کاوش سازه آبی در بزرگترین سد دوره هخامنشی
به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا، حمیدرضا کرمی سرپرست تیم کاوش سد بستان خانی درباره بزرگترین سد دوره هخامنشی اظهار کرد: کانال آبراه که در فصل قبلی دهانه ورودی آن در عمق ۲۱ متری تاج سد یعنی در کف سد شناسایی شده بود این بار آواربرداری و لایروبی شد و مسیر ۷۰ متری آن تا آب پخش سد شناسایی شد.
وی ادامه داد: کانال آبراه که کف و دیوارهها سنگی است با پهنای ۷۰ سانتیمتر و ارتفاع ۱۲۵ سانتیمتر علاوه بر کارکرد انتقال آب مخزن به سمت آب پخش در جلوی سد، کارکرد رسوبگیری مخزن سد را هم داشته است.
کرمی با بیان اینکه طول این سازه ۷۰ متر است و در دوران هخامنشی ۲۰۰ سال کارکرد خود را حفظ کرده است، افزود: آبراه سد در فصول گرم سال با باز شدن دریچههای آب پخش کار انتقال حجم زیادی آب را به رودخانه تنگ حنا و توزیع آن در دشتهای پاییندست سد تا دشت پاسارگاد و سیوند و تخت جمشید را بر عهده داشته است. در بخش دیگری از کاوش، سازه سنگی دیگری به فاصله ۱۰ متر از آبراه سد شناساییشده است که به گفته زارعی کردشولی ناظر تیم کاوش هنوز کاربری آن مشخص نیست و نیاز به کاوش بیشتری دارد.
وی افزود: این سازه ۱ متر بالاتر از سازه آبراه قرار دارد و عمق آن ۲ و نیم تا ۳ متر است.
در این کاوش همچنین علائم و نشانههای از شاخصههای دوران هخامنشی از جمله ۱۰ امضای متفاوت بر روی سنگهای کارشده در سازه که نشان از سنگ تراشان این سازه است شناسایی شد. سد دیدگان معروف به سد بستان خانی در ۲۲ کیلومتری شمال شرق پاسارگاد، در تنگ حنا، در بخش مشهد مرغاب شهرستان خرم بید و بر روی یکی از سرشاخههای مهم رودخانه پلوار ساخته شده است.
انتهای پیام/۴۱۷۲/
انتهای پیام/