افراد از روانگردان‌های صوتی دشوار است. استفاده از روانگردان صوتی در سنوات اخیر کمی پررنگ‌تر شده است. این روانگردان‌ها در ایران همانند سایر مواد مخدر به وفور قابل دسترسی نیست و فایل‌های صوتی آن در بازار به فروش نمی‌رسد.»


سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدربا بیان اینکه در فضای مجازی پاره‌ای از سایت‌ها وجود دارند که آهنگ‌ها یا ریتم‌های خاصی را که باعث وابستگی می‌شود به اشتراک می‌گذارند، عنوان می‌کند: «در اطلاع‌رسانی یا اظهارات مسئولان کشوری از این فایل‌ها تحت عنوان مواد مخدر نام برده می‌شود که این نادرست است زیرا مواد مخدر باید قابل لمس باشد.»


او ادامه می‌دهد: «مواد مخدر در واقع موادی هستند که شبیه مرفین یا مشتقات مرفین و تریاک عمل می‌کنند. روانگردان‌های صوتی آهنگ‌های با ریتمی هستند که باعث تاثیر شیمیایی بر روی مغز می‌شوند و حالاتی را به وجود می‌آورند که این حالات واقعیت ندارد بلکه افراد را به سمت و سوی هیجانات کاذب می‌برد.»


افشار با بیان اینکه تکرار استفاده از این فرکانس‌ها که با دسیبل‌های خاصی است باعث ایجاد وابستگی می‌کند و فرد مجبور می‌شود استفاده از این صوت‌ها را ادامه دهد، می‌افزاید: «پاره‌ای از افراد در کنار مصرف مواد مخدر ممکن است از این فایل‌های صوتی استفاده کنند که اثرات استفاده را تشدید می‌کند و این یک واقعیت غیر قابل انکار است.»


معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکت‌های مردمی ستاد مبارزه با موادمخدر با اشاره به اینکه همه آهنگ‌های تندی که استفاده می‌شود فرکانس‌هایشان در جهت ایجاد وابستگی و اعتیاد نیست، می‌گوید: «تحقیقات روی پاره‌ای از فرکانس‌های خاص حاکی از تاثیرات مغزی برای مصرف کننده است. سایت‌های مختلفی در دنیا وجود دارد که این روانگردان‌های صوتی را تبلیغ می‌کند اما بعید می‌دانم که این فایل‌‌ها قابلیت دانلود داشته باشند.»


ورود روانگردان صوتی به ایران شایعه است


سعید صفاتیان، رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم به خبرنگار آنا می‌گوید: «برخی گمان می‌کنند گوش دادن به بعضی آهنگ‌ها و فرکانس‌ها باعث اعتیاد می‌شود اما این موضوع از نظر علمی ثابت نشده است و من در هیچ کجا به این موضوع برخورد نکرده‌ام.»


او ادامه می‌دهد: «فقط در برخی از سایت‌های خارجی بحث مواد روانگردان یا مخدر دیجیتالی مطرح شده و در ایران نیز چند وقتی است که این موضوع مطرح شده اما فقط در حد شایعه است.»


صفاتیان می‌افزاید: «در هیچ پروتکل درمانی و پیشگیری، موضوع مخدرها و روانگردان‌های دیجیتالی نیامده و بیشتر یک شایعه و بزرگ‌نمایی است.»


استفاده از روان‌گردان‌های صوتی تنها با یک اتاق تاریک و یک هدفون


این اظهارات در حالی از سوی رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح می‌شود که هفته گذشته معاون اجتماعی ناجا در خصوص نحوه عملکرد این فایل‌های صوتی گفته بود: «این فایل‌های صوتی پالس‌هایی را روی مدارهای مغز ایجاد می‌کنند که با فرکانس‌های متفاوت در مناطق مختلف مغز همان تأثیری را دارند که کوکائین، کراک، تریاک، آمفتامین و مشروبات الکلی روی بدن می‌گذارند. این فایل‌های صوتی اثرات روانی و بدنی دارند و مانند مواد روان‌گردان مادی اثرات ذهنی و روانی خود را باقی می‌گذارند و باعث به وجود آمدن سرخوشی کاذب و توهم در جوانان می‌شوند. برای استفاده از فایل‌های روان‌گردان صوتی تنها به یک اتاق تاریک و هدفون نیاز است.»


منتظرالمهدى معتقد است این روانگردان ها دیر یا زود وارد ایران مى شوند.


علیرضا جزینی قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر نیز در واکنش به شایعات جدید در خصوص مخدرهای صوتی و دیجیتالی در کشورمان می‌گوید: «هنوز هیچ موردی از مصرف مخدرهای صوتی و دیجیتالی در ایران مشاهده نشده و گزارشی از مصرف این مواد نیز به دست ما نرسیده است.»


با توجه به اظهارات مسئولان امر، هنوز خبری از حضور روانگردانهای صوتی در کشورمان نیست و این خبر خوبی است برای تصمیم‌گیران و دست‌اندرکاران، تا درخصوص اتخاذ تصمیمات و انجام کارهای پیشگیرانه، اقدام کرده و گامهای لازم را بردارند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب